Supunem atenţiei cititoarelor o rubrică nouă “Bărbaţi sub lupă”. Eroii noştri de astăzi sunt Igor Sârbu şi Igor Stribiţchi, membrii formției “Akord”. Ei şi-au deschis inima şi sufletul, pentru a răspunde sincer întrebărilor noastre.
Numele și prenumele:
Sârbu Igor
Data naşterii şi zodie:
6 martie 1987/ Peşte
Numele de alint din copilărie:
Igoraş
Primul succes:
Prima apariţie în scenă la concertul de 8 martie, în satul meu natal Copanca, Căuşeni. Aveam doar nouă ani şi toata lumea spunea că voi deveni vedetă.
Cel mai enervant defect:
Sunt prea spontan
Ce nu ai putea ierta niciodată:
N-aş ierta trădarea omului apropiat
O calitate ce ai dori să ți-o dezvolţi:
voinţa
O faptă, pentru care îți este ruşine:
Umblam la furat nuci când eram copil şi m-a fugărit paznicul.
Cea mai mare realizare de până acum:
formaţia „Akord”
Numele și prenumele:
Stribiţchi Igor
Data naşterii şi zodie:
17 martie 1984/ Peşte
Numele de alint din copilărie:
Goleasiu
Primul succes:
Primul concurs republican la saxofon în anul 1997. Am câştigat locul întâi.
Cel mai enervant defect:
Uneori sunt indiferent
Ce nu ai putea ierta niciodată:
Pot ierta orice, dar nu pot fi alături de un om făţarnic
O calitate ce ai dori să ți-o dezvolţi:
receptivitatea
O faptă, pentru care îți este ruşine:
Uneori trec pe lângă oameni şi nu-i recunosc, nici nu ţin minte cum îi cheamă. Apoi mi-e tare ruşine.
Cea mai mare realizare de până acum:
căsnicia şi „Akord”-ul
Puterea unui bărbat constă în voinţa lui!
Сe vicii aveţi? Cum luptaţi cu ele şi dacă aţi reuşit să scăpaţi măcar de unul?
Igor Sârbu
– unul din viciile mele este că nu mă pot trezi dimineaţa. Nu reușesc nicidecum să scap de el şi uneori ratez multe lucruri din programul zilnic. În rest, eu sunt un om flexibil la capitolul schimbări. Fumez, dar nu-l consider un viciu, mai degrabă e un moft, un capriciu de-al meu.
Igor Stribițchi
– Sunt prea sensibil la unele lucruri. Mă enervez foarte repede şi de aceea sunt vulnerabil. Totuşi, după ce m-am căsătorit, am devenit mai echilibrat, mai calculat. Beau uneori coniac, dar fără exces, şi Berea- după un meci de fotbal.
Care este cea mai mare putere şi cea mai mare slăbiciune a unui bărbat?
Igor Sârbu
– Eu cred că puterea unui bărbat constă în voinţa lui, iar cea mai mare slăbiciune este dragostea. Pentru că un sentiment puternic, cum este dragostea, îl poate face slab pe orice bărbat, oricât de puternic ar fi.
Igor Stribiţchi
– Din propria mea experienţă pot să vă spun că puterea unui bărbat e să fie capul familiei. Mă simt un bărbat adevărat, pentru că am familie, sunt iubit şi iubesc. Când voi avea copii, voi fi şi mai împlinit. Fără dragoste aş fi mult mai sărac.
Care sunt cele mai răspândite mituri despre bărbaţi?
Igor
Sârbu
– Cele legate de opinia că bărbaţii sunt leneşi, egoişti, că sunt uşor de convins şi au voinţă slabă. Poate că există asemenea bărbaţi, dar cu siguranţă că ei reprezintă o minoritate. Alt mit răspândit este că bărbaţii nu trebuie să plângă. Eu consider că lacrimile şi plânsul sunt ceva absolut firesc, chiar şi pentru un bărbat.
Igor Stribiţchi
– Multe femei consideră că toţi bărbaţii sunt la fel, dar se înşeală. Toţi suntem diferiţi. Bărbaţii au alte viziuni de viaţă. Ei tind să-şi creeze un scop pe care şi-l urmează, dar femeile au un alt mod de a gândi şi a acţiona.
Numiţi cele mai trăsnite lucruri, pe care le-aţi făcut de dragul unei femei?
Igor Sârbu
– Sunt un om romantic, emotiv, cu multe idei, vise, gânduri. Am avut diverse ocazii în viaţă, ca să fac mai multe lucruri frumoase, decât trăsnite, neobişnuite, de dragul unei femei. Am făcut surprize plăcute şi deosibite, spre exemplu, am venit noaptea, în ajunul zilei de naştere a iubitei mele cu un buchet mare de trandafiri şi i-am cântat o serenadă.
Igor Stribițchi
– Am făcut ceva ieşit din comun, atunci când am încercat s-o cuceresc pe soţia mea, Olga. Pe atunci eram studenţi la colegiul de muzică şi am fost în turneu în Italia. În ziua plecării am decis să-i fac o farsă. I – am transmis Olgăi un inel, dăruit de mama la 18 ani, print-un coleg de-al meu şi l-am rugat să-i spună că am decis să rămân peste hotare să lucrez. De fapt, în momentul acela eu eram în autobuz, ascuns sub o plapumă. Olga a reacţionat într-un mod neaşteptat, a început să plângă şi am înţeles că are sentimente faţă de mine. Şi de atunci a pornit marea noastră dragoste.
Într-o piesă cântaţi că durerea e un fleac pentr-un bărbat. Aţi suferit din dragoste? Cum aţi trecut peste asta?
Igor Sârbu
– Fiecare om suferă din dragoste, numai aşa înveţi anumite lucruri. Eu, personal, n-am trăit o tragedie în dragoste, dar ştiu ce înseamnă să iubeşti, să suferi, să plângi, să ai un gol, din cauza acestui sentiment. Mi se pare că dragostea ne ajută să descoperim rostul vieţii. Pentru un artist sensul iubirii este mult mai adânc, pentru că el o şi cântă. Există dragoste faţă de muzică, faţă de tot ce ne înconjoară, numai aşa se naşte creaţia.
Igor Stribiţchi
– Prima mea dragoste a fost şi este soţia mea Olga, chiar dacă într-o perioadă n-am fost împreună. Am avut nişte aventuri amoroase sau pasiuni, care mi se păreau mai profunde decât erau într-adevăr. Am suferit când n-am fost iubit. Dar am înţeles un singur lucru: când dragostea nu este reciprocă, nu este adevărată, nu duce la nimic.
Cum veţi explica copilului vostru, ce înseamnă dragostea?
Igor Sârbu
– Ceea ce mi-au spus părinţii când eram mic, exact cu aceleasi valori am mers în viaţă şi aceleaşi lucruri le voi trasmite copiilor mei. Parinţii m-au învăţat că dragostea este tot ce ne înconjoară, dragostea pentru părinţi, pentru omul de alături, dragostea pentru ceea ce faci în viaţă, dragostea pentru ceea ce vrei să fii.
Igor Stribiţchi
– Copilului meu i-aş spune că dragostea este mama, tata, el şi familia în care trăieşte.
Text: Irina Muşuc
Style: Anna Artiuhova
Make-up, Hair & Body Art: Daniela Cosniceanu
Foto: Ala Melnic