Unii bărbați ajung să se îndrăgostească de reprezentanții aceluiași sex din cauza unor procese cerebrale complexe, declanșate încă din stadiul embrionar, potrivit oamenilor de știință americani.
În hipotalamus, parte a creierului uman, se găsește o componentă importantă care controlează coportamentul sexual al omului, sentimentele materne, emoțiile precum frica și agresivitatea. Aici există un nucleu celular, care la bărbați este de două ori mai mare decât în cazul femeilor, scrie Teen Problem.
Oamenii de știință americani au formulat „teoria de conectare a celulelor nervoase care conțin receptori pentru hormonii sexuali”. Aceasta susține că, în timpul dezvoltării embrionare (2-3 luni), celuele nervoase din hipotalamus trebuie să se conecteze într-un anumit fel, de această legatură depinzând în mare măsură coportamentul masculin, inclusiv cel sexual.
Testiculele embrionului masculin secretă testosteron, care conectează celulele nervoase într-un circuit foarte precis. La femei, acest hormon nu este eliberat, iar celulele nervoase sunt conectate în mod diferit, ceea ce determină comportamentul sexual de mai târziu.
În timpul dezvoltării embrionare, secreția de testosteron este întreruptă, urmând să fie reluată abia la pubertate. Cu alte cuvinte, comportamentul băieților și fetelor este diferențiat atunci de această primă codificare de la nivelul creierului.
Această teorie explică și comportamentul homosexual. Dacă testosteronul nu este secretat în cele 2-3 luni de dezvoltare embrionară, iar acest lucru se întâmplă mai devreme sau mai târziu, celulele nervoase ale fătului masculin vor dezvolta legături de alt tip, asemănătoare celor feminine. De aceea și comportamentul sexual de mai târziu al băiatului va căpăta accente feminine.
Nu toată lumea este de acord că problema este în creier. Există și teoria genetică ce susține că, în mod obișnuit, între 2 și 5 la sută dintre bărbați au un comportament homosexual, unele teorii mergând până la un procentaj de 10 la sută.
În cazul în care un frate este homosexual, probabilitatea ca și celălalt copil al familiei să fie la fel, crește până la 12%. În cazul gemenilor identici, această probabilitate crește până la 52%.
Mergând chiar mai departe, medicii cred ca au descoperit și o genă despre care se presupune că ar fi responsabilă pentru homosexualitate și care se găsește în cromozomul X.
Organizațiile pentru drepturile homosexualilor susțin că aceste teorii sunt deplasate, iar fiecare om trebuie accepat așa cum este.