De la idee la faptă. Shâtor, prima școală de design vestimentar, creată de o moldoveancă

Povestea Shâtor începe în toamna anului 2019, când se numără bobocii, se deapănă amintiri sau se împletesc noi idile romantice. Alina avea mereu în gând ideea de a împărtăși din experiența sa profesională și cu alți oameni, care la fel ca ea, iubesc să mânuiască ața și acul.

separator
Țesea planuri despre deschiderea unei școli de croitorie, voia altceva decât cursurile unei școli profesionale. Voia, dar nu avea curajul. A venit abia când și-a zis că este o femeie puternică și frumoasă și că va reuși, și a reușit.

„Am început să predau individual, apoi în grup de 3, de 5 persoane. Treptat, am multiplicat mașinile de cusut, mobilierul, rechizitele și manechinele din atelierul meu. În scurt timp, puneam bazele unei școli de croitorie și design vestimentar, și intuiția mea nu a dat greș. Într-adevăr am simțit că era o necesitate mare pe piață. Am decis să învăț toți doritorii sa facă haine pentru ei înșiși, pentru familia lor sau chiar să deschidă o mică afacere”, spune Alina Spătaru, fondatoarea școlii de design vestimentar și croitorie – Shâtor.Școala are un program de cursuri adaptat pentru începători și amatori. Durata cursurilor este de 8 săptămâni de croitorie și 6 săptămâni de design vestimentar. Lecțiile se petrec de 2 ori pe săptămână.

„Este necesară o pauză între lecții pentru a lucra și acasă, și a medita asupra temelor și a sursei de inspirație. Arta creativă necesită timp, dăruire și pasiune. Pe lângă obiectele de specialitate, profesorii împărtășesc din experiența lor, privind lucrul cu clienții, vânzarea, promovarea”, a adăugat Alina.Tot de la idee la faptă a venit și gândul de a organiza împreună cu absolventele școlii Shator o seară în care lumea va vedea rodul muncii al discipolilor, dar și al Alinei. Zis și făcut. Alina împreună cu profesorii școlii, Antocel Tatiana- instructor croitorie și Eugen Reabenikiy – instructor designer vestimentar au selectat 5 participante, care urmau să pregătească câteva piese vestimentare, pe care publicul le va vedea la „Noaptea Lupilor”. Fetele au muncit de cu zori și până în seară, timp de 5 luni.Spectacolul de modă și transformare – ,,Noaptea Lupilor” cuprinde o istorie eroinelor, expusă prin colecțiile de haine create de acestea. Veți trăi împeună cu ele, iluzii, amintiri, idei nespuse. Pe 29 februarie, în ultima zi din iarna anului 2020, vino să creăm istorie, vino să te vezi pe tine. Mai puternică, mai frumoasă, mai ambițioasă.

Pentru anul 2020, echipa școlii Shator își propune să dezvolte programe noi de studii și masterclass-uri, pentru pasionații de modă! Echipa Shator te așteaptă și pe tine, dacă îți place moda și noile tendințe vestimentare.

#DEZminte: Mituri despre Menopauză: “Începe întotdeauna la 50 de ani?”

În această ediție DEZminte, dezbatem 10 dintre cele mai răspândite mituri despre menopauză și le clarificăm împreună cu un invitat special,  Angela Stratulat, medic ginecolog. Vom discuta despre schimbările care au loc în corpul femeii, despre impactul menopauzei asupra sănătății și despre cum pot femeile să gestioneze mai ușor această etapă. Vom explora împreună adevărul din spatele miturilor și vom răspunde la întrebările publicului.

#StilIconic – Victoria Roșca în rolul Coco Chanel:”!”

Victoria Roșca, cunoscută sub numele de Zâmbărele, traversează o perioadă unică și plină de inspirație, atât în plan personal, cât și profesional. Acum, în așteptarea celui mai frumos rol al vieții – cel de mamă pentru a doua oară –, Victoria își continuă călătoria creativă și debutează în rolul iconicei Coco Chanel. Alegerea acestui personaj nu este întâmplătoare, ci simbolizează puterea transformării, curajul de a inova și eleganța atemporală, trăsături care rezonează perfect cu personalitatea și spiritul Victoriei.

Coco Chanel a revoluționat lumea modei, redefinind feminitatea și demonstrând că stilul este o expresie a libertății și a identității.

La fel, Victoria Roșca, cu umorul, energia și autenticitatea sa, a reușit să cucerească inimile publicului, devenind un simbol al creativității și al optimismului.

Transformarea sa în Coco Chanel este o celebrare a feminității în toate formele ei – fie că vorbim despre forța interioară, despre frumusețea subtilă sau despre capacitatea de a inspira.

*Partenerul general și locul de unde am găsit minunatele ținute:

Centrul Comercial UNIC

#mamasita: Slacfenco Anastasia alias mamadepisici – “Sarcina a fost groaznică!”

Sunt deja 3 luni din moment ce în casa invitatei noastre, Slacfenco Anastasia, a apărut un nou suflețel, “bombonica”, cum este dezmierdată de oamenii dragi. Și în acest episod de #mamasita, ultimul din acest an, aceasta ne povestește cum a fost sarcina și nașterea, dar și provocările prin care a trecut. Iar noi ne revenim în 2025 cu noi episoade superbe!

La Milano, trei măști din hârtie se vând cu 70 de euro
Articolul anterior
Video! Imagini filmate cu drona din orașele fantomă din nordul Italiei
Articolul următor