Deși trăim într-o lume în care nu se mai pune preț pe oficializarea relațiilor, căsătoria are încă locul ei important. Acum ne căsătorim mult mai târziu, ca vârstă, și sperăm că va dura până la sfârșit. Dar nu până la sfârșitul pe care îl vom decide noi, oamenii, ci până când moartea ne va despărți. Atunci când facem marele pas, afirmăm că putem divorța dacă nu mai suntem fericiți în relație, dar sperăm, în secret, că acest lucru nu se va întâmpla niciodată.
Facem alegeri mai mature, sau cel puțin așa vrem sș credem. Iar atunci când apar și copiii, divorțul este o opțiune la care preferăm să nu ne gândim.
În trecut, divorțul era de neconceput și persoanele divorțate nu erau privite cu ochi buni de societate. Acum, divorțul face parte din realitatea cotidiană. Aș spune că se divorțează cu prea multă ușurință, totuși. În trecut, dacă relația nu mai funcționa, cei doi făceau eforturi pentru a repara ce nu mai mergea, acum însă singura soluție pare a fi schimbarea partenerului.
Divorțul este o experiență extrem de traumatizantă
Și totuși, unele relații pur și simplu nu mai merg. Vine o vreme când, oricât de mult ai vrea să nu fie așa, trebuie să te gândești la divorț și chiar să divorțezi.
Pe scala evenimentelor stresante care ne pot afecta în viață, divorțul este pe locul al doilea, după moartea partenerului. Cu alte cuvinte, divorțul este o experiență extrem de traumatizantă, fie că realizăm sau nu. Divorțul poate fi trăit de oricine indiferent de vârstă sau statut social.
Se spune că divorțul afectează femeile și bărbații în mod diferit, totuși aș spune că nu este așa. Forma de manifestare a durerii poate fi diferită, femeile manifestându-se mult mai vizibil. De multe ori, se întâmplă ca femeile să se lupte cu fantomele trecutului și cu depresia, având nevoie de mult timp pentru a merge mai departe, în timp ce bărbații își refac viața mult mai repede. Bineînțeles că fiecare persoană are nevoie de un timp personal pentru a se reface și a merge mai departe.
Viața după divorț
După divorț, este necesară o perioadă de “doliu”. Doliu după relația pe care tocmai am pierdut-o. Fiecare dintre noi trece prin diverse stări: negare, furie, depresie, acceptare. Este perfect normal și sănătos să trecem prin toate aceste etape. Astfel vom ajunge la vindecare. Unii dintre noi se aruncă mult prea repede în relații, refuzând să treacă prin travaliul de doliu, refuzând să se confrunte cu suferința. Aceste relații nu vor funcționa, iar persoana în cauză nu va fi pregătită pentru un nou început până nu își va face curățenie în viață.
Orice sfârșit înseamnă un nou început
Oricât de greu ar fi, și este greu, izolarea nu este o soluție. Izolarea de prieteni, de familie, cu amintirile din trecut, cu visele spulberate nu face altceva decât să amplifice durerea. Așa că, oricât de greu este, trebuie să ieșim la plimbare, la cumpărături, cu prietenii la bere. Acum avem timp pentru noi, pentru pasiuni și pentru noi descoperiri.
Apoi, este inutil să ne gândim că, dacă am fi procedat altfel, am fi ajuns în altă parte. În cazul unui divorț, nu există un singur vinovat. Deși acum pare imposibil, după o vreme, realizăm că ne este mult mai bine cu noul statut.
Apoi să nu uităm că orice sfârșit înseamnă un nou început. După ce șocul va trece și durerea se va diminua, după ce va apărea acceptarea, viața nu va mai părea așa de anostă și încet, încet se va contura un nou stil de viață care ne va arăta că există viață dupp divorț.