Brandurile DININIMĂ surprind din nou comunitatea internaţională, iar acum deja au și două noi ambasadoare. Este vorba de reprezentanta USAID în Moldova, Karen Hilliard şi Excelenţa Sa Ambasadoarea Suediei la Chişinău, Signe Burgstaller, care au efectuat în data de 17 martie o vizită de lucru la fabrica brandurilor autohtone „Sekana” și „Katea Gri”. Vizita a avut loc înaintea celui mai aşteptat eveniment din industria fashion a ţării noastre – Moldova Fashion Days – show la care designerii autohtoni sunt pregătiţi ca şi de data aceasta să surprindă publicul prin colecţii inedite şi pline de expresivitate.
Cele două diplomate au mers în comuna Ciorescu, la 17 kilometri de capitală, acolo unde companiile „Sekana” și „Katea Gri” împart acelaşi spaţiu de lucru pentru producerea pieselor vestimentare. Doamnele au urmărit îndeaproape întreg procesul de creare a ţinutelor şi au avut posibilitatea să interacţioneze cu angajatele companiilor.
Atât Karen Hilliard cât şi Signe Burgstaller s-au arătat impresionate de colecţiile designerilor autohtoni şi nu au ezitat să treacă prin cabina de probă. Diplomatele au făcut și poze cu ţinutele vestimentare pe care le-au expediat familiilor lor.
„Colecţiile vestimentare pe care le-am regăsit aici demonstrează faptul că industria fashion a Republicii Moldova a făcut paşi importanţi în ultimii ani şi a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare. Suntem mândri că prin suportul nostru adus prin intermediul Proiectului de Competitivitate, am reuşit să contribuim la crearea unor noi generaţii de branduri moldoveneşti, care au potenţialul să concureze cu cele internaţionale. USAID va susţine în continuare dezvoltarea industriei uşoare, sector de o importanţă majoră pentru economia Moldovei, pentru ca pe viitor să ocupe o pondere mai mare în exporturilor moldovenești.”, a spus Karen Hilliard, reprezentanta USAID în Moldova.
„Sunt încântată să cunosc brandurile moldoveneşti la ele acasă şi apreciez eforturile pe care le fac aceste companii pentru a obţine produse de calitate. Sunt mândră că prin asistenţa tehnică pe care o oferim contribuim la radierea fenomenului migraţiei în Republica Moldova, iar femeile au posibilitatea să activeze, aici, acasă. Această ramură este foarte importantă pentru viitorul Moldovei, iată de ce, reprezentanţii industriei uşoare se vor bucura de suportul Guvernului Suediei, prin Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională şi în anii următori .”, a declarat Signe Burgstaller, Ambasadoarea Suediei la Chişinău.
Cele două companii au beneficiat pe parcursul timpului de asistența donatorilor externi care susțin cu prioritate dezvoltarea industriei ușoare din Moldova. Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională și Guvernul Suediei prin Proiectul de Competitivitate din Moldova au acordat celor două branduri „Sekana” și „Katea Gri” asistență complexă pentru a putea concura cu brandurile străine, pentru a se extinde pe piața locală dar și pentru a cuceri piețele externe. În mare parte, suportul oferit de donatorii externi s-a axat pe următoarele domenii:
1. Rebranding – pentru poziționarea corectă a mărcii proprii;
2. Instruire în domeniul elaborării conceptului de produs care să corespundă cu poziționarea produsului, în domeniul merchandaizingului;
3. Asistență pentru elaborarea corectă a colecțiilor vestimentare (planificarea corectă a elaborării colecției, structura colecției, introducerea elementelor de design care să aducă valoare articolelor, dar și modul de formare a prețurilor), pentru participarea la expozițiile internaționale de profil, pentru deschiderea magazinului comun DININIMĂ, pentru promovarea pe piața locală (elaborarea look-book-uri, promovare outdoor, promovare pe social media), pentru promovarea produselor pe piețele externe;
4. Asistență oferită brandului Katea Gri pentru crearea colecției vestimentare și promovarea acesteia pe piața internațională prin participarea la expoziția Indie Faces Pop-Up event din Londra.
Datorită asistenței oferite de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională și a Guvernului Suediei prin Proiectul de Competitivitate din Moldova, cele două brandul au început să vândă pe piețele externe, iar în prezent cota de export reprezintă 7%, în condițiile în care până la primirea asistenței „Sekana” și „Katea Gri” comercializau produsele doar pe piața internă.
Brandul „Katea Gri” a fost creat în anul 2015 de către Ecaterina Grigor. Compania este prin cele 5 beneficiare din Republica Moldova, care s-a bucurat de asistenţă şi training oferite de renumitul designer Kelly DeNooyer, pentru dezvoltarea colecţiei de Toamnă17/18 destinată pieţei internaţionale, ca şi parte a programului „Flying design”. Colecţia a foste expusă în cadrul Săptămânii Modei la Londra, la „Indie Faces Pop-Up”, eveniment ce marchează primul pas al brandului Katea Gri în lumea modei internaționale.
Reunită sub umbrela brandului unic de țară al industriei ușoare DININIMA, „Sekana”
este o companie ce operază pe piaţa din Republica Moldova deja de 25 de ani. Fondatorul companiei este Natalia Melnic care prin eforturi majore a dezvoltat brandul pas cu pas. Şi-a început activitate într-un atelier micuţ dotat cu 3 maşini de cusut, iar astăzi în cadrul companiei activează peste 30 de angajaţi. Colecţiile „Sekana” cuprind o varietate de ţinute vestimentare precum rochii, bluze, pantaloni, jachete şi sunt dedicate femeilor peste 30 de ani.
„ Suportul acordat de USAID și Guvernul Suediei a fost şi continuă să fie unul indispensabil pentru noi. Expertiza şi asistenţa internaţională ne-a ajutat în dezvoltarea, menţinerea pe piaţă în condiţii competitive, precum şi la extinderea companiei. Am îmbunătăţit calitatea produselor noastre, iar prin participarea la numeroase evenimente naţionale şi internaţionale am câştigat notorietate şi respectiv, aprecierea consumatorilor.”, a declarat Natalia Melnic, fondatoarea brandului Sekana.
Despre suportul USAID în industria ușoară
Proiectului de Competitivitate din Moldova, implementat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei, prin Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (SIDA), susține industria ușoară din RM din anul 2005, promovând trecerea de la producția „cut-and-make” la design/branduri originale, încurajând ascensiunea în lanțul valoric și, prin urmare, păstrarea locurilor de muncă și creșterea salariilor. Unul dintre succesele înregistrate de sector este crearea brandului de țară al industriei ușoare, „DININIMĂ” – o platformă cu identitate unică pentru brandurile din Moldova, care oferă avantaje valoroase industriei și contribuie la extinderea pe piața internă. În prezent, peste 60 de branduri se regăsesc sub umbrela „DININIMĂ”, iar produsele lor sunt disponibile în trei magazine dedicate. Industria ușoară este vitală pentru creșterea economică a țării în ceea ce privește exporturile, locurile de muncă și dezvoltarea regională. Acest sector reprezintă aproximativ 5% din producția industrială a Moldovei, generează 16,4% din exporturile țării, iar antreprenorii din această industrie exportă în peste 10 țări din UE. Afacerile din domeniu sunt amplasate în întreaga țară, numărând peste 23.000 de angajați, dintre care 90 la sută sunt femei din regiunile rurale – factori care stimulează dezvoltarea regională a RM.