Când bărbatul nu mai vrea… ce faci?

Până nu de mult circula pe internet o glumă:


Valentin Pescaru,
Psiholog, psihoterapeut, sexolog
http://psihologultau.net

Soția își așteptă soțul să vină de la serviciu îmbrăcată provocator, parfumată, “pregatită”. Soțul vine acasă, se dezbracă, se spală etc, se așează lângă soție în pat:

Soția: iubitule, ești obosit?…

Soțul: da iubita mea, am avut o zi grea…

Soția: iubitule, esti foarte obosit?

Soțul: da iubita, știi, serviciul, probleme, greutăți…

Soția (deja iritată): iubitule ești prea obosit?…

Din păcate gluma tinde să devină din ce în ce mai neplăcută și mai actuală, cu atât cu cât din ce în ce mai mulți bărbați acuză scăderea sau pierderea dorinței sexuale. Cauzele sunt multiple și complexe și vom încerca să elucidăm câteva dintre cele mai importante:

1. Oboseala – în ultimii ani bărbații sunt mai obosiți și mai surmenați: somn puțin, agitat, program de viață haotic, hrana nesănătoasă.

Actul sexual necesită o cantitate importantă de energie din partea bărbatului; dacă acesta este obosit, nemâncat, slăbit, nu va putea susține un act sexual și va tinde să-l ocolească sau să-l amâne. Cheia susținerii unui act sexual este odihna, hrana sănătoasă care să confere energia potrivită și suficientă organismului, adică un stil de viață sănătos, echilibrat.

2. Stresul – grijile, necazurile, lipsurile și responsabilitățile de tot felul “impovărează” mintea bărbatului și o ocupă într-o măsură care lasă mai puțin loc sexului, iar dorința se stinge încet-încet. Soluția – dormitorul este locul în care nimic nu ar trebui să mai conteze: facturile, ratele; este un loc al relaxării, al plăcerii, iar creierul bărbatului trebuie să se concentreze pe parteneră, pe plăcere, să ia o pauză (binemeritată) de la “griji, nevoi, necazuri, rele…”

3. Monotonia – se instalează destul de repede, după câțiva ani în care totul se desfasoară la fel: aceleași ritualuri, aceleași poziții, aceleași locuri. Când totul devine predictibil dorința piere rapid – mai bine un meci sau un film, măcar acolo există ceva “emoție/trăire”.

Soluția vine din partea amândurora: condimentarea vieții sexuale începând de la renumita triadă “muzică-lumânări-șampanie” până la punerea în practică a unor fantezii acceptate reciproc, a unor joculețe sexuale (cu interpretarea unor roluri, de exemplu), vizonarea unor filme “cu substrat” erotic (plăcute mai ales de către doamne, care nu prea consumă variantele “hard porno”, spre deosebire de bărbați), masaj erotic, schimbarea locurilor tradiționale de sex cu altele noi, în casă sau în afara casei (la hotel) etc.

4. Hobby-uri, alte activități: lumea modernă oferă o gamă aproape nelimitată de posibilități de obținere a satisfacției, a plăcerii: șofatul, sporturile extreme, jocurile pe calculator, alte nenumărate activități.

Bărbații care nu au obținut cine știe ce satisfacții din actul sexual sau au fost dezamăgiți de acesta tind să-l înlocuiască cu alte activități care le oferă cel puțin aceeași satisfacție fără același efort. Aici soluția este puțin mai complicată și ține de abilitatea femeii de a se integra în lumea bărbatului, de a-l urma în unele dintre aceste activități (ex.:există jocuri pe calculator care se pot juca în doi); bărbatul va redescoperi o parteneră cu părți noi, plăcute și care îi împărtășește hobby-urile – ocazie să petreacă timp împreună și pasiunea va renaște.

5. Televizorul/calculator – sunt printre inamicii sexului (cu partenera). Ele oferă o lume de informații și plăceri la doar “un clic distanță”. Alături de ceva de ronțăit și de renumita bere, nu trebuie să faci mai nimic și intri într-o lume care iți oferă totul: distracție, sport, filme, adică emoție, bucurie, plăcere, totul fără nici un efort. Iar cum mass media abundă de asistente tv, vedete (?!) tv etc., care mai de care mai atrăgătoare și mai dezbrăcate, parcă nu-ți mai vine să faci sex cu soția.

Da, dar ce pierd din vedere acești bărbați este că toate acestea sunt doar surogate de trăiri, nimic nu se va compara cu  mângâierea și atingerea REALĂ a unei femei, cu cuvintele ei tandre de iubire, cu îmbrațipșările din momentele de suferință și tristețe. Când televizorul/calculatorul se stinge, toată acea lume minunată dispare, rămâne realitatea și omul de alături, care iți va fi partener…la bine și la rău…Și aici există soluții: “negocierea/limitarea” timpului petrecut în acest fel de către bărbat, eventual înlocuirea unora dintre programe cu varianta reală: vizionarea unui film la cinematograf, urmat de o masă sau o cafea împreună, sau a unui meci pe stadion sau alte activități care să ofere plăcere reală, organizarea de activități care să placă amândurora etc.

6. Lipsa antrenamentului – activitatea sexuală, prin faptul că este o activitate complexă ce implică tot organismul, are nevoie ca acest organism să poată face față unui efort fizic. Dacă actul sexual are loc din ce în ce mai rar organismul va înțelege că nu mai este nevoie de o astfel de activitate și se va “lenevi”, preferând să utilizeze energia în alte scopuri.

Astfel scade nivelul de testosteron și, odata cu el și dorința sexuală. Acest punct este strâns legat de lipsa de mișcare fizică, de sport, a bărbaților, sedentarismul, îngrașarea etc. Soluția: păstrarea unui tonus muscular potrivit, a unei condiții fizice și a unui organism suplu (fără “greutăți adiționale” – vezi burta), în limitele vârstei. Un corp sănătos înseamnă o minte sănătoasă și un act sexual satisfăcător; iar un act sexual satisfăcător înseamnă o minte sănătoasă și un corp sănătos… Mișcarea pune în…mișcare hormoni importanți în funcționarea organismului și responsabili de starea de bine (de aici vine expresia “oboseală plăcută”). Frecvența necesară întreținerii organismului în limite normale este de măcar un act sexual pe săptămână.

7. Nu în ultimul rând, scăderea sau pierderea dorinței sexuale poate fi un indicator al unei afecțiuni medicale a bărbatului: depresia. Cifrele ultimilor ani sunt îngrijorătoare: numărul bărbaților bolnavi de depresie crește rapid iar cauzele sunt complexe. Depresia este o boală caracterizată de tristețe profundă, continuă și constantă, pierderea interesului pentru orice activitate (inclusiv sex), și pentru viață, tendința spre izolare și retragere socială, insomnia, scăderea masivă în greutate etc.

Lucrurile care pot duce la destrămarea unei căsnicii

Fericirea este o stare și toți oamenii vor să afle ce au de făcut pentru a o avea în viața lor. Adesea, fericirea înseamnă a face mai puțin, nu mai mult. Când fericirea dispare, mai ales dintre parteneri, apar lucrurile care pot duce la destrămarea unei căsnicii.

Lucrurile care pot duce la destrămarea unei căsnicii

Psihologii spun că cheia găsirii fericirii constă adesea în mai puțin, nu în mai mult.

Este vorba despre descoperirea lucrurilor care te fac să ai o atitudine nepotrivită și să faci tot posibilul pentru a le elimina din viața ta. Și adesea, acele lucruri care ne fac nefericiți sunt obiceiuri pe care le-am dobândit în timp, scrie catine.ro.

O căsnicie nu este un lucru deloc ușor, susțin specialiștii. Echilibrul, iubirea, împlinirea stabilitatea, toate acestea contribuie la sentimentul de fericire care este esențial într-o relație de cuplu.

Ai mai jos o listă cu lucrurile care pot duce la destrămarea unei căsnicii din cauza faptului că ele distrug fericirea dintre parteneri.

Îngrijorarea este obiceiul mental de a încerca să rezolvi o problemă care fie nu poate fi rezolvată, fie nu este o problemă.

Este ușor să cazi în el pentru că îți lasă impresia că ești productivă, simți că măcar faci ceva. Îndepărtează sentimentul pe care fiecare dintre noi vrea să-l elimine din viața sa, neputința. Cu alte cuvinte, îngrijorarea duce la iluzia controlului. Problema intervine atunci când suntem cu adevărat neputincioși în fața unei probleme.

Să-ți faci griji pentru asta este o negare a realității. Este o încercare de a controla ceea ce este în mod fundamental în afara controlului tău.

Mergi cu valul

Majoritatea oamenilor nu le plac conflictele. Dar asta doar pentru că majoritatea oamenilor nu realizează că există și o parte bună a situațiilor tensionate.

Cei mai mulți dintre noi ezită să accepte în viața lor ideea de respingere din cauza faptului că pot fi percepuți ca agresivi sau nepoliticoși. Așa că, implicit, devenim pasivi, acceptând, liniștiți și, în general, mergând cu valul.

Dar există o cale de mijloc, poți fi asertivă. Asertivitatea înseamnă a-ți susține propriile nevoi și valori. Înseamnă să ceri ceea ce vrei și să spui nu într-un mod clar, respectuos și onest. Asertivitatea este o abilitate pe care oricine o poate învăța.

Drumul către stima de sine, încredere și respect de sine este asertivitatea.

Dezamăgirea trebuie acceptată

Emoțiile cum ar fi tristețea, frica și frustrarea, ajută la semnalarea oamenilor din jur că ne luptăm cu ceva dureros și că ne-ar putea ajuta sau ne-ar putea sprijini. Nu ai nevoie de strategii de adaptare când ești trist. Ai nevoie de oameni.

Ai nevoie de sprijin. Ai nevoie de cineva care să te îmbrățișeze, să asculte cu atenție povestea ta.

Gestionarea stresului

Managementul stresului este un tratament. Este vorba despre tratarea simptomelor. Dar este o strategie generală, care nu funcționează pentru toată lumea. Ea poate distrage atenția de la cauza adevărată a stresului.

Factorul de stres este lucrul care provoacă un răspuns la stres. Dacă ești stresată în mod constant, soluția pe termen lung este să remediezi cauza inițială a stresului (factorul de stres), nu sentimentul (răspunsul la stres).

Nu este nimic în neregulă cu tehnicile tradiționale de gestionare a stresului, cum ar fi respirația profundă sau atenția. În realitate, partea mult mai importantă a ecuației sunt factorii de stres care îl provoacă.

Sexul de dimineață îmbunătățește memoria

Sexul de dimineață este unul dintre cele mai sănătoase moduri de a începe ziua, spun medicii.

Potrivit medicului Farzana Khan, de la RegenLab, aduce o mulțime de beneficii, de la stimularea memoriei și a sistemului imunitar până la ameliorarea anxietății. Iar pentru a-l trăi dimineata, este subînțeleasă puțină intimitate și cu o zi înainte, seara, dar și la răsăritul soarelui, lucru care poate ajuta mult, oferind conectare și stimulând sănătatea psihică.

Dr. Khan a spus: „În general, sexul este foarte benefic pentru sănătatea cardiovasculară, sănătatea mintală și, de asemenea, calitatea relațiilor. Dar, s-a dovedit că scade tensiunea arterială, ameliorează stresul și anxietatea și chiar ajută la întărirea sistemului imunitar.”

Se consideră că ai hipertensiune arterială la valori de  140/90 mmHg.  Afecțiunea aceasta crește riscul de boli de inimă, atacuri de cord și accident vascular cerebral, precum și anevrisme, boli de rinichi și demență.

Sexul de dimineață nu este numai bun pentru tensiunea arterială, dar poate avea și o serie de alte beneficii pentru inima ta, a spus dr. Khan.

„A fi excitat sexual crește ritmul cardiac și atinge vârfuri în timpul apogeului. În cele din urmă, acest lucru este grozav pentru sistemul dumneavoastră cardiovascular.

Despre bărbați, în special, se cunoaște că au beneficii mari de la sex, iar studiile arată că acesta poate reduce riscul de boli de inimă și chiar de cancer de prostată.”

Reduce stresul

Obiceiul sănătos de a face sex dimineaţa poate fi, de asemenea, un mare impuls pentru sănătatea ta mintală, ameliorând stresul și anxietatea.

Dr. Khan a spus: „Stresul se poate manifesta într-o serie de moduri diferite, de la dureri de cap, insomnie la depresie cronică și chiar disfuncție sexuală.

În timp ce se știe că stresul scade libidoul atât la bărbați, cât și la femei, sexul de dimineață crește activitatea hormonală, care, la rândul său, ajută la ameliorarea stresului.”

Ea a adăugat: „Dacă te uiți la ceasul tău bioologic, vei descoperi că nivelurile hormonale, inclusiv testosteronul și estrogenul, sunt în mod natural mult mai mari atât la bărbați, cât și la femei, la prima oră dimineața.

„Sexul ajută la eliberarea de „hormoni ai fericirii” precum oxitocina și dopamina, iar o creștere a acestor hormoni înseamnă că este mult mai probabil să te simți relaxat și mai vesel pe parcursul zilei.”

Îmbunătățește memoria

A face sex la prima oră poate avea un efect benefic asupra memoriei tale. Cercetările au arătat că acele cupluri care fac sex de cel puțin două ori pe săptămână au o putere cerebrală mai mare decât cele care nu fac sex.

Dr. Khan a spus: „Sexul de dimineață ajută la activarea creierului, oferindu-i un flux brusc de hormoni. Studiile arată că cei care fac sex cu penetrare la prima oră dimineața au o memorie mai bună datorită activității hormonale crescute din hipocamp, care este o parte a creierului responsabilă de învățare și memorie.”

Oferă un impuls sistemului imunitar

În cele din urmă, condimentarea cu sex a rutinei de dimineață poate îmbunătăți și sistemul imunitar.

A face sex dimineața crește semnificativ producția de imunoglobuline (IgA) în corpul tău, a spus dr. Khan.

Anticorpul joacă un rol esențial în funcția imunitară a membranelor mucoase, astfel încât nivelurile mai ridicate ale acestuia „pot ajuta la avertizarea bacteriilor și a bolilor”, a adăugat ea.

Ea a spus: „Desigur, îngrijirea este, de asemenea, foarte importantă atunci când vine vorba de sistemul tău imunitar, așa că asigură-te că să mănânci corect, că rămâi activ și că dormi suficient, deoarece vă ajuta și cu libidoul.”

sursa

Rezultatele unui nou studiu: Într-o căsnicie, femeia ajunge mai repede decât bărbatul să nu mai iubească

Probabil că nu multe femei sunt de acord cu concluzia la care a ajuns un nou studiu, însă cercetătorii spun că ,,femeile sunt primele care nu mai sunt îndrăgostite, într-o relație de lungă durată!”.

Un nou studiu face vâlvă în rândul cuplurilor din întreaga lume din cauza rezultatului pe care l-a făcut public pe 10 ianuarie și care deranjează pe multă lume. Cercetarea s-a făcut pe sentimentele a 3.900 de adulți implicații în relații cu o durată de la 2 ani la 20 de ani.

Voluntarii acestui studiu au trebuit să-și descrie sentimentele la fiecare 30 de minute, timp de 10 zile, și să spună cu cine se aflau în momentele respective. Acest lucru a dezvăluit cantitatea de iubire pe care bărbații și femeile o aveau pentru partener de-a lungul timpului.

Rezultatele au arătat cum se estompau sentimentele femeilor măritate sau a celor logodite de cel puțin trei ani. Acestea aveau cu 55% mai puține sentimente pentru soțul sau logodnicul lor decât bărbații pentru partenerele lor. În ceea ce îi privește pe reprezentanții sexului puternic, la ei situația a stat puțin mai bine – s-a descoperit o scădere în intensitate a sentimentelor lor cu numai 9%.  

Același studiu ne arată că femeile implicate în relații de lungă durată își petrec mai mult timp făcând treburi gospodărești și gătind, lucru care poate explica schimbările apărute în sentimentele lor. În același timp, bărbații care sunt căsătoriți sau logodiți de o perioadă îndelungată petrec mai mult timp relaxându-se și trăgând câte un pui de somn în mijlocul zilei.

Studiul publicat în Psychological Science a descoperit că absența face ca partenerii să-și ducă dorul și să-ți dorească apropierea din nou. Când cuplurile se reunesc după o pauză de cel puțin opt ore, se înregistrează o intensificare mică a sentimentelor de fiecare parte.

Doctorul Saurabh Bhargava, de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh, Statele Unite, a condus studiul și a declarat pentru The Times următoarele: „Cred că există o interpretare optimistă a informațiilor dobândite – cu toate că pasiunea și sentimentele romantice se estompează, ele nu dispar!”.

sursa

Studiu SOCANT: Antioxidanții din suplimente pot accelera apariția CANCERULUI
Articolul anterior
A născut Cornelia Ștefăneț. Părinții sunt în culmea fericirii!
Articolul următor