Medic, profesor universitar: ,,Singurătatea este mai rea decât săracia. Când trece trenul prin fața ta, e bine să urci în el”

Un profesor universitar a vorbit despre puterea magică pe care sentimentul de iubire îl are asupra vindecării bolilor fizice, dar și despre una dintre cele mai grele laturi, singurătatea.

Pentru ca cei doi parteneri să se dezvolte, cuplul trebuie să fie bine sudat la nivel fizic, emoțional și intelectual, spune prof. român dr. Vlad Ciurea.

Nu poți să faci o meserie de vârf fără să ai lângă tine un partener care să fie lângă tine. Să ai un suport. Suportul este familia. De aceea, cel mai important om de lângă tine este soțul sau soția. Într-o situație dificilă va fi lângă tine. La bine și la rău. Această persoană te ajută să performezi în meserie.”

Dragostea este cel mai bun leac, care vindecă orice boală. Prof. Dr. Vlad Ciurea afirmă că iubirea poate să vindece bolile fizice.

“Da, da, da! De aceea s-a inventat iubire și încă de pe vremea lui Adam și Eva. Iubirea vindecă bolile fizice. Și avem atât de multe exemple și în literatură, tablouri, poezii. De exemplu, am întâlnit o femeie care dorea să-și țină soțul de mână după operație, ca să-i transmită iubirea, dragostea. Este nevoie de acest lucru. Totul se realizează în cuplu, pentru a susține această noțiune supremă de familie.”

“Când trece trenul prin fața ta, e bine să urci în el”

“Dacă Dumnezeu vrea să salveze un bărbat, îi trimite o femeie care să-l iubească. Dacă îl iubește, îl și ajută să ajungă unde își dorește. Există această noțiune “Îl vreau pentru mine“. Dacă vrei să fie pe podium, trebuie să-l ajuți să facă asta. Cu orice sfat. Unele doamne sunt mai egoiste. Când trece trenul prin fața ta, e bine să urci în el. S-a ivit o oportunitate. Trenul trece, dar tu nu profiți.”

Totodată, medicul a mai vorbit și despre motivele pentru care cuplurile rămân împreună, chiar dacă ajung să aibă scopuri divergente.

“Sunt multe lucruri care aducă o familie. Sunt copiii, casa, scopurile, părinții. Poate și o vilă la Sinaia unde se simt bine. De știut este că dacă un bărbat își propune ceva, el poate. Bărbații au alte preocupări. Ei nu realizează ce este important. Că trece viața pe lângă ei.”

“O relație toxică trebuie îndepărtată”

Relațiile toxice produc diverse boli, mai devreme sau mai târziu mai spune medicul neurochirurg.

“O relație toxică trebuie îndepărtată. Dacă nu mai merge, trebuie tăiat de la rădăcină. Nu duce la nimic bun. Fenomenul se accentuează. Începi să te gândești la ceartă. Noi trebuie să fim curați și să fim cât mai senini. Să privim totul frumos.”

Prof. Dr. Vlad Ciurea mai spune că psihoterapia și credința pot avea un rol important în procesul de vindecare fizică.

“Creierul este foarte sensibil la factorii exteriori. El trebuie să funcționeze cât mai frumos și mai liniștit. Când apare o boală grea, el își trimite armata. Pleacă primul batalion, apoi securitatea. Toți se duc înainte, dar ca tu să-ți trimiți armata, trebuie să fii curat. Dacă armata nu este sănătoasă, nu ai făcut nimic. Primul leac este credința. Credința dispare ultima. Trebuie să crezi în ceva. Lupta se dă pe plan fizic și spiritual. Rugăciunea te poate ridica din boală.”

Există multe tipuri de singurătate, însă cea mai dureroasă dintre toate este cea în cuplu. Profesorul Vlad Ciurea a oferit câteva sfaturi pentru tinerii aflați la începutul unei povești de iubire.

Este o vorbă care spune că singurătatea este mai rea decât sărăcia. Așa este. Deci, faceți tot posibilul să nu rămâneți singuri. Sunt multe persoane care fac asta.

Dumnezeu ne-a dat darul vorbirii. Noi nu putem sta singuri. În ziua de astăzi, societatea ne face din ce în ce mai individualiști. Nu se mai pune vorba de familie. Acum, bărbatul nu mai luptă pentru familie, luptă pentru mașina lui. Încercați să rămâneți în cuplu. Uitați-vă la delfini!

Partenerii să fie mânuță-n mânuță. Să exploreze tot ce este în jur, iar atunci când ajung la o maturitate spirituală să aibă liantul care se numește copil. Copilul este minunea lui Dumnezeu.” a mai spus prof. dr. Vlad Ciurea într-un interviu pentru TVR1.

sursa

Ce se întâmplă cu viața ta sexuală când dormi după-amiaza?

Specialiștii spun că un pui de somn la amiază are o mulțime de beneficii susținute de știință, cum ar fi reducerea oboselii, îmbunătățirea performanței, suține atenția și îmbunătățește starea de spirit. Dar știai că și viața ta sexuală poate beneficia de somul de dupa-amiaza?

Potrivit profesorului de psihologie de la Universitatea din California și coautor al cărții „Take a Nap! Change Your Life”, Sara Mednick, un pui de somn poate face câteva lucruri utile viața ta sexuală, cum ar fi îmbunătățirea rezistenței și a dispoziției generale.

Poate deloc surprinzător, somnul și viața ta sexuală sunt strâns legate. În timp ce lista lucrurilor care se întâmplă cu corpul tău atunci când încetezi să faci sex include somn prost, lipsa somnului poate dăuna și vieții tale sexuale. Somnul și sexul împărtășesc o relație simbiotică.

Lipsa somnului a fost asociată cu libidoul scăzut și excitarea sexuală slabă la femei și cu disfuncția erectilă la bărbați. Potrivit omul de știință Matthew Walker, hormonii noștri reproductivi, esențiali pentru sănătatea sexuală, sunt afectați atunci când nu dormim suficient. „Tinerii care dorm doar cinci ore pe noapte timp de o săptămână vor avea un nivel de testosteron care este cel al unei persoane cu 10 ani mai în  vârstă din punct de vedere biologic decât ei”, a spus Walker. Având niveluri scăzute de testosteron înseamnă că este posibil să ai un apetit sexual scăzut și probleme la obținerea unei erecții. Pentru femei, somnul insuficient le poate afecta hormonul luteinizant și hormonul foliculostimulant; sănătatea sexuală și fertilitatea unei femei depind de funcționarea corectă a acestor hormoni.

Potrivit unui studiu din 2015 realizat pe femei, publicat în The Journal of Sexual Medicine, a dormi doar o oră în plus a fost asociat cu o șansă crescută cu 14% de a intra în intimitate cu partenerul.

Experții subliniază că somnul de după-amiază nu poate înlocui somnul recomandat pe timp de noapte, dar dacă te simți obosit și nu te poți concentra în timpul zilei, un pui de somn de 20 de minute ar putea fi benefic. S-ar putea să te pună într-o dispoziție mai bună și să-ți ofere rezistența pentru a intra în intimitate.

Sfatul este să limitezi somnul 30 de minute, o oră  și să nu îți strice  odihna pe timpul nopții, care poate fi direct legată de viața ta sexuală. „Avem două momente pe zi în care ritmul nostru circadian se schimbă și devenim adormiți în mod natural: prima dată este noaptea, iar a doua este după prânz”, a spus dr. Robert Oexman, cercetător la Institutului Sleep to Live.

Dacă te confrunți cu somnolență excesivă în timpul zilei și ai nevoie de somn pentru a te simți odihnit în mod constant, acest lucru ar putea fi un motiv de îngrijorare. Totul, de la depresie și probleme cu tiroida până la tulburări de somn, cum ar fi apneea obstructivă în somn, ar putea fi de vină. Dacă se întâmplă acest lucru, verifică starea ta cu medicul de familie.

sursa

Acestea sunt semnele că partenerul şi-a pierdut interesul. Psihoterapeut: „Atunci vezi clar că e o problemă”

Cu trecerea timpului, relațiile de cuplu pot suferi schimbări și, uneori, semnalele subtile pot indica faptul că un partener și-a pierdut interesul.

Este important să fim conștienți de aceste semne, a arătat bioenergoterapeutul basarabean Lidia Fecioru la emisiunea „Adevăruri ascunse”, de peste Prut, scrie antena3.ro.

Primul semn că partenerul de viaţă şi-a pierdut interesul este că nu-și face timp pentru tine, se reține cu prietenii, ar sta mai mult la serviciu, stă pe telefon şi altele asemenea, a arătat Lidia Fecioru.

Potrivit ei, o astfel de persoană caută tot timpul să aibă gașcă, să nu cumva să fie doar cu partenerul. „Că atunci se diminuează atenția și vezi clar că e o problemă”, a spus ea. 

Un alt semn al distanțării emoționale este lipsa romantismului. „Nu mai există romantismul. Uită să mai cumpere o floare, uită să facă complimente, uită să dea atenţie”.

Şi faptul că nu te consideră o prioritate poate fi un semn că legătura dintre voi s-a slăbit.

Atenţie la partenerul care nu se ceartă niciodată! „Sunt cupluri care se despart în tăcere, care nu s-au certat niciodată dar se despart”, a spus Lidia Fecioru. Potrivit ei, când nu dezbați o situație tensionantă înseamnă că nu-ți pasă de celălalt ori a început să nu-ți pese.

Când nu te mai cerți înseamnă că nu-ți mai pasă

Dacă partenerul începe să fie nervos, aparent fără motiv, ar putea fi un alt semnal de alarmă.

Întreabă-ți partenerul ce-l enervează cu adevărat, îndeamnă Lidia Fecioru.

Comunicarea deschisă este cheia în astfel de situații. 

Înainte de a trage concluzii, încercați să discutați despre preocupările voastre și să explorați împreună posibile soluții.

Lidia Fecioru este originară din Republica Moldova, acolo unde a absolvit Facultatea de Medicină, specializarea Medicină Legală. Tot în Republica Moldova a și lucrat, pentru o vreme, ca medic legist la Departamentul de Crimă Organizată din Chișinău. În anul 1991, Lidia Fecioru s-a mutat în România, unde și-a deschis propriul cabinet de bioterapie și medicină alternativă.

Studiu: Oamenii nu se mai căsătoresc din dragoste, dar sunt mai fericiți. Ce așteptări au de la viață

Potrivit unui sondaj Gallup, persoanele care sunt căsătorite declară că sunt mult mai fericite decât cele care se află într-o relație, indiferent de stadiul ei.

„Oricum ai analiza aceste date, vedem un avantaj destul de mare al căsătoriei în ceea ce privește modul în care oamenii își evaluează viața”, a declarat autorul sondajului, Jonathan Rothwell, economist principal la Gallup, potrivit CNN, preluat de Digi24.

Din 2009 până în 2023, peste 2,5 milioane de adulți din Statele Unite au fost întrebați cum și-ar evalua viața actuală, zero fiind cel mai rău rating posibil și 10 fiind cel mai bun.

Apoi, cercetătorii i-au întrebat pe respondenți cum anticipează că va fi nivelul lor de fericire în următorii 5 ani. Pentru a fi considerată norocoasă, o persoană trebuia să-și acorde un rating de cel puțin șapte la data sondajului și să anticipeze un rating de cel puțin opt în viitorul apropiat.

Pe parcursul perioadei în care a fost realizat studiul, persoanele căsătorite au declarat în mod constant niveluri de fericire mai mari decât cele necăsătorite, variind între 12% și 24% mai mult, în funcție de an. Educația este un predictor puternic al fericirii, dar datele au arătat că adulții căsătoriți care nu au urmat liceul își evaluează viața mai favorabil decât adulții necăsătoriți cu o diplomă de studii superioare.

„Lucruri precum rasa, vârsta, sexul și educația contează. Dar căsătoria pare să conteze mai mult decât acele lucruri atunci când vine vorba de mulțumire, statisfacție și de a trăi mai bine”, a spus Bradford Wilcox, profesor de sociologie și director al National Marriage Project de la Universitatea din Virginia. Wilcox a supravegheat studiul realizat de Gallup.

Poate că fericirea legată de căsătorie are ceva de-a face cu ceea ce oamenii așteaptă de la ea, a spus Ian Kerner, terapeut specializat în relații de cuplu.

„În practica mea din ultimul deceniu am observat o trecere treptată de la „căsătoria din dragoste” la „căsătoria pentru parteneriat”, ceea ce înseamnă că oamenii îi aleg din ce în ce mai mult pentru căsătorie pe cei mai buni prieteni decât pe cei cu care au o relație pasională”, a mai spus Kerner pentru CNN.

Deși acest lucru poate duce la probleme de atracție, oamenii își aleg, totuși, parteneri alături de care regăsesc stabilitate pe termen lung, a mai precizat terapeutul.

Ce i-a spus Marina Cârnaț tatălui ei, Ștefan Urâtu, când a aflat că va candida la funcția de primar
Articolul anterior
Locuitorii din Tel Aviv stau la cozi pentru a cumpăra fructe și legume
Articolul următor