De la idee la faptă. Shâtor, prima școală de design vestimentar, creată de o moldoveancă

Povestea Shâtor începe în toamna anului 2019, când se numără bobocii, se deapănă amintiri sau se împletesc noi idile romantice. Alina avea mereu în gând ideea de a împărtăși din experiența sa profesională și cu alți oameni, care la fel ca ea, iubesc să mânuiască ața și acul.

separator
Țesea planuri despre deschiderea unei școli de croitorie, voia altceva decât cursurile unei școli profesionale. Voia, dar nu avea curajul. A venit abia când și-a zis că este o femeie puternică și frumoasă și că va reuși, și a reușit.

„Am început să predau individual, apoi în grup de 3, de 5 persoane. Treptat, am multiplicat mașinile de cusut, mobilierul, rechizitele și manechinele din atelierul meu. În scurt timp, puneam bazele unei școli de croitorie și design vestimentar, și intuiția mea nu a dat greș. Într-adevăr am simțit că era o necesitate mare pe piață. Am decis să învăț toți doritorii sa facă haine pentru ei înșiși, pentru familia lor sau chiar să deschidă o mică afacere”, spune Alina Spătaru, fondatoarea școlii de design vestimentar și croitorie – Shâtor.Școala are un program de cursuri adaptat pentru începători și amatori. Durata cursurilor este de 8 săptămâni de croitorie și 6 săptămâni de design vestimentar. Lecțiile se petrec de 2 ori pe săptămână.

„Este necesară o pauză între lecții pentru a lucra și acasă, și a medita asupra temelor și a sursei de inspirație. Arta creativă necesită timp, dăruire și pasiune. Pe lângă obiectele de specialitate, profesorii împărtășesc din experiența lor, privind lucrul cu clienții, vânzarea, promovarea”, a adăugat Alina.Tot de la idee la faptă a venit și gândul de a organiza împreună cu absolventele școlii Shator o seară în care lumea va vedea rodul muncii al discipolilor, dar și al Alinei. Zis și făcut. Alina împreună cu profesorii școlii, Antocel Tatiana- instructor croitorie și Eugen Reabenikiy – instructor designer vestimentar au selectat 5 participante, care urmau să pregătească câteva piese vestimentare, pe care publicul le va vedea la „Noaptea Lupilor”. Fetele au muncit de cu zori și până în seară, timp de 5 luni.Spectacolul de modă și transformare – ,,Noaptea Lupilor” cuprinde o istorie eroinelor, expusă prin colecțiile de haine create de acestea. Veți trăi împeună cu ele, iluzii, amintiri, idei nespuse. Pe 29 februarie, în ultima zi din iarna anului 2020, vino să creăm istorie, vino să te vezi pe tine. Mai puternică, mai frumoasă, mai ambițioasă.

Pentru anul 2020, echipa școlii Shator își propune să dezvolte programe noi de studii și masterclass-uri, pentru pasionații de modă! Echipa Shator te așteaptă și pe tine, dacă îți place moda și noile tendințe vestimentare.

VOX POPULI: Ce muzică preferă moldovenii:”Are muzica de acum o problemă mare”!

Muzica face viața oamenilor mai frumoasă și plină de culoare.

O ascultă în mașină, când fac ordine prin casă, și tot muzica dă tonul oricăror petreceri. Ce ascultă mai des moldovenii și care sunt interpreții lor preferați, despre toate aflăm chiar de la ei.

Ce poți pune în apa lalelelor ca să reziste mai mult timp

Martie este luna culorii, a frumuseții, a femeilor și a florilor. În această perioadă minunată dorim să surprindem persoanele dragi cu buchete superbe de flori.

Vedetele lunii sunt lalele. Cunoscute pentru frumusețea lor aparte, lalele pot fi destul de pretențioase dacă nu sunt îngrijite corect, transmite catine.ro.

Descoperă ce poți pune în apa lalelelor ca să reziste mai mult timp.

Florarii vin în ajutor doamnelor și le dezvăluie un truc mai puțin cunoscut pentru a prelungi durata de viață a unui buchet superb de lalele. Experții spun că lalele pot rezista pentru o perioadă lungă de timp dacă sunt îngrijite în mod corect.

Ce poți pune în apa lalelelor ca să reziste mai mult timp

Pentru început, specialiștii recomandă ca atunci când mergi să cumperi lalele să alegi buchetele care nu s-au deschis încă.

Lalele îmbobocite vor rezista mai mult timp decât unele înflorite complet. Pentru a prelungi durate de viață a lalelelor, florarii recomandă să adaugi în apa acestora puțin zahăr și gheață. Gheața ajută lalele să nu se deschidă la fel de repede.

Ține cont de faptul că lalele sunt flori care au nevoie de multă apă. Este important să păstrezi apa lalelelor tale proaspătă și să o schimbi periodic.

Alege să pui florile într-o vază spațioasă, în care acestea să aibă suficient loc. Apoi adaugă zahărul în apa din vază și amestecă până ce acesta se dizolvă.

Pentru un plus de prospețime poți adăuga mai apoi câteva cuburi de gheață. Apa rece va prelungi durata de viață a florilor tale. Ai grijă ca la câteva zile să tai puțin din codița lalelelor.

Specialiștii de la Parade.com sugerează să tai codița lalelelor la un unghi de 45 de grade. Ține cont și de frunzele lalelelor. Cele care stau prea mult timp sub apă ar putea începe să se descompună. Este recomandat să îndepărtezi frunzele care ar putea pune în pericol durata de viață a florilor tale.

Tot legat de durata de viață a acestora este important și locul în care le așezi. Florarii spun că acestea ar trebui ferite de căldura în exces și ar trebui așezate într-un loc luminos.

Ce semnificație au lalelele

Florile reprezintă modul perfect prin care poți să-ți exprimi sentimentele față de o persoană. Lalelele sunt gingașe, parfumate și colorate.

Ele sunt un simbol al primăverii, dar pot avea o semnificație mult mai profundă. Află mai multe și despre semnificația zilei de 1 martie. Vezi de ce este atât de importantă.

În unele culturi, lalelele sunt un simbol al perfecțiunii și al dragostei profunde. Vreme de secole au fost asociate cu iubirea necondiționată. Totodată, lalelele mai pot simboliza renașterea.

Dacă știi că o persoană trece printr-o perioadă mai dificilă, atunci lalele i-ar putea însenina ziua. În epoca victoriană, oamenii asociază lalele cu actele de caritate. Chiar și culoarea lor poate ascunde un mesaj aparte. Se spune că lalele albe simbolizează respectul și puritatea.

Despre lalele galbene se spune că simbolizează speranța și fericirea. Lalelele orange pot simboliza entuziasmul și spiritul liber. Lalele roșii, unele dintre cele mai populare, pot însemna dragostea eternă și pasiunea. Lalele roz, deși mai rare, simbolizează afecțiunea și conexiunea spiritual.

Lalele violet sunt asociate cu regalitatea și simbolizează eleganța. Lalele albastre, destul de rar întâlnite la noi, simbolizează serenitatea și pacea interioară.

#stilunic – Familia Burenescu:”La acel moment nu avea o reputație foarte bună”!

Sunt iubiți de public, au devenit virali în doar doi ani de online, iar azi i-am invitat la emisiunea noastră să îi descoperim și noi. Irina și Maxim Burenescu sunt invtații ediției de astăzi și ne-a reușit să îi surprindem cu provocările care le-am pus la cale.Au dansat, s-au stilizat unul pe altul și ne-au povestit cum și unde s-au cunoscut! Vizionare plăcută și chiar vrem sa știm pe cine mai vreți să vedeți la noi la emisiune?

La Milano, trei măști din hârtie se vând cu 70 de euro
Articolul anterior
Video! Imagini filmate cu drona din orașele fantomă din nordul Italiei
Articolul următor