Nu de fiecare dată fraza rostită la cununie de către miri -”Împreună mereu” – rămâne un jurământ pe viaţă. În spatele unui divorț se ascund patru comportamente distructive, care îi pot împiedica pe parteneri să își țină promisiunea rostită.
Astfel, drumul către divorț este pavat cu atitudini defensive, critică, blocaj emoțional și dispreț. Iată care sunt acestea:
1. Critica. Discuțiile aprinse și sincere purtate pe marginea divergențelor și problemelor apărute în cuplu au un rol benefic în relație. Experții de la Universitatea de Stat Florida au observat că aceste dispute pot semnala partenerului comportamentele sale inacceptabile, lucru care poate conduce la o schimbare în bine. Însă atunci când aceste discuții sunt mai degrabă un atac la adresa celuilalt, nu o semnalare a comportamentului deranjant, atunci disputa se transformă dintr-o critică constructivă, într-una toxică.
2. Atitudine defensivă. Fabricarea scuzelor sau pasarea responsabilității, ne împiedică să ascultăm doleanțele partenerului. Drept urmare, atitudinea noastră de „autoapărare” îi conturează celuilalt senzația că numai el greșește și îi alimentează starea de furie, pentru că nu i se permite să enunțe lucrurile care îl deranjează în cuplu.
3. Blocajul emoțional. Sau lipsa implicării emoționale în interacțiunile cu partenerul, este o trăsătură foarte periculoasă, deoarece te determină să îți abandonezi emoțional partenerul și să lași problemele nerezolvate.
4. Disprețul. „ Acest comportament, opus respectului față de partener, poate degenera adesea în violență verbală, jigniri și atitudini ostile. Și pentru a trece peste ele în locul unei jigniri generale aduse partenerului în urma unei greșeli („nu ai făcut ce te-am rugat, nu ești bun de nimic”), o reacție constructivă poate fi benefică („am observat că nu ai făcut acel lucru pe care te-am rugat să îl rezolvi”).
O altă metodă este reprezentată de acele fraze încărcate de critici, care încep cu „TU” și care, de regulă, transmit acuze: „tu trebuie să înțelegi”, „tu nu ești suficient de bun”. La acestea se adaugă acele declarații care exprimă o generalizare: „niciodată nu faci…”, „tot timpul greșești…”, „cu toții știm că ești…”. Încearcă deci să le eviți în discuția cu partenerul.
Cum salvezi familia
Deși nu s-a inventat o rețetă universală care să îți garanteze că vei trăi „fericit până la adânci bătrâneți” alături de persoana cu care ți-ai unit destinul, există o serie de „ingrediente” care consolidează legătura dintre parteneri. Unul dintre acestea se referă la modul în care cei doi privesc relația și felul în care se iubesc. Dacă ambii parteneri aleg să ofere, fără să aștepte sau să ceară nimic în schimb, atunci șansele de succes ale relației se măresc considerabil.
Nu în ultimul rând, pentru păstrarea sănătății relației, devine vital ca fiecare partener să cunoască acele lucruri pe care celălalt, el sau ea și le dorește în cuplu.