Raporturile sexuale mai rare sunt asociate cu menopauza timpurie

Femeile care au raporturi sexuale cel puțin o dată pe săptămână sau o dată într-o lună au un risc mai mic de a intra la menopauză mai devreme decât ar trebui, sugerează un nou studiu efectuat de cercetători americani.

separator

Cercetatorii au observat că femeile care au raportat că au avut activitate sexuală săptămânal, au avut un risc cu 28% mai mic de a se confrunta cu menopauza prea devreme față de femeile care au avut activitate sexuală mai rar de o dată pe lună.

Cercetarea, publicată în Royal Society Open Science, se bazează pe date dintr-un sudiu american privind sănătatea femeilor (SWAN). Este cel mai mare, mai divers și mai reprezentativ studiu longitudinal de cohortă disponibil pentru cercetarea aspectelor tranziției la menopauză.

Lipsa sexului determină corpul să nu mai „investească” în ovulație

Echipa de cercetători afirmă că rezultatele studiului sugerează că dacă o femeie nu face sex și nu există șanse de sarcină, atunci corpul„ alege” să nu mai investească în ovulație, deoarece ar fi inutil. Ar putea exista un compromis energetic biologic între investirea energiei în ovulație și investirea în altceva, cum ar fi în menținerea persoanei în formă prin îngrijirea nepoților.

Ideea cum că femeile opresc fertilitatea pentru a acorda mai mult timp familiei este cunoscută sub numele de „Ipoteza Bunicii”, care prezice că menopauza a apărut inițial pentru a reduce conflictul reproductiv între diferite generații de femei și a permite femeilor să își dezvolte o capacitate incluzivă, prin investirea timpului în creșterea nepoților.

În timpul ovulației, funcția imunitară a femeii este afectată, ceea ce face ca organismul să fie mai sensibil la boli. Având în vedere că o sarcină este puțin probabilă din cauza lipsei de activitate sexuală, atunci nu ar fi profitabil pentru organism să aloce energie unui proces costisitor, mai ales dacă există opțiunea de a investi resurse în alte direcții existente.

Cercetarea se bazează pe datele colectate de la 2.936 de femei, recrutate sub formă de cohortă de bază pentru studiul SWAN din 1996/1997. Vârsta medie pe care o aveau femeile la primul interviu a fost de 45 de ani. În eșantion au fost reprezentate cel mai mult femeile non-hispanice caucaziene (48%), iar majoritatea femeilor aveau studii liceale. În medie, ele aveau doi copii, erau în mare parte căsătorite sau într-o relație (78%) și trăiau cu partenerul (68%).

Participantelor li s-a solicitat să răspundă la mai multe întrebări, inclusiv dacă au întreținut relații sexuale cu partenerul lor în ultimele șase luni și care era frecvența acestor contacte. De asemenea, au fost întrebate dacă au avut parte de orice fel de activitate sexuală, cum ar fi sexul oral, în ultimele șase luni și dacă s-au angajat în auto-stimulare în această perioadă. Cel mai frecvent tipar de activitate sexuală a fost săptămânal (64%).

Niciuna dintre femei nu a intrase încă în menopauză, dar 46% erau în perimenopauza timpurie (începând să prezinte simptome de menopauză, cum ar fi modificări ale ciclului menstrual și bufeuri) și 54% erau aveau cicluri regulate și nu prezintau simptome de perimenopauză sau menopauză.

Interviurile au fost realizate pe o perioadă de urmărire de zece ani, timp în care 1.324 (45%) din 2.936 de femei au experimentat o menopauză naturală la o vârstă medie de 52 de ani.

Modelând relația dintre frecvența activităților sexuale și vârsta menopauzei naturale, femeile de orice vârstă care au făcut sex săptămânal au avut un raport de risc de 0,72, în timp ce femeile de orice vârstă care au făcut sex lunar au avut un raport de risc de 0,81.

Activitatea sexuală scade riscul de menopauză timpurie

Acest lucru a oferit o probabilitate prin care femeile de orice vârstă care au făcut sex săptămânal erau cu 28% mai puțin susceptibile de a se confrunta cu menopauza în comparație cu cele care au făcut sex mai rar de o dată pe lună. Cercetătorii au analizat caracteristici precum nivelul de estrogen, nivelul de educație, indicele de masă corporală, rasa, obiceiurile de fumat, vârsta la prima apariție a menstruației, vârsta la primul interviu și starea generală de sănătate.

Studiul a testat, de asemenea, dacă traiul alături de un partener de sex masculin afectează cumva menopauza, pentru a afla dacă expunerea la feromoni de sex masculin a avut un rol în întârzierea menopauzei. Cercetătorii nu au găsit nicio corelație, indiferent dacă bărbatul a fost prezent în gospodărie sau nu.

Menopauza este, desigur, inevitabilă, concluzionează cercetătorii, și nu există o intervenție comportamentală care să împiedice cu totul încetarea reproducerii. Cu toate acestea, rezultatele studiului sunt un indiciu inițial cum că momentul în care apare menopauza ar putea să se adapteze ca răspuns la probabilitatea de a rămâne însărcinată.

sursa: www.doc.ro

Viața de cuplu are 7 etape: „Dacă am fi știut cu toții de ele, divorțuri ar fi fost cu 80% mai puține”

Ne alegem singuri soțul sau soția. Însă pentru a avea parte de o adevărată dragoste, trebuie să ne cunoaștem reciproc, să ne împrietenim și abia după asta să ne iubim. Unii consideră că soții se iubesc doar la începutul relației. Ulterior ochelarii roz sunt dați jos și aceștia se confruntă cu primele provocări și probleme de familie. Și de foarte multe ori așa se întâmplă că anume atunci dragostea dispare, scrie pe www.fasingur.ro.

Fidelitatea și răbdarea sunt cele mai mari virtuți ale iubirii. Dacă considerați că iubirea voastră a luat sfârșit, atunci trebuie să știți că ea nici măcar nu a început.

1. Etapa buchetelor de flori și a bomboanelor de ciocolată

Această etapă durează în jur de 18 luni. Atunci când bărbații și femeile să îndrăgostesc, câțiva hormoni specifici se activează și îi fac pe parteneri să vadă lumea în culori aprinse. La această etapă partenerii sunt vrăjiți reciproc. Ei se află într-o stare asemănătoare cu a persoanelor care folosesc droguri. Nici într-un caz în această perioadă nu trebuie luate decizii importante, pentru că în scurt timp ”hormonul dragostei” nu va mai funcționa și lucrurile vor părea așa cum sunt ele în realitate.

2. Etapa de saturație

La această etapă începi să privești relația voastră cu capul lucid. Multe sentimente dispar, în schimb te deprinzi să fii alături de perechea ta. Drept urmare comportamentul tău se schimbă și te simți mult mai liber în apropierea ei/lui.

3. Etapa de respingere

Asta se întâmplă cu toți. Încep să apar certuri și se fac vizibile anumite trăsături negative de caracter. La această etapă crezi că cel mai simplu este să vă despărțiți sau divorțați. Însă după ce faci asta începi altă relație și iarăși intervin etapele 1 și 2 după care din nou 3 și acest cerc vicios poate continua până la nesfârșit.

4. Etapa răbdării

Dacă iubiții au trecut cu bine de etapa de respingere, ei au devenit automat mai înțelepți. Cercurile nu mai sunt la fel de dramatice și ambii înțeleg că deși certurile apar și dispar, relația trebuie să continue. Ambii știu că este nevoie pur și simplu de răbdare.

5. Etapa respectului

Este prima etapă a iubirii veritabile, pentru că până acum iubire ca atare nu a fost. Partenerii încep să-și conștientizeze obligațiile, gândindu-se nu la ceea ce vor pentru sine, ci la ceea ce pot face pentru persoana dragă.

6. Etapa prieteniei

Acum partenerii au devenit persoane foarte apropiate. Ei au încredere unul în altul sută la sută, asemenea unor prieteni. Iar prietenia deschide calea spre adevărata dragoste.

7. Etapa iubirii veritabile

Pentru a ajunge aici este nevoie de făcut o cale foarte grea, pline de dificultăți și provocări. Iubirea nu este ceva cade ca din cer cum cred unii. Iubirea apare doar atunci când omul devine matur în interior, încetează să mai fie egoist și respinge preconcepțiile.

Milioane de oameni fac o greșeală mare. Ce să nu faci niciodată imediat după sex

Ceea ce fac toți după o partidă de amor este la fel de important ca ceea ce se face înainte de ea sau în timpul ei. În general, este bine de luat în seamă lucrurile care îl deranjează sau îl face să sufere pe cel pe care nu am vrea decât să îl vedem fericit.

Aşadar, când vrei să te bucuri de tot ce implică sexul, NU te ridica imediat şi NU te îndrepta în goana luminii spre baie unde să îţi faci igiena imperios necesară.

Ai face bine dacă l-ai flata (ai flata-o) în continuare, i-ai atinge corpul, i-ai atinge părul în timp ce ai mai sta la poveşti cu el/ea sau dacă, pur şi simplu, i-ai respira în piept în timp ce vă ţineţi în braţe.

Dacă te-ai ridica imediat de lângă el, e acelaşi lucru cu a-i spune că vrei să scapi de orice urmă ți-a lăsat-o pe corp – o ofensă greu de descris.

Nu te lăsa pradă unei discuţii telefonice lungi (indiferent cine e sau ce importanţă are persoana care se află de partea cealaltă a firului) – deconectarea bruscă de partener şi atenţia îndreptată către altceva, care nu are nicio legătură cu el, trădează în primul rând superficialitatea sentimentelor sau chiar superficialitatea ta în general, ca om.

Deşi este foarte indicat să discutaţi după terminarea partidei de sex, e bine să îţi cerni cu atenţie subiectele alese – cele mai constructive sunt cele care vă ajută să vă descoperiţi unul în faţa celuilalt şi cele care vă ajută să vă apreciaţi unul pe celălalt şi mai mult.

E frumos şi sănătos să precizaţi, mai în glumă sau mai în serios, ce v-a plăcut, ce v-a făcut să vă depăşiţi limitele, ce v-a intimidat în sens pozitiv.

În acelaşi timp, nu e bine nici să cazi într-o euforie copilărească ca şi cum ai fi câştigat o mare victorie.

Nu vă certaţi, chiar dacă se ivesc motive faceţi orice ca să schimbaţi subiectul sau să îl amânaţi pentru mai târziu pentru că o ceartă în astfel de situaţii va face să dispară tot farmecul partidei de sex şi, în contextul dezamăgirii resimţită multiplicat, a deznădejdii că nimic din ce e frumos nu rezistă, veţi duce relaţia pe un teren extrem de alunecos şi, implicit, primejdios.

sursa: www.realitatea.net

Cele mai importante lucruri pe care să le știi înainte de a doua căsătorie

În a doua căsătorie poți fi fericit, însă trebuie să iei în considerare mai multe lucruri, după cum arată psihologii. Care sunt acele provocări, dar și cum pot fi ele depășite.

Prima căsătorie nu rezistă mereu pentru totdeauna, însă, conform studiilor, a doua căsătorie are o rată de succes mai mare decât prima.

Al doilea mariaj se bucură de beneficiile experienţei. Persoanele aflate la a doua căsătorie cunosc deja mare parte din responsabilităţile unei căsnicii.

A doua căsătorie culege recompensele primei căsătorii. E vorba de reflecţie şi evoluţie personală. Oamenii au învăţat să nu mai repete greşelile din trecut, iar asta îi conduce către un al doilea mariaj mai fericit.

Partenerii la o a doua căsătorie sunt toţi marcaţi de ideea de a face lucrurile să funcţioneze de această dată. Asta nu înseamnă că prima căsătorie e lipsită de această dorinţă, dar oamenii recăsătoriţi privesc această uniune la un alt nivel.

Printre obstacolele cu care se poate confrunta a doua căsătorie se numără:

– resentimente care persistă față de fostul partener

– sentimente de atașament față de fostul partener

-un simț al independenței crescut

– obligații financiare comune cu fostul partener

– copil din relația anterioară

Pentru ca a doua căsătorie să funcționeze bine, partenerii nu trebuie să presupună că lucrurile se vor așeza de la sine. Din contră, ei trebuie să analizeze ce nu a mers bine în prima căsnicie, mărturisește Ioana Marinescu, consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer, pentru Libertatea.

Deși multe persoane au tendința de a da vina pe fostul partener pentru ce nu a mers bine în relație, este bine să analizeze și propriul rol în situație.

Eșecul unei prime căsătorii îi poate face pe oameni să simtă anxietate cu privire la viitoarele relații. Ei pot aduce cu ei un bagaj de furie, resentimente și sentimente de trădare, pe care îl „varsă” în noua relație, îngreunând conexiunea cu noul partener.

Cum poate să funcționeze mai bine a doua căsătorie?

Pentru ca a doua căsătorie să prospere, psihologul are mai multe sfaturi:

-fă din mariaj o prioritate

-eliberează-te de resentimentele și furia fostei relații

– păstrează comunicarea onestă cu jumătatea ta

– vorbește despre probleme înainte să se transforme în resentimente

– construiește relații pozitive cu copiii vitregi

Un lucru important când te recăsătorești este disponibilitatea de a fi adaptabil. O a doua căsătorie vine cu schimbări majore de viață, cu schimbări pe plan financiar, dar și pe planul relațiilor cu familia și prietenii.

Cum îți dai seama că nu ești gata pentru a doua căsătorie?

Există câteva semnale care pot sugera că nu ești gata de o a doua căsătorie, potrivit expertului, iar acestea sunt:

– visele de a te împăca cu fostul partener

-stările de supărare create de divorț

-senzația că nu poți fi sincer cu noul partener

-incompatibilitatea de valori sau obiective cu noul partener

Însă nu trebuie să renunți automat la ideea de a te căsători din nou, dacă simți că ceva nu merge bine. Un terapeut sau un consilier de relații te poate ajuta să îți pui prioritățile în ordine și să te împaci cu trecutul.

În Moldova, 900 de copii au fost diagnosticați cu noul coronavirus, 27% dintre ei având vârsta de 1-5 ani
Articolul anterior
O tânără care nu suferea de alte boli, s-a stins fulgerător din cauza Coronavirusului
Articolul următor