Ne-am întâlnit, ne-am îndrăgostit, ne-am destăinuit, ne-am căsătorit – cam acesta este scenariul după care încep foarte multe relații. O vreme crezi că el este unica ta iubire, apoi il simţi mult mai rece. Apar momente când nu îți mai dorești să stai cu el, nu mai ai acel chef de dragoste!
Ludmila Goma,
Conferențiar universitar,
USMF “N.Testemițanu”
O groază de întrebări îți roiesc atunci în cap. Întrebări care se repetă de fiecare dată când apare o neânţelegere. Apoi tragi concluziile – că nu te iubeşte suficient și poate nici tu nu-l mai iubeşti (sau nu l-ai iubit niciodată și totul a fost o greșeală).
Te intrebi: Să fie oare iubire sau doar ataşament dupa o relaţie lungă…..???
De unde vine îndoiala în privinţa dragostei?
Neâncrederea în propriile sentimente dar și ale iubitului tău poate fi discutată de la caz la caz. Uneori, poate fi vorba fie despre o lipsă de comunicare sau de exprimare a trăirilor, o inhibiţie sau o blocare a relaţiei. Alteori putem vorbi despre o ambiţie sau o dorinţă de dominare a celuilat.
Ce sa faci atunci cind ai dubii in privinţa dragostei faţă de iubitul tău?
Atunci când ai ajuns într-o situație disperată și nu mai ai dorinţa de a fi cu omul pe care l-ai iubit atât de mult, ce să faci când te macină întrebările: îl mai iubesc oare ? Este aceasta dragostea adevarată ? Dar dacă anume ea este dragostea adevarată și eu îi întorc spatele?
Nu vreau să te conving să rămâi într-o relație care nu îți oferă confortul pe care îl dorești și îl meriți, vreau să îți spun la ce concluzii am ajuns eu.
Dovezi de dragoste vom căuta tot timpul însă, pornind de la experiențele pe care le-am avut până acum, pot să te ajut să fii mai încrezută în dragostea ta faţă de cel ce îți este alături, chiar dacă au trecut mulţi ani şi viaţa voastră de cuplu s-a transformat în rutină, oricum aceasta este dragostea adevărată.
În continuare, voi încerca să îți prezint niște criterii care, vin să întărească cele spuse de mine mai sus.
1. Cunoaşterea „secretelor ”.
Secrete care se pot ascunde în orice, de la o lipsă a ceva anume resimțită încă din copilărie până la o suferință. Aceste „secrete ” vă sunt cunoscute doar vouă. Împărtășirea lor vă oferă sentimentul de libertate şi siguranţă. Îți dă posibilitatea de a fi tu însuţi. În acest caz, aș spune că
dragostea este intâlnirea a două răni
, a două lipsuri – lucru ce ar presupune faptul de a împărţi cu cineva ceea ce îţi lipseşte în mod radical.
2. Frica (teama sau grija ) pentru omul iubit.
Atunci când iubești, tot timpul ți-e teamă să nu pierzi persoana de care te leagă atâtea sentimente. Devenim dependenţi de susţinerea omului iubit pe parcursul întregii vieţi. De aici vine şi teama de a-l pierde. În acest caz tu îţi asumi riscul chiar şi pentru teama de a te simți cu mâinile legate.
3. Eşti gata să accepți necunoscutul împreună cu persoana iubită
.Tu crezi în tine și în cel de lângă tine, ca în propria persoană. Înţelegi că, dragostea se schimbă şi că trebuie să accepți faptul că nu ne putem stăpâni sentimentele sau trece prin episoade contrastante. Trebuie să întreții focul, care își poate relua amploarea, să nu ceri satisfacerea imediată a anumitor dorințe proprii, să accepți necunoscutul, să ai rabdare…
4. Dorinţa
cu tot trupul și sufletul. Fâră nici o îndoială, atunci când iubești, îl doreşti pe cel de lângă tine. Poate chiar mai mult, faptul de a face dragoste te ajută să iubești. Fără acest schimb de trupuri, dragostea nu este deplină. Dragostea cere placere, pentru că există dorinţă. Iar îndrăgostiţii care fac dragoste au un plus de plăcere. Diferenţele se anulează, cei doi se contopesc. Fără dragoste adevarată, plăcerea este doar un mod de a scăpa de o anumită tensiune. În timp ce atunci când iubeşti, placerea este o emoţie care degajă: unde, vibraţii, culori.
5. Sentimentul că exişti.
Când iubim cu adevarat simţim mult mai intens că existăm. Considerăm că am descoperit o comoară. Îl valorizăm pe cel iubit și îl credem de neânlocuit.
Însă, în acelaş timp, „jumătatea” ne oferă lumea sa, ne permite o deschidere spre alte orizonturi, emoţii pe care nu le resimţeam cu aceeaşi intensitate înainte.Căpătăm senzaţia că suntem la adăpost pentru că celălalt a ştiut să ne descopere.
Dragostea te ajută să poţi înainta prin cele mai grele momente ale vieţii şi să poţi face faţă oricărei încercări. De multe ori, aşteptăm de la ceilalţi dragoste infinită fără ca noi înşine să oferim această dragoste. Studiile au arătat că există multe diferenţe între felul de a iubi al femeii şi cel al bărbatului, diferenţe care, odată cunoscute, ne pot ajuta să păstrăm dragostea pe parcursul întregii veţi.
Deci rămîne să înţelegem care sunt dovezile de dragoste prezentate de bărbatul iubit, despre asta voi vorbi în următorul meu articol. Dar până atunci:
Trăiește pentru a iubi!