”Cum pot fi numiți oamenii toxici?” – sigur te-ai întrebat când ai citit titlul. Dar ai observant oameni care te enervează, te scot din minți și fură ultima rămășiță de bucurie din tine? Desigur. În viața noastră există oameni care creează perplexitate, stupefiere și iad. Oamenii toxici sunt mereu (sau în cea mai mare parte a timpului) nervoși, negativiști, pesimiști, egoiști, invidioși, posaci, supărați pe ei, pe tine și pe viață în general.
Valentina Zeleniuc
Psiholog, consilier
Ca să înțelegi clar despre cine discutăm și să nu apară exclamații de genul: ,,O! noi toți putem să fim toxici, depinde de dispoziție”. Este important să înțelegi că este o normalitate pe parcursul zilei să trăiești mai multe stări emoționale, însă, nu toți oamenii sunt bine adaptați la mediu, fericiți și sănătoși din punct de vedere mintal. La nivel psiho-emoțional fiecare din noi are niște dominante căpătate pe parcursul vieții, fie o trauma psihologică sau alte evenimente neplăcute, arhivate de subconștient.
Există mai multe tipuri de oameni toxici
Supranumiți ,,mâncătorii de viață”, în literatura de specialitate au fost împărțiți în mai multe categorii:
- Durul: sunt descriși ca huligani, agresori, au întotdeauna dreptate
- Mutul: secretoși nu dau nici un răspuns
- Trădătorul: șerpi deghizați, psihopați
- Atotcunoscătorul: experți aroganți, au întotdeauna dreptate
- Nevoiașul: slabi, permanent îngrijorați
- Plângăciosul: reclamanți cronici, întotdeauna negativiști
La fel se mai enumeră: manipulatorii, narcisiștii, deprimații, judecătorii, ucigașii de visuri, ipocriții, nerespectuoșii, nemulțumiții etc.
Este important să știi că indiferent de tipologia lor aceștea au trăsături commune:
Cu cât li se permite mai multe, cu atât își vor consolida comportamentul specific, din păcate aceste persoane nu-și dau seama unde anume greșesc, iar în cazul în care unii încearcă să le explice fie vorbesc de parcă nu ar avea interlocutor, fie sunt tratați ca și cum ar fi nebuni. Acest comportament catalogat drept toxic se înrăutățește pe măsură ce respectivele persoane înaintează în vârstă.
Unde-i poți întâlni?
Din nefericire acest gen de oameni sunt peste tot, pot fi părinții tăi, socrii tăi, prietenii tăi, colegii tăi etc. Oamenii toxici aleg să vadă întotdeauna jumătatea goală a paharului, sunt mereu axați pe lipsuri și defecte, pentru ași justifica nefericirea.
Există soluții!
Este foarte important să te înveți să-i recunoști, pentru a limita interacțiunea cu ei, altfel te vor intoxica și pe tine cu negativismul și posăcia lor. Dacă ai depistat că ești înconjurat de astfel de oameni care-ți manâncă viața, ai mai multe opțiuni de ați administra strategiile. Acestea includ să îi eviți sau să-i accepți, astfel încât trebuie să îndepărtezi reacția emoțională pentru a folosi o reacție eficientă. Și anume tehnica ,,discului zgîrâiat” constă în declararea repetată a aceleiași fraze: ,,Știi ce am învățat? Am învățat că întotdeauna am trei opțiuni. Pot sa accept, să plec, sau să schimb.” Așa că ce plan ai? Pur şi simplu îi oferi punctul tău de vedere. Atunci când întrebi „Şi care este planul tău?” de fapt, îi pasezi mingea.
De asemenea, este foarte bine să îi întrebi pe oamenii negativişti dacă îşi doresc numai să fie ascultaţi sau dacă, de fapt, caută soluţii. Dacă îşi doresc numai să fie ascultaţi, le spui ceva de genul: „Ok, am numai două minute” (sau oricât vreai să le acorzi). Este important să înveți să nu iei la personal împunsăturile și agresiunile lor, evită să te subapreciezi, trebuie să încerci să construiești o relație pozitivă cu oricine. Concentrează-te asupra unei rezolvări. Iată un plan în 10 etape pentru a trata cu o persoană care are un comportament toxic:
1. Identifică comportamentul persoanei toxice.
2. Înţelege ce relație îți dorești cu acesta.
Ai nevoie să rezolvi problema şi să depăşeşti impasul generat de persoana toxică?
3. Stabileşte modalitatea în care vrei să fii perceput de persoana toxică.
4. Plănuieşte răspunsul pe care le vei oferi persoanei toxice.
5. Exersează abordarea ta.
Cum îţi vei verifica nervii şi teama în timpul abordării?
6. Alege momentul şi mediul potrivite.
7. Contactează persoana ulterior, dacă este ceva adecvat.
8. Evaluează singură întâlnirea.
9. Stabileşte ce poţi îmbunătăţi data viitoare când întâlneşti genul acesta de persoană toxică.
10. Felicită-te singur!
Și ia aminte atitudinea ta contează, dacă privești viața negativ, pot să garantez că vei avea parte de rezultate negative. Într-adevăr, devii ceea ce gândești.
Bucură-te de ceea ce faci. Tu îţi controlezi viața.
Nu urma turma. Nu vorbi, nu te îmbrăca şi nu te purta ca restul oamenilor, dar rămâi în cadrul zonei tale de confort.
Apelează la umor. Înveseleşte-te. Te iei mult prea în serios. încearcă să râzi mai mult.
Învaţă din greşelile tale. Treci peste ele şi mergi mai departe.
Formează-ţi propriile opinii. Gândeşte-te la tine. Şi nu te conforma gândirii altcuiva doar pentru ca acea persoană să te placă.
Intră în joc pentru a câştiga. Succesul, prin definiţie, este o componentă esenţială pentru ca tu să ai o viaţă fericită, să construieşti relaţii bune şi pentru a fi satisfăcut de persoana ta. Tu ai controlul 100%. Există întotdeauna oameni care te judecă, aşa că reţine cealaltă parte a comportamentului toxic şi a modalităţii în care te percep oamenii. Cum crezi că eşti perceput la serviciu? Colaborezi bine cu ceilalţi? Joacă după reguli şi vei câştiga jocul.