Promovarea la locul de muncă poate schimba temporar sau definitiv felul de a fi al oamenilor, chiar dacă aceştia nu conştientizează transformarea. Majoritatea celor avansaţi la serviciu îşi modifică atitudinea, mai ales faţă de partenerul de cuplu, arată un studiu publicat în revista americană Psychology Today.
O astfel de situaţie aduce deopotrivă schimbări negative, dar şi pozitive. Iată care sunt cele mai importante dintre ele, conform psihologilor americani.
Aspecte negative:
Are tendinţa de a-şi dovedi importanţa nou căpătată
Avansarea într-o funcţie importantă impune un comportament mai distant, mai mult raţional decât sentimental. Deşi cel avansat nu-şi schimbă sentimentele faţă de partener, comunicarea cu acesta va fi mai la obiect, vizând lucruri concrete, în special legate de viaţa cotidiană. Gesturile de tandreţe devin forţate sau artificiale şi în cele mai dese cazuri dispar, ceea ce poate afecta viaţa de cuplu. Ca urmare, cel neglijat va răspunde cu o atitudine rece sau ostilă, aspecte ce îi pot face pe ambii parteneri să simtă o tensiune nervoasă, ce răbufneşte deseori în certuri.
Transparenţa în comunicare dispare
În unele cupluri, comunicarea devine din ce în ce mai săracă, iar partenerii nu-şi spun tot ce au pe suflet. Cel avansat tinde să ascundă din ce în ce mai multe lucruri celuilalt, pentru a nu-l răni. Începe să poarte o „mască” şi să utilezeze un nou limbaj, aspecte ce nu scapă partenerului.
Minte mai des
Psihologii au descoperit că cei avansaţi îşi mint mai frecvent partenerii de cuplu din cauza tendinţei de a părea diferiţi. De regulă, este vorba de minciuni inofensive legate de viaţa la serviciu.
Se înfurie mai uşor
Iluzia unei puteri mai mari date de noua funcţie îl face pe cel avansat să reacţioneze mai violent la greşelile celorlalţi şi mai ales la greşelile partenerului. Puterea dată de funcţie produce şi o creştere a secreţiei unor homoni masculini care sporesc agresivitatea, atât la femei, cât şi la bărbaţi.
Devine mai gelos (geloasă)
Simţul proprietăţii devine mai intens, în consecinţă reacţia fiind mult mai rapidă şi mai evidentă de câte ori altcineva se apropie de partenerul de cuplu.
Aspecte pozitive:
Devine mai protector cu partenerul
Psihologii au observat că cei care capătă o funcţie mai mare au mai multă grijă ca partenerul să fie în siguranţă. Cresc responsabilitatea, dar şi capacitatea de sacrificiu pentru a-l proteja pe cel cu care îşi împarte viaţa.
Sentimentele devin mai stabile
Ca şi în cazul tuturor indivizilor cu viaţă socială, şeful îşi poate păstra dominanţa şi funcţia numai dacă sentimentele sale sunt constante, echilibrate. Promovarea îi determină pe mulţi să-şi definească mai bine sentimentele chiar dacă, aparent, par mai insensibili.
Acceptă mai uşor prietenii partenerului de cuplu
Primirea unei funcţii mai mari îi face pe cei mai mulţi să devină mai sociabili, mai prietenoşi cu oricine. Acest lucru permite partenerului de cuplu să aibă o mai mare libertate de comunicare cu prietenii, deci şi un psihic mai sănătos.