Simbioza între poeme și proiecte internaționale. Sergiu Botezatu ne dezvăluie secretul succesului

În ultimii 20 de ani, Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) a construit un parteneriat de succes şi durabil cu Republica Moldova, materializat prin implementarea unor proiecte care au sporit competitivitatea ţării, au consolidat guvernarea democratică şi creşterea economică.

separator

10846246_10152603191659092_5857207353649666820_n

Sergiu Botezatu, manager superior pentru proiecte, este unul dintre cei care pe parcursul mai multor ani de zile a „plantat” succesul USAID în Moldova. Având studii economice şi o vastă experienţă internaţională de gestionare a proiectelor, Sergiu a reuşit să contribuie la dezvoltarea şi implementarea reuşită a unor proiecte care au „reanimat” sectoare importante ale economiei naţionale.

A dezvoltat şi a gestionat proiecte dintre cele mai variate – de la creşterea economică, anticorupţie, agricultură la microfinanţare şi dezvoltare bancară. Mai mult, succesul obţinut în Moldova a constituit un motiv pentru a implementa proiecte similare în alte state, cum ar fi România, Ucraina, Georgia, Armenia, Kyrgyzstan, Belarus, Maroc, Egipt sau Irak. Iar pe lângă aceasta, reușește să combine cu succes acest domeniu cu scrisul. Publicând până acum 4 cărți de poezie.

În interviul acordat revistei Unica.md, Sergiu Botezatu vorbeşte despre experienţa sa internaţională, despre poezie și, desigur, familie.

 • unicamd unica.md Vă invit la o călătorie în timp. Cum era copilul Sergiu Botezatu?
 • Sergiu La diferite vârste aveam dorințe diferite. La grădiniță visam să fiu cosmonaut, pentru că peste tot se vorbea despre succesul acestui domeniul în fostul spațiu URSS. Mai târziu, după derularea filmului „Тихий Дон”, am vrut să devin erou. După, îmi plăcea foarte mult sportul și visam să devin portar în echipa de hochei. Să-l urmez pe legendarul portar Tretyak. Iar când a început valul de computerizare, am vrut să mă fac programator. Și uite așa, am trecut prin toate etapele modernizării. Doar că într-un final am decis să cresc în domeniul „dezvoltare internațională”.

 • unicamd unica.md Ce încercați să faceți prin proiectele care le promovați?
 • Sergiu În cazul Moldovei noi încercăm să dezvoltăm o societate modernă, una democratică cu o economie de piața. Însă, pentru rezultate este nevoie să schimbăm și mentalitatea oamenilor. Așa că mă strădui să implementez cât mai multe proiecte. Unul din ele este Novateca, unde implementăm tehnologiile moderne în biblioteci. Accentul de bază a proiectelor concepute de mine este dezvoltarea economică fiindcă nimeni în lume nu a reușit să construiască o democrație de succes pe sărăcie. În Moldova se încearcă promovarea competitivității a mai multor sectoare cum ar fi: sectorul viti-vinicol și agricultura în general, sectorul tehnologiilor Informaționale și comunicațiilor, turismul, industria ușoară (sectoarele de confecții, încălțăminte și accesorii), industria creativă și ingineria cu precizie înaltă. Experiența țărilor dezvoltate ne arată că o economie prospera nu poate fi construită doar pe baza agriculturii. Din această cauză punem un accent deosebit pe dezvoltarea sectoarelor non agricole. S-ar părea că nu este ceva real pentru Moldova, dar datele arată contrariul. Sectorul TIC s-a mărit de 20 ori în ultimii 10 ani. Industria ușoară sub brandul de țară „Din inima brănduri din Moldova”, înregistrează succese extraordinare, cât pe piața internă, atât și pe cea externă. Sectorul viti-vinicol a acceptat să treacă la o legislație nouă și să renască, practic, din cenușă cu o imagine absolut diferită. Astăzi, sub brandul de țară „Wine of Moldova” și instutionalizând primul parteneriat public-privat de succes din țară, acest sector înregistrează succese remarcabile pe piețele UE, SUA, China, etc. Eu sunt ferm convins că dacă se va reuși să se păstreze baza sănătoasă ce s-a construit în ultimii ani, pe care se ridică noul sector viti-vinicol al Moldovei, viitorul lui cu adevărat va fi unul măreț. Deși am început să lucrăm cu sectorul turismului de circa doi ani, succesele nu se lasă așteptate. Sub noul brand de tată turistic „Copacul vieții”, acest sector înregistrează deja creșteri demne de toată mândria. Numărul turiștilor la pensiunile existente s-a mărit de 3 ori în ultimul an. Asta e doar începutul. Eu pot vorbi zile întregi la acest capitol, dar asta ar fi de spus într-un mod scurt de tot

1919157_188514054091_7312687_n

 • unicamd unica.md V-ați confruntat cu multe bariere?
 • Sergiu Cea mai gravă barieră rămâne totuși a fi stereotipurile. Vă asigur, însă, că încet, încet mergem spre direcția potrivită. Și dacă tot călătoresc atât de mult, am realizat un lucru, la noi nu e chiar atât de rău pe cât ne pare.

 • unicamd unica.md Care este proiectul dumneavoastră de suflet?
 • Sergiu Tot ce fac este aprope de sufletul meu. Poezia rămâne, totuși, marea mea pasiune.  Scriu încă din copilărie, când învățam la școală. Printre primele poezii fiind „Va ninge”, 1989 și  „În căutarea viselor libere”, 1990. Am deja 4 cărți publicate… și chiar sunt mândru de rezultat.

13131556_10153750353399092_3610652874382302859_o

 • unicamd unica.md De unde vă inspirați când scrieți?
 • Sergiu Din tot. Scriu oriunde aș fi, iar dacă la moment sunt în drum și nu am o foaie sau un calculator, îmi notez versurile chiar și în palmă. Ultima mea realizare este cartea pentru copii: „Ce e bine și ce-i rău”. Într-un fel, m-am descoperit pe mine însumi într-o nouă dimensiune, fiindcă nici nu ma gândeam că ași îndrăzni să scriu pentru copilași. Inspirația a fost fiica mea, Victorita. Dorința de a-i face un cadou de ziua ei, m-a dus la gândul să scriu această carte.

 • unicamd unica.md Care este secretul reușitei?
 • Sergiu Organizarea bună a timpului și o echipă minunată.  Mi-am dovedit-o de multe ori că odată ce ai alături oameni foarte talentați, reușești să obții orice scop.

14883632_10154194578949092_6279363884536180172_o

 • unicamd unica.md Cum suntem văzuți de străini?
 • Sergiu Din păcate, se știe foarte puțin despre țara noastră. Totuși, tinerii ne duc faima tot mai des. În special mă mândresc cu faptul că tot mai mulți elevi obțin succese remarcabile în domenii ca fizica, matematica sau informatica.

 • unicamd unica.md Familia
 • Sergiu Cea care mă susține, mă critică și îmi este alături este, desigur, soția. Suntem împreună de 20 de ani și ne înțelegem din priviri. Mândria mea sunt cei doi copii. Fiul cel mare, Cristi, are 18 ani și învață în Copenhaga, vrea să devină inginer. Este foarte talentat și apeciat, unul din cei mai buni din facultatea unde învață. Iar Victorița, cea mică, are succese foarte bune la școală, îi place mereu ceva să facă: să compună, să croșeteze, să deseneze, etc. Fiind mândra de succesele lui Cristi, zice că vrea să fie „inginerică”. Mai zice că vrea să devină dansatoare. Face dansuri la Academia de Arte.  Ne place să petrecem timpul împreună, facem sport… ne distrăm.

13415478_10153829728079092_2703157218427887364_o

 • unicamd unica.md Care este tradiția familiei?
 • Sergiu Îmi vizitez destul de des părinții și mă strădui să-i ajut cu treburile casnice. Iar de Anul Nou ne străduim ca indiferent de planurile noastre, toți să fim acasă. La părinți suntem 3 copii, iar eu fiind cel mai mare, am fost un exemplu pentru ei. Și m-am străduit să fiu bun și să motivez.

598627_3395974233861_1907204818_n

 • unicamd unica.md Un mesaj pentru cititoarele Unica.md…
 • Sergiu Este foarte important să nu uităm să ne respectăm, să muncim mult și să fim mai buni. Doar prin ajutor reciproc vom scoate țara din impas.

#mamasita: Lenuța Gheorghiță – “NU înțeleg de ce părinții nu vor să își alinte copii!”

Acest episod  #mamasita este cu mama care o regulă în ceea ce privește educația copiilor: să le ofere cât mai multă dragoste să îi lase să-și savureze copilăria. În acest interviu am descoperit o altfel de Lenuța Gheorghiță, mama care este gata să stea de partea copiilor în orice situație, care știe să găsească timp în agenda ei supraîncărcată pentru copii și cea care are curajul să își spună ferm opinia deși de multe ori este criticată pentru asta!

Vă invităm să priviți un interviu sincer și cu mult umor.

#LifeHacks cu Luciana Gurduz: Trucuri anticaniculă ce trebuie să le știi!

Apa termală este un adevărat elixir al frumuseții, oferind tenului o serie de beneficii remarcabile. Bogată în minerale esențiale și nutrienți, apa termală este recunoscută pentru capacitatea sa de a calma, hidrata și revigora pielea într-un mod delicat și natural. Una dintre cele mai notabile beneficii ale apei termale pentru ten este capacitatea sa de a calma și de a reduce roșeața și iritațiile. Datorită proprietăților sale antiinflamatorii și calmante, apa termală este perfectă pentru pielea sensibilă sau afectată de factori externi precum poluarea sau expunerea excesivă la soare. O ediție cu trucuri utile și informative!

”SKINCHALLENGE” ep.3: Rezultate obținute de participantele, Ana Mutu și Rodica Bozianu

După o săptămână de folosirea zilnică a produselor Viorica Cosmetic și procedurile făcute de cosmetologul proiectului, azi suntem gata să vedem ce rezultate au obținut ultimele două participante ale proiectului #SkinChallenge. În ediția de astăzi vă prezentăm atât istoria acestor participante, cât și drumul făcut de acestea care au învățat să-și îngrijească corect tenul.

O ediție despre cum o mică schimbare poate reda încrederea unei femei!

Coafuri pentru părul de lungime medie
Articolul anterior
Declarație șocantă de la primărie: ,,În unele grădinițe încă se mai livrează alimente alterate!”
Articolul următor