Mai citesc tinerii azi? Redescoperim frumusețea cărților și a lecturii prin ochii tinerei jurnaliste Victoria Surdu

Într-o eră a tehnologiilor, s-a conturat tot mai mult concubinajul între literatură și cinematografie. Când a apărut filmul, s-a prezis moartea literaturii, iar internetul a prevestit sfârşitul amândurora. Există oare un învingător al acestui câmp de luptă? Sunt tinerii pasionați de lectură? Rămâne cartea o atracție pentru tinerele generații?

separator

Ne-a făcut plăcere să aflăm reflecțiile Victoriei Surdu, o tânără studentă în anul II la Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării, din cadrul USM.

Victoria ne relatează despre câmpul magnetic dintre ea și izvorul nesecat de cultură. Cine are întâietate în inima tinerei cititoare, cartea sau filmul?

 • unicamd unica.md Astăzi, odată cu dezvoltarea tehnologiilor, se spune că de fapt cartea a început să fie subestimată de către omul modern, nemaifiind la fel de apreciată ca odinioară. În această eră grăbită spre modernizare, s-a modificat și dragostea ta față de lumea cărților?
 • Victoria Cărțile sunt o pasiune a mea, indiferent de timp, de loc sau de circumstanțe. Le sunt recunoscătoare cărților că m-au primit și m-au acceptat în lumea lor așa sunt sunt eu, un om grăbit ce trăiește în era tehnologiilor. Observând această grabă spre modernizare eu sunt parcă și mai grăbită în a descoperi toate scrierile valoroase ale secolelor trecute. Îmi place să îmbin cărțile și modernizarea.

 • unicamd unica.md Cartea sau filmul? Care este alegerea ta?
 • Victoria Recent citeam Coco Chanel și pe o filă scria: ecranizată în anul 2009. Mă gândeam că datorită acestui fapt toate cuvintele, frazele au prins viață, au fost retrăite de persoane din alte timpuri, cu un alt nume, dar probabil cu aceleași simțiri și aspirații. De ce literatura? Literatura cheamă la viață, trezește emoții, stări, sentimente, dorința de a le reda, iar prin prisma cinematografiei cartea îmbracă o haină a sa. Anume așa șe naște arta și esteticul.

 • unicamd unica.md Filmul poate înlocui cartea?
 • Victoria Cuvintele își au rostul lor. Imaginile la fel. Uneori cuvintele transmit imagini, alteori imaginile transmit cuvinte. E ca un joc între stări și percepții. Cuvintele sunt de sine stătătoare, pe când imaginile fără cuvinte nu sunt decât o iluzie. În lipsa cuvântului, gândurile sunt seci, supărările, fericirile, iubirile la fel, deși în imagine sunt exprimate prin culoare. Dacă ar fi să aleg între cuvânt și imagine, aș prefera primul. Astăzi mulți scriitori, poeți contemporani deja preferă să înlocuiască cuvintele cu imagini pe filele cărților, adaptează până și arta scrisului cu era în care trăim. Predomină mai mult imaginea decât scrisul propriu-zis. Însă, ar trebui să fie altfel. Abia în lipsa cuvintelor, le vom prețui valoarea.

 • unicamd unica.md Cum apreciezi încercările moderne de ecranizare a operelor literare?
 • Victoria Aș fi un cititor foarte egoist dacă aș răspunde că ,,nu e bine, cărțile doar trebuiesc citite.” Nu, dimpotrivă, cărțile inspiră, iar ceea ce alegi să faci cu acea inspirație este la discreția fiecăruia. Majoritatea regizorilor aleg să ecranizeze cărțile. Astfel, cărțile obțin dreptul la mai multe vieți, citită apoi ecranizată. Alții, trăiesc, pictează, cântă cărțile. Trebuie să recunosc că, până în prezent, nicio ecranizare nu mi-a căzut cu tronc la inimă așa cum a făcut-o lecturarea acelei cărți.

 • unicamd unica.md Ți s-a întâmplat să descoperi mai întâi filmul, apoi cartea? Ce ai simțit?
 • Victoria Nu, dar mi s-a întâmplat să descopăr mai întâi piesa de teatru apoi cartea: romanul lui John Fowles ,,Colecționarul”. După ce am văzut spectacolul, am hotărât să citesc și cartea, a fost dificil, deși în mare parte am simțit aceleași vibrații. S-a întâmplat și invers. La un interval de doi ani după ce am citit ,,Invitație la vals” de Mihail Drumeș am văzut cartea transpusă în piesă de teatru, a fost la fel și diferit în același timp. Referitor la film, romanul lui Lev Tolstoi ,,Anna Karenina”, mult timp am ,,fugit” să-l citesc. Într-una din zile era difuzată la Tv ecranizarea din 1920 a cărții. După ce am privit, nu am mai avut nevoie să citesc cartea. Nu am simțit asta. Era destul ceea ce văzusem.

 • unicamd unica.md Imaginea a câștigat la un moment dat mai mult teren în fața cărții. Cum a știut cartea să facă față acestor provocări?
 • Victoria Imaginea ,,place”, pentru că nu necesită mult timp. Dar să nu uităm ,,Ce e val ca valul trece.” Dacă ar fi să compar imaginea sau fotografia din zilele noastre ar fi cu picturile și tablourile din secolele trecute. Dar cărțile sunt unice. Mereu vor exista oameni care își vor dedica timpul lecturii. Cărțile pot fi proză, poezie și imagini în același timp, astăzi pot fi și electronice și de buzunar. Dar ele ,,pot fi” , au stil și eleganță. Dacă arta ar fi o civilizație, fie a teatrului, a poeziei, a sculpturii, a filmului, a imaginii, a culorii atunci cărțile ar fi motorul acestei civilizații.

 • unicamd unica.md Care este totuși diferența dintre a citi o carte și a privi un film?
 • Victoria A citi o carte e precum ai parcurge un drum mai lung, iar a privi filmul înseamnă a o lua pe scurtătură.

 • unicamd unica.md Cum crezi, cum pot fi ajutați tinerii să facă din citit o activitate plăcută, cotidiană, în loc de o corvoadă, de o „lectură obligatorie”?
 • Victoria Să își găsească o nișă și un domeniu potrivit personalității lor, astfel lectura nu va fi un chin, ci un proces de șlefuire și perfecționare a cunoștințelor. Pentru unii poezia înseamnă lectură, pentru ceilalți romanele, pentru alții lectura științifică. Nimeni nu trebuie să fie la fel și să citească toți pe bandă rulantă același gen de carte sau același autor, cu unele excepții – sunt autori care neapărat trebuie citiți într-o viață. Să nu uite că o bibliotecă sau un raft de cărți citite într-o casă înfrumusețează sufletul.

 • unicamd unica.md Ce pierde un tânăr care nu citește?
 • Victoria A citi este un proces ce necesită timp, interes și este mai ușor să renunți. Probabil este o obișnuiță formată încă din copilărie, la fel ca și multe alte obiceiuri bune, în lipsa cărora te confrunți cu dificultăți. Totul ține de alegere. Pentru mine un lucru este sigur: fără cărți nu aș fi nimic. Legătura aceasta care s-a creat între mine și cărți este una familială, fără literatură lumea ar fi la fel ca în preistorie. Oamenii ar fi săraci spiritual.

 • unicamd unica.md Dar fără cinematografie?
 • Victoria Prin prisma ochilor mei, cinematografia este o industrie, dar actorul, regizorul devin și ei ,,autori” care trebuie să-și trăiască arta.

 • unicamd unica.md Care sunt autorii, personajele tale preferate din literatură și cinematografie?
 • Victoria Nichita Stănescu, e universal și atemporal. Ceilalți scriitori pe care i-aș alege întrunesc calități regăsite în opera acestuia. Din cinematografie, cred că Anthony Hopkins, Al Pacino și Robert de Niro.

Îți mulțumesc pentru sinceritate! Succese în descoperirea de noi cărți și aventuri literare!

Autor: Negora Ursu

Cele mai puternice aspecte ale personalității tale, în funcție de zodie

Putere, caracter, înțelepciune, toate definesc aspectele personalității noastre. Cu toții suntem puternici într-un anumit fel, iar dacă conștientizăm acel lucru am putea obține mai multe avantaje și foloase în drum spre succes. Astrologia oferă câteva informații esențiale în acest sens.

Femeia Balanţă - Personalitate, Caracter, Dragoste - Astrologie | Zodii

Se pare că fiecare zodie deține propriile calități ale personalității care o fac remarcată.

Berbec

Ești puternică și de neoprit atunci când îți dorești îndeplinit un ideal. Asigură-te că îți menții această energie chiar și în momentele în care simți că lucrurile nu merg așa cum ți-ai fi dorit. Ambiția pe care o ai este demnă de admirat, dar ai tendința de a renunța când situația devine dificilă. Pentru ca succesul să fie deplin, trebuie să reziști presiunilor. Berbecul este neînfricat.

Taur

Ești talentată, prețioasă și admirată. Nu-ți pune la îndoială munca depusă, ești optimistă în legătură cu dorințele pe care le ai, dar când nu lucrezi cu pasiune, îți pierzi interesul. Nu subestima niciodată ceea ce poți îndeplini, pentru că poți aspira către concretizarea unor lucruri mărețe. Ai parte de dragoste din belșug iar cei din jurul tău te apreciază pentru ceea ce ești. Ai încredere în abilitățile tale și în aspirațiile pe care le ai, pentru că vei reuși să le îndeplinești.

Gemeni

Ești inteligentă, grijulie și prietenoasă. Ai puterea de a transforma totul cu ajutorul cuvintelor. Depinde de tine dacă aceste schimbări sunt negative sau pozitive. Mercur este alături de tine atât cu negativism cât și cu pozitivism, iar acest lucru te poate transforma atât într-un dușman puternic cât și într-o prietenă de nădejde. Nu te gândi vreodată că ai putea fi nevrednică și nu îți pune la îndoială inteligența, ai calitățile necesare pentru a face schimbări pozitive în lume.

Rac

Ești adorabilă, iubitoare și inspiri încredere. Pasiunea ta nu ar trebui să fie văzută drept o slăbiciune. Îți iei puterea din ajutorul pe care-l acorzi celorlalți. Într-o lume plină de egoism și absurditate, ești o forță necesară. Există o putere în acțiunile tale pentru că poți crea și distruge cu ușurință. Amintește-ți întotdeauna să iubești pentru că lumea are nevoie de strălucirea pe care o emani.

Leu

Ești venerată și prețuită de cei din jur. Slăbiciunile pot apărea atunci când nu simți dragostea pe care ceilalți ți-o oferă, dar amintește-ți că ești admirată pentru personalitatea optimistă, deschiderea față de ceilalți și pasiunea pe care o dedici atunci când faci ceea ce îți place. Există o forță în interiorul tău care te ajută să te ridici în urma provocărilor care te doboară. Ai încredere în ea.

Fecioară

Ești concentrată și cu picioarele pe pământ. Poți deveni propriul tău inamic pentru că înțelegi cele mai întunecate părți ale oamenilor. Acolo unde ceilalți văd victorie, tu vezi slăbiciune și eșec. Cuvintele pe care le spui pot părea dure câteodată, așa că ai grijă cum le folosești și asupra cărei persoane. Învață să te admiri și să te respecți. Realizările tale nu sunt inutile, iar oamenii chiar te respectă și te admiră. Nu te opune propriei persoane.

Balanță

Ești diplomată, respectată și venerată. Balanța este condusă de bunătatea pe care Berbecul se străduiește să o arate celorlalți. Poți schimba opiniile celor din jur și poți purta măști care sunt indestructibile. Nimeni nu va ști cine ești, și nu va înțelege acest lucru, pentru că folosești cuvinte dulci și lovesc cu o armă care îi poate transforma celelalte zodii în adevărați rivali. Balanțele pot distruge cu bunătate, deci nu-i lăsa pe cei din jur să gândească altceva despre tine.

Scorpion

Tu întruchipezi puterea, transformarea și forța. Știi cum este să te întorci după ce ai experimentat înfrângerea. Scorpionul nu îi influențează pe ceilalți cum să gândească sau ce să spună. Ești o luptătoare condusă de Marte și Pluto, și știi ce înseamnă să intri într-o luptă și să o câștigi.

Săgetător

Ești filosoful, idealistul și campionul zodiacului. Nu te ascunzi niciodată în spatele cuiva, pentru că ești suficient de încrezătoare încât să faci și să spui ceea ce simți. Accepți provocările pentru că zodia îți este condusă de foc, iar acestui element îi face plăcere să fie supus testelor. De obicei ies învingători din orice competiție pentru că pot fi foarte încăpățânați când își propun. Mintea și spiritul îți sunt admirate. Continuă să lupți.

Capricorn

Ești meticuloasă, muncitoare și persistentă. Sunt momente în care poți deveni propriul tău dușman. Amintește-ți că ești mereu în vârf și că ai fost adus pe lume pentru a face lucruri mărețe. Nu îi permite neîncrederii să îți întunece judecata, ești capabilă de lucruri uimitoare. La fel ca Fecioara, poți deveni propriul tău inamic. Păstrează-ți concentrarea pe premiu și continuă să câștigi bătăliile. Capricornul întruchipează excelența și puterea, și știe cum să le folosească în moduri subtile.

Vărsător

Ești enigmatică, revoluționară și de neînvins. Spiritul unui Vărsător este acela de a face schimbări permanente și transformări sociale. Visurile tale sunt magnifice iar alături de viziunile pe care le ai, poți schimba norme sociale. Filosofia ta poate schimba minți iar acțiunile tale ne pot ajuta să înțelegem ce înseamnă să atingem limitele.

Pești

Ești o luptătoare, neînțeleasă, dar sigură. Peștii au nevoie să creadă mai mult în forțele proprii. Lupta lor este în interior, iar ceilalți nu pot vedea ce se întâmplă în mintea și în inima lor. Pot fi văzuți drept o forță slabă, dar în adâncul lor, sunt pregătiți să accepte orice provocare. Peștii își aleg luptele asigurându-se că le vor câștiga. Nimeni nu poate gândi ca tine pentru că le depășești percepția. Cicatricile bătăliilor tale sunt ascunse, și nu îi lași pe ceilalți să vadă situațiile prin care ai trecut.

sursa: www.elle.ro

Studiu: Fotbaliștii fac cel mai puțin sex într-o lună. Cele mai populare 8 sporturi și cum influențează ele viața sexuală

Un nou studiu sexual susține că a reușit să afle care sunt sportivii care se bucură cel mai mult de sex. Studiul realizat de un brand de nutriție sportivă susține că fotbaliștii ajung cel mai puțin la finalul fericit”. De asemenea, experții în sex spun că persoanele care joacă golf au parte de cele mai multe partide de sex.

Masa musculara - dezvoltarea masei musculare

Potrivit datelor, jucătorii de golf fac sex în medie de 12 ori pe lună – de peste trei ori pe săptămână. Urmați îndeaproape de dansatori, care au ajuns la 12 ori pe lună, și de halterofili, de 11 ori pe lună. Pe de altă parte, fotbaliștii au cele mai puține orgasme, doar de 3 ori pe lună, și s-au dovedit a fi și cei mai puțin încrezători în dormitor.

Sportivii care fac cel mai mult sex: Jucătorii de golf (de 12 ori pe lună, dansatorii (de 12 ori pe lună), halterofilii (de 12 ori), jucătorii de tenis (de 11 ori), fotbaliști (de 11 ori).

Cele mai populare 10 sporturi și cum influențează ele viața sexuală:

Antonia Hall, educator în domeniul sănătății sexuale, spune: Golful oferă beneficii hormonale, reducerea stresului și claritate mentală, toate asociate cu o performanță sexuală mai bună”.

Mai mult de jumătate (51%) dintre fotbaliști consideră că le-a îmbunătățit abilitățile sexuale. Fotbalul oferă un antrenament cardio grozav care crește forța și echilibrul benefic în dormitor”, a declarat Tina, M. Penhollow, profesor de știința exercițiilor fizice la Florida Atlantic University. Cercetările sugerează că femeile consideră că fotbalul este unul dintre cele mai atractive sporturi de urmărit.”

Alergare

Două treimi (66%) dintre alergători au declarat că acest sport i-a făcut să aibă orgasme mai bune. Tina adaugă: „Alergarea crește nivelul de testosteron și libidoul, ceea ce duce la un apetit sexual mai mare și la orgasme mai intense. Studiile au relevat că cuplurile care aleargă împreună fac sex mai des.”

Ciclism

Aproape jumătate (48%) dintre bicicliști spun că ciclismul le-a crescut capacitatea sexuală. „Cicliștii își dezvoltă forța părții inferioare a corpului, ceea ce le permite să exploreze multe poziții sexuale. De asemenea, mersul pe bicicletă oferă beneficii hormonale și claritate mentală cunoscute pentru creșterea plăcerii sexuale”, a adăugat Tina.

Yoga/Pilates

Practicarea regulată a yoga crește echilibrul și flexibilitatea, ceea ce poate extinde potențialul sexual, ajutând în același timp la prevenirea rănilor”, explică Antonia. „Practicanții de yoga sunt adesea confortabili și mai prezenți în corpul lor, ceea ce poate crește, de asemenea, apetitul sexual și senzualitatea.”

S-a demonstrat că yoga sporește flexibilitatea mai mult decât orice alt sport, după cum adaugă Tina: „Yoga poate crește cu adevărat conștientizarea corpului, vibrațiile, forța fizică și flexibilitatea.”

Tenis

Între timp, 38% dintre jucătorii de tenis spun că jocul le-a crescut libidoul, cel mai mare procent dintre toate sporturile. Antonia explică: Tenisul vă oferă toate beneficiile de care aveți nevoie pentru a fi la cel mai bun nivel sexual. Dezvoltă forța, echilibrul, cardio și crește în mod natural hormonii de bine.”

Plimbare / Drumeții

„Mersul pe jos sau drumețiile eliberează un sentiment de independență și un sentiment de realizare. Explorarea unor locuri noi poate ajuta la construirea încrederii, sporind fericirea și satisfacția.”

Înot

„Un program regulat de înot construiește mușchi puternici și duce la rezistență, la reducerea stresului și la o claritate mentală care îți sporește capacitatea de a rămâne prezent și de a te bucura în timpul intimității.”

Dans/Aerobic

Dansatorii au unele dintre cele mai active vieți sexuale, bucurându-se în medie de 12 ori pe lună și simțindu-se foarte încrezători și flexibili. Tina spune: S-a demonstrat că dansul favorizează sentimentele de poftă, senzualitate și senzualitate. Acest lucru se datorează faptului că îndemânarea și coordonarea necesare sporesc încrederea în propriile abilități și aptitudini, precum și consolidarea încrederii în cadrul unei relații.”

sursa

Cum trebuie să fie bărbatul ideal pentru tine, în funcție de zodia ta! Ce defecte poți tolera

Cum trebuie să fie soțul ideal pentru tine, în funcție de zodia ta? Descoperă cum trebuie să se poarte, ce calități trebuie să aibă soțul ideal, dar și ce defecte poți tolera. Totul în funcție de zodia ta.

Atractivă în ochii bărbaților: 8 caracteristici care înnebunesc chiar și cel mai pretențios bărbat!

Berbec (21 martie – 20 aprilie)

Tu ești o femeie extrem de independentă și rațională. Îți place să fii pe cont propriu și ai un mod de gândire foarte profund. Soțul ideal ar trebui să te răsfețe des cu conversații inteligente. De asemenea, trebuie să fie încrezător și onest. Tu nu ai timp de prostii!

Taur (21 aprilie – 21 mai)

Ești zodia care ține foarte mult la plăcerile ei vinovate. Cu toate acestea, când ești într-o relație, ești o parteneră foarte dedicată. Soțul ideal pentru tine trebuie să fie romantic și pasional. De asemenea, trebuie să se poată susține, deoarece nu este nimic mai atrăgător pentru tine decât un bărbat care știe ce vrea, hotărât și puternic, scrie www.eva.ro.

Gemeni (22 mai – 21 iunie)

Ție îți place să încerci lucruri noi. Ești aventuroasă și sociabilă, așa că te aștepți ca cel de lângă tine să poată ține pasul cu tine, indiferent de situație. Soțul ideal pentru tine trebuie să-și spună părerea fără ocolișuri, dar totodată să fie și jucăuș și amuzant.

Rac (22 iunie – 21 iulie)

Nimeni nu este mai bun și mai sensibil decât tine. Întotdeauna vrei să oferi partenerului tot ce e mai bun într-o relație, dar asta nu înseamnă că poate profita de tine. Soțul ideal trebuie să fie la fel ca tine: o persoană cinstită, sinceră și capabilă să fie și singură, dar și într-o relație sănătoasă.

Leu (22 iulie – 22 august)

La tine totul este despre loialitate și motivație. Dacă cel de lângă tine nu are niciuna dintre aceste trăsături, atunci relația voastră se va destrăma rapid. Soțul ideal trebuie să fie la fel de direct ca și tine. Totuși, nu vrei pe cineva care să fie tot timpul serios, ci care știe și să flirteze și să fie darnic.

Fecioară (23 august – 22 septembrie)

Ești una dintre cele mai gânditoare și misterioase zodii. Nu te deschizi niciodată repede în fața celorlalți, ceea ce uneori poate face dificilă construirea unei relații. Soțul ideal trebuie să aibă răbdare cu tine. De asemenea, trebuie să fie cu picioarele pe pământ și să îți susțină alegerile.

Balanţă (23 septembrie – 22 octombrie)

Se știe că ești o persoană foarte încăpățânată. De asemenea, ești foarte rațională, ceea ce înseamnă că analizezi mereu situații. Soțul ideal pentru tine trebuie să fie loial și să se adapteze ușor cu stilul tău. De asemenea, trebuie să fie grozav în comunicare și să nu fie vag cu privire la lucruri importante.

Scorpion (23 octombrie – 21 noiembrie)

Ești persoană foarte intensă și pasională. Uneori te bagi singură în probleme, deoarece acționezi fără să te gândești la consecințe. Soțul ideal pentru tine trebuie să-ți egaleze pasiunea, astfel încât să se creeze o legătură profundă între voi încă de la început. De asemenea, trebuie să fie distractiv și răbdator cu tine, mai ales când încep să apară probleme pe ici pe colo.

Săgetător (22 noiembrie – 21 decembrie)

Ești o persoană foarte aventuroasă și relaxată. Ești genul care va profita de orice șansă pentru a încerca ceva nou, dar nici nu te deranjează să stai acasă în compania partenerului tău. Soțul ideal pentru tine trebuie să fie senzual și să știe să folosească umorul pentru a sparge tensiunea. De asemenea, trebuie să fie activ ca și tine, altfel lucrurile nu vor merge bine între voi.

Capricorn (22 decembrie – 19 ianuarie)

Ești o persoană inteligentă și serioasă, motiv pentru care uneori îți dorești un bărbat care să nu fie atât de serios ca și tine. Dar, cu toate acestea, îi apreciezi pe cei care îți seamănă, deoarece cu ei te poți conecta la un nivel mai profund. Soțul ideal pentru tine trebuie să fie și foarte muncitor, dar și iubitor de distracție. De asemenea, trebuie să-ți ofere siguranță și stabilitate.

Vărsător (20 ianuarie – 18 februarie)

Tu ești o persoană foarte creativă, motiv pentru care relațiile tale sunt foarte intense. Îți place să-ți folosești inteligența în și în afara dormitorului, ceea ce te face o parteneră grozavă pentru zodiile aventuroase. Soțul ideal pentru tine trebuie să fie fermecător și pasional. De asemenea, neapărat să fie sociabil și încrezător.

Pești (19 februarie – 20 martie)
Ești o persoană sentimentală și introspectivă, dar știi să folosești asta în avantajul tău. Nu accepți prea des lucruri neplăcute de la alții și știi să fii sinceră atunci când te deranjează ceva. Soțul ideal pentru tine trebuie să dea dovadă de compasiune și să fie grijuliu, la fel ca și tine. De asemenea, trebuie să-ți ofere o doză zilnică de iubire și senzualitate.

Video! Vortexul polar s-a dezlănțuit. În New York ninge în luna mai
Articolul anterior
Țările din Europa care introduc noi relaxări ale măsurilor de carantină
Articolul următor