Sanda Spînu, studenta care face business la Strasbourg!

Sanda este o moldoveancă care își face studii universitare de masterat la Strasbourg. Pe lângă asta, tânăra reușește să lucreze part-time și să facă sushi și cheesecake-uri pentru francezi. Cum e să trăiești și să te afirmi printre străini, ne spune chiar ea!

separator

14570317_1396208433741453_5769316408996212888_n

  • unicamd unica.md Pentru început, spune-mi cu ce te ocupi la Strasbourg?
  • Sanda La momentul actual, îmi fac studiile de master 1, Drept Privat, la Faculté de Drept a Universității din Strasbourg.

  • unicamd unica.md Care sunt punctele forte a Sistemului de Învățământ din Franța?
  • Sanda

    Pentru început, sistemul de învățământ francez se distinge prin diversitatea sa remarcabilă, pentru că elevii, odată obținând diploma de bac, nu au ca unică alegere de a merge la facultate. Ei pot opta pentru studii scurte de doi ani, pentru a obține un Brevet de tehnician superior sau o Diplomă universitară tehnologică.

    Pentru tinerii care totuși au decis să își facă studiile în cadrul facultăților, universitățile franceze propun studii de licență, master și doctorat în numeroase domenii. Totodată, accesibilitatea și reorientarea fiind alt punct forte al învățământului francez, tinerii sunt încurajați și susținuți atunci când decid să-și schimbe facultatea după un an de studii, pentru că, cum altfel am putea ști că ne place un domeniu până nu-l studiem? De asemenea, aici nu este o rușine să repeți un an de studii, pentru că sunt accepați toți, dar după prima sesiune rămân mai puțin de jumătate, atât de dificile sunt examenele, iar copiatul e o rușine aici.

    Nu în ultimul rând, aș vrea să menționez că programul universităţilor este în general axat asupra cercetării şi aplicaţiilor sale practice și mai puțin pe învățarea pe de rost a noțiunilor. Aici, tânărul este apreciat nu pentru obținerea unui calcul sau a unui un răspuns corect, ci pentru analiza și raționamentul care stă la baza concluziilor sale.

14729344_1274742519254402_3644457434783198850_n

  • unicamd unica.md Cum ai fost primită de colegii tăi din Strasbourg?
  • Sanda La acest capitol, nu pot să spun cu inima deschisă că tinerii francezi sunt primitori și comunicabili, deși îi observi întotdeauna cu zâmbetul pe buze. Într-un amfiteatru de 400 de studenți grăbiți e greu să-ți faci prieteni, dar chiar și în cadrul lecțiilor practice (travaux dirigés), unde eram adesea încurajați să lucrăm în grupuri, am observat cu regret că francezii sunt individualiști și obișnuiesc să socializeze doar în grupușoare restrânse.

  • unicamd unica.md Cum a fost și cât a durat perioada de adaptare?
  • Sanda Cred că primul semestru, în care nu cunoșteam pe nimeni și nu știam ”cu ce se mănâncă” viața de student la Strasbourg, mi-a fost mai dificil. Cu timpul, însă, mi-am făcut prieteni, dintre care mulți moldoveni minunați care m-au susținut și m-au ajutat. Mi-am găsit și un job part-time, unde am reușit, fiind nevoită să interacționez zilnic cu oamenii, să trec și de bariera de limbă și de frica de a nu fi corect înțeleasă în franceză. Tot în această perioadă, am reușit să mă adaptez cu metodele de învățământ franceze, care, după cum am menționat mai sus, sunt total diferite de cele de acasă și tind să responsabilizeze studentul în procesul său educațional.

14291694_1142079369163131_3683685709705805782_n

  • unicamd unica.md Cu ce te mai ocupi pe lângă studii?
  • Sanda Pe lângă studii și job-ul part time, care îmi permite să-mi fac bani de buzunar pentru micile plăceri feminine, am încercat, la inițiativa prietenei mele, în timpul vacanței de vară, să-mi creez un mic business, comercializând sushi și cheesecake-uri pe un site din Strasbourgs, creat de întreprinderea Soochef, principiul căruia este de a oferi clienților « bucate de casă », livrate de la particular la particular. Mi-a plăcut enorm ideea de a afla părerea imparțială a oamenilor (clienților) despre ceea ce iubesc cel mai mult să gătesc și, în plus, de a realiza un profit considerabil. Regret că în timpul anului de studii nu am suficient timp pentru această activitate.

12049390_977246315670315_5301491364134135051_n

  • unicamd unica.md De câți bani ai nevoie pentru a te putea întreține timp de o lună în Franța?
  • Sanda

    Totul depinde de organizare și nivelul de viață pe care îl dorești. Astfel, cu privire la cazare, de exemplu, un student are opțiunea între a sta la cămin, reședință universitară sau studiou, prețul crescând proporțional cu alegerea făcută. Același lucru l-aș putea spune despre alimentație, tinerii având alegerea între a mânca la cantina univeristății la un preț avantajos, a-și găti singuri sau a mânca în oraș.

    În același rând de idei, aș vrea să menționez că statul francez și orașul Strasbourg în particular nu este neglijent față de tinerii studenți, susținându-i prin diferite metode, ca și reduceri pentru transport, alocații pentru plata chiriei, scutirea de taxa de înscriere la universitate. De asemenea, studenții moldoveni care dețin cetățenia română au posibilitatea de a obține o bursă semnificativă pe criterii sociale.

  • unicamd unica.md Ce ar putea învăța moldovenii de la francezi?
  • Sanda Să fie binevoitori cu cei din jur, zâmbind, în primul rând. Să-și iubească corpul, practicând mai mult sport și mâncând variat și sănătos, dar și sufletul, citind. Francezii iubesc mult să citească, orice, începând de la ziare până la romane. Îi vezi peste tot citind și asta bucură ochii.

11225718_1178014785560820_4925094292266287089_n

  • unicamd unica.md Planifici să rămâi acolo și după terminarea studiilor?
  • Sanda Mă străduiesc să nu-mi fac planuri de lungă durată, pentru că viața este adesea imprevizibilă cu noi. Cert este că viitorul meu apropiat este strâns legat de această țară și acest oraș, pe care l-am îndrăgit atât de mult.

11988447_1129739997054966_7753608341116024416_n

#UniLifeHacks: La sigur nu ai știut asta despre croșetat, croit și împletit

Bună dragi prieteni și bun venit la o nouă ediție din #UnicLifeHacks în 2025!

În acest episod venim cu un nou format și tare sperăm să vă fie pe plac. Chiar vă îndemnăm să ne scrieți ce părere aveți. Și desigur noi suntem la Centrul Comercial UNIC, un loc plin de inspirație și creativitate, și suntem extrem de entuziasmați să vă prezintăm un magazn tare special de aici, Amelart, un loc unde pasiunea pentru împletit, croșetat și croit prinde viață printr-o gamă de accesorii uimitoare! Dacă vă place să creați cu mâinile voastre, să dați formă materialelor și să adăugați un strop de magie fiecărui proiect, atunci acest magazin este locul perfect pentru voi!

Vizionare plăcută!

Mulțumim partenerului:

CENTRUL COMERCIAL UNIC si AMELART

#DEZminte/10 mituri despre: mâncatul după ora 18.00, cafea pe stomacul gol, probioticele din iaurt

Bun venit la un nou episod #DEZminte, emisiunea unde analizăm informații controversate, despicăm firul în patru și scoatem adevărul la lumină. Astăzi, ne vom concentra pe un subiect care ne afectează pe toți: sănătatea tubului digestiv (esofag, stomac, intestin subţire şi gros). Avem un invitat special, Dr. Iulian Negru, medic gastroenterolog-hepatolog, care ne va ajuta să dezmințim cele mai populare 10 mituri legate de această temă.

În acest episod vei afla:

✔ Dacă mâncatul după ora 18 îți distruge stomacul

✔ Cafeaua pe stomacul gol cauzează ulcer

✔ Balonarea constantă e doar din cauza alimentelor

✔ Iaurtul conține doza optimă de probiotice

✔ Toate bolile încep în intestin

#DEZminte: Mituri despre Menopauză: “Începe întotdeauna la 50 de ani?”

În această ediție DEZminte, dezbatem 10 dintre cele mai răspândite mituri despre menopauză și le clarificăm împreună cu un invitat special,  Angela Stratulat, medic ginecolog. Vom discuta despre schimbările care au loc în corpul femeii, despre impactul menopauzei asupra sănătății și despre cum pot femeile să gestioneze mai ușor această etapă. Vom explora împreună adevărul din spatele miturilor și vom răspunde la întrebările publicului.

Keti Topuria a fost surprinsă cu amantul. E din showbizul rusesc
Articolul anterior
Doar cinci spitale își vor continua activitatea în municipiul Chișinău. Celelalte vor fi ,,lichidate”
Articolul următor