Doctorul în medicină, profesoara, dar și prezentatoarea de la Pervîi Canal, Elena Malysheva, a dezvăluit cât de greu îi este să scape de problema excesului de greutate, ce trebuie să faci ca să fii sănătos și de ce le permite copiilor săi să mănânce fast-food.
Nu pot să fac sport… Timp de șase luni m-am antrenat într-un program special la domiciliu, câte o oră pe zi. Toți se bucurau pentru mine. Și eu eram foarte mândră că-mi ajung puteri. Acum, însă nu fac nimic – lucrez mult și nu-mi ajunge timp… Dar astea sunt de fapt niște scuze. Lenea e cucoană mare. Acesta este păcatul meu cel mai dureros!
În cadrul unei ediții a emisiunii, la care era invitat Vladimir Putin l-am întrebat de unde ia energie pentru o astfel de activitate solicitantă? „Numai prin sport!” – mi-a spus el. A confirmat acest lucru la fel ca un doctor. Sportul schimbă într-adevăr biochimia creierului, se acumulează substanțe care ne oferă o mare bucurie și vitalitate. În plus, sportul generează „fabrica” pentru arderea grăsimilor. Și e minunat! Sper din tot sufletul să pot depăși propria lene și din nou să încep să mă antrenez.
Uneori mănânc chifle din aluat foietaj. Apoi mă iau în mâini și mă pun pe slăbit. Totuși încerc să nu dăunez prea mult organismului. De exemplu, nu fumez, nu beau – o fac pur și simplu pentru că nu vreau. Ca medic cardiolog, am văzut de o mie de ori consecințele fumatului – accidente vasculare cerebrale și oameni paralizați. Cred că este suficient.
Cea de-a doua poruncă medicală este spălatul pe mâini înainte de masă! Eu fac asta tot timpul. Oamenii cred că este dificil să trăiești sănătos. De fapt, cel mai greu este să te abții să măncânci prea mult și să te chinui să pierzi din greutate la nesfârșit. În rest totul este floare la ureche.
Am tendință spre îngrășare. Sunt pe micile ecrane de 15 ani – și în tot acest răstimp mă lupt cu excesul de greutate. Am tendință spre îngrășare. În medicină acest lucru se numește hyperinsulinism. Fără a intra în detalii, voi spune că principala sa caracteristică este creșterea poftei de mâncare. În principiu, acesta este un vestitor de diabet. Trebuie să am grijă mereu de mine.
Alimentele prăjite provoacă cancer. De îndată ce am început să conduc emisiunea «жить здорово», viața mea, dar și a camarazilor mei s-a schimbat radical.
Noi întotdeauna mâncăm pește și salate – cu ardei, roșii, verdeață. În plus, am eliminat complet pungile din plastic, furculițele și lingurile din lemn – în ele trăiesc tot felul de ciuperci și bacterii. Și toate containerele din plastic au fost schimbate cu cele din sticlă și ceramică.
Din tacâmuri de plastic poți mânca o singură dată, unii însă le folosesc de 2000 de ori, spălându-le. Plasticul conține agenți cancerigeni care cauzează cancer. De să ne asumăm acest risc?
Cel mai interesant este atunci când o persoană ajunge în secția de oncologie și se întreabă: „De ce mi s-a întâmplat mie asta?” Noi nici măcar nu ne gândim la faptul că, de exemplu, alimentele prăjite provoacă cancer. Totul trebuie preparat în vase de ceramică, care sunt construite din lut și apă. Nu contează cât de mult se încălzește vasul, oricum nu este dăunător.
Și covorașele din casă sunt cele mai nesănătoase lucruri ale interiorului. Chiar și pernele realizate din pene naturale sunt cea mai rea opțiune pentru cei care suferă de alergii. Cele mai bune sunt cele din materiale sintetice – hipoalergenice speciale.
Spre deosebire de mulți oameni, nu sunt împotriva fast-food-urilor.
Doar că nu cred că e bine să le mâncăm de trei ori pe zi. În cazul în care îți permiți o dată pe an să greșești, nimic rău nu ți se va întâmpla. Important să nu devii dependent.
Cei doi fii ai mei au crescut într-o familie de medici, și amândoi au înțeles că dacă fumezi, este asemeni ca și cum te-ai taia în două bucăți și apoi ai muri de cancer. Copiii din generația lor nu prea fumează… Deși în adolescență au încercat. Parintii trebuie să treacă și prin această perioadă dificilă a copiilor. Soțul meu s-a străduit să nu pună presiune asupra copiilor și cu amabilitate le-a explicat totul.
Text: Victoria Sănduță