Dacă acum bărbații se iubesc cu femeile, degrabă o vor face doar cu păpușile gonflabile, iar perechile de îndrăgostiți vor putea simți plăcerile sexuale, chiar dacă se află la mii de kilomentri distanță.
Scriitorul american licenţiat în psihologie, Christopher Ryan, scrie în cartea „Apusul sexului“ despre apocalipsa vieții sexuale. Acesta descrie felul în care va arăta sexualitatea viitorului, predicţii bazate pe schimbări recente care, deşi par simple curiozităţi, reprezintă tot atâtea indicii referitoare la modul în care oamenii se vor raporta la relaţia intimă în viitorul nu foarte îndepărtat.
La fel ca aproape toate celelalte aspecte ale vieţii omului modern, sexualitatea va fi din ce în ce mai influenţată şi mai dependentă de tehnologie, este de părere Christopher Ryan. Pornografia, la rândul ei, va deveni tot mai sofisticată din punct de vedere tehnologic, chiar dacă funcţia de bază a acesteia va fi satisfacerea unei nevoi primare, la fel ca întodeauna. Astfel, oamenii vor putea să urmărească în curând cum fac sex hologramele tridimensionale ale unor actori de filme pentru adulţi, fix în mijlocul camerei, la un pas de privitor.
Jucăriile sexuale vor fi din ce în ce mai conectate la Internet, lucru care va face ca videochatul să pară o glumă erotică pentru adolescenţi, în opinia lui Ryan. „Îndrăgostiţi aflaţi la mii de kilometri distanţă îşi vor oferi plăcere unul altuia cu ajutorul unui joystick sau cu un simplu click de mouse. Păpuşile gonflabile din ziua de azi sunt din ce în ce mai avansate tehnologic şi se vor transforma cu timpul în amanţi robotozaţi, programaţi să spună şi să facă exact ceea ce trebuie pentru a-i produce plăcere persoanei care se foloseşte de ei“, în viziunea psihologului american.
Acesta îşi bazează „profeţiile“ pe faptul că bărbaţii şi femeile îşi rezolvă deja problemele emoţionale care se răsfrâng negativ asupra vieţii intime, cu ajutorul vaginelor artificiale sau a vibratoarelor din ce în ce mai performante.
În timp, roboţii sexuali vor deveni la fel de comuni ca vibratoarele sau alte accesorii erotice populare la acest moment. Până la urmă, sexul este pe deplin sigur atunci când nu implică niciun fel de fiinţă vie, mai spune autorul cărţii „Apusul sexului“.
Din punct de vedere emoţional, oamenii se vor înstrăina de semenii lor şi vor ajunge să prefere surogatele erotice, care uşurează viaţa, în locul partenerilor în carne şi oase. Acest comportament se observă pe măsură ce progresul tehnologic ne izolează de restul lumii în cel mai parşiv mod cu putinţă, de vreme ce trăim cu impresia că, din contră, tehnologia ajută interacţiunea dintre oameni, avertizează Ryan.
De asemenea, identitatea sexuală va fi din ce în ce mai puţin importantă, iar una dintre dovezile în acest sens a fost recunoaşterea celui de-al treilea gen, Germania fiind prima ţară care a decis ca bebeluşii născuţi fără o identitate sexuală clară, băiat sau fată, să fie înregistraţi de autorităţi fără o specificare a genului. Nu în ultimul rând, Ryan observă că actul sexul se îndepărtează tot mai mult de ideea de reproducere, din moment ce ştiinţa face posibil ca generaţiile următoare să se nască în laboratoare, fără necesitatea unui contact fizic. Oamenii au probleme de fertilitate tot mai mari, aşa că din ce în ce mai puţini copii vor fi concepuţi în uter şi se vor naşte pe cale naturală. Dacă până acum ceva timp ţinea de miraculous, virginele însărcinate vor fi tot mai prezente, din moment ce graviditatea nu mai presupune în mod esenţial actul sexual cu un bărbat, conchide psihologul Cristopher Ryan.