Odată cu formarea unui cuplu, trecerea unei perioade de acomodare, certificarea relaţiei, apariţia unui copil şi schimbarea structurală a cuplului, cât şi a nevoilor şi modului de existenţă dintre cei doi, apare inevitabil monotonia sau cum i se mai spune în popor „obişnuinţa”.
Monotonia poate fi descrisă sub mai multe aspecte şi interpretată diferit de către cei doi parteneri.
Adrian Sadovnic,
medic urolog-sexolog
Aspecte principale ale monotoniei în cuplu:
• Simplificarea nevoii sexuale şi dispariţia sau atenuarea erotismului din cuplu, a acelei „scântei” care era atât de importantă cândva.
• Automatismul relaţional atât pe plan casnic, cât şi sexual şi efectuarea în mod mecanic al acestor nevoi.
• Atenuarea sau dispariţia romantismului sau dacă doriţi „atenţia faţă de partener”, receptivitatea la cele mai mici dorinţe ale sale.
Instalarea monotoniei în cuplu nu este o vină directă a partenerului, este rezultatul compatibilităţii dintre nevoile personale ale fiecăruia.
Şi totuşi! Este sesizabilă monotonia de către parteneri mai frecvent atunci când este atinsă latura fizică, intimă a celor doi.
Bărbaţii, de obicei, depun mai puţin efort pentru a satisface partenera. Cuvintele „cu foc” dispar din cadrul actului sexual, care pare să devină tot mai rar, mai scurt şi mai puţin afectiv, emoţional.
Explicaţia partenerilor este foarte simplă:
Ea: „nu mă mai iubeşte ca înainte”, el: nu mai este cum era la început”, ea: „aşa e viaţa”, el: nu suntem compatibili”. În relaţie însă nu există fenomene ideale şi neschimbate. Toate procesele sunt ciclice. Iar ciclicitatea lor: de la declin la înviorare, o determină omul.
Monotonia nerezolvată la timp de parteneri poate duce la : tulburări comportamentale la femei, afective la bărbaţi (nervoase) , disfuncţii sexuale la ambii (ejaculare precoce la bărbat, anorgasmie la femei), scăderea libidoului. Toate acestea duc la tulburări comportamentale în lanţ şi pentru restul membrilor familiei.
Cum reuşeşti să depăşeşti rutina în cuplu?
• Conştientizarea de către ambii parteneri a fenomenului de acomodare dintre ei;
• Reproducerea momentelor şi situaţiilor afectiv- pozitive din trecut;
• Păstrarea unui mod sănătos de viaţă în cadrul formulei cunoscute: sport, concediu, plimbări în parc, schimbare de mediu;
• Împărtăşirea emoţiilor pozitive în cadrul ritualurilor zilnice;
• Crearea spontaneităţii în relaţia intimă, escapade în doi la munte, mare.
Este oare posibil acest lucru?
Într-adevăr cel mai complicat lucru este de a cultiva şi păstra inteligenţa psiho-emoţională a partenerilor. Capacitatea de a neutraliza gelozia, depresia, ura, nereuşitele, de a merge la compromis, a manifesta toleranţă.
Astfel, alungăm stările negative de lungă durată, conflictele şi contradicţiile persistente şi nerezolvate, care de cele mai dese ori, aduc starea de monotonie şi neînţelegere în cuplu şi familie.
Depuneţi efort, aveţi grijă unul de altul şi credeţi că totul se poate schimba dacă este dorinţă reciprocă!