Varice pe esofag – cauze și tratament

În esofag există vene care fac legătura între venele ce duc sângele la ficat și o mare venă de lângă inimă – vena cava inferioară. În mod normal sângele circula prin aceste vene, care nu se văd la endoscopia digestivă superioara. Daca presiunea în aceste vene crește, așa cum se întâmplă în cazul nodulilor din ciroza care fac compresie pe aceste vene, ele se pot umfla sub formă de varice, care se văd la endoscopia digestivă superioară.

separator

Tot din aceasta cauză (nodulii cirotici), are loc și mărirea splinei în ciroză.

În ce boli apar varicele esofagiene?

  1. Ciroza hepatică – cel mai frecvent
  2. Insuficiența cardiacă
  3. Boala hepatică alcoolică
  4. Schistosomiaza
  5. Sarcoidoza
  6. Tumori/ infiltrații masive ale ficatului
  7. Necroze hepatice acute masive (distrugerea masivă a celulelor ficatului datorată virușilor, alcoolului, ciupercilor, medicamentelor, autoimuna, etc)
  8. Limfoame ale ficatului și splinei (un fel de leucemii cu stocarea celulelor leucemice în ficat sau splină)
  9. Hemocromatoza (stocarea fierului în ficat)
  10. Boala Wilson (tulburarea metabolismului cuprului ci stocarea lui în ficat
  11. Deficitul de alfa-1-antitripsina (lipsa unei substanțe, din naștere)
  12. Tromboza venooclusivă hepatică
  13. Mucoviscidoza
  14. Sindromul Budd Chiari (astuparea cu cheaguri a unor vene ce merg de la ficat către inimă)
  15. Sindromul Bearn-Kunkel
  16. Lipodistrofia congenitală Berardinelli-Seip (stocare de grăsime inclusiv în ficat)

De obicei pacienții care au varice la esofag au ciroză hepatica, dar varice pot fi și în boli de inimă, tumori hepatice mari sau boala alcoolică a ficatului. În funcție de mărirea lor, varicele esofagiene se clasifică în patru grade, cele mai grave fiind cele de gradul 4.În lipsa tratamentului și a regimului, mărimea varicelor esofagiene poate crește progresiv, existând riscul ruperii lor, incident extrem de grav, care poate omorî jumătate din cei ce au această problemă.

Simptomele varicelor esofagiene rupte

  • Greața
  • Vărsături cu sânge curat, cheaguri de sânge parțial digerat sau total digerat (ca un zaț de cafea)
  • Oboseala extremă
  • Transpirații
  • Amețeli
  • Balonarea părtii superioare a abdomenului
  • Durere în capul pieptului
  • Coma – poate apărea în formele grave, prin intoxicația bolnavului cu reziduurile din sângele din tubul digestiv.
  • Evacuarea sângelui prin scaun, ca sânge proaspăt, parțial digerat, cheaguri sau total digerat (melena = scaun „ca păcura”, moale, negru și lucios), apare la mai multe ore de la sângerare și continua 48 de ore după oprirea sângerarii; acesta este timpul de parcurgere a tubului digestiv a materiilor de la stomac până la rect.

Varice esofagiene rupte – diagnostic

 Pacientul cu varice esofagiene rupte are de obicei ciroza hepatică cunoscută și prezintă unele dintre simptomele de mai sus. La examinarea sa, medicul constată semnele cirozei, analizele arată modificări ca în ciroza hapatică (anemie, leucocite și trombocite scăzute, scăderea colesterolului, protrombinei și albuminei, etc), ecografia poate să arate mărirea splinei, ascita și ficat nodular, dar diagnosticul ruperii varicelor se pune prin endoscopie digestivă superioară.

Tratamentul varicelor esofagiene rupte – este obligatoriu, deoarece riscul de deces este mare, uneori nici tratamentul nefiind eficient, chiar dacă este efectuat corect și la timp.

  • Tratament cu medicamente care strâng varicele (vasoconstrictoare) și odată cu ele strâng și ruptura vasului respectiv
  • Evacuarea sângelui din tubul digestiv pe sonda gastrică sau cu medicamente
  • Transfuzie de sânge
  • Tamponarea varicelor cu ajutorul unei sonde cu balonoase vezi foto
  • Tratament chirurgical (legarea chirurgicală a varicelor) – se face mai rar astăzi, celelalte metode pot rezolva situația
  • Tratament prin endoscopie digestivă superioaraă
    • Sclerozarea varicelor cu diferite substanțe
    • Aplicarea de „agrafe” pe varice (endoclipsuri)
    • Ligatura (bandare) varicelor – cu inele elastice
 De reținut
  • Riscul de rupere a varicelor esofagiene este cel mai mare în varicele gradul III și IV
  • Întreruperea tratamentulși regimului alimentar, asociat cu consumul de alcool, poate crește riscul de ruptură de varice esofagiene
  • Șansa de supraviețuire a unui bolnav cu ciroza hepatică și varice esofagiene rupte este de 50%
  • Riscul de reapariție a sângerarii este de 5 zile de la ruptura varicelor.
  • Cheagurile de sânge vărsate de bolnav seamană cu ficatul, de aceea există popular termenul „și-a vărsat ficatul”. Ficatul nu poate fi vărsat, pentru simplul motiv că el ar trebui eliminat în stomac printr-un canal (canalul coledoc) de câțiva milimetri, lucru imposibil.
  • Deși situația este extrem de gravă, prezentarea rapidă la un serviciu medical competent, poate salva viața bolnavului.

Dacă ai varice esofagiene rupte, ce șanse ai sa supravietuiesti?

Șansa teoretică de a scăpa cu viață în cazul unui pacient cu ruptura de varice esofagiene, este de cca 50-60% cu tratament corect.

Ce regim alimentar trebuie să ții în caz de varice esofagiene?

Regimul unui anumit pacient trebuie personalizat și îl poate prescrie doar medicul care cunoaște persoana (pacientul) respectiv.

Sursa

Descoperă ofertele lunii aprilie la Farmacia Familiei/P

Descoperă ofertele lunii aprilie la Farmacia Familiei! Produse de frumusețe și îngrijire la prețuri speciale: cosmetice, dermatocosmetice și soluții de îngrijire personală.

Descoperă ofertele:

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Probiotice și prebiotice. Ce diferențe există între ele!

Poate că ai citit tot mai des în ultima vreme că alimentația sănătoasă trebuie să conțină probiotice și prebiotice. Se folosește tot mai mult termenul de prebiotice. Află ce înseamnă și ce diferențe există între cei doi termeni, scrie libertatea.ro

Cu termenul de probiotice ne-am obișnuit de câțiva ani și știm deja că sunt bacterii care au un rol important în digestia și absorbția elementelor nutritive esențiale, a vitaminelor și sărurilor minerale. Dar medicii recomandă să avem un regim alimentar sănătos, care să includă zilnic probiotice și prebiotice. Iată ce reprezintă fiecare și ce alimente sunt indicate pentru a avea un aport optim de probiotice și prebiotice.

Ce sunt probioticeleProbioticele sunt bacterii vii care se găsesc în anumite alimente sau suplimente și care pot să aducă numeroase beneficii pentru sănătate. Probioticele ajută la menținerea unui echilibru sănătos între bacteriile benefice și cele dăunătoare din intestine.

Spre exemplu, unul din rolurile lor majore este acela de a ajuta digestia și de a preveni problemele gastrointestinale, cum ar fi constipația sau diareea.

În plus, probioticele pot stimula sistemul imunitar și pot contribui la prevenirea infecțiilor respiratorii sau digestive. De asemenea, în cazul femeilor, ele mențin un echilibru sănătos al florei vaginale, reducând riscul de infecții cum ar fi vaginoza bacteriană.

Probioticele pot avea și efect antiinflamator, contribuind la reducerea inflamației în organism, ceea ce poate fi util în afecțiuni inflamatorii cronice, cum ar fi boala inflamatorie intestinală sau poliartrita reumatoidă.

Alimente cu rol probiotic

O alimentație bogată în zahăr și grăsimi influențează negativ microbiomul intestinal și ajută bacteriile rele să se dezvolte în exces. Odată ce hrănești în mod regulat bacteriile rele, acestea sunt capabile să se dezvolte rapid și să susțină procesele inflamatorii din organism.

De aceea, este bine să consumi mai des alimente care stimulează bacteriile bune și anume alimente probiotice precum:

  • Varza murată
  • Castraveții murați fie în oțet, fie în saramură
  • Gogoșarii murați
  • Chefir
  • Sana
  • Iaurt
  • Brânza proaspătă
  • Laptele de capră

Ce sunt prebioticele

Prebioticele provin din unele tipuri de carbohidrați (în mare parte din fibre), pe care noi în mod normal nu le digerăm, dar ele ajută tranzitul intestinal și constituie o sursă de energie pentru bacteriile benefice din intestine.

Prebioticele sunt de obicei fibre care se găsesc în verdețuri, fructe și mai ales leguminoase (linte, mazăre, năut, fasole, soia și arahide, adică plante care produc o păstaie care are semințe sau boabe în interior).

Alimente prebiotice

O alimentație sănătoasă include automat probiotice și prebiotice. Dacă obișnuiești să consumi câte un iaurt, câte un chefir sau câteva murături precum și multe preparate din legume, verdețuri, fructe bogate în fibre și boabe, atunci înseamnă că ai un regim alimentar bun cu probiotice și prebiotice. Este adevărat că sursele de probiotice sunt mult mai puține, decât cele de prebiotice, de aceea multe persoane sunt sfătuite să ia suplimente cu probiotice după o gripă, după infecții sau tratamente cu antibiotice.

Alimentele care au un conținut mare de fibre prebiotice sunt:

  • leguminoasele
  • ovăzul
  • bananele
  • merele
  • fructele de pădure
  • anghinarea
  • sparanghelul
  • usturoiul
  • prazul
  • ceapa
  • leușteanul
  • cacaua
  • algele
  • rădăcina de cicoare

ANSP, despre pericolul de poluare a apei în raionul Anenii Noi, unde sunt sacrificați porcii infectați cu pestă africană

Cu referire la calitatea apei în contextul situației excepționale din Roșcani, raionul Anenii Noi, Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu precizări, informează unica.md.

În legătură cu focarul de pestă porcină africană și situația excepțională din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, Centrul de Sănătate Publică Căușeni, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, informează locuitorii că nu există riscuri justificate privind contaminarea surselor de apă utilizate de locuitorii. Specialiștii subdiviziunii teritoriale monitorizează constant calitatea apei în satele Roșcani, Calfa și Calfa Nouă, pentru a garanta siguranța sănătății publice.

Aprovizionarea cu apă a localităților se realizează, în mare parte, prin sonde arteziene și fântâni publice. Sondele arteziene din zonă au adâncimi de până la 142 de metri și folosesc apa dintr-un strat subteran protejat, acoperit de un alt strat gros de 76-85 de metri format din roci, marnă și argilă, care se întinde pe toată suprafața zonelor de protecție din jurul sondelor. Astfel, apa este bine izolată și protejată de careva riscuri de contaminare.

Pentru înhumarea animalelor afectate, a fost selectat un loc, coordonat cu serviciile abilitate, cu respectarea strictă a normelor sanitar-veterinare naționale și internaționale. Terenul este cu sol lutos, care are o permeabilitate scăzută, astfel reducând riscul infiltrării substanțelor în pânza freatică. Groapa are o adâncime de 6-9 metri, iar amplasamentul nu interferează cu zonele de protecție sanitară ale sondelor arteziene. Astfel, specialiștii confirmă că riscul de contaminare a surselor de apă potabilă este practic inexistent.

În cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Anenii Noi, s-a stabilit ca monitorizarea calității apei să continue cu regularitate, pentru a asigura în permanență protecția sănătății locuitorilor din regiune. În context, ANSP reiterează angajamentul de a informa prompt și transparent populația, punând siguranța cetățenilor pe primul loc.

Accident înfiorător în Ungaria: 9 români au murit. Șoferul făcea live pe facebook
Articolul anterior
KIDS DAY: Hai să sărbătorim copilăria vesel și colorat!
Articolul următor
Close menu