Minunea Paștelui

Ce reprezintă Pastele pentru tine? O reuniune de familie? Întâlnirea cu prietenii, distracţie, băutură, cluburi? Multă mâncare? Emoţii, bucurie? Miracol?

separator

Mai devreme sau mai târziu, toţi ajungem la momentul să ne întrebăm, care este esenţa sărbătorii creştine – Paştele, care este rostul obiceiurilor, ritualurilor respectate în perioada saptămânii patimilor?


Ludmila Goma,
Conferențiar universitar,
USMF “N.Testemițanu”

Sunt lucruri, pe care într-un fel sau altul, le percepem vag cu toţii, însă în anumite momente, tot mai rar, ce-i drept, ne punem întrebări …

Tradiţiile au devenit noţiuni abstracte, în societatea de azi,  al cărei ritm de viaţă e din ce în ce mai accelerat. Paştele şi alte evenimente şi-au pierdut farmecul, strălucirea, încărcătura sacră, manifestarea solemnă transformându-se în afaceri, pretexte spoite de kitsch sau simple formalisme.

Puţini, foarte puţini dintre noi mai stau să mediteze, fie şi pentru câteva clipe asupra morţii, asupra biruinţei lui Hristos şi a miracolului Învierii. Că stai să te întrebi, dacă mai suntem aşa cum spunea Fericitul Augustin, un popor pascal. Moartea a ajuns să fie privită din ce în ce mai mult în perspectivă atee, ca o chestie naturală, banală deşi cam enervantă asupra căreia nu se cade să aştepţi prea mult, căci ar fi de prost gust sau chiar obscen. Nicio înfiorare, niciun miracol, nicio bucurie, doar un imens plictis metafizic.

De ce? Deoarece când  vorbim  despre miracolul luminii sfinte se găsesc sceptici, care pun la îndoială validitatea Luminii Sfinte sau Învierea lui Isus Hristos, cerând dovezi  materializate. Oare pentru  a crede în dragostea de mamă pentru copil, de asemenea se cer dovezi?

Totuşi, ce înseamnă sărbătoarea de Paşti?

… Spre deosebire de alte sărbători, totuşi sărbătorile pascale  te fac sa te gândeşti la noţiuni ca “lumină”, “înviere”, “schimbare”, “speranţă” etc. Paştele vine  primăvară. Iar primăvara aduce stări deosebite: reînvie natura, renasc oamenii, răul se mai uită, şi fiecare, apucându-se de curăţenie în gospodărie, ajunge să îşi facă ordine  şi în suflet. În acest sens, Săptămâna Patimilor se transformă în săptămâna minunilor.

Ce însemna pentru mine această sărbătoare în copilărie? Nu prea am ce să-mi aduc aminte, suntem copii ai perioadei sovietice, ai  ateismului. Bunicuţa mea, pe care o numeam  mămuţă, îmi plăcea ca în această zi mâncam pască şi cozonac, îmi permitea  să particip la vopsitul  ouălor. Apoi îmi plăcea că în această zi ne trezim  dimineaţa devreme, că domnul  avea grijă  să sfinţească  pasca prin roua dimineţii. Îmi plăcea mult, că  mama ne îmbrăca în haine noi şi  pe mese era foarte multă mâncare. Ceea ce mi-a lipsit  şi  asta o înţelegi  cu mult mai târziu,  valorile  spirituale, privind  viaţa  şi moartea  şi  cât  de apropiat  este Iisus Hristos, atunci  când îţi este greu.

Astăzi, în perioada când totul a devenit comercial, este uşor să se piardă adevărata semnificaţie a sărbătorii pascale. Mai ales, pentru copiii mici, Pastele înseamnă venirea iepuraşului, care îi aduce dulciuri, cadouri, jucării sau hăinuţe noi. Între atâtea mesaje comerciale, care confiscă semnificaţia de bază a Sfintelor Sarbători de Paşte, este uşor să îl pierdem pe Iisus Hristos şi ce înseamnă El pentru noi, oamenii, mai ales în Saptămâna Patimilor şi în zilele de bucurie ale Invierii. În viaţa noastră de pe pamânt, noi  avem multă nevoie de educaţia spirituală, pe care o primim de mici copii  prin sarbătorile de Paşti.

Care sunt  adevăratele valori, oferite de sărbătoarea de Paşti? Tezaurizarea acestora în sufletele noastre este  adevărata minune  a  sărbătorii, care ne permine pentru  tot restul vieţii să trăim frumos.

Ce reprezintă Paştele pentru mine?

Adevăruri, pe care le-am înţeles şi le transmit  şi vouă.

1. Semnificatia morţii lui Iisus. Noi toţi suntem  muritori, dar avem dreptul de a deveni mai vii, decât oricind, aşa cum a fost el, (exemplul lui de bunătate  şi  dăruire), în pofida slăbiciunilor omeneşti.

2. Atunci  când  apar întrebări  şi nu ai răspunsuri,

starea de

linişte şi pace sufletească

o găseşti, când eşti mai aproape de Dumnezeu, mai ales în biserică.

Aici

eşti tot timpul auzit. Aici primeşti răspunsul aşteptat. B

iserica este deschisă oricând.

3. Vopseşte ouăle, ciocneşte-le, deoarece lucrul acesta îl faci  cu cei  apropiaţi. Ei  sunt cei care vor fi lângă tine şi la bine, şi la rău. Acesta este un mod de a păstra legătura  şi  atunci  când  nu vom  avea  materializare fizică.

Vopsitul ouălor poate fi considerat şi  moment distractiv,  ceea ce este important pentru  copii.

4. Nu te speria, dacă nu ştii rugăciunea, nu poţi  să înalţi  o rugăciune Domnului. E simplu, repetă  cuvintele,  care vin din inimă, deoarece  ţi le dictează Iisus Hristos. Acele cuvinte  sunt  adevărăte şi vin din inima  lui în inima ta. Noi nu trăim pe pământ,  pentru  a  rosti  cuvinte ”pe de  rost”.

5.

Vinerea Mare este o zi a durerii, dar cel mai mult  înţelegem durerea  mamei.

6.

Citim prohodul Învierii Domnului „

Hristos a Înviat din morti

, Cu moartea pe moarte călcând, Şi celor din morminte, Viaţă dăruindu-le”.

În ziua Învierii, cu  ajutorul  lui Iisus,  toţi devin mai buni. Avem speranţa zilei de mâine, pentru  a ne schimba. Şi El , viaţa Lui este un exemplu pentru noi

.

Paştele este  un ajutor pentru  cei care sărbătoresc,  pentru  a trece  de necazuri şi a vedea viaţa  în culori.

Sărbătoarea Paştelui semnifică lumina din sufletul fiecărui creştin şi o curaţare a chipului omenesc.

Bucuraţi-vă de sărbătoarea de Pasti împreună, în familie, şi reamintiţi-vă în fiecare clipă de faptul că toţi  care sunt în sufletul tău, sunt  aproape  de tine. Paştele este o ocazie minunată de a fi împreună în familia extinsă, cu bunici, cu părinţi, cu rude dragi, de a trimite gânduri de recunoştinţă, mulţumire şi slavă către Dumnezeu, care prin exemplul  vieţii trăite, a dat speranţă existenţei  noastre  pe  acest Pământ.

Uneori ni se pare că minunile religioase sunt poveşti adevărate dintr-o perioadă necunoscută şi îndepărtată, alteori ne punem propriile bucurii neaşteptate pe seama intervenţiei divine.

Un Paşte fericit şi să ai parte de minuni!  Hristos a înviat!

 

Aura, Lorry şi Betty te învaţă cum să încondeiezi ouăle de Paşti !!!
Articolul anterior
Debenhams – magazinul întregii familii
Articolul următor
Alte articole interesante