Din ce în ce mai des întâlnim femei care trăiesc mult timp într-o relație de concubinaj. Și de cele mai multe ori acestea sunt nemulțumite și-și pun întrebarea: ‘‘ce să fac mai departe? Nu vrea să se însoare, iar eu vreau să-mi întemeiez o familie împlinită. Vreau și copii, e timpul deja. ‘‘
Cum stau lucrurile în realitate pentru o femeie aflată în asemenea situație?
În primul rând, după 1-3 ani de trai în comun toate trăsăturile partenerului sunt cunoscute, îți dorești deja o stabilitate, siguranță și oficializarea relației. Este absolut firească o asemenea dorință. Chiar dacă femeia s-a emancipat și societatea acceptă asemenea relații (biserica nu admite și este considerat un păcat traiul fără cununie religioasă), totuși în sufletul majorității femeilor există dorința de a-și întemeia o familie normală, așa cum au făcut-o mamele sau bunicele lor. Iar să fie parteneră într-o relație fără o siguranță și fără perspectivă de viitor – nu prea își dorește niciuna.
Într-o altă ordine de idei, au devenit deja o normalitate (deși nu e așa) situațiile când într-o asemenea relație femeia își asumă cea mai mare parte a responsabilităților, până și pe cea financiară. Între timp bărbatul consideră că este absolut firesc. Pentru el aceasta este o relație frumoasă alături de o domnișoară drăguță, fără prea mari obligații și care nu necesită mari eforturi din partea lui. Și pentru ce ar face-o? Vor apărea pretențiile – va schimba partenera și va trăi în continuare liber și înconjurat de grija femeii. În timp ce ea, privește deseori concubinajul ca pe o perioadă de trecere spre o relație oficializată și-și dorește implicarea lui în egală măsură. Din păcate, de multe ori, asemenea relații nu duc nicăieri.
Dacă partenerul n-a făcut cererea în primii ani de trai în comun, fii sigură nu o va face în viitor. Lui și așa îi este bine. Iar dorințele și sentimentele partenerei nu le vede de după egoismul ce se acutizează și mai mult în concubinaj.
În societate este primit ca cererea în căsătorie să o facă bărbatul, dar nici orgoliul feminin nu permite partenerei să-și scuture iubitul și să-i pună întrebarea directă:”Dragul meu, când ai de gând să mă duci în fața ofițerului de stare civilă? Ai la dispoziție o lună să te gândești. În caz contrar fă-ți bagajul, ia-ți periuța și șosetele și vezi-ți de libertatea ta. ” Să fim sincere, câte femei care trăiesc o astfel de relație, ar avea curajul să facă așa ceva? Foarte puține. Preferă să se chinuie cu această incertitudinea, dar în schimb are alături de ea un bărbat. Și doar știm cu toate vorba: ”…mai bine singur, decât cu cine o fi”. Din păcate, frumoase, realizate profesional, sigure pe sine – deseori preferă să se încurce în mrejele unei astfel de relații, decât să facă un pas hotărâtor către soluționarea pozitivă a acestei probleme sau către o nouă viață ce i-ar oferi mai multe perspective.
Cele expuse mai sus sunt doar câteva dintre aspectele prezenței femeii într-o relație de concubinaj. Dar mai există și problema conceperii unui copil. Nu fiecare femeie este pregătită să nască un copil în afara căsniciei și să treacă în certificatul de naștere la categoria tată – o linie. Și cum în viitor să-i explici copilului de ce tatăl altor copii este soțul mamei lor, iar el nu are?
Și cum îl prezinți prietenilor sau rudelor? Iubit? O mai pot face domnițele tinere de tot. Dar dacă prietenele sunt căsătorite și vorbesc despre copii lor? În asemenea situații să schițezi o mimică precum că nimic nu te deranjează – nu constituie o problemă, dar lovitura asupra orgoliului și frustrările acumulate nu le vei uita niciodată. Nemulțumirea și supărările se vor aduna în timp. Nervozitatea și stresul îți sunt asigurate.
Și acum să răspundem la întrebarea de la începutul articolului: această femeie este partener sau jertfă?
Mai degrabă e o jerfă care merge pe un drum ce duce spre nicăieri. Nu merită să te arunci în mrejele unei astfel de relații. Găsește acea putere de a rezolva situația într-un mod sau altul. Ori ajungi la Oficiul Stării Civile, ori într-o altă relație. Nu pierde timpul tău prețios într-o atmosferă plină de incertitudine. Fii sigură, în lume există mulți bărbați cărora nu doar că nu le este frică de o căsătorie, ci chiar tind spre a-și întemeia o familie.