Aura, Lorry şi Betty te învaţă cum să încondeiezi ouăle de Paşti !!!

Pe frumoasele noastre le-am prins pe picior bun. Au acceptat cu plăcere provocarea “unica.md”. Dis- de- dimineaţă şi-au pregătit pensulele, vopselele,  şi-au pus imaginaţia în mişcare şi s-au apucat de încondeiat ouă de Paşti.

„Anii trecuţi încondeiam ouăle cum ne trecea prin cap. Anul ăsta însă  ne-am informat mai mult. Am căutat pe net, cum ar fi mai bine să le colorăm. Avem periuţe speciale, foarte subţiri. Vom  face ornamente, flori în culori aprinse. Fetiţele au fost încântate, când au auzit la ce provocări vor răspunde. Zilnic mă întrebau dacă am cumpărat vopsea, pensule. Cel mai interesant este că în ziua de Paşti punem ouăle pictate pe masă. Atunci fetele  sunt curioase al cui ou va fi ales de musafiri. De fiecare dată exclamă: „Ăsta e oul meu. Eu l-am pictat!!!”

Nu-mi iese aluatul pentru copt. Voi cumpăra cozonac şi pască.

În familia mea nu are cine coace. Mama făcea pască pe vremuri, dar în timp a renunţat. Nici soacra nu coace pască, pentru că de mulţi ani este plecată peste hotare. O soluţie este iarmarocul de Paşti, unde găsim o varietate mare de produse.

De fapt, nu-mi place să fac prăjituri. Decât să-mi bat joc de pâine mai bine nu experimentez.

Reţete de Paşti din bucătăria Aurei

Masa de Paşti este o problemă pentru mine. În familie gătim raţional. Bucatele nu sunt calorice. Avem multe salate din legume. Din bucatele tradiţionale gustăm cu multă atenţie. În prima zi de Paşti mai mergem în ospeţie la rude. Acolo, de fapt, este tentaţia cea mare, pentru că dau de pârjoale, bătute, clătite, sarmale, de la care cu greu mă abţin. Pe masa mea vei găsi doar cozonac, mieluţ, peşte la grătar, ouă şi multe salate.

Mieluţul îl marinăm în apă gazată şi multă ceapă ca să dispară mirosul, după care îl punem la cuptor.

Mai avem un obicei culinar: să facem peşte la grătar. Cumnatul aduce peştele din Delta Dunării, pe care îl preparăm gustos. Îl ungem cu maioneză, îl învelim în foaie de staniol şi îl pârjolim la grătar.

Ştiu că de Paşti voi pune vreo 2 kg în plus!!!

În acest an nu am postit mai mult, din cauza problemelor de sănătate. Dar mama şi soţul au ţinut tot postul. Am şi slăbit toţi, chiar şi eu cu un kilogram.

Ştiu ce mă aşteaptă la sărbători. După celebra masă pascală am o metodă de a săpa de kilogramele depuse.   Dacă ai mâncat mult, a doua zi te limitezi doar la apă sau mere. Ceea ce ai mâncat se curăţă. E mai greu când mănânci mult două zile la rând. Atunci e de dorit să mergi şi pe la sală.

Pentru cititoarele „Unica.md”: „Sărbători luminoase în familiile Dumneavoastră!!!”

Text: Olga Chirica

 

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Alimentele pe care trebuie să le ocolim. Ne otrăvesc și duc la apariția cancerului

Cât de des ne gândim la alimentele pe care le consumăm și la efectele pe care le au asupra sănătății noastre? Un stil de viață sănătos nu se reduce doar la activitatea fizică, ci și la alegerile alimentare pe care le facem zilnic. Specialiștii avertizează că unele alimente comune pot fi toxice și pot favoriza apariția unor afecțiuni grave, inclusiv cancerul, scrie realitatea.net.

Într-un interviu recent, cunoscutul medic cardiolog, dr. Cezar, a discutat despre alimentele care ar trebui evitate din cauza impactului lor negativ asupra sănătății. Printre acestea se numără prăjelile și uleiurile din semințe, care, deși sunt consumate frecvent, pot crea inflamații în organism și pot favoriza apariția cancerului. Dr. Cezar subliniază importanța limitării consumului acestor alimente, chiar dacă nu este întotdeauna posibil să le evităm complet.

„Niciodată nu zic niciodată, dar să fie cât mai rar. Pe primul aș pune prăjelile, uleiurile din semințe, ulei de floarea soarelui prăjit, ceea ce foarte multă lume consumă. Trebuie consumat cât mai rar posibil, nu niciodată. Prăjeala e favorizantă pentru apariția cancerului, creează inflamație și deteriorează anumite structuri, anumite molecule și corpul folosește energie să repare ceea ce s-a stricat.”, a declarat dr. Cezar.

Pe locul do i în lista alimentelor de evitat se află zahărul, iar pe locul trei, făinoasele. Dr. Cezar explică că grâul modificat genetic din făină și cereale poate cauza inflamații în organism. Recomandarea sa este să alegem produse din grâu integral și să consumăm făinoasele cu moderație.

„Eu mănânc paste de patru ori pe lună să zicem, în medie, dar încerc să aleg paste dintr-un grâu integral mai scump, dar mâncând rar, nu e o problemă. Cea mai mare problemă a societății este lipsa de mișcare. Dacă ar face sport, atunci nu sunt neapărat atât de nocive aceste alimente.

Pe locul patru aș spune excesul de proteine de origine animală. Adică mâncăm prea multă carne, în raport cu munca fizică pe care am făcut-o. Nu trebuie consumată în fiecare zi, dar a renunța de tot la carne se poate asocia cu foarte multe carențe.(…)”, a completat specialistul.

Excesul de proteine de origine animală este un alt factor de risc pentru sănătatea noastră, potrivit medicului. Consumul excesiv de carne poate duce la diverse probleme de sănătate, mai ales în lipsa activității fizice adecvate.

Cât de periculoase sunt ouăle dacă sunt consumate în cantități mari

În plus față de aceste alimente, există și riscul de intoxicație alimentară asociat cu ouăle, mai ales atunci când sunt consumate crude sau insuficient gătite. Bacteriile precum Salmonella pot fi prezente în ouă și pot provoca boli grave. Pentru a minimiza riscul, se recomandă alegerea ouălor pasteurizate și gătirea lor corespunzătoare.

Este important să fim conștienți de alegerile noastre alimentare și să ne informăm corect pentru a menține sănătatea și bunăstarea noastră pe termen lung.

ANSA retrage din comerț peste 23 tone de banane cu un conținut depășit de pesticide

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează consumatorii că, în cadrul Programului Național de Monitorizare a conținutului de nitrați și a reziduurilor de pesticide în produsele alimentare de origine vegetală provenite din import pentru anul 2024, s-a depistat un lot de „BANANE”, cu depășirea limitei maxime admisibile al reziduului de pesticid Clorpirifos, țara de origine Ecuador.

Pentru a garanta consumatorilor produse alimentare sigure ANSA a dispus, în mod urgent, retragerea lotului nominalizat din unitățile de comerț.

Informații despre produs:

Denumirea produsului: BANANE

ImportatorS.R.L ”FRUCT EXPERT – PLUS”

Masa netă23 180 kg

Bananele neconforme au fost  comercializate în magazinele S.R.L. MOLDRETAIL GROUP (Linella și Fidesco) în perioada 29.04.2024 – 02.05.2024.

Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt rugate să nu le consume și sunt în drept să le returneze unității de comerț de unde au fost procurate (în baza bonului fiscal).

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii din domeniul alimentar, deținători ai produselor alimentare neconforme, sunt obligați să le retragă de pe piață și să coopereze cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse, pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar neconform pentru sănătatea umană.

Operatorii din domeniul alimentar, deținători de produse alimentare neconforme, care nu au luat măsuri de retragere a acestor produse de pe piață, sunt pasibili de răspundere juridică.

În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la Agenție, la nr. de telefon: 0(22) 511-511;

Linia Verde: 0 800 800 33; Viber: 067675544

paste
Articolul anterior
Minunea Paștelui
Articolul următor