Anul 2020 a fost unul plin de provocări, fără precedent: cu frică, durere, speranță am năzuit să învingem inamicul invizibil care a afectat o parte din noi, din oamenii dragi nouă, atât lăuntric, cât și social. Unda de șoc a fost resimțită inclusiv în domeniul modei și artei. Ce părere aveți să îngropăm chiar din acest moment fricile, deznădejdea, supărarea, durerea trăite în ultimul an, într-un ritual adevărat de înhumare?
Ne ajută stilista Ylianna Danco, alături de echipa sa creativă, în frunte cu fotograful Sergiu Rotaru și regizorul Igor Vlas. În cele ce urmează vă dezvăluim detalii din proiectul inedit!
Într-un mod artistic și ușor ironic, o echipă întreagă de oameni talentați au decis să ne ofere un moment de resuscitare îngropând, ,,metaforic” vorbind, toate trăirile negative care ne-au ținut pe loc în acest an!
Pe parcursul ultimului an, toate edificiile de artă au fost închise, iar evenimentele culturale și festive anulate. Cinematografele, platourile de filmare și scenele de teatru au adunat praf. Artiștii, actorii, designerii, scenografii, modelele și toți cei care activează în această nișă au fost cuprinși de disperare.
Proiectul ,,CEMETERY FASHION PROJECT” a reunit într-o echipă un număr mare de oameni talentați, acesta având menirea de a transmite o mulțime de mesaje.
,,Pe lângă îndemnul de a fi pozitivi și a „înhuma” fără regrete fricile, disperarea, nereușitele și discuțiile tabu, proiectul își propune să educe publicul, dar și să schimbe radical viziunile în materie de stil și curaj”, ne dezvăluie stilista Ylianna Danco.
Fotograful Sergiu Rotaru, unul dintre cele mai importante personaje din cadrul proiectului: ,,2020 a fost un an controversat. Pentru unii a fost cu pierderi de oameni dragi, iar pentru alții – un an de redefinire a valorilor.
Tot ce pot să spun este să lăsați emoțiile să se manifeste. Atunci când simțiți… plângeți sau râdeți și trăiți mai departe, fără regrete… căci viața e frumoasă!”.
În mod sigur, pe lângă mesajele motivaționale transmise, proiectul nu avea cum să nu ne inspire la capitolul dezvoltarea culturii vestimentare, chiar dacă este vorba despre un eveniment și o ocazie cu menire specială, ce poate face parte, de asemenea, din viața noastră, cu precădere în ultima perioadă.
,,În calitate de fashion stylist, mi-am propus să prezint publicului o nouă viziune în materie de stil, una corespunzătoare ceremoniilor funebre”, ne mărturisește stilista Ylianna Danco.
,,În pofida direcției orientative potrivite protocolului vestimentar, în cadrul proiectului ,,CEMETERY FASHION PROJECT” există totuși o doză artistică, cu un aer ușor de senzualitate și extravaganță, unul neconvențional”, ne confirmă coautoarea proiectului care susține că și-a permis să exagereze prin decolteurile expuse, umerii dezgoliți și tăieturile adânci. Și toate, pentru a îndemna femeia să aleagă să rămână feminină și cu atitudine, indiferent de situațiile pe care le aduce viața.
Mai jos, inclusiv în video, poți vedea cum au epatat modelele și personajele alese în cadrul proiectului inedit ,,CEMETERY FASHION PROJECT”.
Dacă e să revenim la protocol, trebuie să cunoaștem că, de fapt, există un dress code formal în cazul ceremoniilor funerare, acesta prevalând în jurul unui stil moderat și monoton, într-o paletă cromatică de negru impecabil. ,,În materie de ținute masculine – costumul clasic, lipsit de imprimeuri și ornamente inutile, asortat discret cu o cravată neagră, o batistă de buzunar, o pălărie tip fedora și ochelari, este opțiunea ideală.
Dacă vorbim de eticheta ținutei feminine, atunci recomand o linie vestimentară elegantă, bazată pe costume (fustă/jachetă), rochii minimaliste de siluetă dreaptă sau semi-ajustată, lungime medie sau midi. Ținuta trebuie să aibă o atitudine echilibrată, lipsită de excese și de artificialitate. Dresul negru, opac sau transparent este obligatoriu, iar încălțămintea poate avea un toc nu mai mare de 8 cm, modelele decupate (fie în față sau în spate) fiind categoric interzise.
La capitolul accesorii, ne limităm la bijuterii minimaliste, ochelari cu lentile de un negru opac, mănuși și pălărie”, relatează stilista.
Iuliana Chiroșca, creatoare de pălării, brandul Julie Anne Millinery:
,,Stilistica în materie de pălării, potrivită și recomandată pentru ceremoniile funerare este una absolut rezervată, cu un decor minimalist și elemente ce definitivează o silueta formală. Linii simple care nu ies în evidență, siluete sobre și monotone în interpretare cromatică de negru imperativ. În stilistica funebră sunt recomandate pălăriile cartweel cu boruri largi, care să permită umbrirea parțială sau totală a vizorului, inclusiv modelele tip beretă, picătura sau tabletă. Oricare dintre pălăriile enumerate mai sus pot fi decorate cu voaluri ample, care să acopere total sau parțial ovalul feței. Acestea au menirea să ascundă fața oferind senzația de securitate și detașare de public prin conferirea unei ușoare umbre, după care se pot declanșa emoțiile și se poate da frâu liber lacrimilor.
Recomand să se opteze pentru pălării care permit asocierea lor cu o pereche de ochelari. Însă, țin să menționez că se va opta pentru ochelari doar în cazul în care pălăria nu conține și voal.
În materie de țesături, le recomand pe cele din catifea sau fetru, nicidecum nu se va face referință la cele transparente sau cu luciu cum ar fi atlasul sau mătasea, satinul sau dantela. Ca decor se va accepta minimum posibil, un voal sau o fundă nepretențioasă lipsită de atitudine și voce. Sarcina este ca să se acopere capul prin bararea vizorului pentru a permite păstrarea unei doze de intimitate în raport cu publicul”.
Victor Fine, despre conceptul proiectului ,,Cemetery Fashion Project”:
”2020 a fost un an mai puțin frumos pentru toată lumea și ideea de a ne lua rămas bun într-un mod artistic mi-a plăcut din prima, a fost o nouă provocare pentru mine. Cel mai memorabil moment a fost acela când am intrat în sala cu sicrie, unde urma să aleg un cavou pentru filmare. Am trăit niște emoții stranii, și sincer… am ieșit tot ud și tremurând, dar ce nu faci de dragul artei ?!. În proiect au fost implicați 37 de persoane, cărora le spun un mare mulțumesc pentru receptivitate și pentru faptul că au contribuit necondinționat la realizarea și promovarea producției de calitate în Republica Moldova”, a declarat Victor Fine.
Autorii proiectului ne îndeamnă să punem în cavou toate gândurile pesimiste și emoțiile negative ale anului precedent. Voi, ce ați vrea să mai lăsați în ,,groapa anului 2020”?
Echipa de creație:
Fashion Stilist: Ylianna Danko // #ydankostyle
Fotograf: Sergiu Rotaru – Fashion Photographer London // sergiurotaru.com
Asistent: Iuliana Chiroșca
Producător: Victor Fine
Hair Styling: Ana Iorga
Make up: Marina Corolevshii
Director: Vlas Igor // www.vlasfilm.com // Tel: +373 69 311 477
Modele: Valeria Fine, Dima White, Andreea Bostanica, Ibrahimov, Natalia Platon, Dorina Darii, Veaceslav Kr, Nastyistr, Nichita Cheltuitor, Kathryn C.
Video!
Află mai multe pe www.ydanko.com
Sponsorii proiectului:
Parteneri fashion:
Mens Outfit: Sandro Livv / Chișinau, str. Mihai Eminescu 41/1
Womens Outfit: DORIS Store / Chișinau, str. Vasile Alecsandri 93
Hats: Julie Anne by Iuliana Chiroșca / Tel: +373 79962658 / www.palarii.md
Gloves: Valenti_ Gloves / Chișinau C.C.Gemeni – et.1
Sponsori:
Flowers: Danielle Fleurs / Republica Moldova, Tel: +373 60587231
Funeral Accessories: Ritus / ritus.md / Chișinau, Tel. 14888
Catering: Tokyo Sushi / tokyosushi.md / RM, Chișinau , Tel: +373 76000220
Dry Cleaning: SOLI S.R.L. – Curățătoria chimică de haine ”LUX„ / Chișinau, str. N. Zelinski 36. Tel: (+373) 22-557043