O tânără din Iași a ajuns pe moarte după ce a ținut o dietă periculoasă

O adolescentă în vârstă de doar 14 ani, care a ţinut timp de patru ani un regim extrem de restrictiv, a ajuns acum în situaţia îngrozitoare de a nu putea supravieţui decât, foarte probabil, printr-un complicat transplant de măduvă.

separator
Asta deoarece, în momentul de faţă, organismul ei nu mai poate produce deloc sânge. A ajuns zilele trecute în Clinica de Hematologie şi Oncologie Pediatrică de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ deoarece nu s-a mai putut ridica din pat. În plus, în ultima vreme era mereu obosită, palidă şi avea ameţeli.

Modul în care a ajuns în cumplita situaţie este unul de neimaginat, scrie ziaruldeiasi.ro. Medicii atrag atenţia, cu acest trist prilej, la dietele care pot fi periculoase pentru organism.

Mama adolescentei povesteşte că totul a început de la vârsta de 10 ani, atunci când, după ce fiica ei a mâncat gogoşi cu ciocolată, au început să îi apară pe tot corpul pete roşii şi umflate care provocau mâncărimi foarte mari. La început, medicul de familie i-a spus că este vorba despre urticarie şi i-a recomandat să meargă la spital, pentru a afla care este problema de fapt şi ce tratament ar fi necesar.

„Până atunci nu am mai fost niciodată cu ea în spital. Ne era şi frică. Ne-am internat totuşi, am stat câteva zile, a făcut tratament cu o soluţie de diminuare a alergiei, apoi ne-am întors acasă. I-au fost puse două perfuzii, nu mâncase decât două felii de pâine fără sare, aşa că, atunci când am ajuns acasă, i-au apărut din nou acele pete. Am revenit la spital, unde mi-au zis că nu ne mai pot interna, că abia am plecat: fie să aştept până a doua zi, fie să merg la un alergolog“, a povestit mama fetei.

Pentru că în oraşul din care vin sunt doar doi medici cu specialitatea alergologie, iar unul dintre ei nu era disponibil în acel moment, au mers la celălalt medic. „Medicul respectiv a spus că este o alergie alimentară, trebuia să mai fac nişte analize, deja tot ce am făcut până atunci, diverse analize, ne-au costat 700 de lei, aşa că i-am zis că nu reuşim momentan, poate reuşim să facem un tratament, până una-alta. Ne-a dat acest regim extrem de strict, pe care a zis să îl urmăm“, a mai completat mama adolescentei. Regimul impus îi permitea să mănânce doar orez, morcov, carne de pui fiartă de două ori pe săptămână, şi fructe, cum ar fi mere, pere, gutui doar sub forma unui gem făcut în casă.

Mama mai spune că mergea împreună cu fata periodic la controale, la o lună sau la trei luni, medicul respectiv spunându-i să continue cu regimul strict, eventual să încerce să introducă alte alimente pe parcurs, însă „pe cont propriu“. Medicii ieşeni spun că acest regim a afectat foarte grav starea de sănătate a fetei, iar acum se încearcă din răsputeri stabilizarea sa. „Acest regim a adus-o în starea în care nici globulele roşii, nici cele albe, nici trombocitele nu se mai formează. Este o afecţiune mai rea chiar şi decât leucemia. Noi am început aici să îi dăm treptat toate alimentele interzise, şi momentan merge bine, nu a făcut nicio alergie“, a precizat prof.dr. Ingrid Miron, şeful Clinicii de Hematologie şi Oncologie Pediatrică de la unitatea medicală.

Dietele extreme, interzise în perioada de creştere

Medicii susţin că, în aceşti patru ani de regim, fata a ajuns să aibă o lipsă importantă de vitamine, minerale şi oligoelemente, cum ar fi seleniu, zinc sau fier, care a dus mai întâi la pierdere în greutate, distrofie ponderală, şi în cele din urmă la o „epuizare“ a măduvei, care este „uzina de făcut sânge“. Astfel, a ajuns la spital cu o valoare a hemoglobinei mult sub jumătate, cu valori ale globulelor albe la o zecime din normal, iar cele ale trombocitelor la un sfert din valoarea normală pentru vârsta sa. În momentul de faţă, medicii au iniţiat un tratament care constă în efectuarea unor transfuzii multiple de sânge până valorile hemoglobinei vor fi crescute la valoarea normală, iar ulterior îi va fi administrat fier intravenos şi oral, însoţit de alte vitamine necesare. „Aceste terapii sunt însă limitate, în sensul că globulele roşii şi trombocitele «străine» nu trăiesc atât de mult cum trăiesc cele proprii. Trebuie să încercăm să deblocăm această măduvă şi, dacă lucrurile vor merge bine, tratamentul va fi continuat timp de câteva luni. Dacă nu se poate debloca şi măduva s-a epuizat, atunci singura soluţie este transplantul de celule stem, care se face de la alte persoane din familie, însă care este extrem de costisitor“, a completat prof.dr. Ingrid Miron.

„Regimul acesta i-a eliminat efectiv «ţesutul nobil» care este în oase şi care produce sânge. Proteinele animale au aminoacizi esenţiali pe care nu le au cele vegetale. Există proteine în linte, fasole, dar nu de aceeaşi calitate. La copil, un astfel de regim fără proteine animale are în perioada de creştere nişte consecinţe grave asupra sângelui, sistemului nervos central, a refacerii tuturor ţesuturilor şi organelor“, a mai explicat prof.dr. Ingrid Miron. De asemenea, specialiştii recomandă ca, în acest Post al Paştelui, copiii să nu fie supuşi aceluiaşi set de rigori privind alimentaţia, fără să fie consultat în primul rând un medic care să stabilească dacă este acest lucru este potrivit vârstei şi organismului.

Video! A apărut primul trailer al celui mai nou film regizat de Quentin Tarantino, cu DiCaprio și Brad Pitt
Articolul anterior
Doar 10 minute de exerciții pe zi îți cresc șansele de a trăi mai mult, potrivit unui nou studiu
Articolul următor
Alte articole interesante