Un virus se răspândește foarte rapid în regiune, mai ales în rândul copiilor. Este vorba despre adenovirus Adenovirusurile umane pot determina o varietate mare de afecțiuni, ce includ infecții respiratorii, oculare și gastrointestinale, conform medicilor.
Simptomele pe care le dă infecția cu adenovirusul sunt specifice de cele mai multe ori unei infecții respiratorii. Copiii pot face febră, pot avea vărsături sau tuse, dar și ochii roșii.
Cum pot acționa părinții în cazul în care copiii prezintă simptome specifice adenovirusurilor
În cazul în care febra diareea sau vărsăturile nu încetează la tratament simptomatic, după câteva zile este important ca părintele să meargă la spital cu cel mic asta, bineînțeles, după ce a văzut un medic pediatru sau un medic de familie. Există și situații în care cei mici necesită internare. În cazul în care acest adenovirus dă complicații precum bronșiolita, pneumonia sau chiar conjunctivită, acest virus se transmite foarte ușor în comunități, grădiniță, școală sau chiar creșă. Este foarte important ca părinții să fie atenți la igiena celor mici și să se asigure că se spală foarte bine pe mâini cu apă și cu săpun, potrivit Antena 3 CNN.
Potrivit reginamaria.ro, virusul este capabil să infecteze mai multe organe. Cu toate acestea, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice. Adenovirusul este adesea cultivat din faringe și scaunul copiilor asimptomatici, iar majoritatea adulților au titruri măsurabile de anticorpi anti-adenovirus, ceea ce implică o infecție prealabilă. Adenovirusul a fost asociat atât cu boli sporadice, cât și epidemice.
Diareea acută infantilă se manifestă clinic prin scaune apoase, însoțite de febră și vărsături, cu o durată medie de 8-12 zile.
Detecția directă a antigenului Adenovirus în scaun în faza acută a bolii diareice, cu ajutorul anticorpilor specifici legați de faza solidă, constituie o metodă de diagnostic rapid.
Potrivit medicului, la sfârşitul săptămânii trecute au avut loc peste 350 de pacienţi care s-au prezentat la Unitatea de Primire Urgenţe.
”Au fost peste 60 de internări cu viroze in acest weekend. Predomină virozele cu virusul sinciţial respirator (VSR), gripă, cu infecţii asociate ce dau pneumonii complicate. Sunt prezente şi virozele digestive ( diaree, febră…) dar in număr mai mic”, a precizat medicul..
Cei mai afectaţi care necesită internare sunt sugarii şi copii mici, de creşă sau care merg la grădiniţă. Şi la Spitalul ”Victor Gomoiu” situaţia este gravă, potrivit News.ro.
Dr. Ana Maria Daviţoiu, medic primar pediatru şi şeful secţiei pediatrie 1 la Spitalul de copii Victor Gomoiu din Capitală. a relatat News.ro că sunt aproximativ 200 de prezentări la camera de gardă, din care în jur de 120-140 vin cu episod acut de boală, infecţii respiratorii. La Spitalul de copii ”Victor Gomoiu” există unul dintre cele două centre de evaluare din Capitală destinate copiilor cu viroze respiratorii, cel de-al doilea fiind la INSMC.