Varice pe esofag – cauze și tratament

În esofag există vene care fac legătura între venele ce duc sângele la ficat și o mare venă de lângă inimă – vena cava inferioară. În mod normal sângele circula prin aceste vene, care nu se văd la endoscopia digestivă superioara. Daca presiunea în aceste vene crește, așa cum se întâmplă în cazul nodulilor din ciroza care fac compresie pe aceste vene, ele se pot umfla sub formă de varice, care se văd la endoscopia digestivă superioară.

separator

Tot din aceasta cauză (nodulii cirotici), are loc și mărirea splinei în ciroză.

În ce boli apar varicele esofagiene?

  1. Ciroza hepatică – cel mai frecvent
  2. Insuficiența cardiacă
  3. Boala hepatică alcoolică
  4. Schistosomiaza
  5. Sarcoidoza
  6. Tumori/ infiltrații masive ale ficatului
  7. Necroze hepatice acute masive (distrugerea masivă a celulelor ficatului datorată virușilor, alcoolului, ciupercilor, medicamentelor, autoimuna, etc)
  8. Limfoame ale ficatului și splinei (un fel de leucemii cu stocarea celulelor leucemice în ficat sau splină)
  9. Hemocromatoza (stocarea fierului în ficat)
  10. Boala Wilson (tulburarea metabolismului cuprului ci stocarea lui în ficat
  11. Deficitul de alfa-1-antitripsina (lipsa unei substanțe, din naștere)
  12. Tromboza venooclusivă hepatică
  13. Mucoviscidoza
  14. Sindromul Budd Chiari (astuparea cu cheaguri a unor vene ce merg de la ficat către inimă)
  15. Sindromul Bearn-Kunkel
  16. Lipodistrofia congenitală Berardinelli-Seip (stocare de grăsime inclusiv în ficat)

De obicei pacienții care au varice la esofag au ciroză hepatica, dar varice pot fi și în boli de inimă, tumori hepatice mari sau boala alcoolică a ficatului. În funcție de mărirea lor, varicele esofagiene se clasifică în patru grade, cele mai grave fiind cele de gradul 4.În lipsa tratamentului și a regimului, mărimea varicelor esofagiene poate crește progresiv, existând riscul ruperii lor, incident extrem de grav, care poate omorî jumătate din cei ce au această problemă.

Simptomele varicelor esofagiene rupte

  • Greața
  • Vărsături cu sânge curat, cheaguri de sânge parțial digerat sau total digerat (ca un zaț de cafea)
  • Oboseala extremă
  • Transpirații
  • Amețeli
  • Balonarea părtii superioare a abdomenului
  • Durere în capul pieptului
  • Coma – poate apărea în formele grave, prin intoxicația bolnavului cu reziduurile din sângele din tubul digestiv.
  • Evacuarea sângelui prin scaun, ca sânge proaspăt, parțial digerat, cheaguri sau total digerat (melena = scaun „ca păcura”, moale, negru și lucios), apare la mai multe ore de la sângerare și continua 48 de ore după oprirea sângerarii; acesta este timpul de parcurgere a tubului digestiv a materiilor de la stomac până la rect.

Varice esofagiene rupte – diagnostic

 Pacientul cu varice esofagiene rupte are de obicei ciroza hepatică cunoscută și prezintă unele dintre simptomele de mai sus. La examinarea sa, medicul constată semnele cirozei, analizele arată modificări ca în ciroza hapatică (anemie, leucocite și trombocite scăzute, scăderea colesterolului, protrombinei și albuminei, etc), ecografia poate să arate mărirea splinei, ascita și ficat nodular, dar diagnosticul ruperii varicelor se pune prin endoscopie digestivă superioară.

Tratamentul varicelor esofagiene rupte – este obligatoriu, deoarece riscul de deces este mare, uneori nici tratamentul nefiind eficient, chiar dacă este efectuat corect și la timp.

  • Tratament cu medicamente care strâng varicele (vasoconstrictoare) și odată cu ele strâng și ruptura vasului respectiv
  • Evacuarea sângelui din tubul digestiv pe sonda gastrică sau cu medicamente
  • Transfuzie de sânge
  • Tamponarea varicelor cu ajutorul unei sonde cu balonoase vezi foto
  • Tratament chirurgical (legarea chirurgicală a varicelor) – se face mai rar astăzi, celelalte metode pot rezolva situația
  • Tratament prin endoscopie digestivă superioaraă
    • Sclerozarea varicelor cu diferite substanțe
    • Aplicarea de „agrafe” pe varice (endoclipsuri)
    • Ligatura (bandare) varicelor – cu inele elastice
 De reținut
  • Riscul de rupere a varicelor esofagiene este cel mai mare în varicele gradul III și IV
  • Întreruperea tratamentulși regimului alimentar, asociat cu consumul de alcool, poate crește riscul de ruptură de varice esofagiene
  • Șansa de supraviețuire a unui bolnav cu ciroza hepatică și varice esofagiene rupte este de 50%
  • Riscul de reapariție a sângerarii este de 5 zile de la ruptura varicelor.
  • Cheagurile de sânge vărsate de bolnav seamană cu ficatul, de aceea există popular termenul „și-a vărsat ficatul”. Ficatul nu poate fi vărsat, pentru simplul motiv că el ar trebui eliminat în stomac printr-un canal (canalul coledoc) de câțiva milimetri, lucru imposibil.
  • Deși situația este extrem de gravă, prezentarea rapidă la un serviciu medical competent, poate salva viața bolnavului.

Dacă ai varice esofagiene rupte, ce șanse ai sa supravietuiesti?

Șansa teoretică de a scăpa cu viață în cazul unui pacient cu ruptura de varice esofagiene, este de cca 50-60% cu tratament corect.

Ce regim alimentar trebuie să ții în caz de varice esofagiene?

Regimul unui anumit pacient trebuie personalizat și îl poate prescrie doar medicul care cunoaște persoana (pacientul) respectiv.

Sursa

Fumatul, interzis în mai multe locuri și amenzi până la 15 000 de lei

Lista locurilor în care este interzis fumatul va fi extinsă. Vor fi incluse terenurile de sport, parcurile acvatice sau zonele din preajma piscinelor. Un proiect de lege care conține măsuri pentru combaterea și prevenirea fumatului a fost supus consultărilor publice la Parlament, transmite IPN.

Autorii documentului propun amenzi mai mari atât pentru comercializarea produselor din tutun în locuri interzise sau minorilor, precum și pentru persoanele care utilizează aceste produse în locuri interzise. Astfel, persoanele care vor comercializa aceste produse minorilor sau nu vor verifica vârsta cumpărătorului vor risca amenzi între 8 750 și 10 000 de lei, precizează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.

La fel, amenzi mai dure vor fi aplicate persoanelor juridice care vor admite fumatul în locuri interzise. Acest lucru va fi sancționat cu amendă de până la 12 000 de lei pentru persoanele cu funcții de răspundere și de până la 15 000 de lei pentru persoanele juridice, cu privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la șase luni până la un an. Se propune ca persoanele fizice care fumează în locuri interzise să fie sancționate contravențional cu amendă de până la 2 250 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore.

Documentul mai conține cerințe unice pentru etichetarea tuturor produselor din tutun, inclusiv țigaretele electronice, flacoanele de reumplere și produsele din plante pentru fumat. Acestea vor trebui să conțină avertismente clare despre riscurile consumului de nicotină. Se introduc noi interdicții pentru promovarea și sponsorizarea produselor din tutun și conexe, inclusiv în jocurile video sau programele TV.

Propunerile expuse în cadrul consultărilor publice vor fi luate în considerare la definitivarea documentului. Proiectul de lege urmează a fi examinat la ședințele comisiilor permanente și, ulterior, va fi propus spre examinare în plenul Parlamentului.

Potrivit datelor statistice, trei din zece moldoveni de vârsta adultă sunt fumători, iar mai mult de un sfert consumă zilnic produse din tutun.

Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard Med – un parteneriat exclusiv în avantajul clienților!

Anunțăm lansarea parteneriatului dintre Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard Med, o colaborare dedicată sănătății clienților noștri. Astfel, clienții Farmaciei Familiei beneficiază de o reducere specială de 50% la serviciile medicale oferite de Avangard Med, prezentând cardul de fidelitate Farmacia Familiei.

Reducerea este valabilă până pe 25 noiembrie, oferind oportunitatea de a accesa o gamă variată de servicii medicale la standarde înalte de calitate.

Avangard Med este deja recunoscut pentru echipa sa de specialiști dedicați și pentru echipamentele moderne utilizate în diagnosticare și tratament, iar acum, prin parteneriatul cu Farmacia Familiei, își propune să facă accesibile aceste servicii tuturor celor care pun sănătatea pe primul loc.

Nu ratați ocazia de a vă bucura de consultații și investigații la jumătate de preț, într-un mediu sigur și profesionist! Vizitați site-ul Avanagard Med și aflați mai multe despre serviciile Centrului Medical.

Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard – partenerii sănătății familiei!

14 noiembrie, Farmacia Familiei măsoară gratuit glicemia/P

Măsurarea nivelului de zahăr în sânge este cea mai bună metodă de a depista la timp maladia (diabetul zaharat) și de a o trata fără a ajunge la complicații.

Farmacia Familiei va măsura GRATUIT glicemia. Orice vizitator are posibilitatea să verifice indicele de glicemie în sânge pe parcursul zilei de 14 noiembrie (în intervalul orelor 9:00 – 12:00).

Lista filialelor unde se va măsura GRATUIT glicemia:

ADRESE
Chisinau, Albisoara, 4
Chisinau, Cuza Voda, 16
Chisinau, Stefan cel Mare, 148
Chisinau, Stefan cel Mare, 67
Chisinau, Testemitanu, 21
Chisinau, Moscova 20
Chisinau, Mircea cel Batrin 41
FF, fil.Chisinau, Moscovei 5 hyperdita
Chisinau, Calea Iesilor, 2/3
Chisinau, Cuza Voda 44
Chisinau, Miorita 3-5
Chisinau, Bogdan Voievod,1/ C
Chisinau, Ginta Latina, 10
Chisinau, Hristo Botev, 6
Chisinau, Mircea cel Batrin, 10/3
Chisinau, Mircea cel Batrin, 24
Chisinau, Dacia, 23
Chisinau, Stefan cel Mare, 126
Chisinau, Dacia 49/19
Chisinau, Alba Iulia, 184/3
Chisinau, Miorita, 11
Chisinau, Socoleni, 7
Chisinau, Soseaua Hincesti, 60/4(2)
Chisinau, Dacia, 3/3
Chisinau, Traian, 23/1
Chisinau, Alba Iulia, 91
Chisinau, Albisoara, 80/10
Chisinau, Grenoble, 128/2
Chisinau, Grigore Vieru, 21
Chisinau, Igor Vieru, 13/1
Chisinau, Mircea cel Batrin, 4/6
Chisinau, Sarmizegetusa, 35
Chisinau, Tudor Vladimirescu, 10/1
Chisinau, Arborilor, 21
Chisinau, Dacia, 62
Chisinau, Mircea cel Batrin, 3
Chisinau, Moscova, 16
Chisinau, Moscova, 9/5
Chisinau, Stefan cel Mare, 6
Chisinau, Testemitanu, 3 (Kaufland)
Anenii Noi, Concilierii Nationale, 10
Balti, Bulgara, 70 (HD)
Orhei, V. Lupu. 15A
Ungheni, Nationala, 17 (HD)
Cahul, Stefan cel Mare, 24D (HD)

Vrem să te ajutăm să previi această afecțiune, de aceea timp de trei zile, 13 – 14 – 15 noiembrie, am pregătit oferte pentru tine și cei dragi. 

Te așteptăm pe 14 noiembrie în filialele Farmacia Familiei pentru a testa gratuit glicemia!

Beneficiază pînă pe 25.11.24 de o reducere specială de 50% la serviciile medicale oferite de Avangard Med, prezentând cardul de fidelitate Farmacia Familiei.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Accident înfiorător în Ungaria: 9 români au murit. Șoferul făcea live pe facebook
Articolul anterior
KIDS DAY: Hai să sărbătorim copilăria vesel și colorat!
Articolul următor