Potrivit sexologilor, frigiditatea este lipsa dorinței sexuale la femei, sau, în termeni medicali, lipsa libidoului. Este una dintre afecțiunile care dăunează cel mai mult vieții de cuplu, fiindcă ridică semne de întrebare în privința afecțiunii și a dorinței de a continua relația.
De ce apare frigiditatea și cum se manifestă?
Femeile care suferă de frigiditate refuză să întrețină relații sexuale, de orice tip, și de multe ori refuză orice fel de apropiere fizică intimă. În cazurile în care acceptă totuși contactul sexual, nu resimt nicio plăcere pe parcursul lui și nu reușesc să ajungă la orgasm.Frigiditatea poate avea atât cauze fizice, cât și psihice. Pe plan fizic, durerea în timpul actului sexual, un vagin insuficient lubrifiat, un partener violent sau prea grăbit sunt câteva dintre cauze. Frigiditatea pe termen scurt sau cu o gravitate mai mică poate apărea și în cazul unei oboseli cronice, a stresului și a insomniei. În plus, schimbările hormonale sau afecțiunile ginecologice pot avea și ele influență asupra libidoului.
Cât despre cauzele psihice, acestea pornesc în primul rând din subconștient și pot fi: experiențe neplăcute în trecut (durere, viol, etc.), teama de boli cu transmitere sexuală, teama de o eventuală sarcină, lipsa de încredere în sine. Pe de altă parte, frigiditatea poate să apară și atunci când relația se află într-un impas, când comunicarea nu este optimă, când a avut loc un conflict recent sau când femeia nu se simtă iubită și apreciată.
Această tulburare poate să rezulte din probleme psihologice sau emoţionale, cum ar fi stresul, anxietatea, depresia, oboseala, îngrijorarea, sentimentul de vină, frica de contactul sexual dureros şi teama de o posibilă sarcină. De asemenea, această tulburare se poate dezvolta din alte cauze, cum ar fi faptul că femeia nu doreşte un partener, nu doreşte mediul în care are loc raportul sexual şi din cauza consumului de alcool şi de droguri.
Termenul „frigiditate” se referă, în limbajul de zi cu zi, la o absenţă sau la o scădere a plăcerii în timpul contactului sexual sau, uneori, la o insatisfacţie sexuală. În acest context, frigiditatea poate corespunde:
- unei absenţe a orgasmului sau anorgasmie;
- unei absenţe a dorinţei sexuale (se mai numeşte şi tulburarea hipoactivă a dorinţei sexuale) sau unei scăderi a libidoului.
Există, desigur, multe grade şi manifestări ale frigidităţii, începând de la absenţa totală a senzaţiilor în timpul contactului sexual şi până la contradicţia dintre intensitatea dorinţei şi senzaţiile fizice prea „sărace”, femeia simţind prea puţină plăcere sau chiar deloc, iar astfel nu ajunge la orgasm.
Sexualitatea implică sute de emoţii şi comportamente, care variază de la cele romantice şi sentimentele de senzualitate şi dorinţă, până la sentimente de siguranţă şi apropiere. Prin urmare, şi cauzele frigidităţii pot să varieze de la cauze emoţionale, fizice, medicale şi până la cauze ce au legătură cu stilul de viaţă.
Cauzele emoţionale ale frigidităţii includ:
- experienţe sexuale dramatice din trecut, cum ar fi incestul, violul sau o agresiune sexuală;
- distanţarea emoţională de partenerul sexual,
- probleme de comunicare în cuplu,
- probleme emoţionale nerezolvate,
- certuri,
- tabuuri personale
- sau faptul că femeia simte repulsie faţă de actul sexual.
Uneori, în timp ce fac sex, femeile au sentimente de vină, de ruşine, de anxietate, se confruntă cu depresia sau cu plictiseala. Teama de bolile cu transmitere sexuală şi teama de o sarcină nedorită pot duce, de asemenea, la un libidou scăzut. Chiar şi lipsa de încredere şi o stimă de sine scăzută pot duce la frigiditate, scrie ladycarehealth.com.
Cauzele de natură fizică ale frigidităţii
Există un număr mare de factori fizici care pot fi o cauză a frigidităţii. Unii dintre aceşti factori includ:
- performanţă sexuală redusă a bărbatului,
- uscăciunea vaginală,
- disconfortul sau durerea în timpul actului sexual,
- preludiul inadecvat,
- insomnia,
- oboseala sau extenuarea,
- deteriorarea sau atrofierea nervilor din cauza unui traumatism sau a unei intervenţii chirurgicale,
- dezechilibre hormonale,
- abuzul de substanţe interzise
- şi problemele din sfera ginecologică.
Cauzele medicale ale frigidităţii
- Medicaţia: un număr mare de medicamente eliberate pe bază de prescripţie medicală, cum e cazul antidepresivelor, antihipertensivelor şi contraceptivelor orale afectează gradul de excitaţie, libidoul (dorinţa sexuală) şi orgasmul, deoarece au efecte asupra unor substanţe chimice din creier şi asupra hormonilor sexuali.
- Menopauza – este unul dintre principalele motive din spatele dorinţei sexuale scăzute sau frigidităţii la femei. Menopauza este, în esenţă, caracterizată de o scădere a secreţiei de estrogen, testosteron şi progesteron (hormoni extrem de importanţi), care duce la un declin al libidoului.
Cum tratăm frigiditatea?
Primul pas este să descoperim cauza. Iar acest lucru poate fi făcut fie prin comunicare între parteneri, fie prin consultul la un specialist în psihoterapie. După identificarea cauzei, tratamentul poate fi fizic, dacă și cauza este de natură fizică: tratarea afecțiunii ginecologice, modalități de diminuare a durerii, lubrifianți, medicație care să regleze nivelul hormonal, etc.
Pentru cauzele psihice, tratamentul se realizează prin psihoterapie, atât individuală, cât și de cuplu.