Negreșit suntem aceeași specie. Genuri diferite, însă.
Luminiţa Carmina Codrescu,
Psihoterapeut în probleme de cuplu şi familie, Psihosexolog
Apartenența la gen se traduce printr-un set de caracteristici dictate genetic, dar și prin modelarea socială operată de familie și societate pentru impregnarea trăsăturilor considerate potrivite. Dependente de cultură și epocă, acestea pot să concorde sau să acționeze în contradicție cu “solul primar”.
Astfel, pe lângă diferențele cu care ne-a înzestrat natura pentru a face față unor anumite roluri, simplul fapt că suntem ființe sociale, aduce o presiune suplimentară, așteptarea grupului.
Bărbatul este desemnat de natură “vânătorul”, “protectorul”, “întemeietorul”, ”genitorul”. El capată însă valențe sociale noi și uneori contradictorii cu “firea” sa, cu substratul său biologic.
Femeia, “născătoarea”, “educatoarea”, “îngrijitoarea”, trezită nu de mult din presiunea îndatoririlor multiple încearcă să resusciteze, dacă nu matriarhatul, măcar o iluzorie “egalitate” în drepturi.
Iar de aici, razboiul rece al sexelor, descris în mii de pagini și nici acum epuizat.
Femeile și bărbații trebuie să fie egali, pentru că așa este echitabil, susțin noile amazoane. Dar, de ce am fi “egali”? La ce capitole?
Bărbații și femeile nu pot și nu trebuie să fie egali, egalitatea înseamnă uniformitate și în acest caz, chiar diformitate. Argumentele urmatoare ar putea clarifica înțelegerea corectă a “egalității”:
- Femeile care ar fi egale bărbatului ar prelua îndatoririle tradiționale ale acestuia, iar asta ar conduce la o presiune suplimentară, o ștachetă ridicată și mai mult, stres, oboseală și supraaglomerare.
- Egalitatea nu înseamnă neaparat echitate, echitatea calitativă se poate realiza și prin contribuții inegale cantitativ.
- Femeile au în sângele lor un simț al dreptății, al echității, de ce ar pierde asta prin procesul de “egalizare”?
- Putem spune că o minionă gimnastă agilă, suplă și delicată poate fi egală cu un luptator de sumo? Și totuși, ei fac perechi aproape perfecte.
- Dacă toate femeile ar fi egale cu toți bărbații, cum ar arata “produsul mediu”? Ar putea să fie în același timp dur și tandru, sentimental și puternic, prudent și cutezător etc, etc ?
- Un bărbat rănit în luptă vine la o femeie să îl panseze și mâinile ei delicate repară și alină, iar el îi este recunoscator și între ei poate chiar să apară vraja. Sunt atât de diferiți!
- Bărbatul și femeia nu sunt egali așa cum nu sunt nici soarele și luna, muntele și valea, focul și apa, și totuși nu pot exista unii fără ceilalți.
- Egalitatea de care se vorbește conține în esența ei inechitatea ignorării diferențelor dintre sexe.
- Cei care susțin o neadecvată “egalitate între sexe” ar putea în fapt să urmăreasca alt scop și anume atribuirea de roluri suplimentare femeilor și uneori sustragerea bărbaților de la rolul tradițional de susținere a familiei.
- Mai important decât “a fi egali”, bărbații și femeile ar trebui să se orienteze pe a fi “la locul lor”, în maniera în care abilitățile native, capacitățile, inteligența specifică fiecaruia poate contribui la construirea unei relații de calitate în cuplu, familie, societate.
În concluzie, respectând particularitățile de gen cu care natura ne-a înzestrat, iar societatea le-a modelat și care nu sunt imuabile, ci perfectibile, înțelegând că fericirea depinde de acceptarea și înțelegerea diferențelor, bărbații și femeile pot conviețui armonios, lucrând împreună, nu pentru o egalitate propagandistică, ci la asigurarea de şanse real egale şi a tratamentului real egal pentru bărbaţi şi femei.