Cristina Gheiceanu: “N-am vrut să lăsăm viața să aleagă pentru noi”

Chiar dacă părea că au de toate acasă, jurnalista Cristina Gheiceanu și logodnicul ei, fotbalistul Ovidiu Mendizov, au decis să-și facă un viitor mai bun într-o țară străină. Fosta prezentatoare nu regretă că a lăsat televiziunea, pentru că acum face ceea ce-i place și se simte fericită. Află mai multe detalii despre viața Cristinei din Elveția în interviul ce urmează!

separator

  • unicamd unica.md De ce ați decis să plecați de acasă, având ambii job-uri bune?
  • Cristina La un moment dat, am hotărât să alegem ce vrem să facem noi în viață și să nu mai lăsăm viața să aleagă pentru noi, așa cum o făcusem până atunci. Cert este că alegerea noastră nu a fost un capriciu. Deși în față era numai necunoscut, ne-am luat de mâini strâns și am pășit încrezători împreună. 

14124370_740201102787818_334513489112379831_o

  • unicamd unica.md Ai regretat vreo clipă că ai lăsat televiziunea?
  • Cristina Nu am regrete în privința televiziunii, pentru că nu eu am ales-o, ci ea pe mine. A cochetat cu mine, eu i-am acceptat avansurile, dar la un moment dat am simțit că nu mai pot oferi la fel de mult în schimb. Atunci, am realizat că am nevoie de o schimbare. Sincer, nici nu cred că e o mare realizare să ajungi pe sticlă. Cea mai mare realizare este atunci când ceea ce faci îți aduce fericire și satisfacție.

  • unicamd unica.md De ce ați ales Suedia, apoi v-ați mutat în Elveția?
  • Cristina Din start am știut că vom veni în Elveția. În Suedia, logodnicul meu primise o ofertă pentru câteva luni, pe care am acceptat-o, ca mai apoi să venim aici.

Processed with VSCO with a5 preset

  • unicamd unica.md Planificați să rămâneți în Elveția sau urmează și alte destinații?
  • Cristina Deocamdată nu ne-am făcut niciun plan. Suntem la etapa în care analizăm.(zâmbește)

Processed with VSCO with a5 preset

  • unicamd unica.md Ce faci acolo? Cum decurge o zi din viața ta în Elveția?
  • Cristina

    Acum mă dedic doar blogului și cursurilor de franceză. Mai fac câte o plăcintă, câte o coptură, de aceea, vrei nu vrei, oaspeți avem zilnic. Apropo, elvețienii sunt îndrăgostiți de plăcintele noastre moldovenești.

    Am avut mare noroc atunci când o companie elvețiană a aflat de blogul meu, de aceea acum lucrez cot la cot cu ei și avem pe viitor foarte multe proiecte frumoase, de care eu sunt extrem de entuziasmată. Pot să spun că visul meu prinde contur și asta mă face foarte fericită.

13903191_731970050277590_4408089261435535205_n

  • unicamd unica.md Care sunt lucrurile de acasă de care ți-e cel mai dor?
  • Cristina De lucruri chiar nu mi-e dor. Îmi e dor de oameni, în special de părinți.

  • unicamd unica.md Dă-mi te rog niște tips-uri pentru cei care vor să plece să locuiască peste hotare…
  • Cristina Ar fi greu să răspund pentru că depinde și de țara în care vor să meargă. Doar că decizia trebuie luată pe chibzuite. În cazul nostru, a fost mai ușor, pentru că aici eram deja așteptați. Dar, chiar și așa, viața în străinătate nu e atât de ușoară cum pare, cel puțin la început. Sunt numeroase legi de care noi idee nu avem. Totul este foarte strict. Nu se mai rezolvă nimic, dacă ai o cunoștință nu știu pe unde. Iar cel mai greu este că trebuie să te obișnuiești să trăiești cu dorul.

Processed with VSCO with a5 preset

  • unicamd unica.md Care sunt impresiile tale despre Elveția?
  • Cristina Elveția este minunată și îmi mai place pentru faptul că aici nimeni nu te face să te simți ca un străin. Cât despre minusuri, taxele sunt o adevărată catastrofă. Atunci când numai îți pare că gata, ai scăpat… Surpiză! Îți mai vine o factură în poștă…

  • unicamd unica.md Ce ar putea să învețe moldovenii de la elvețieni?
  • Cristina Atât moldovenii, cât și elvețienii au plusurile și minusurile lor, dar nu îi putem compara. Elvețienii, de ani buni, trăiesc într-un sistem bine pus la punct. Statul are grijă de sănătatea lor, de bătrânețea lor, de studiile lor, de mașina lor, de absolut tot. Pe când în Moldova, săracul moldovean trebuie să supraviețuiască cum poate, de unul singur, pentru că nu are de unde cere ajutor, într-un sistem corupt și ticsit de cumătrism.

Processed with VSCO with a5 preset

  • unicamd unica.md Te vei mai întoarce în Moldova cu traiul sau doar în vacanțe?
  • Cristina Orice este posibil. Rămâne de văzut!

Processed with VSCO with a5 preset

Elevii din Republica Moldova strălucesc pe scena globală a inovației

În perioada 2-3 decembrie, elevii Daniela Malancea și Nikita Moglan, împreună cu profesoara lor, Viorica Moglan, de la Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” din Chișinău, au reprezentat Republica Moldova la Forumul INTEL Future Skills din Polonia. Aceștia au prezentat proiectul inovator „MediScan”, care a adus țării noastre o victorie remarcabilă în competiția globală de inteligență artificială organizată de INTEL în octombrie, anul curent.

„MediScan” folosește inteligența artificială pentru a oferi diagnostice rapide și accesibile, adresându-se nevoilor pacienților din zone izolate și sprijinind activitatea personalului medical.

INTEL Future Skills Forum este un eveniment anual de referință, ce reunește tineri talentați, experți și lideri din diverse domenii, oferind o platformă de colaborare și schimb de idei. Forumul pune accent pe dezvoltarea competențelor necesare într-o lume tehnologică în continuă transformare.

MediScan: o soluție pentru accesul la servicii medicale în comunități izolate

În luna octombrie proiectul „MediScan” s-a clasat pe locul I în cadrul competiției INTEL AI Global Impact Festival 2024, surclasând astfel alte 105 echipe din întreaga lume. Proiectul utilizează Inteligența Artificială pentru a oferi diagnostice rapide și accesibile pacienților din zone izolate și personalului medical, contribuind la îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate în regiunile defavorizate. „MediScan” utilizează tehnologia YOLOv8 și un set de date cuprinzător, format din 20.000 de imagini, pentru a diagnostica boli pulmonare, anomalii ale fundului de ochi și afecțiuni tiroidiene printr-o aplicație intuitivă.

Elevii au creat o platformă inovatoare care nu doar că facilitează accesul la informații, ci și sprijină utilizatorii în procesul de luare a deciziilor medicale. Misiunea lor este de a insufla speranță și de a restabili sănătatea prin democratizarea accesului la diagnostice medicale precise. 

,,Ideea proiectului „MediScan” mi-a venit dintr-o experiență personală care m-a marcat profund. Când bunicul meu, care locuiește în mediul rural, a fost diagnosticat cu o boală în stadiu avansat, am realizat cât de greu poate fi pentru persoanele din zone izolate să aibă acces la diagnostice rapide și corecte. Din acest motiv, am început să dezvoltăm „MediScan” – o platformă care poate salva vieți prin oferirea de diagnostice accesibile și precise. Este îmbucurător să vedem cum ideea noastră poate face o diferență reală în comunitățile care au nevoie de suport medical” ne spune Nikita Moglan, elev la Liceul Teoretic ,,Iulia Hașdeu” din mun. Chișinău. 

„Prezentarea proiectului nostru în fața lumii la forumul din Polonia a fost o oportunitate extraordinară, o experiență de neuitat pentru un elev de 18 ani. A fost o șansă unică să arătăm că, de la Chișinău, pot pleca idei inovatoare care pot avea un impact global. A fost un moment care ne-a arătat cât de multă putere poate avea colaborarea internațională și cum tehnologia poate deschide oportunități nelimitate pentru schimbare și progres. Suntem mândri că „MediScan” a fost recunoscut și apreciat pe scena internațională, iar acest lucru ne motivează să continuăm să visăm și să creăm” ne spune Daniela Malancea, elevă la Liceul Teoretic ,,Iulia Hașdeu” din mun. Chișinău. 

Aproximativ 2000 de elevi studiază Inteligența Artificială în școli

Începând cu luna septembrie 2021, datorită parteneriatului dintre Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Tekwill și INTEL, elevii din Republica Moldova au acces la un curs de inteligență artificială, parte integrantă a programului educațional Tekwill în Fiecare Școală. Până în prezent, aproximativ 2000 de elevi au studiat acest curs în liceele din țară, beneficiind de o educație practică și teoretică menită să stimuleze gândirea critică, creativitatea și abilitatea de a rezolva probleme complexe. Cursul include teme precum algoritmi de învățare automată, procesarea limbajului natural și aplicațiile AI în viața cotidiană, oferind o bază solidă pentru dezvoltarea proiectelor proprii.

Absolvenții cursului au dezvoltat o serie de proiecte AI care contribuie la dezvoltarea societății. Printre acestea se numără mașina fără șofer, soluții pentru prevenirea deteriorării panourilor solare, tehnologii pentru combaterea pierderilor agricole cauzate de schimbările climatice și vremea instabilă la nivel global, precum și sisteme de sortare automată a deșeurilor.

De asemenea, elevii au oportunitatea de a participa la competiții locale precum „Tekwill Junior Ambassadors” și internaționale precum ,,INTEL AI Global Impact Festival”.

Cursul de inteligență artificială oferit de Tekwill în Fiecare Școală, precum și alte discipline IT, sunt disponibile gratuit pentru elevii din toată țara, asigurând acces egal la educație de calitate.

Despre ,,Tekwill în Fiecare Școală”

„Tekwill în Fiecare Școală” este cel mai amplu și inovator proiect educațional din Republica Moldova dedicat transformării învățământului general și furnizării cunoștințelor, resurselor și instrumentelor educaționale de ultimă generație. Cu o rețea de 489 de școli și peste 102.517 de elevi din toate regiunile Moldovei , programul „Tekwill în Fiecare Școală” transformă sistemul educațional din Moldova. Gama de cursuri Tekwill în Fiecare Școală, inclusiv Programarea Algoritmilor în C/C++, Proiectare și Dezvoltare Web, Design Grafic, Inteligența Artificială, Dezvoltarea Aplicațiilor Mobile, Inteligența Emoțională în Comunicare, Video Storytelling și Antreprenoriat, au fost dezvoltate de Tekwill și implementate în instituțiile educaționale cu sprijinul acordat de Ministerul Educației și Cercetări al Republicii Moldova.

În urma semnării, în 2018, a Memorandumului de înțelegere cu Tekwill privind „Dezvoltarea competențelor digitale, IT și STEM pe tot parcursul vieții”, Ministerul a extins oferta curriculară pentru disciplinele opționale din domeniul IT în vara anului 2020, aprobând curricula pentru 6 noi discipline.

Proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” este implementat de Asociația Națională a Companiilor TIC sub egida Tekwill și în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare – Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Uniunea Europeană, Guvernul Suediei, UNDP Moldova, UNICEF, UN Women, Guvernul Japoniei.

Studiu: Oamenii nu se mai căsătoresc din dragoste, dar sunt mai fericiți. Ce așteptări au de la viață

Potrivit unui sondaj Gallup, persoanele care sunt căsătorite declară că sunt mult mai fericite decât cele care se află într-o relație, indiferent de stadiul ei.

„Oricum ai analiza aceste date, vedem un avantaj destul de mare al căsătoriei în ceea ce privește modul în care oamenii își evaluează viața”, a declarat autorul sondajului, Jonathan Rothwell, economist principal la Gallup, potrivit CNN, preluat de Digi24.

Din 2009 până în 2023, peste 2,5 milioane de adulți din Statele Unite au fost întrebați cum și-ar evalua viața actuală, zero fiind cel mai rău rating posibil și 10 fiind cel mai bun.

Apoi, cercetătorii i-au întrebat pe respondenți cum anticipează că va fi nivelul lor de fericire în următorii 5 ani. Pentru a fi considerată norocoasă, o persoană trebuia să-și acorde un rating de cel puțin șapte la data sondajului și să anticipeze un rating de cel puțin opt în viitorul apropiat.

Pe parcursul perioadei în care a fost realizat studiul, persoanele căsătorite au declarat în mod constant niveluri de fericire mai mari decât cele necăsătorite, variind între 12% și 24% mai mult, în funcție de an. Educația este un predictor puternic al fericirii, dar datele au arătat că adulții căsătoriți care nu au urmat liceul își evaluează viața mai favorabil decât adulții necăsătoriți cu o diplomă de studii superioare.

„Lucruri precum rasa, vârsta, sexul și educația contează. Dar căsătoria pare să conteze mai mult decât acele lucruri atunci când vine vorba de mulțumire, statisfacție și de a trăi mai bine”, a spus Bradford Wilcox, profesor de sociologie și director al National Marriage Project de la Universitatea din Virginia. Wilcox a supravegheat studiul realizat de Gallup.

Poate că fericirea legată de căsătorie are ceva de-a face cu ceea ce oamenii așteaptă de la ea, a spus Ian Kerner, terapeut specializat în relații de cuplu.

„În practica mea din ultimul deceniu am observat o trecere treptată de la „căsătoria din dragoste” la „căsătoria pentru parteneriat”, ceea ce înseamnă că oamenii îi aleg din ce în ce mai mult pentru căsătorie pe cei mai buni prieteni decât pe cei cu care au o relație pasională”, a mai spus Kerner pentru CNN.

Deși acest lucru poate duce la probleme de atracție, oamenii își aleg, totuși, parteneri alături de care regăsesc stabilitate pe termen lung, a mai precizat terapeutul.

De Ziua Îndrăgostiților: ce cadou să-i faci iubitului în funcție de zodie?

Femeile care vor să-și suprindă jumătatea, dar sunt în pană de idei, pot afla ce cadouri să-i ofere iubitului în funcție de semnul său zodiacal.

separator
Berbec

Pentru bărbatul din zodia Berbec e nevoie de multă dragoste și apreciere. O cină romantică pe care să i-o prepari chiar tu, ar fi de apreciat. În plus, iubește lucrurile practice: un jurnal, un portofel, un organaizer.

Taur

Pregătește-i o cină neobișnuită, iar el o va aprecia cu siguranță!

Gemeni

Dacă ești în căutarea cadoului perfect de Sfântul Valentin pentru bărbatul din zodia Gemeni, ai putea opta pentru unul personalizat care să-i arate cât de bine îl cunoști și să-i amintească în fiecare zi de momentele petrecute împreună.

Rac

Pentru bărbatul Rac alege ceva clasic. Poate fi un articol vestimentar cu poza voastră, un ceas sau, dacă preferă bijuteriile, o brățară cu inițiala lui. Racul își adoră casă, deci este bine să-i oferi o baie caldă, urmăriți un film împreună și faceți o grămadă de fotografii.

Leu

Pentru pasionalul Leu, ai putea pregăti o supriză romantică în doi, plină de pasiune. Dă tot ce e mai bun în noaptea de Valentine`s Day. De asemenea, leii preferă să li se ofere ceea ce ei înșiși au cerut, deci nu ezita să-i pui întrebarea pentru a afla ce cadou să-i dăruiești.

Fecioara

Oferă-i un cadou intelectual sau un cadou făcut cu mâinile tale. Ei vor fi bucuroși să primească o carte sau un pulover tricotat de tine!

Balanță

Balanțele au un simț estetic dezvoltat, deci oferă-le un cadou frumos, fie o imagine sau altceva, dar cu siguranță într-un pachet elegant.

Scorpion

Scorpionul preferă petrecerile într-un club de noapte. Dacă e vorba despre un dar, atunci ar trebui să i se ofere ceva în spiritul sărbătorii: romantic, „fierbinte” și promițător.

Săgetător

Bărbatul Săgetător este unul puternic, agitat și nerăbdător să încerce experiențe și locuri noi. Îi plac la nebunie călătoriile, pe care niciodată nu le vor refuza.

Capricorn

Cadoul perfect este un picnic în natură. Cum vremea este rece, te-ai putea îndrepta către destinații exotice. Îi plac cadourile în interesul hobby-ului său sau oricare altă atenție practică care îi va demonstra că îl cunoști cu adevărat.

Vărsător

Vărsătorii preferă obiectele care le antrenează mintea, deci ai putea să ții cont de acest aspect și să alegi un calendar interactiv, un gadget nou sau chiar o carte. Ei vor accepta cu plăcere și haine elegante din ultima colecție. Dacă le vei oferi un fruct tropical deosebit, vor fi încântați de asemenea.

Pești

Peștii sunt bărbați romantici, nu foarte materialiști, motiv pentru care vor aprecia tot ce vine din partea iubitei. Un album cu amintiri sau o cutie de valori în care să păstreze obiectele semnificative ale relației voastre ar putea fi cadoul perfect. O poezie scrisă de tine, un tablou, va fi cadoul cel mai apreciat.



Şi-a abandonat fiica într-o parcare, unde a legat-o cu lanțuri. Motivul părintelui este incredibil
Articolul anterior
Dr. Komarovsky vine la Chişinău! Cum poţi participa la întâlnirea cu specialistul
Articolul următor