O tânără din Iași a ajuns pe moarte după ce a ținut o dietă periculoasă

O adolescentă în vârstă de doar 14 ani, care a ţinut timp de patru ani un regim extrem de restrictiv, a ajuns acum în situaţia îngrozitoare de a nu putea supravieţui decât, foarte probabil, printr-un complicat transplant de măduvă.

separator
Asta deoarece, în momentul de faţă, organismul ei nu mai poate produce deloc sânge. A ajuns zilele trecute în Clinica de Hematologie şi Oncologie Pediatrică de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ deoarece nu s-a mai putut ridica din pat. În plus, în ultima vreme era mereu obosită, palidă şi avea ameţeli.

Modul în care a ajuns în cumplita situaţie este unul de neimaginat, scrie ziaruldeiasi.ro. Medicii atrag atenţia, cu acest trist prilej, la dietele care pot fi periculoase pentru organism.

Mama adolescentei povesteşte că totul a început de la vârsta de 10 ani, atunci când, după ce fiica ei a mâncat gogoşi cu ciocolată, au început să îi apară pe tot corpul pete roşii şi umflate care provocau mâncărimi foarte mari. La început, medicul de familie i-a spus că este vorba despre urticarie şi i-a recomandat să meargă la spital, pentru a afla care este problema de fapt şi ce tratament ar fi necesar.

„Până atunci nu am mai fost niciodată cu ea în spital. Ne era şi frică. Ne-am internat totuşi, am stat câteva zile, a făcut tratament cu o soluţie de diminuare a alergiei, apoi ne-am întors acasă. I-au fost puse două perfuzii, nu mâncase decât două felii de pâine fără sare, aşa că, atunci când am ajuns acasă, i-au apărut din nou acele pete. Am revenit la spital, unde mi-au zis că nu ne mai pot interna, că abia am plecat: fie să aştept până a doua zi, fie să merg la un alergolog“, a povestit mama fetei.

Pentru că în oraşul din care vin sunt doar doi medici cu specialitatea alergologie, iar unul dintre ei nu era disponibil în acel moment, au mers la celălalt medic. „Medicul respectiv a spus că este o alergie alimentară, trebuia să mai fac nişte analize, deja tot ce am făcut până atunci, diverse analize, ne-au costat 700 de lei, aşa că i-am zis că nu reuşim momentan, poate reuşim să facem un tratament, până una-alta. Ne-a dat acest regim extrem de strict, pe care a zis să îl urmăm“, a mai completat mama adolescentei. Regimul impus îi permitea să mănânce doar orez, morcov, carne de pui fiartă de două ori pe săptămână, şi fructe, cum ar fi mere, pere, gutui doar sub forma unui gem făcut în casă.

Mama mai spune că mergea împreună cu fata periodic la controale, la o lună sau la trei luni, medicul respectiv spunându-i să continue cu regimul strict, eventual să încerce să introducă alte alimente pe parcurs, însă „pe cont propriu“. Medicii ieşeni spun că acest regim a afectat foarte grav starea de sănătate a fetei, iar acum se încearcă din răsputeri stabilizarea sa. „Acest regim a adus-o în starea în care nici globulele roşii, nici cele albe, nici trombocitele nu se mai formează. Este o afecţiune mai rea chiar şi decât leucemia. Noi am început aici să îi dăm treptat toate alimentele interzise, şi momentan merge bine, nu a făcut nicio alergie“, a precizat prof.dr. Ingrid Miron, şeful Clinicii de Hematologie şi Oncologie Pediatrică de la unitatea medicală.

Dietele extreme, interzise în perioada de creştere

Medicii susţin că, în aceşti patru ani de regim, fata a ajuns să aibă o lipsă importantă de vitamine, minerale şi oligoelemente, cum ar fi seleniu, zinc sau fier, care a dus mai întâi la pierdere în greutate, distrofie ponderală, şi în cele din urmă la o „epuizare“ a măduvei, care este „uzina de făcut sânge“. Astfel, a ajuns la spital cu o valoare a hemoglobinei mult sub jumătate, cu valori ale globulelor albe la o zecime din normal, iar cele ale trombocitelor la un sfert din valoarea normală pentru vârsta sa. În momentul de faţă, medicii au iniţiat un tratament care constă în efectuarea unor transfuzii multiple de sânge până valorile hemoglobinei vor fi crescute la valoarea normală, iar ulterior îi va fi administrat fier intravenos şi oral, însoţit de alte vitamine necesare. „Aceste terapii sunt însă limitate, în sensul că globulele roşii şi trombocitele «străine» nu trăiesc atât de mult cum trăiesc cele proprii. Trebuie să încercăm să deblocăm această măduvă şi, dacă lucrurile vor merge bine, tratamentul va fi continuat timp de câteva luni. Dacă nu se poate debloca şi măduva s-a epuizat, atunci singura soluţie este transplantul de celule stem, care se face de la alte persoane din familie, însă care este extrem de costisitor“, a completat prof.dr. Ingrid Miron.

„Regimul acesta i-a eliminat efectiv «ţesutul nobil» care este în oase şi care produce sânge. Proteinele animale au aminoacizi esenţiali pe care nu le au cele vegetale. Există proteine în linte, fasole, dar nu de aceeaşi calitate. La copil, un astfel de regim fără proteine animale are în perioada de creştere nişte consecinţe grave asupra sângelui, sistemului nervos central, a refacerii tuturor ţesuturilor şi organelor“, a mai explicat prof.dr. Ingrid Miron. De asemenea, specialiştii recomandă ca, în acest Post al Paştelui, copiii să nu fie supuşi aceluiaşi set de rigori privind alimentaţia, fără să fie consultat în primul rând un medic care să stabilească dacă este acest lucru este potrivit vârstei şi organismului.

Au apărut noi mutații Covid. Internările cresc de la o săptămână la alta, avertizează experții britanici

Experții britanici au avertizat că pandemia Covid „nu a dispărut”, în contextul creșterii infecțiilor și a spitalizărilor despre care se crede că au fost cauzate de noi variante ale virusului, scrie The Independent. Un nou grup de mutații Covid a apărut recent și este denumit colectiv FLiRT, notează Digi24.ro.

Potrivit Agenției de Securitate Sanitară din Regatul Unit (UKHSA), numărul internărilor în spitale din cauza Covid a crescut cu 24% în ultima săptămână,  cu 3,31 cazuri la 100.000 de persoane față de 2,67 la 100.000 în săptămâna precedentă. Profesorul Lawrence Young, virusolog la Universitatea Warwick, a declarat că cifrele ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru cei care cred că virusul a dispărut.

„Virusul nu a dispărut și cu siguranță nu este o infecție sezonieră. O combinație de noi variante de virus, mai infecțioase, și scăderea imunității contribuie foarte probabil la aceste niveluri crescute de infecție.

Speranța este că acest lucru nu va duce la un val mare de infecție, dar trebuie să fim foarte atenți”, a declarat el pentru iNews.

Cifrele UKHSA arată că în săptămâna până în 12 iunie au fost 2.053 de cazuri de Covid, o creștere de 7% față de săptămâna anterioară. Majoritatea celor bolnavi sunt vârstnici.

Agenția de sănătate publică a declarat că termenul FLiRT a fost inspirat de numele mutațiilor din codul genetic al variantelor. Potrivit UKHSA, trei șiruri ale variantei FLiRT denumite KP.1.1, KP.2 și KP.3 au fost responsabile pentru 40% din toate cazurile de Covid din Regatul Unit începând cu aprilie 2024.

Autoritățile sanitare continuă să monitorizeze datele referitoare la noile variante atât în Marea Britanie, cât și la nivel internațional, evaluând gravitatea acestora și eficacitatea continuă a vaccinurilor.

OMS emite o alertă privind medicamentele falsificate folosite pentru diabet și pierderea în greutate

O alertă la nivel mondial cu privire la versiuni contrafăcute de Ozempic, care a devenit cunoscut ca o metodă de slăbire, a fost emisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Medicamentul este cunoscut uneori ca „injecţie de slăbit”, în pofida faptului că principalul său scop este tratamentul diabetului de tip 2.

OMS a afirmat că medicamentele contrafăcute pot reprezenta un pericol pentru sănătate.

Organizaţia i-a sfătuit pe oameni să cumpere medicamentul doar din surse sigure, precum un medic, şi nu de pe site-uri obscure sau prin intermediul reţelelor de socializare.

Ingredientul activ din Ozempic – semaglutidum – îi ajută pe cei cu diabet de tip 2 să controleze cantitatea de zahăr din sânge.

Însă injecţia săptămânală transmite creierul că organismul este sătul, astfel că medicamentul îi ajută pe oameni să slăbească reducând nevoia de a mânca.

Oameni care nu suferă de diabet au obţinut medicamentul pentru a scădea în greutate.

Acest lucru a dus la penurie pentru pacienţii cu diabet de tip 2 şi a creat o piaţă pentru medicamente contrafăcute.

OMS a afirmat că monitorizează raportări în creştere privind Ozempic falsificat în întreaga lume din 2022.

Loturi contrafăcute au fost confiscate de autorităţi în Marea Britanie, SUA şi Brazilia, scrie BBC, conform News.ro.

„(Îi sfătuim pe) specialiştii din sănătate, autorităţile de reglementare şi public să fie atenţi la aceste loturi contrafăcute de medicamente”, a afirmat dr. Yukiko Nakatani, directorul general adjunct al OMS pentru medicamente esenţiale şi produse pentru sănătate.

OMS a avertizat că unele injecţii contrafăcute ar putea să nu conţină semaglutidum deloc, iar alte ar putea să conţină alte substanţe, precum insulina, ceea ce duce la efecte ”neprevizibile”.

„Aceste produse contrafăcute pot avea efecte negative asupra sănătăţii oamenilor”, a arătat OMS.

Agenţia de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a confiscat un lot de Ozempic contrafăcut în octombrie anul trecut.

Acesta intrase în ţară de la livratori autorizaţi din Austria şi Germania şi părea să aibă ambalaj original.

Dr. Alison Cave, ofiţerul pentru siguranţă al organizaţiei, a declarat: ”A cumpăra semaglutidum de la furnizori ilegali, online, creşte semnificativ riscul de a primi un produs care este fie contrafăcut, fie nu este autorizat pentru folosinţă în Marea Britanie”.

Ea a afirmat că injectarea unor astfel de produse „poate pune sănătatea în pericol”.

O versiune mai puternică de Ozempic a fost dezvoltată special pentru scăderea în greutate şi este pusă pe piaţă ca Wegovy. Aceasta este oferită la clinici specializate în reducerea greutăţii din cadrul sistemului naţional de sănătate din Marea Britanie.

Focar de tuberculoză la o grădiniţă privată din Iaşi. O ancheta epidemiologică, în desfăşurare

Un focar de tuberculoză a fost identificat la o grădiniţă privată din judeţul Iaşi, reprezentanţii Spitalului de Pneumoftiziologie şi ai Direcţiei de Sănătate Publică desfăşurând o anchetă epidemiologică, scrie news.ro.

Reprezentanţii Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi au transmis, joi seară, că au identificat un focar de tuberculoză la o unitate de învăţământ în regim privat din Iaşi, precizând că ancheta epidemiologică este în plină desfăşurare şi, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, reprezentanţii Dispensarului TBC fac toate eforturile pentru a identifica şi reduce focarul de infecţie.

Tuberculoza este o boală contagioasă, care se transmite pe cale respiratorie, prin secreţiile rezultate din tusea persoanei bolnave care sunt aerosolizate în spaţii închise sau insuficient ventilate.

Pentru prevenirea infecţiei este necesar ca orice persoană care are simptome respiratorii precum tuse, secreţii nazale, strănut să poarte o mască de protecţie atunci când este în prezenţa altor persoane, mai ales în prezenţa copiilor, să meargă la medicul pneumolog şi să se investigheze imediat ce aceste simptome apar. Totodată, igiena mâinilor şi a încăperilor, aerisirea frecventă şi evitarea aglomerării încăperilor sunt măsuri importante în reducerea riscului de infecţie. 

Video! A apărut primul trailer al celui mai nou film regizat de Quentin Tarantino, cu DiCaprio și Brad Pitt
Articolul anterior
Doar 10 minute de exerciții pe zi îți cresc șansele de a trăi mai mult, potrivit unui nou studiu
Articolul următor