Mama mea, Ioana Radu, are 76 de ani și este o școală pe care nu vreau să o absolvesc niciodată. Iar câteva lecții pe care le-am învățat de la ea, țin neapărat să le cunoască și copiii mei, și orice om din lume.
5 lecții de viață de la Ioana Radu
Lecția 1. Nu plânge, nu smiorcăi, nu scânci. Acționează.
În adolescență am avut câteva întâmplări ”dramatice”, când îmi părea că lumea se poate sfârși din cauza unor note, sau a unor erori ale vârstei. Prima reacție era să trag un plâns. Dar mama mea făcea mereu altfel, nu pierdea nicio secundă cu oftatul, trecea la acțiuni foarte logice și în câteva ore sau zile, problema era rezolvată și norii risipiți. E fiică de țărani, nu a apucat să facă studiile pe care și le-a dorit, dar cunoștea sistemul de stat și instituțiile, și responsabilii, și avea un curaj debordant în comunicare cu sistemul. Așa am ajuns să plâng foarte rar și să acționez cu fermitate.
Lecția 2. Muncește chiar și când te odihnești.
Ea n-a stat niciodată locului. Nici în tinerețe, nici după ce a ieșit la pensie, nici acum. Și are grijă să ne întrebe dacă am fost la muncă în fiecare zi. În copilărie, dacă ne vedea că stăm fără treabă, ne întreba imediat: ”Ce stai?” Noi, mai dădeam ochii peste cap și ziceam că am obosit și ne odihnim măcar puțin. ”Ia, cât te odihnești, curăță strachina asta de ceapă (morcovi, cartofi, păstăi, etc)”. Și acum glumim, că odihna pentru ea însemna un pic de muncă în plus.
Lecția 3. Ajută pe alții, cât poți
Mama mea e foarte religioasă. Dacă se uită cineva peste foile pe care le transmite în altar în fiecare duminică, va vedea acolo nume de persoane pe care nu le cunoaște, dar pe care le-a văzut la televizor sau în ziare, la rubrica caritate. Pentru cei dispăruți se roagă să fie găsiți, pentru cei bolnavi se roagă să fie sănătoși. Donează mereu pentru cei flâmânzi. Iar pentru cazurile mai sensibile, face neapărat câte o campanie în familie, ne telefonează și ne convinge să donăm cât putem căci e cineva care are nevoie urgent de ajutor.
Lecția 4. Sărbătorește viața
Am lipsit din familie doar o singură dată de Paști – am ajuns la spital cu o urgență. A suferit mult și mi-a povestit de câteva ori că familia mea nu a trăit acea sărbătoare. Nu există zile de naștere, sau sărbători de sezon, sau zile naționale, în care să nu primim un îndemn: facem sarmale? Vreți plăcinte? Nu ieșiți și voi la natură? Ea consideră că timpul petrecut împreună cu familia e cel mai prețios, iar glumele, amintirile, planurile discutate împreună sunt energizantul de bază.
Lecția 5. Femeile sunt egal de bune
A citit de câteva ori Biblia, dar și Coranul, și alte cărți care țin de alte religii ale lumii. A găsit lecții bune pentru ea în fiecare dintre ele, și a încercat să le explice pentru ea și pentru cei din jur. Ea nu acceptă faptul că statutul femeii ar fi inferior, nici în Biserică, nici în societate, nici în politică. Ea consideră că femeile sunt foarte apreciate în Biblie, la fel ca bărbații, iar în societate nu ar trebui să fie altfel.