Liliana Rotaru, Președinta CCF Moldova, despre dragostea de carte

De Ziua Națională a lecturii am discutat cu Liliana Rotaru, Doctor în filologie și cum mulți o cunoaștem Președinta CCF Moldova – copil, comunitate, familie. Pe lângă dragostea și grija de copii, doamna Rotaru este foarte pasionată de lectură. Ca să o descoperim mai mult în acest sens, i-am adresat câteva întrebări.

Cine v-a insuflat dragostea față de cărți?

Tatăl meu a fost un cititor avid și pasionat. A fost întotdeauna cu cartea în mână sau aproape de el. Nu mi-l amintesc altfel. Probabil, imitându-l am început să citesc.

Ce pierde un tânăr care nu citește? 

Oamenii care nu citesc pierd tare multe. Eu sper că le compensează din alte surse. Eu pot să vă spun ce câștigă cei care citesc – orizonturi mai largi de cultură, istorie, geografie, artă, relații între oameni și multe altele. Copilul câștigă o lume întreagă, poate călători, își face prieteni, trăiește adevărate aventuri alături de personaje literare și învață să înțeleagă lumea și să-și creeze relații. Pentru copilul din medii sociale dezavantajate, lectura e speranța și frumos.

Care este cartea copilăriei dvs.? 

Eu am început să citesc de foarte devreme, de la 4 ani și, desigur, gusturile mele s-au schimbat pe parcursul copilăriei. Probabil, sunt mulți oameni care, ca și mine, au trecut de la povești populare (românești și din întreaga lume) la mituri, la cărți de aventuri și apoi la clasicii literaturii românești și universale. Când eram adolescentă îmi plăceau romanele despre trecerea de la copilărie la maturitate, despre ”devenire”, așa-numitele bildungsroman. Îmi imaginam cum m-aș fi comportat într-o situație sau alta. Și acum, la maturitate îmi place această proză.

În prezent, o mare parte din oameni preferă lecturi formatoare, există riscul de a rata farmecul lecturilor beletristice? 

Lectura trebuie să răspundă nevoilor fiecărui om. Nu putem dicta ce să citească, putem recomanda doar. Și dacă cititorul preferă un anumit gen literar care îl ajută să devină o versiune a sa mai bună, e absolut OK.

Ce carte v-a influențat cel mai mult? 

Am câteva cărți preferate, dar nu mă pot opri asupra uneia. Din clasici, îmi place seria ”Comedia umană” de Balzac, îmi place poezia rusă de la începutul sec. al XX-lea, îmi place Dickens și Edgar Poe, din autorii moderni îmi plac Ian McEwan, Amor Towles, Ken Follet.

Apreciați valoarea unei cărți pe baza gustului personal sau a recomandărilor criticilor ori a prietenilor? 

Eu am câțiva scriitori preferați și de multe ori le caut cărțile. Uneori văd o referință la o carte sau autor care nu-i cunosc și mă documentez. Pot citi o recenzie la carte sau o sinopsă și dacă mă captivează, voi căuta cartea.

Cât timp dedicați lecturii? 

Eu citesc în fiecare zi, 1-2 ore, în weekend mai mult, iar în vacanță îmi ”iau” pe kindle câteva cărți.

Ce carte găsim în prezent pe noptiera dvs? 

Citesc o sagă despre o tânără evreică care este confundată cu fiica unei familii de oficiali naziști, după bombardamentul casei în care lucra menajeră. Luând identitatea tinerei moarte, protagonista are șansa de a supraviețui dar și niște riscuri enorme pentru siguranța ei fizică, dar și pentru tumultul moral. Autorul reușește să transmită conflictul ei intern între a rămâne în nouă identitate pentru a ajuta prizonierii și a fi onestă și autentică în credința și personalitatea ei.

Preferați să citiți cărți tipărite sau în format electronic? De ce? 

În ultimii 7-8 ani, de când am descoperit kindle, citesc aproape tot în format electronic, anume ca să evit kilograme de bagaj sau dilema locului pe rafturi și în dulapurile de cărți.

Ce carte ați citit de mai multe ori?

Am citit puține cărți de mai multe ori, de obicei se întâmplă când a trecut mult timp, 10 sau 20 de ani, când o carte îmi pare foarte relevantă timpului (așa am recitit 1984 de Orwell), sau am citit cartea în română sau rusă, iar acum o citesc în engleză, chiar acum am descărcate două romane ale Agatha Christie.

Vă mulțumim.

Maib și BERD colaborează pentru susținerea afacerilor mici și mijlocii din țară!

maib a semnat un parteneriat important cu European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), susținut de Uniunea Europeană, pentru a oferi suport afacerilor mici și mijlocii din Moldova. Acest acord va pune la dispoziție o finanțare de 40 de milioane de euro, ajutând afacerile locale să depășească provocările economice.

Datorită parteneriatului, maib și BERD vor împărți riscul de credit pentru împrumuturile oferitre întreprinderilor mici și mijlocii, ceea ce va permite acordarea de mai mult sprijin acestui sector esențial. Astfel, tot mai multe afaceri din Moldova vor avea acces la finanțare, având șansa să se dezvolte, să creeze locuri de muncă și să contribuie la o economie mai durabilă și prosperă.

#unicLifeHacks: Tipsuri cum să-ți transformi casa în una cozy pentru sezonul rece!

Nu mai e un secret: toamna și iarna sunt cele mai bune anotimpuri pentru cafeaua aromată, pentru dimineți leneșe sub o pătură călduroasă, pentru un ceai băut în fața focului. Ai înțeles ideea: sezonul rece e ideal pentru acel sentiment de cozy de care vorbesc englezii – sentimentul căldurii și al spațiului care se simte confortabil. 

Și, ca să te simți cu adevărat acasă în spațiul tău iarna asta, ți-am pregătit câteva tips & tricks ca să îți poți transforma casa într-una cozy, perfectă pentru diminețile reci de noiembrie, decembre sau ianuarie. Sunt aici la UNIC și haideți să vă arăt ce puteți găsi!

#mamasita: 3 generații de femei în un episod: Daniela Burlaca, mama Ludmila și fiica Melisa!

Ne-am propus să venim cu un episod altfel în acest episod #mamasita și am invitat 3 generații de femei extraordinare: Daniela Burlaca, mama Ludmila și fiica Melisa!Daniela ne-a povestit despre perioada maternității și cum îi reușește să combine rolul de mamă, actriță, profesoară și regizor. Iar mama Danielei ne-a spus secretul cum crești doi copii care fac atât de multe lucruri frumoase pentru arta din Moldova, iar fiica Melisa ne-a dat detalii din casă despre relația cu mama!

O mamă din Siria și-a adus acasă nou-născutul prematur, imediat după cutremur. Trei zile mai târziu, locuința s-a prăbușit peste ei
Articolul anterior
Stoltenberg: ”Putin pregăteşte noi ofensive. Trebuie să ajutăm mai mult Ucraina”
Articolul următor