Câte ţări, atâtea tradiţii de sărbători. Jurnaliştii de la huffingtonpost.com au întocmit un top 9 al celor mai stranii tradiţii de Crăciun de pe întreg mapamondul:
Buşteanul de Crăciun – Catalunia, Spania
Nu este vorba despre orice fel de buştean, ci unul „împodobit” cu ochi, gură, nas şi picioare. Tradiţia spune că acesta trebuie să se regăsească în fiecare casă, începând cu data de 8 decembrie. Pe timp de noapte, oamenii lasă lângă el mâncare şi o pătură, în caz că i se face foame ori frig. Iar atunci când copiii nu sunt atenţi, ascund sub pătură cadouri pentru cei mici.
Noaptea ridichilor – Oaxaca, Mexic
În fiecare an, pe data de 23 decembrie, în statul mexican Oaxaca veţi găsi cea mai impresionantă expoziţie de sculpturi în legume din lume. Ridichiile sunt special cultivate pentru acest eveniment şi rămân expuse timp de 3 zile, până după Crăciun. Sculpturile miniaturale reprezintă scena naşterii Domnului şi alte evenimente de mare însemnătate în folclorul mexican.
Pânze de paianjen aducătoare de noroc – Ucraina
Tradiţia ucraineană spune că e bine ca bradul de Crăciun să fie împodobit nu doar cu globuri, luminiţe şi beteală, ci şi cu pânză de paianjen. Legenda spune că o văduvă sărmană locuia împreună cu copiii ei într-o colibă sărăcăcioasă şi friguroasă. Copiii ochiseră în faţa colibei un pom pe care vroiau să-l împodobească de Crăciun, dar nu aveau globuri sau alte decoraţiuni. De supărare, femeia a plâns toată noaptea, însă a doua zi de dimineaţă, când s-a trezit, a văzut că pomul era acoperit cu pânză de paianjen. În lumina soarelui, acesta strălucea şi era de o frumuseţe rară. De atunci, se spune că pânza de paianjen pusă în bradul de Crăciun este aducătoare de noroc.
Ascunderea măturilor – Norvegia
Norvegienii obişnuiesc să ascundă toate măturile în Ajunul Crăciunului, iar unii bărbaţi trag focuri de armă în aer. Conform legendei, vrăjitoarele şi alte spirite malefice se plimbă pe pământ în acea noapte, iar de aici vine straniul obicei.
Masa la KFC – Japonia
Crăciunul nu este o sărbătoare naţională în Japonia, astfel încât japonezii s-au gândit că trebuie să sărbătorească această zi în cel mai americănesc mod posibil. Aşa se face că masa de Crăciun are loc la… KFC!
Mersul cu rolele – Venezuela
Pe lângă „tradiţionalele” pocnitori, care se aud încă de la primele ore ale dimineţii de Crăciun, oamenii din Caracas (Venezuela), obişnuiesc ca în fiecare an, să iasă la plimbare cu rolele. Multe străzi sunt închise, iar oamenii patinează până la Biserică.
La colind cu calul – Ţara Galilor
Încă de la Crăciun şi până la finele lunii ianuarie, Mari Lwyd este un ritual foarte popular în Ţara Galilor, aducător de noroc. Un om se deghizează în cal, folosindu-se de un craniu adevărat de cal, şi, împreună cu alţi localnici, merg din casă în casă şi cântă, sperând să fie recompensaţi cu mâncare şi băutură.
Krampus – Austria, Germania, Ungaria
La copiii cuminţi vine Moş Crăciun, iar la cei neastâmpăraţi… Krampus! Mai exact, o creatură hidoasă care îi pedepseşte pe micuţii neascultători. Krampus îşi are rădăcinile în folclorul german.