Cum ne protejăm de alergiile de primăvară?

Polen, fungi, alergenii casnici… Deși la prima vedere sunt substanțe inofensive, organismul nostru poate reacționa diferit la alergenii enumerați mai sus. Primăvara poate fi numit sezonul nasului înfundat, care curge neîncetat, al ochilor roșii și al strănuturilor repetate. De vină ar fi polenul care ”bântuie” în aer în mod excesiv și provoacă alergii. Cum să ne protejăm de alergiile de primăvară și ce teste trebuie să facem pentru a afla dacă suntem sau nu alergici la un anumit antigen, aflăm de la medicul alergolog, Stela Eftodiev.

separator
Stela Eftodiev, medic alergolog , specialist în diagnosticul de laborator Invitro Diagnostics
  • Ce înseamnă, de fapt, alergiile?

Alergia este definită ca o reacție exagerată a sistemului imunitar la pătrunderea substanțelor alergene (antigene). În ultimii ani crește morbiditatea maladiilor alergice sezoniere datorita poluării mediului ambiant.

  • Ce tipuri de alergii se întâlnesc primăvara?

Calendarul polenic din Moldova cuprinde perioadele: aprilie – mai, atunci când are loc înflorirea arborilor și arbuștilor (plop, arin, arțar, mesteacăn, frasin, stejar, nuc, pin), iunie – august – polenul cerealelor sau gramineelor (secara, ovăz, orz) și august – octombrie – polenul ierburilor (ambrozie, pelin). Sporii mucegaiurilor atmosferice (Cladosporium herbarum,Alternaria) deasemeni sunt in perioada sezoniera.

  • Cum se manifestă alergiile de sezon și pe cine afectează cel mai mult?

Afectează preponderent persoanele cu predispunere la alergii, adulții care în anamneză au intoleranța la unele produse alimentare. Apariția simptomelor clinice coincide cu perioada de polenizare. Cel mai frecvent este rinoconjunctivita alergica, care se manifesta prin strănut frecvent ,rinoree,obstrucție nazala, prurit nazal,ocular,lacrimații; uneori accese de astm bronhic; alergodermatoze.

  • Ce fel de teste trebuie să facem pentru a exclude sau a cunoaște exact de ce tip de alergie suferim?

Testele paraclinice sunt foarte importante pentru stabilirea diagnosticului și prevenirea formelor severe a alergiilor sezoniere. Testele se pot efectua ‚’’ In Vivo’’ ( teste de provocare pe bolnav) și ’’ In Vitro’’. Testele ‘’In Vitro’’ apreciază Imunoglobulina totală și alergenul specific către anumite substanțe alergene. In prezent sunt de baza, ținând cont de inofensivitatea pentru pacientul atopic, posibilitatea efectuarii testului pe perioada administrarii preparatelor antihistaminice.

  • Care este tratamentul pentru alergiile de primăvară?

Există metode specifice și nespecifice de tratament. Metoda specifică sau hiposensibilizarea specifică cu alergenii polenici se efectuează în secția specializata . Aplicarea metodelor nespecifice constă în controlul expunerii la alergeni și dieta hipoalergică de eliminare. Concentrația maxima de polen este dimineața,este binevenit sa evitam plimbările în aer liber in orele matinale și aerisirii încăperii în această parte a zilei. Utilizarea umidificatoarelor și purificatoarele de aer ,care capteaza polenul din incaperi , utilizarea măștilor, ochelarilor de protecție pentru a scădea pătrunderea concentrației excesive de polen.

O altă modalitate de tratament este farmacoterapia sau administrarea medicamentelor, în dependență de manifestările clinice, precum: antihistaminicile, vasoconstrictoare( decongestionante), corticosteroizi intranazal.

  • La ce riscuri ne putem supune dacă nu cunoaștem că avem alergie la un anumit produs/substanță?

Este important consultul la medic specialist alergolog , pentru concretizarea diagnosticului cu scopul evitării formelor severe ale alergiilor, care afectează calitatea vieții.

Invitro Diagnostics.  Analize de laborator de precizie înaltă, consultații medicale, ginecologie, ecografie. Info Line: 078903999

Pentru informații accesați site-ul www.invitro.md  sau pagina de facebook .

Sursa

Motivul pentru care este bine să nu îți faci patul în primele ore ale zilei. Un medic spulberă orice mit legat de disciplina dis de dimineață

Dacă nu știai, nu e chiar indicat să îți faci patul în primele ore ale zilei. Iată ce a spus un doctor despre acest obicei, considerat de cei mai mulți un semn de ordine și rutină.

Un medic consideră că nu este bine să îți faci patul în primele ore ale dimineții. Specialistul a explicat într-o filmare de pe rețelele de socializare ce se ascunde în spatele acestui fapt.

Mulți experți nu recomandă să se facă acest lucru dimineața, cu toate că oamenii se gândesc să păstreze mediul curat și ordonat.

Un medic din India a dezvăluit că riscăm să ne expunem unui pericol la care nu ne-am fi gândit.

Karan Raj susține că atunci când îți aranjezi patul prinzi peste 1,5 milioane de acarieni care se acumulează peste noapte și care se pot reproduce foarte ușor.

Acarienii se hrănesc cu particulele de piele moartă și se dezvoltă în medii calde și umede, motiv pentru care nu este bine să îți ordonezi așternutul imediat cum te-ai trezit.

Din păcate, se poate ajunge la astm bronșic și alergii.

„Oprește-te din a-ți face patul dimineața, te va menține sănătos. Când ne facem patul dimineața, captăm acarienii de praf care s-au acumulat peste noapte. Acești prădători microscopici, care au mai puțin de un milimetru lungime, se hrănesc cu solzii pielii umane.

Se dezvoltă în medii umede. Când dormim noaptea, corpurile noastre devin calde și transpirate, făcându-le ținte principale pentru ca acești acarieni să se hrănească. Vor lăsa în urmă excreții care ne pot da astm. Strângerea patului dimineața captează toată această umezeală și oferă un cămin confortabil pentru 1,5 milioane dintre aceștia”, a declarat Karan Raj, într-un videoclip pe TikTok.

Cum să scapi de acarieni

Dacă vrei să scapi de acarieni, trebuie să urmezi câțiva pași simpli.

Pentru a scăpa de acarienii care se adună în lenjerie este bine să o lași nefăcută o perioadă și să aerisești camera.

Deschide geamurile și lasă aerul curat să intre în casă, potrivit Realitatea.net.

Permite soarelui să pătrundă în locuință pentru a scăpa de acarieni, pentru că aceștia mor din cauza soarelui și a aerului proaspăt.

Aceste lucruri au fost demonstrate de numeroase studii, cel mai recent fiind realizat de cercetătorii de la Universitatea Kingston din Londra, Marea Britanie.

150 de operații de transplant au fost efectuate în Moldova în anul 2023

Instituţiile medico-sanitare contractate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) au realizat anul trecut 150 de operaţii de transplant, cu 30 mai multe faţă de anul 2023.

Potrivit CNAM, din numărul total de operații realizate, trei au fost transplanturi de ficat, trei – de rinichi, 38 – de cornee, 104 – transplanturi de membrană amniotică pe suprafața oculară, o prelevare de ficat și o prelevare de rinichi de la donator viu.

De menționat că, pentru aceste intervenții, din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală au fost alocate peste 5,7 milioane de lei.

Operațiile de transplant sunt efectuate în două instituţii medico-sanitare publice contractate de CNAM – Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga” şi Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”.

De asemenea, reprezentanții CNAM menționează că, costul unei operaţii de transplant de ficat constituie 789.605 lei, transplant de rinichi – 180.360 lei, al celui de cornee (fără costul corneei) – 21.889 lei, transplant de membrană amniotică pe suprafața oculară – 17.630 lei, prelevare de ficat de la donator viu – 148.927 lei, iar prelevare de rinichi – 27.931 lei.

În anul 2024, pentru efectuarea operațiilor de transplant a fost prevăzută suma de 12,3 milioane de lei.

Tot mai multe cazuri de tuse convulsivă în Moldova

În primele două luni ale anului 2024, în Republica Moldova s-au înregistrat 493 de cazuri de tuse convulsivă, cu 72 mai multe decât în tot anul 2023. Cei mai afectați sunt copiii de până la șase ani.

Potrivit reprezentanților Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) dacă în anii 2021-2022 s-au înregistrat numai câte cinci cazuri de tuse convulsivă, din august 2023 au început să fie depistate tot mai multe, transmite europalibera.org.

În ultimii ani, în Republica Moldova nu au fost înregistrate decese cauzate de tuse convulsivă. Specialiștii spun că boala se tratează simptomatic, iar cel mai important este adresarea la timp la medic și diagnosticarea corectă. 

În rândul adulților, tusea poate afecta sistemul gastro-intestinal.

Cea mai bună metodă de prevenție este vaccinarea. În Republica Moldova, rata de vaccinare contra tusei convulsive este de 87,4%, față de 95% cât recomandă Organizația Mondială a Sănătății.

Specialiștii precizează că în Republica Moldova s-au înregistrat și câte 600 de cazuri pe an, iar vârful durează un an, un an și jumătate, pentru că rata de imunizare este joasă, se întârzie cu vaccinarea, nu se administrează la două sau patru luni. De asemenea, se menționează că, cu cât se amână mai mult vaccinarea, cu atât boala se poate dezvolta. 

Schema completă de vaccinare este la două, patru și șase luni și boosterul, 22-24 de luni ale copilului. În Moldova este disponibil vaccinul pentavalent cu componentul pertussis celular.

Tusea convulsivă este o boală respiratorie foarte contagioasă cauzată de bacteria Bordetella pertussis, care elimina toxine care distrug cilii și determină inflamarea căilor respiratorii. Bacteria se transmite ușor de la o persoană la alta prin tuse și strănut.

Se manifestă prin accese de tuse violentă, necontrolabilă, care fac dificilă respirația. La finalul accesului de tuse, inspirul adânc determina un zgomot asemănător ragetului emis de măgar, de aici termenul popular de “tuse măgărească”.

În stadiile timpurii, boala este similară răcelii comune. Adesea, boala este diagnosticată numai în stadiul în care apar simptome mai severe.

Tusea convulsivă poate să provoace complicații severe și uneori fatale în cazul sugarilor și copiilor mici, în special celor care nu au fost vaccinați. Printre acestea: pneumonie, apnee (oprirea respirației), encefalopatie, fracturi costale, incontinență urinară.

Un aperitiv de sărbătoare de la Dianna Rotaru
Articolul anterior
Alergolog: Ce teste trebuie să faci pentru a fi sigură că piciul tău nu are alergie?
Articolul următor