Istoria unei moldovence a devenit virală în mediul virtual. Publicația Humans of New York, cu peste 18 milioane de abonați în toată lumea, a dezvăluit istoria copleșitoare a unei femei din Moldova, care s-a mutat la Paris, acum douăzeci de ani.
Moldoveanca, al cărei nume nu a fost dezvăluit, ci doar imaginea, și-a relatat povestea de viață și a impresionat publicul. În urmă cu 20 de ani, în anii de după destrămarea Uniunii Sovetice, femeia s-a mutat la Paris, după ce un francez sosit în vizită în Moldova, s-a îndrăgostit de ea, o adevărată istorie de viață. Însă, cum s-au aranjat lucrurile după plecarea din țară… aflați în continuare, chiar din mărturisirile protagonistei:
,,Situația era oribilă. Uniunea Sovietică tocmai s-a prăbușit. Nimeni nu putea să se adapteze. Vei vedea oameni pe care i-ai iubit, cerșind pe străzi pentru mâncare. Toată lumea din jurul meu avea un singur vis: să plece din Moldova. Dar nu eu aveam. Părea o idee proastă. M-am gândit: „De ce să merg undeva unde nu mă așteaptă nimeni?” Părea prea riscant. Așa că am rămas. Am o diplomă. Am lucrat ca economist în cadrul unui Minister. Mi-am cumpărat propriul apartament. Mă simțeam în siguranță. Știam cum să îmi gestionez viața și să rezolv orice problemă. Dar, dintr-o dată am avut acest sentiment foarte puternic că viața mea s-a terminat aici, la 35 de ani. Ajunsesem la limitele lumii mele. Niciodată nu m-am gândit la asta. Eram încă tânără la acea vreme. Mi-am spus: „Pot să fac asta. Am energie suficientă pentru a trăi viața. Deci, am decis să-mi schimb complet calea. Dar nu pentru asta am plecat până la urmă din Moldova. Mi-e rușine să-ți spun chiar. Pentru că eu eram bine din punct de vedere al carierei … dar am plecat pentru că l-am întâlnit pe El. A venit din Paris ,să viziteze țara noastră. Părea foarte frumos. Era frumos. Arăta ca un profesor universitar. Arăta ca cineva în care puteam să am încredere.
M-am mutat la Paris pentru a fi cu el, l-am adus și pe fiul meu, orașul era atât de frumos, în comparație cu locul de unde venisem, omul plătea pentru tot: ,,Orice ai nevoie, îți ofer”, îmi spunea. „Și pentru câteva clipe mă simțeam protejată de necazurile vieții. Casa lui era ca o închisoare, dar nu pot spune că închisoarea era inconfortabilă. Mi-a spus să nu-mi fac griji cu privire la documentele de rezidență și că a vorbit cu avocații săi și totul ar fi aranjat, dar timpul s-a scurs și ,,hârtiile” nu au sosit niciodată. Ori de cîte ori l-aș fi întrebat, schimba subiectul, apoi a început să spună: „Nu o voi face. pentru că dacă vei avea actele, mă vei lăsa „.
Eram prinsă, nu puteam să muncesc, nu aveam un cont bancar, nu vorbeam cu nimeni, de-a lungul anilor am devenit ca un copil. Tot ce puteam să spun era „mulțumesc” și „îmi pare rău”, el m-a făcut să nu am încredere în nimeni. Vedeam la televizor că francezii aveau prieteni, mergeau la birou, își luau vacanță. Dar era ca o lume diferită. Au fost ani de viață când singurul meu contact uman a fost cu dentistul meu. Îmi pierdeam speranța. Nu puteam trăi în durere tot timpul. Trebuia să renunș. Așa că m-am concentrat pe supraviețuire. Nu puteam pleca, pentru că fiul meu se adaptase deja și nu ar fi vrut înapoi în Moldova. El era singurul lucru pe care îl iubeam. În cele din urmă, a împlinit optsprezece ani și și-a luat actele oficiale. Apoi a scris o scrisoare care explica situația mea. A trimis-o la un minister – nu știu. Nici măcar nu mi-a spus despre asta. Într-o dimineață mi-a cerut să mă așez și el a spus: „Mamă, nu te prea entuziasma. Dar tocmai am primit un telefon. Mi-au spus că hârtiile tale sunt gata.
Nu povestesc niciodată povestea nimănui. Mi se pare rușinos. Mi se pare jalnic. Când am scăpat în cele din urmă, El mi-a spus: „Sper că mă vei ierta pentru ceea ce am făcut”. Dar, sincer, sufletul lui nu este problema mea. Am făcut tot ce pot pentru a uita acești ani. Cred că există o singură datorie în viață. Te ridici și pleci. Indiferent ce se întâmplă: îți cumperi o rochie, îți vopsești părul, un ruj, și ieși din casă pentru a întâlni oameni. După ce am primit documentele, primul lucru pe care l-am făcut a fost înscrierea la o școală franceză. Am început să-mi fac prieteni. Am aflat că oamenii mă simpatizau. Îi puteam face să râdă, să zâmbească. Îti poți imagina? Timp de zece ani n-am făcut pe nimeni să râdă. Am devenit agent de vânzări la un magazin de machiaj. Am fost atât de bună aici. Numărul unu în Europa pentru compania mea. Și, am întâlnit un bărbat care are grijă de mine. Numele lui este Mark. Este super frumos. E chel, dar mi plac bărbații chei. Îi pasă sincer de mine. Mi-a dat casă și familie. De douăzeci de ori pe zi el mă surprinde cu lucruri mici. Mi-a trebuit trei ani să-i spun despre trecutul meu. Nu am vrut să știe că am trecut prin momente dramatice. Nu am vrut să fiu ,,supraviețuitor”. Am vrut să fiu delicată și feminină. Este plăcerea mea să fiu slabă. E bucuria mea. Am plâns trei zile după ce i-am spus. Dar nu îi păsa deloc. Trecutul meu nu l-a deranjat. Doar l-am deranjat că plângeam”.