Laptele de ovăz este o alternativă gustoasă vegetală pentru laptele provenit de la animale, fiind de asemenea extrem de nutritiv, bogat în fibre și fier. Alegerea laptelui de ovăz este o opțiune reușită dacă ești în căutarea soluției pentru a scădea în greutate.
Laptele de ovăz este cel mai ușor substituent al laptelui din punct de vedere al producerii, încât poate fi pregătit chiar în bucătăria ta. Varianta de lapte preparat acasă este mai puțin costisitoare, dar și mai sănătoasă, dat fiind faptul că laptele din comerț conține ingrediente și aditivi care ajută la prelungirea perioadei de valabilitate și nu sunt întocmai sănătoase.
Cum poți prepara laptele de ovăz în condiții casnice?
Pentru a această rețetă ai nevoie doar de aproximativ 200 grame de fulgi de ovăz. Aceștia se pun într-un bol încăpător, peste care se toarnă apă cât să îi acopere. Se lasă fulgii la înmuiat 4 ore sau peste noapte la un loc răcoros, dar nu la frigider.
Ulterior, se scurg fulgii de ovăz de apa în care au stat, cu ajutorul unei strecurători. Fulgii înmuiați se pun în blender, se adaugă 1,5 litri de apă și o linguriță de sare și se mixează la viteza mare, aproximativ 45 de secunde.
Compoziția obținută se strecoară printr-un tifon cu ochiuri fine sau filtru de cafea, într-o sticlă sau într-un borcan. Cu o linguriță, amestecă din când în când resturile solide de ovăz, ca să se scurgă mai bine lichidul.
La final, pune toată compoziția solidă într-un tifon și stoarce bine cu ambele mâini, ca să nu irosești nicio picătură de lapte de ovăz.
Dacă lichidul ți se pare prea dens, mai adaugă puțină apă și amestecă. În cazul în care vrei ca laptele de ovăz să fie puțin mai dulce poți adăuga puțină miere sau câteva picături îndulcitor stevia.
Înainte de consum sticla cu lapte de ovăz se agită ușor. Se păstrează la frigider 4-5 zile.
Ovăzul are multe substanțe nutritive esențiale pentru sănătate. Este în special apreciat pentru conținutul ridicat de fibre, proteine, calciu, și pentru capacitatea de a reduce nivelul colesterolului. Este complet lipsit de lactoză, colesterol și grăsimi saturate, fiind sărac în zahăr și calorii. Laptele de ovăz ne furnizează multe vitamine și minerale importante: Vitamine din complexul B, Vitamina A și E, fier, potasiu, fosfor și mangan. Acesta conține de asemenea un antioxidant puternic, numit fitochimicale. Cu alte cuvinte, este un elixir care:
– Întărește sistemul imunitar;
– Previne bolile cardiovasculare;
– Protejează împotriva cancerului și accidentului vascular cerebral;
– Menține nivelurile de colesterol și zahăr din sânge sănătoase;
– Crește energia și puterea corpului;
– Îmbunătățește aspectul pielii și a părului.
În Cabinetele Personale din Centru Online de Nutriție și Sport am pregătit pentru voi cele mai gustoase și sănătoase rețete sănătoase! Vrei să ai și tu parte de meniuri zilnice personalizate? Accesează link-ul și cere o consultație gratuită și unul din ambasadori te vor contacta cu mai multe detalii!