Ce reprezintă Pastele pentru tine? O reuniune de familie? Întâlnirea cu prietenii, distracţie, băutură, cluburi? Multă mâncare? Emoţii, bucurie? Miracol?
Mai devreme sau mai târziu, toţi ajungem la momentul să ne întrebăm, care este esenţa sărbătorii creştine – Paştele, care este rostul obiceiurilor, ritualurilor respectate în perioada saptămânii patimilor?
Ludmila Goma,
Conferențiar universitar,
USMF “N.Testemițanu”
Sunt lucruri, pe care într-un fel sau altul, le percepem vag cu toţii, însă în anumite momente, tot mai rar, ce-i drept, ne punem întrebări …
Tradiţiile au devenit noţiuni abstracte, în societatea de azi, al cărei ritm de viaţă e din ce în ce mai accelerat. Paştele şi alte evenimente şi-au pierdut farmecul, strălucirea, încărcătura sacră, manifestarea solemnă transformându-se în afaceri, pretexte spoite de kitsch sau simple formalisme.
Puţini, foarte puţini dintre noi mai stau să mediteze, fie şi pentru câteva clipe asupra morţii, asupra biruinţei lui Hristos şi a miracolului Învierii. Că stai să te întrebi, dacă mai suntem aşa cum spunea Fericitul Augustin, un popor pascal. Moartea a ajuns să fie privită din ce în ce mai mult în perspectivă atee, ca o chestie naturală, banală deşi cam enervantă asupra căreia nu se cade să aştepţi prea mult, căci ar fi de prost gust sau chiar obscen. Nicio înfiorare, niciun miracol, nicio bucurie, doar un imens plictis metafizic.
De ce? Deoarece când vorbim despre miracolul luminii sfinte se găsesc sceptici, care pun la îndoială validitatea Luminii Sfinte sau Învierea lui Isus Hristos, cerând dovezi materializate. Oare pentru a crede în dragostea de mamă pentru copil, de asemenea se cer dovezi?
Totuşi, ce înseamnă sărbătoarea de Paşti?
… Spre deosebire de alte sărbători, totuşi sărbătorile pascale te fac sa te gândeşti la noţiuni ca “lumină”, “înviere”, “schimbare”, “speranţă” etc. Paştele vine primăvară. Iar primăvara aduce stări deosebite: reînvie natura, renasc oamenii, răul se mai uită, şi fiecare, apucându-se de curăţenie în gospodărie, ajunge să îşi facă ordine şi în suflet. În acest sens, Săptămâna Patimilor se transformă în săptămâna minunilor.
Ce însemna pentru mine această sărbătoare în copilărie? Nu prea am ce să-mi aduc aminte, suntem copii ai perioadei sovietice, ai ateismului. Bunicuţa mea, pe care o numeam mămuţă, îmi plăcea ca în această zi mâncam pască şi cozonac, îmi permitea să particip la vopsitul ouălor. Apoi îmi plăcea că în această zi ne trezim dimineaţa devreme, că domnul avea grijă să sfinţească pasca prin roua dimineţii. Îmi plăcea mult, că mama ne îmbrăca în haine noi şi pe mese era foarte multă mâncare. Ceea ce mi-a lipsit şi asta o înţelegi cu mult mai târziu, valorile spirituale, privind viaţa şi moartea şi cât de apropiat este Iisus Hristos, atunci când îţi este greu.
Astăzi, în perioada când totul a devenit comercial, este uşor să se piardă adevărata semnificaţie a sărbătorii pascale. Mai ales, pentru copiii mici, Pastele înseamnă venirea iepuraşului, care îi aduce dulciuri, cadouri, jucării sau hăinuţe noi. Între atâtea mesaje comerciale, care confiscă semnificaţia de bază a Sfintelor Sarbători de Paşte, este uşor să îl pierdem pe Iisus Hristos şi ce înseamnă El pentru noi, oamenii, mai ales în Saptămâna Patimilor şi în zilele de bucurie ale Invierii. În viaţa noastră de pe pamânt, noi avem multă nevoie de educaţia spirituală, pe care o primim de mici copii prin sarbătorile de Paşti.
Care sunt adevăratele valori, oferite de sărbătoarea de Paşti? Tezaurizarea acestora în sufletele noastre este adevărata minune a sărbătorii, care ne permine pentru tot restul vieţii să trăim frumos.
Ce reprezintă Paştele pentru mine?
Adevăruri, pe care le-am înţeles şi le transmit şi vouă.
1. Semnificatia morţii lui Iisus. Noi toţi suntem muritori, dar avem dreptul de a deveni mai vii, decât oricind, aşa cum a fost el, (exemplul lui de bunătate şi dăruire), în pofida slăbiciunilor omeneşti.
2. Atunci când apar întrebări şi nu ai răspunsuri,
starea de
linişte şi pace sufletească
o găseşti, când eşti mai aproape de Dumnezeu, mai ales în biserică.
Aici
eşti tot timpul auzit. Aici primeşti răspunsul aşteptat. B
iserica este deschisă oricând.
3. Vopseşte ouăle, ciocneşte-le, deoarece lucrul acesta îl faci cu cei apropiaţi. Ei sunt cei care vor fi lângă tine şi la bine, şi la rău. Acesta este un mod de a păstra legătura şi atunci când nu vom avea materializare fizică.
Vopsitul ouălor poate fi considerat şi moment distractiv, ceea ce este important pentru copii.
4. Nu te speria, dacă nu ştii rugăciunea, nu poţi să înalţi o rugăciune Domnului. E simplu, repetă cuvintele, care vin din inimă, deoarece ţi le dictează Iisus Hristos. Acele cuvinte sunt adevărăte şi vin din inima lui în inima ta. Noi nu trăim pe pământ, pentru a rosti cuvinte ”pe de rost”.
5.
Vinerea Mare este o zi a durerii, dar cel mai mult înţelegem durerea mamei.
6.
Citim prohodul Învierii Domnului „
Hristos a Înviat din morti
, Cu moartea pe moarte călcând, Şi celor din morminte, Viaţă dăruindu-le”.
În ziua Învierii, cu ajutorul lui Iisus, toţi devin mai buni. Avem speranţa zilei de mâine, pentru a ne schimba. Şi El , viaţa Lui este un exemplu pentru noi
.
Paştele este un ajutor pentru cei care sărbătoresc, pentru a trece de necazuri şi a vedea viaţa în culori.
Sărbătoarea Paştelui semnifică lumina din sufletul fiecărui creştin şi o curaţare a chipului omenesc.
Bucuraţi-vă de sărbătoarea de Pasti împreună, în familie, şi reamintiţi-vă în fiecare clipă de faptul că toţi care sunt în sufletul tău, sunt aproape de tine. Paştele este o ocazie minunată de a fi împreună în familia extinsă, cu bunici, cu părinţi, cu rude dragi, de a trimite gânduri de recunoştinţă, mulţumire şi slavă către Dumnezeu, care prin exemplul vieţii trăite, a dat speranţă existenţei noastre pe acest Pământ.
Uneori ni se pare că minunile religioase sunt poveşti adevărate dintr-o perioadă necunoscută şi îndepărtată, alteori ne punem propriile bucurii neaşteptate pe seama intervenţiei divine.
Un Paşte fericit şi să ai parte de minuni! Hristos a înviat!