Chiar şi cu vaccinuri, ar putea fi nevoie de mai mulți ani pentru a ,,îmblânzi” virusul Covid-19 și a-i reduce din capacitățile sale înalt virulente, sunt de părere experții epidemiologi, care cred că virusul va rămâne cu noi pentru mult timp, la fel ca gripa.
Milioane de oameni din întreaga lume speră că între lockdown-uri și vaccinuri, virusul care provoacă Covid-19 va fi curând eradicat din viața noastră. Însă, experții americani avertizează că virusul ar putea fi cu noi pentru totdeauna, chiar dacă nu va mai fi mortal.
”Acest coronavirus este aici ca să rămână. Eradicarea acestui nou coronavirus este practic imposibilă”, a explicat dr. John Brownstein, ofițer șef de inovare la Boston Children’s Hospital și colaborator ABC News.
Dr. Paul Offit, director al Centrului de Educație pentru Vaccinuri și profesor de pediatrie în Divizia de Boli Infecțioase de la Spitalul de Copii din Philadelphia, susține acest punct de vedere, adăugând că, de asemenea, ”nu este sigur că vom elimina vreodată acest virus. Nu este ca rujeola, unde ai imunitate sterilizatoare pe tot parcursul vieții.”
Dar, chiar dacă virusul va fi pe lângă noi, vor fi și noi vaccinuri și noi medicamente pentru combaterea virusului, ceea ce înseamnă că este puțin probabil să mai provoace boli severe în viitor. Expertul prezice “că, în cele din urmă, va provoca mai puține decese decât gripa”.
Este posibil, spun experții, ca noul Coronavirus să devină o boală sezonieră, precum gripa. Epidemiologii numesc această boală una ”endemică” – una care circulă constant printre noi. În anii și deceniile viitoare, mulți oameni vor fi expuși la ea în copilărie și vor dezvolta o anumită imunitate, care îi va proteja mai târziu împotriva bolilor grave.
Între timp, vaccinurile actuale au demonstrat un mare succes în prevenirea bolilor simptomatice și severe, care vor ajuta la salvarea de vieți, chiar dacă virusul continuă să se transmită la niveluri scăzute.
„Speranța este că, cu o suficientă imunitate naturală și cu ajutorul imunizărilor, aceasta va deveni o parte a ciclului natural al sezonului rece, care nu va avea același impact”, a spus Brownstein.
“Cred că va deveni sezonier. Toate infecțiile virale respiratorii acute sunt așa”, a adăugat Sarah Cobey, epidemiolog și biolog evoluționist la Universitatea din Chicago.
sursa: www.stirileprotv.ro