Din cele mai vechi timpuri în viața de familie u
n lucru este cert: nu există relație mai controversată decât cea noră-soacră. Diferențele dintre generații care generează conflicte sunt o realitate prezentă, în special, atunci când nora locuiește împreună cu soacra. Descifrează și tu mai jos care totuși este adevărata relație dintre cele două.Psihologul Terri Apter, profesor la Newnham College, Cambridge, a făcut un studiu prin care a descifrat această relație.
Cine are funcția de “prima-doamnă”?
“Îl știe foarte bine. Râde mereu la glumele lui, îi ascultă problemele și îi dă sfaturi. Știe ce mâncare îi place, ce filme preferă și chiar numărul de la cămașă „, astfel descrie psihologul Terri Apter relația dintre fiu și soacră.
Psihologul spune că deși femeile refuză să admită că sunt geloase pe soacrele lor, acest lucru se întâmplă în sute de căsnicii. Mai multe studii au dovedit că soțiile percep soacrele ca pe o sursă permanentă de stres și nefericire.
„Cea mai simplă explicație constă în faptul că ambele femei consideră cealaltă parte ca o persoană ce vrea să-i submineze autoritatea. Iar acest lucru se reduce la ocuparea fotoliului de prima-doamnă „, explică Apter.
Din lipsa comunicării problemele se adâncesc și mai mult, iar nurorile sunt convinse că soacrele le critică doar pentru că felul lor de a găti, de a-i educa pe cei mici sau de a păstra ordinea în casă este altfel.
Adversară sau aliată
Soacrele de multe ori ironizează deciziile nurorii din cauza lipsei de experiență și a încăpățânării de a proceda altfel decât sunt sfătuite.
Orice noră își dorește să aibă în soacra ei un aliat în timpul disputelor cu soțul, bazându-se pe faptul că ambele trec sau au trecut prin experiențe similare într-o căsnicie. Doar că o mamă nu poate rămâne indiferentă față de copilul ei, iar de multe ori trec în tabăra adversă.
„Este păcat că se întâmplă așa, deoarece în loc să învețe una de la cealaltă și să se consulte reciproc, de cele mai multe ori nora și soacra preferă să păstreze distanță”, mai spune Terry Apter.
Acest lucru se întâmplă şi din cauza că mama consideră că își pierde fiul, că acesta se înstrăinează și că o iubește din ce în ce mai puțin.
Soția vede totul invers, considerând că împarte dragostea bărbatului în mod inechitabil cu mama lui și se simte nesigură pe statornicia sentimentelor acestuia.
Generalizare privind relația noră-soacră
Psihologul mai spune că din cauza acestor conflicte suferă toată familia, nu doar cele două combatante, avertizând că în situații extreme se ajunge chiar şi la divorț. Sau starea de sănătate a celor implicați ajunge să aibă de suferit.
Specialistul mai avertizează că secretul relației perfecte dintre cele două este numărul cât mai mare de kilometri între casa tinerei familii și cea a părinților.
Studiile arată că femeile ce locuiesc în aceeași casă cu familia soțului riscă de 2-3 ori mai mult să aibă probleme cardiace decât cele care trăiesc la casa lor. În schimb, bărbații dacă sunt puși în așa situații se îmbolnăvesc mai rar.
„Bărbații cunosc mai bine strategiile de evitare a conflictelor, folosindu-se deseori de simțul umorului pentru a detensiona situația”, adaugă Terry Apter.
Reține: viața voastră de cuplu nu ține doar de cei din jurul tău, dar în mare parte de tine. Astfel ai grijă de tine și familia ta.
text: Iulia Arnaut
sursa: http://www.terriapter.com/