Ce schimbări se produc în corpul femeii după naștere? Igiena și îngrijirea postpartum

Nașterea unui copil este cu siguranță cea mai frumoasă etapă din viața unei femei. Ele se pregătesc cu emoții mari de acest eveniment important, dar ce se întâmplă după, uneori, le preocupă mai puțin. Tocmai de asta medicii de la Medpark atrag o atenție sporită perioadei post-partum, astfel încât mămicile să se simtă susținute, iar sănătatea lor să fie în grija specialiștilor pentru ca ele să își poată exercita cea mai importantă sarcină – cea de a fi mamă. Despre toate discutăm cu Tatiana Râbac, medic obstetrician-ginecolog din cadrul Spitalului Internațional Medpark.

– Ce schimbări se produc în corpul femeii după naștere? Ce complicații pot apărea și cum trebuie să fie îngrijirea după naștere? 

Perioada postpartum, care se mai numește și ”al patrulea semestru”, este perioada de după naștere în care toate sistemele și organele din corpul femeii revin treptat la normal, la starea de dinaintea nașterii. Aceasta se încadrează în 6 săptămâni sau 42 de zile din ziua în care femeia a adus pe lume un copil. Fiecare femeie care a născut știe că, în această perioadă, are eliminări sangvinolente. Lohiile de după naștere conțin sânge, mucus și resturi de țesut uterin. Treptat, culoarea lohiilor se va schimba din roșie în brună, iar eliminările vor scădea în volum și vor deveni galbene sau albe. În perioada de lăuzie fiziologică, femeile trebuie să respecte igiena personală, nu sunt recomandate preparate medicamentoase. În același timp, este foarte important ca scurgerile vaginale după naștere să fie monitorizate de către mămici: adresarea la medic este absolut indicată dacă lohiile capătă un miros neplăcut, conțin cheaguri ori sunt prea abundente. Femeile după naștere nu trebuie să folosească tampoane sau cupe menstruale, curățarea trebuie să aibă loc neîntrerupt, de la sine. Este importantă schimbarea absorbantului la timp, iar acesta trebuie să fie curat și uscat. Dacă scurgerile se stopează prea devreme, femeile trebuie să se adreseze medicului. De asemenea, trebuie să se afle sub atenta supraveghere a medicului mămicile care au avut ruptură de perineu, au suferit epiziotomie în timpul nașterii sau au născut prin cezariană.

– Pe cât de frumoasă, pe atât de provocatoare poate fi perioada de după naștere pentru o femeie. Cert este că organismul ei a trecut printr-un stres. Ce alte schimbări majore se întâmplă în corpul unei femei postpartum?

Sarcina este cea care produce schimbări majore la nivelul corpului, iar după naștere urmează o altă serie de schimbări care sunt absolut normale. Se modifică brusc statutul hormonal. După naștere, organismul nu mai produce hormoni pentru păstrarea nașterii, ci oxitocină care, alături de prolactină, declanșează și susține producția și secreția de lapte. Femeia poate avea amenoree (lipsa menstruației) pe durata în care alăptează.

Cât privește alte modificări la nivelul corpului, sânii sunt cei care suferă schimbări însemnate, iar femeile nu trebuie să se sperie. Dacă în timpul sarcinii, aceștia sunt mai tonifiați, după naștere în ei apare laptele, de aceea, mămicile trebuie să aibă grijă ca sânii să nu devină prea tari, storcându-i la timp. Dacă apar fisuri la nivelul mameloanelor, în niciun caz acestea nu trebuie tratate cu remedii naturiste la îndemâna tuturor, ci vindecate corespunzător conform recomandărilor medicului. În toată această perioadă, femeile trebuie să măsoare, periodic, febra.

Prezintă sau nu nașterea riscuri pentru sănătate? Poate fi afectată sănătatea femeii ca urmare a nașterii?

Nașterea este un proces absolut fiziologic. Dacă totul decurge normal, nașterea nu prezintă niciun risc pentru mamă și nici pentru făt. Excepție pot face nașterile cu complicații, nașterile pe fundalul unor patologii apărute în sarcină sau cele prin cezariană. Un semnal de alarmă prezintă situațiile de risc care pot duce la hemoragii imediate sau tardive după naștere. Este important de știut că toate nașterile pot prezenta risc crescut de hemoragie, însă medicii de la Medpark iau toate măsurile pentru prevenirea acestui risc, iar femeile cu antecedente medicale agravante sunt din timp incluse în grupul de risc și sunt monitorizate constant.

– Cât de frecvente sunt rupturile în naștere și cum pot fi evitate?

Epiziotomia se face doar în cazuri indicate din punct de vedere medical. Niciodată nu se face la dorința pacientei și doar ca excepție – în anumite circumstanțe medicale, cum ar fi suferința acută fetală, în care nașterea trebuie indusă de urgență, iar prin această procedură femeia este ajutată pentru o naștere mai rapidă. Rupturile sunt mai puțin traumatizante decât epiziotomia, deoarece, atunci când se produc, traseul lor tinde să ocolească în mod natural vasele și nervii provocând mai puține daune țesuturilor.

– Este adevărat că multe femei fac hemoroizi după naștere? Ce nu fac corect?

Atât sarcina în sine, cât și perioada de expulzie, creează condiții pentru apariția hemoroizilor. Pe măsură ce uterul crește, greutatea acestuia apasă pe venele din bazinul mic cauzând, în consecință, o dilatație varicoasă a venelor de la nivelul rectului și anusului. Constipațiile în timpul sarcinii cresc, de asemenea, riscul dezvoltării hemoroizilor. Hemoroizii apăruți în perioada de sarcină sau după naștere nu necesită tratament chirurgical. Frecvent, aceștia dispar de la sine după o anumită perioadă.

– Ce schimbări le stresează cel mai mult pe femei și cum pot fi ajutate când vine vorba de modificările care se produc în corpul lor, cum ar fi kilogramele în plus și schimbarea formelor?

Pierderea în greutate începe chiar din momentul nașterii: fătul, lichidul amniotic, placenta, lohiile și alte lichide ce părăsesc corpul reduc greutatea acestuia cu până la 7 kilograme în doar 24 de ore. Datele statistice arată că doar 20% dintre femei revin la greutatea de dinainte de sarcină în primele trei luni postpartum și 24% dintre femei păstrează cel puțin 10 kg din greutatea acumulată, la un an după naștere. Femeile care se îngrijorează de schimbarea formelor după naștere este bine să știe că pierderea în greutate necesită timp. Alăptarea favorizează scăderea în greutate. Exercițiile fizice, somnul suficient, dieta echilibrată și sănătoasă contribuie, de asemenea, la controlul greutății corpului.

După naștere, femeile pot consuma inclusiv fructe și legume proaspete, este un mit faptul că după naștere femeia ar trebui să consume doar terciuri cu zahăr și cereale. Fiecare mămică după naștere are nevoie de o dietă echilibrată, variată și bogată în nutrienți.

De unde apare depresia postanatală?

În ultimul timp se discută foarte des despre această tulburare postpartum cauzată de fluctuațiile hormonale produse după naștere. Stresul, nopțile nedormite, la fel, își pot lasă amprenta asupra sănătății psiho-emoționale și pot cauza nervozitate, agitație, tristețe, sentimente de învinovățire, schimbări bruște de dispoziție. Totuși, dacă aceste simptome durează mai mult de trei săptămâni, este indicat consultul medical. Sprijinul familial este foarte important în combaterea depresiei postpartum: familia trebuie să fie atentă și grijulie cu mămica care a născut, să împartă treburile casnice, astfel încât mămica să aibă suficient timp pentru nevoile ei și ale bebelușului. Fiecare mamă după naștere trebuie să ceară ajutorul celor din jur, ea nu se poate forța să facă totul singură.

– Cum poate fi depășită o altă problemă ca incontinența urinară?

Este rar întâlnită. Poate apărea la femeile care au suferit rupturi de perineu în timpul nașterii sau care au născut copii mari. În acest caz sunt recomandate exercițiile speciale de tonifiere a planșeului muscular perineal. În cele mai multe cazuri, problema trece de la sine, în formele grave – este necesară o consultație la medicul urolog.

– Ca să excludem miturile legate de relațiile sexuale de după naștere, ce se poate schimba? Când pot reveni femeile care au născut la viața sexuală?

Nu mai devreme de 42 de zile după naștere! Este important ca fiecare cuplu să știe: contactele sexuale după naștere pot fi reluate doar atunci când femeia se simte confortabil deja și este pregătită psihologic și fizic pentru a reveni la viața sexuală de până la naștere. Primele contacte sexuale pot cauza disconfort, durere locală, vaginul poate fi mai uscat, mai sensibil decât de obicei. Dacă femeia refuză, ea trebuie să fie înțeleasă de către partener. Stresul, oboseala și schimbările fizice și hormonale își pot lăsa amprenta inclusiv asupra libidoului, care scade în primele săptămâni după naștere.

– Este adevărat că femeile acodră mai multă atenție perioadei în care sunt însărcinate și se preocupă mai puțin de sănătatea lor după ce au născut? Ce sfaturi le oferă și cum au grijă medicii de la maternitatea Medpark de mămicile care au adus pe lume bebeluși acolo? Când sunt chemate la primul control și ce presupune?

În cazul unei nașteri naturale, fără complicații, controlul ginecologic este efectuat obligatoriu la 42 de zile după naștere (la încheierea perioadei de lăuzie), chiar dacă mama se simte bine. În cadrul acestuia, discutăm detaliat cu proaspăta mămică despre starea ei de sănătate, se evaluează aparatul genital (vulva, vaginul, colul uterin, uterul), sânii. În cazul în care s-au produs rupturi, scurgeri hemoragice abundente, în anemie, diabet gestațional și alte complicații – efectuăm prima consultație mai devreme, în decurs de 7 – 14 zile după naștere. În funcție de caz, recomandăm inclusiv efectuarea anumitor analize medicale. Dacă nașterea a avut loc prin cezariană, consultația se efectuează la 1 săptămână de la intervenție pentru a verifica plaga postoperatorie și a se asigura că vindecarea este adecvată.

În cazul în care apar simptome și complicații de orice natură, cum ar fi febra, durere, roșeață și duritate la nivelul sânilor, sângerari abundente și cheaguri mari din căile vaginale, paliditate, slăbiciune fizică, mama trebuie să se adreseze imediat la medicul specialist.

Mămicile își pot nota orice întrebare și afla toate răspunsurile atunci când vin la consultația de control. Medicii specialiști de la Medpark depun tot efortul pentru a ajuta graviduțele să aducă pe lume copilași sănătoși, oferindu-le grijă și servicii profesioniste, siguranță, încredere și confort psihologic.

Centrul de medicină materno-fetală este mai mult decât o maternitate. Pentru că fiecare sarcină are o evoluție individuală, echipele multidisciplinare extinse asigură managementul gravidelor cu diverse patologii, indiferent de complicațiile care pot apărea pe parcurs, iar echipa de neonatologi este pregătită să ofere suport avansat născuților prematuri, unic în sistemul privat.

Pentru detalii și programări accesați www.medpark.md sau telefonați la numărul 022 40 00 40, disponibil 24/7.

#DEZminte: Mituri despre Menopauză: “Începe întotdeauna la 50 de ani?”

În această ediție DEZminte, dezbatem 10 dintre cele mai răspândite mituri despre menopauză și le clarificăm împreună cu un invitat special,  Angela Stratulat, medic ginecolog. Vom discuta despre schimbările care au loc în corpul femeii, despre impactul menopauzei asupra sănătății și despre cum pot femeile să gestioneze mai ușor această etapă. Vom explora împreună adevărul din spatele miturilor și vom răspunde la întrebările publicului.

#StilIconic – Victoria Roșca în rolul Coco Chanel:”!”

Victoria Roșca, cunoscută sub numele de Zâmbărele, traversează o perioadă unică și plină de inspirație, atât în plan personal, cât și profesional. Acum, în așteptarea celui mai frumos rol al vieții – cel de mamă pentru a doua oară –, Victoria își continuă călătoria creativă și debutează în rolul iconicei Coco Chanel. Alegerea acestui personaj nu este întâmplătoare, ci simbolizează puterea transformării, curajul de a inova și eleganța atemporală, trăsături care rezonează perfect cu personalitatea și spiritul Victoriei.

Coco Chanel a revoluționat lumea modei, redefinind feminitatea și demonstrând că stilul este o expresie a libertății și a identității.

La fel, Victoria Roșca, cu umorul, energia și autenticitatea sa, a reușit să cucerească inimile publicului, devenind un simbol al creativității și al optimismului.

Transformarea sa în Coco Chanel este o celebrare a feminității în toate formele ei – fie că vorbim despre forța interioară, despre frumusețea subtilă sau despre capacitatea de a inspira.

*Partenerul general și locul de unde am găsit minunatele ținute:

Centrul Comercial UNIC

#mamasita: Slacfenco Anastasia alias mamadepisici – “Sarcina a fost groaznică!”

Sunt deja 3 luni din moment ce în casa invitatei noastre, Slacfenco Anastasia, a apărut un nou suflețel, “bombonica”, cum este dezmierdată de oamenii dragi. Și în acest episod de #mamasita, ultimul din acest an, aceasta ne povestește cum a fost sarcina și nașterea, dar și provocările prin care a trecut. Iar noi ne revenim în 2025 cu noi episoade superbe!

Un elev din Călărași, Moldova, dezvoltă o aplicație digitală dedicată turismului
Articolul anterior
Aderarea la Uniunea Europeană, discutată de Maia Sandu și președintele Austriei, Alexander Van der Bellen
Articolul următor