Noi astăzi am îngropat ,,frica, durerea, disperarea” din ultimul an! Dar tu? (proiect fashion)

Anul 2020 a fost unul plin de provocări, fără precedent: cu frică, durere, speranță am năzuit să învingem inamicul invizibil care a afectat o parte din noi, din oamenii dragi nouă, atât lăuntric, cât și social. Unda de șoc a fost resimțită inclusiv în domeniul modei și artei. Ce părere aveți să îngropăm chiar din acest moment fricile, deznădejdea, supărarea, durerea trăite în ultimul an, într-un ritual adevărat de înhumare?

Ne ajută stilista Ylianna Danco, alături de echipa sa creativă, în frunte cu fotograful Sergiu Rotaru și regizorul Igor Vlas. În cele ce urmează vă dezvăluim detalii din proiectul inedit! 

Într-un mod artistic și ușor ironic, o echipă întreagă de oameni talentați au decis să ne ofere un moment de resuscitare îngropând, ,,metaforic” vorbind, toate trăirile negative care ne-au ținut pe loc în acest an!

Pe parcursul ultimului an, toate edificiile de artă au fost închise, iar evenimentele culturale și festive anulate. Cinematografele, platourile de filmare și scenele de teatru au adunat praf. Artiștii, actorii, designerii, scenografii, modelele și toți cei care activează în această nișă au fost cuprinși de disperare. 

Proiectul ,,CEMETERY FASHION PROJECT” a reunit într-o echipă un număr mare de oameni talentați, acesta având menirea de a transmite o mulțime de mesaje.

,,Pe lângă îndemnul de a fi pozitivi și a „înhuma” fără regrete fricile, disperarea, nereușitele și discuțiile tabu, proiectul își propune să educe publicul, dar și să schimbe radical viziunile în materie de stil și curaj”, ne dezvăluie stilista Ylianna Danco.

Fotograful Sergiu Rotaru, unul dintre cele mai importante personaje din cadrul proiectului: ,,2020 a fost un an controversat. Pentru unii a fost cu pierderi de oameni dragi, iar pentru alții – un an de redefinire a valorilor.

Tot ce pot să spun este să lăsați emoțiile să se manifeste. Atunci când simțiți… plângeți sau râdeți și trăiți mai departe, fără regrete… căci viața e frumoasă!”. 

În mod sigur, pe lângă mesajele motivaționale transmise, proiectul nu avea cum să nu ne inspire la capitolul dezvoltarea culturii vestimentare, chiar dacă este vorba despre un eveniment și o ocazie cu menire specială, ce poate face parte, de asemenea, din viața noastră, cu precădere în ultima perioadă.

,,În calitate de fashion stylist, mi-am propus să prezint publicului o nouă viziune în materie de stil, una corespunzătoare ceremoniilor funebre”, ne mărturisește stilista Ylianna Danco

,,În pofida direcției orientative potrivite protocolului vestimentar, în cadrul proiectului ,,CEMETERY FASHION PROJECT” există totuși o doză artistică, cu un aer ușor de senzualitate și extravaganță, unul neconvențional”, ne confirmă coautoarea proiectului care susține că și-a permis să exagereze prin decolteurile expuse, umerii dezgoliți și tăieturile adânci. Și toate, pentru a îndemna femeia să aleagă să rămână feminină și cu atitudine, indiferent de situațiile pe care le aduce viața.

Mai jos, inclusiv în video, poți vedea cum au epatat modelele și personajele alese în cadrul proiectului inedit ,,CEMETERY FASHION PROJECT”.

Dacă e să revenim la protocol, trebuie să cunoaștem că, de fapt, există un dress code formal în cazul ceremoniilor funerare, acesta prevalând în jurul unui stil moderat și monoton, într-o paletă cromatică de negru impecabil. ,,În materie de ținute masculine – costumul clasic, lipsit de imprimeuri și  ornamente inutile, asortat discret cu o cravată neagră, o batistă de buzunar, o pălărie tip fedora și ochelari,  este opțiunea ideală.

Dacă vorbim de eticheta ținutei feminine, atunci recomand o linie vestimentară elegantă, bazată pe costume (fustă/jachetă), rochii minimaliste de siluetă dreaptă sau semi-ajustată, lungime medie sau midi.  Ținuta trebuie să aibă o atitudine echilibrată, lipsită de excese și de artificialitate. Dresul negru, opac sau transparent este obligatoriu, iar încălțămintea poate avea un toc nu mai mare de 8 cm, modelele decupate (fie în față sau în spate) fiind categoric interzise. 

La capitolul accesorii, ne limităm la bijuterii minimaliste, ochelari cu lentile de un negru opac, mănuși și pălărie”, relatează stilista.

Iuliana Chiroșca, creatoare de pălării, brandul Julie Anne Millinery:

,,Stilistica în materie de pălării, potrivită și recomandată pentru ceremoniile funerare este una absolut rezervată, cu un decor minimalist și elemente ce definitivează o silueta formală. Linii simple care nu ies în evidență, siluete sobre și monotone în interpretare cromatică de negru imperativ. În stilistica funebră sunt recomandate pălăriile cartweel cu boruri largi, care să permită umbrirea parțială sau totală a vizorului, inclusiv modelele tip  beretă, picătura sau tabletă. Oricare dintre pălăriile enumerate mai sus pot fi decorate cu voaluri ample, care să acopere total sau parțial ovalul feței. Acestea au menirea să ascundă fața oferind senzația de securitate și detașare de public prin conferirea unei ușoare umbre, după care se pot declanșa emoțiile și se poate da frâu liber lacrimilor.

Recomand să se opteze pentru pălării care permit asocierea lor cu o pereche de ochelari. Însă, țin să menționez că se va opta pentru ochelari doar în cazul în care pălăria nu conține și voal. 

În materie de țesături, le recomand pe cele din catifea sau fetru, nicidecum nu se va face referință la cele transparente sau cu luciu cum ar fi atlasul sau mătasea, satinul sau dantela. Ca decor se va accepta minimum posibil, un voal sau o fundă nepretențioasă lipsită de atitudine și voce. Sarcina este ca să se acopere capul prin bararea vizorului pentru a permite păstrarea unei doze de intimitate în raport cu publicul”.

Victor Fine, despre conceptul proiectului ,,Cemetery Fashion Project”:

”2020 a fost un an mai puțin frumos pentru toată lumea și ideea de a ne lua rămas bun într-un mod artistic mi-a plăcut din prima, a fost o nouă provocare pentru mine. Cel mai memorabil moment a fost acela când am intrat în sala cu sicrie, unde urma să aleg un cavou pentru filmare. Am trăit niște emoții stranii, și sincer… am ieșit tot ud și tremurând, dar ce nu faci de dragul artei ?!. În proiect au fost implicați 37 de persoane, cărora le spun un mare mulțumesc pentru receptivitate și pentru faptul că au contribuit necondinționat la realizarea și promovarea producției de calitate în  Republica Moldova”, a declarat Victor Fine.

Autorii proiectului ne îndeamnă să punem în cavou toate gândurile pesimiste și emoțiile negative ale anului precedent. Voi, ce ați vrea să mai lăsați în ,,groapa anului 2020”?

Echipa de creație:

Fashion Stilist: Ylianna Danko // #ydankostyle

Fotograf: Sergiu Rotaru – Fashion Photographer London // sergiurotaru.com

Asistent: Iuliana Chiroșca

Producător: Victor Fine 

Hair Styling: Ana Iorga

Make up: Marina Corolevshii

Director: Vlas Igor //  www.vlasfilm.com // Tel: +373 69 311 477

Modele: Valeria Fine, Dima White, Andreea Bostanica, Ibrahimov, Natalia Platon, Dorina Darii, Veaceslav Kr, Nastyistr, Nichita Cheltuitor, Kathryn C.

Video!

Află mai multe pe www.ydanko.com

Sponsorii proiectului:

Parteneri fashion:

Mens Outfit:  Sandro Livv /  Chișinau, str.  Mihai Eminescu 41/1

Womens Outfit: DORIS  Store / Chișinau, str. Vasile Alecsandri 93 

Hats: Julie Anne by Iuliana Chiroșca / Tel:  +373 79962658 / www.palarii.md

Gloves: Valenti_ Gloves / Chișinau C.C.Gemeni – et.1

Sponsori:

Flowers: Danielle Fleurs / Republica Moldova,  Tel: +373 60587231‬

Funeral Accessories: Ritus  / ritus.md / Chișinau,  Tel.  14888

Catering: Tokyo Sushi tokyosushi.md / RM, Chișinau , Tel: +373 76000220

Dry Cleaning:  SOLI S.R.L. – Curățătoria chimică de haine  ”LUX„ / Chișinau, str. N. Zelinski 36. Tel: (+373) 22-557043

Ce trebuie să faci în ziua nunții pentru a avea noroc în familie. Patru superstiții de evitat

Mai multe tradiții și superstiții despre nunți au prins rădăcini adânci. Se crede că acestea influențează modul în care îndrăgostiții își planifică ziua cea mare pentru a asigura un viitor luminos și plin de noroc. În timp ce unele practici sunt menite să aducă prosperitate și fericire, altele sunt considerate a aduce ghinion și trebuie evitate cu orice preț.

Superstiții și tradiții de evitat în ziua nuntii

Întâlnirea înainte de ceremonie: Unul dintre cele mai răspândite obiceiuri este credința că mirele și mireasa nu ar trebui să se vadă înainte de ceremonie. Acest moment de separare simbolizează puritatea și noutatea începutului pe care îl vor împărtăși, iar întâlnirea prematură este văzută ca un semn rău prevestitor, scrie redactia.ro.

Vărsarea lichidelor: Fie că este vorba de apă sau vin, vărsarea accidentală a lichidelor în ziua nunții este considerată un semn de ghinion. Participanții la ceremonie sunt îndemnați să fie deosebit de atenți pentru a evita astfel de incidente, care pot prevesti turbulențe în mariaj.

Oglinzile sparte: Aducerea ghinionului prin spargerea oglinzilor este o superstiție bine-cunoscută, care transcende granițele nunților. În ziua căsătoriei, se pune un accent deosebit pe evitarea manevrării neglijente a oglinzilor pentru a preveni ani de ghinion în viața de cuplu.

Florile în biserică: Deși florile sunt simboluri ale frumuseții și ale vieții, există credința că aducerea lor în biserică înainte de ceremonia de nuntă poate atrage energii negative. Prin urmare, tradiția recomandă ca florile să fie aduse doar după finalizarea actului religios.

Tradiții care aduc noroc

Aruncarea orezului: O tradiție îndrăgită este aceea de a arunca orez peste miri la ieșirea din biserică sau locul ceremoniei. Acest gest simbolizează dorința de fertilitate și prosperitate pentru cuplu.

Elemente de culoare albastră: Purtarea de accesorii albastre de către mireasă este văzută ca un talisman ce aduce noroc și fericire în mariaj. O batistă sau o bijuterie cu piatră albastră sunt alegeri populare.

Hanțul la inel: Purtarea unui hanț la inelul de logodnă sau de căsătorie este considerată o modalitate de a păstra cuplul protejat de energii negative sau de invidia celor din jur.

Moneda în pantof: Plasarea unei monede în pantoful miresei simbolizează speranța de prosperitate financiară și noroc în noua căsnicie.

În timp ce aceste tradiții și superstiții pot părea doar o parte pitorească a ceremoniei de nuntă, ele reflectă dorința profundă a oamenilor de a influența pozitiv viitorul cuplului. Indiferent dacă sunt respectate din convingere sau pentru a onora tradiția, ele adaugă o notă de unicitate și speranță zilei în care două inimi aleg să bată împreună pentru totdeauna.

Cele mai frecvente minciuni care ți se spun despre reparația mașinii tale: dezvăluirile unui mecanic

Deși este important să ții pasul cu întreținerea mașinii tale, există riscuri să cheltuiești mai mult decât ar trebui la mecanic. Mai rău, s-ar putea să cheltuiți bani pe lucruri de care nici măcar nu aveți nevoie.

GOBankingRates a vorbit cu Chris Pyle, un mecanic auto calificat și expert auto la JustAnswer, despre principalele minciuni pe care le aud oamenii despre reparațiile auto, scrie ziare.com. Iată ce a spus acesta.

Ar trebui să schimbați uleiul în funcție de vechimea mașinii

Ideea că trebuie să schimbați uleiul în funcție de vechimea mașinii este, după părerea lui Pyle, „o prostie”.

Mulți mecanici vă vor spune, de asemenea, că trebuie să schimbați uleiul la fiecare 5.000 de kilometri. Deși acest lucru este adevărat pentru unele vehicule, cele mai moderne pot merge adesea mult mai mult timp – până la aproximativ 12.000 de km – fără o schimbare de ulei. Ceea ce contează este ceea ce recomandă producătorul și ceea ce indică culoarea jojei.

„Obiceiurile dumneavoastră de conducere, motorul și kilometrii vor determina când trebuie schimbat uleiul. Puteți să vă uitați la uleiul de pe jojă pentru a vedea când este necesar, vizualizând culoarea.”

Aveți nevoie de protecție pentru vopsea și tapițerie

O altă minciună frecventă este aceea că trebuie să vă protejați vopseaua și tapițeria mașinii, indiferent de cât costă. Și poate costa o sumă considerabilă – în jur de 499 de dolari, potrivit lui Pyle.

„Practic, ei petrec 30 de minute pulverizând niște ceară pe vopsea și produse similare cu scotch guard pe țesătură”, a spus Pyle. „Practic, primești aproximativ 50 de dolari în produse și timp, cu o marjă de profit uriașă”.

Trebuie să aveți mai multe sisteme antifurt

Vi s-a spus vreodată că mașina dumneavoastră are nevoie de sisteme antifurt suplimentare? Cu excepția cazului în care vehiculul dumneavoastră nu are niciunul, este foarte probabil ca acest lucru să nu fie adevărat.

„Cel de la producător este adecvat”, a spus Pyle. „Dacă un hoț vrea mașina, va avea instrumente de diagnosticare la nivel de dealer și va face chei pe loc și o va fura, indiferent de sistemele care au fost adăugate.”

Geometria roților este o necesitate

Majoritatea mașinilor moderne solicită o aliniere pe patru roți. Aceasta include furgonete, autoturisme, crossovere și SUV-uri mici. Dacă vă reparați mașina și mecanicul vă spune că aveți nevoie de alinierea tuturor celor patru anvelope, aceasta este adesea o idee bună.

Cu toate acestea, potrivit lui Pyle, unii mecanici vor încerca să vă taxeze pentru toate cele patru roți, chiar și atunci când le aliniază doar pe două dintre ele. Dacă, să zicem, roțile din spate nu au fost reglate, acest lucru nu este adevărat. Asigurați-vă că verificați de două ori tot ceea ce a făcut mecanicul și comparați cu factura totală pentru a vă asigura că nu plătiți prea mult.

Aveți nevoie de o revizie a sistemului de combustibil

Deși este posibil să aveți nevoie de un service pentru sistemul de alimentare cu combustibil, nu toate sunt atât de bune pe cât se crede.

„Unele sunt chiar bune, dar multe nu sunt deloc speciale. Acestea variază de la 249 de dolari la 449 de dolari”, a spus Pyle. „Cele care nu sunt bune sunt doar un agent de curățare a injectoarelor de combustibil adăugat în rezervorul de combustibil. Proprietarul poate face același lucru cumpărând o sticlă cu 10 dolari.”

Veți avea nevoie de anvelope noi mai devreme decât credeți

Feriți-vă de mecanicii care încearcă doar să vă vândă mai mult decât trebuie lucruri precum anvelope noi – se întâmplă mai des decât ați putea crede.

„Multe ateliere vă vor verifica mașina în speranța de a găsi o problemă și de a vă vinde ceva. Ei vă vor spune că anvelopele sunt sub 5 mm și ar trebui înlocuite. Nu este cazul”, a spus Pyle. „Dacă conduceți inteligent, puteți rula o anvelopă până la 1 mm de bandă de rulare. Banda de rulare este acolo pentru a elimina apa. Dacă conduci mai încet pe ploaie, poți obține mult mai mulți kilometri din anvelope.”

Aveți nevoie de frâne noi mai devreme

A avea frâne fiabile este esențial pentru a asigura o călătorie sigură. Dar dacă ți se spune că ai nevoie de ele în momentul în care sunt sub 3 mm, s-ar putea să mai reziste un pic.

„Frânele sunt adesea recomandate sub 3 mm. Din nou, dacă le acordați atenție, le puteți folosi mai mult timp”, a spus Pyle. „Cei mai mulți menționează lucrurile prea devreme, deoarece majoritatea proprietarilor de mașini nu acordă atenție mașinilor lor. Ei doar pun benzină în ea și nu verifică niciodată”.

Trebuie să plătiți pentru greșelile lor

Dacă ați plecat vreodată cu mașina de la reprezentanță sau de la mecanic după ce ați făcut reparații doar pentru a constata că ceva nu este în regulă, în general, ei sunt cei care trebuie să rezolve problema, nu dumneavoastră. Așadar, gândiți-vă de două ori înainte de a plăti pentru ceva ce au făcut greșit, mai ales dacă acest lucru este prevăzut în contract.

„Ați încheiat un contract conform căruia diagnosticul și reparația lor sunt corecte și [soluția]”, a spus Pyle. „Dacă plecați cu mașina și încă mai aveți probleme, nu ar trebui să plătiți pentru a repara altceva. Ei încalcă contractul. Ei nu au furnizat ceea ce ați semnat și pentru care ați plătit. Trebuie să îndrepte lucrurile, făcându-și treaba sau să vă restituie banii și să o ia de la capăt”.

Alte minciuni pe care le-ați putut auzi despre reparația mașinii dvs.

Iată doar câteva alte minciuni sau concepții greșite despre reparația mașinii pe care s-ar putea să le credeți:

Trebuie să vă duceți autovehiculul la reprezentanța de unde l-ați cumpărat pentru a face reparații, altfel pierdeți garanția. În realitate, ar trebui să puteți să vă duceți vehiculul la orice atelier de reparații acreditat fără să vă pierdeți garanția.

Aveți nevoie de reparații suplimentare. Unii mecanici vor încerca să profite de clienți, spunându-le că au nevoie de mai multe reparații decât credeau. Cereți o a doua opinie, scrie finance.yahoo.com.

Este nevoie de o reparație completă a frânelor. Dacă un mecanic spune că aveți nevoie de o reparație completă a frânelor, întrebați dacă puteți înlocui pur și simplu plăcuțele de frână. Aceasta este o soluție mult mai ieftină – și adesea viabilă.

Aveți nevoie de o spălare a lichidului de transmisie. Acest lucru poate costa între 125 și 250 de dolari. Și, deși veți avea nevoie de una uneori, s-ar putea să nu fie atât de des pe cât susține mecanicul. Aflați de ce o sugerează înainte de a merge pe această cale. O schimbare a lichidului și a filtrului de ulei ar putea fi suficientă.

Ce poți pune în apa lalelelor ca să reziste mai mult timp

Martie este luna culorii, a frumuseții, a femeilor și a florilor. În această perioadă minunată dorim să surprindem persoanele dragi cu buchete superbe de flori.

Vedetele lunii sunt lalele. Cunoscute pentru frumusețea lor aparte, lalele pot fi destul de pretențioase dacă nu sunt îngrijite corect, transmite catine.ro.

Descoperă ce poți pune în apa lalelelor ca să reziste mai mult timp.

Florarii vin în ajutor doamnelor și le dezvăluie un truc mai puțin cunoscut pentru a prelungi durata de viață a unui buchet superb de lalele. Experții spun că lalele pot rezista pentru o perioadă lungă de timp dacă sunt îngrijite în mod corect.

Ce poți pune în apa lalelelor ca să reziste mai mult timp

Pentru început, specialiștii recomandă ca atunci când mergi să cumperi lalele să alegi buchetele care nu s-au deschis încă.

Lalele îmbobocite vor rezista mai mult timp decât unele înflorite complet. Pentru a prelungi durate de viață a lalelelor, florarii recomandă să adaugi în apa acestora puțin zahăr și gheață. Gheața ajută lalele să nu se deschidă la fel de repede.

Ține cont de faptul că lalele sunt flori care au nevoie de multă apă. Este important să păstrezi apa lalelelor tale proaspătă și să o schimbi periodic.

Alege să pui florile într-o vază spațioasă, în care acestea să aibă suficient loc. Apoi adaugă zahărul în apa din vază și amestecă până ce acesta se dizolvă.

Pentru un plus de prospețime poți adăuga mai apoi câteva cuburi de gheață. Apa rece va prelungi durata de viață a florilor tale. Ai grijă ca la câteva zile să tai puțin din codița lalelelor.

Specialiștii de la Parade.com sugerează să tai codița lalelelor la un unghi de 45 de grade. Ține cont și de frunzele lalelelor. Cele care stau prea mult timp sub apă ar putea începe să se descompună. Este recomandat să îndepărtezi frunzele care ar putea pune în pericol durata de viață a florilor tale.

Tot legat de durata de viață a acestora este important și locul în care le așezi. Florarii spun că acestea ar trebui ferite de căldura în exces și ar trebui așezate într-un loc luminos.

Ce semnificație au lalelele

Florile reprezintă modul perfect prin care poți să-ți exprimi sentimentele față de o persoană. Lalelele sunt gingașe, parfumate și colorate.

Ele sunt un simbol al primăverii, dar pot avea o semnificație mult mai profundă. Află mai multe și despre semnificația zilei de 1 martie. Vezi de ce este atât de importantă.

În unele culturi, lalelele sunt un simbol al perfecțiunii și al dragostei profunde. Vreme de secole au fost asociate cu iubirea necondiționată. Totodată, lalelele mai pot simboliza renașterea.

Dacă știi că o persoană trece printr-o perioadă mai dificilă, atunci lalele i-ar putea însenina ziua. În epoca victoriană, oamenii asociază lalele cu actele de caritate. Chiar și culoarea lor poate ascunde un mesaj aparte. Se spune că lalele albe simbolizează respectul și puritatea.

Despre lalele galbene se spune că simbolizează speranța și fericirea. Lalelele orange pot simboliza entuziasmul și spiritul liber. Lalele roșii, unele dintre cele mai populare, pot însemna dragostea eternă și pasiunea. Lalele roz, deși mai rare, simbolizează afecțiunea și conexiunea spiritual.

Lalele violet sunt asociate cu regalitatea și simbolizează eleganța. Lalele albastre, destul de rar întâlnite la noi, simbolizează serenitatea și pacea interioară.

Expoziția „Tradiție și memorie istorico-culturală salvgardată în manuscrisele de la Mănăstirea Noul Neamț” la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Articolul anterior
Superba Natalia! Primele imagini video de pe scena Eurovision 2021
Articolul următor