Cum ne protejăm de alergiile de primăvară?

Polen, fungi, alergenii casnici… Deși la prima vedere sunt substanțe inofensive, organismul nostru poate reacționa diferit la alergenii enumerați mai sus. Primăvara poate fi numit sezonul nasului înfundat, care curge neîncetat, al ochilor roșii și al strănuturilor repetate. De vină ar fi polenul care ”bântuie” în aer în mod excesiv și provoacă alergii. Cum să ne protejăm de alergiile de primăvară și ce teste trebuie să facem pentru a afla dacă suntem sau nu alergici la un anumit antigen, aflăm de la medicul alergolog, Stela Eftodiev.

separator
Stela Eftodiev, medic alergolog , specialist în diagnosticul de laborator Invitro Diagnostics
  • Ce înseamnă, de fapt, alergiile?

Alergia este definită ca o reacție exagerată a sistemului imunitar la pătrunderea substanțelor alergene (antigene). În ultimii ani crește morbiditatea maladiilor alergice sezoniere datorita poluării mediului ambiant.

  • Ce tipuri de alergii se întâlnesc primăvara?

Calendarul polenic din Moldova cuprinde perioadele: aprilie – mai, atunci când are loc înflorirea arborilor și arbuștilor (plop, arin, arțar, mesteacăn, frasin, stejar, nuc, pin), iunie – august – polenul cerealelor sau gramineelor (secara, ovăz, orz) și august – octombrie – polenul ierburilor (ambrozie, pelin). Sporii mucegaiurilor atmosferice (Cladosporium herbarum,Alternaria) deasemeni sunt in perioada sezoniera.

  • Cum se manifestă alergiile de sezon și pe cine afectează cel mai mult?

Afectează preponderent persoanele cu predispunere la alergii, adulții care în anamneză au intoleranța la unele produse alimentare. Apariția simptomelor clinice coincide cu perioada de polenizare. Cel mai frecvent este rinoconjunctivita alergica, care se manifesta prin strănut frecvent ,rinoree,obstrucție nazala, prurit nazal,ocular,lacrimații; uneori accese de astm bronhic; alergodermatoze.

  • Ce fel de teste trebuie să facem pentru a exclude sau a cunoaște exact de ce tip de alergie suferim?

Testele paraclinice sunt foarte importante pentru stabilirea diagnosticului și prevenirea formelor severe a alergiilor sezoniere. Testele se pot efectua ‚’’ In Vivo’’ ( teste de provocare pe bolnav) și ’’ In Vitro’’. Testele ‘’In Vitro’’ apreciază Imunoglobulina totală și alergenul specific către anumite substanțe alergene. In prezent sunt de baza, ținând cont de inofensivitatea pentru pacientul atopic, posibilitatea efectuarii testului pe perioada administrarii preparatelor antihistaminice.

  • Care este tratamentul pentru alergiile de primăvară?

Există metode specifice și nespecifice de tratament. Metoda specifică sau hiposensibilizarea specifică cu alergenii polenici se efectuează în secția specializata . Aplicarea metodelor nespecifice constă în controlul expunerii la alergeni și dieta hipoalergică de eliminare. Concentrația maxima de polen este dimineața,este binevenit sa evitam plimbările în aer liber in orele matinale și aerisirii încăperii în această parte a zilei. Utilizarea umidificatoarelor și purificatoarele de aer ,care capteaza polenul din incaperi , utilizarea măștilor, ochelarilor de protecție pentru a scădea pătrunderea concentrației excesive de polen.

O altă modalitate de tratament este farmacoterapia sau administrarea medicamentelor, în dependență de manifestările clinice, precum: antihistaminicile, vasoconstrictoare( decongestionante), corticosteroizi intranazal.

  • La ce riscuri ne putem supune dacă nu cunoaștem că avem alergie la un anumit produs/substanță?

Este important consultul la medic specialist alergolog , pentru concretizarea diagnosticului cu scopul evitării formelor severe ale alergiilor, care afectează calitatea vieții.

Invitro Diagnostics.  Analize de laborator de precizie înaltă, consultații medicale, ginecologie, ecografie. Info Line: 078903999

Pentru informații accesați site-ul www.invitro.md  sau pagina de facebook .

Sursa

Avertisment! Numărul bolnavilor de cancer s-ar putea dubla curând

Tot mai multe cazuri de cancer. Potrivit chirurgului clujean Patriciu Achimaș Cadariu, este esențial să ne pregătim încă de acum pentru o creștere rapidă a numărului de îmbolnăviri, pe fondul îmbătrânirii populației și a unui stil de viață nesănătos, accentuat de o monitorizare deficitară a pacienților din grupurile de risc. Declarațiile au fost prezentate de Actual de Cluj, scrie doctorulzilei.ro.

Patriciu Andrei Achimaș-Cadariu este specializat în obstetrică-ginecologie și a deținut funcția de ministru al sănătății în guvernul Dacian Cioloș. Este conferențiar universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” și doctor în științe medicale.

„Evit să fac previziuni alarmiste, dar este posibil ca volumul de pacienți, în special în domeniul cancerului, să crească cel puțin dublu în viitor. Referitor la afecțiunile cardiovasculare, nu fiind expert în acest domeniu, cred că ar fi indicat să consultăm opinia colegilor, dar cu siguranță ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de pacienți”, a subliniat deputatul clujean, potrivit G4media.ro. 

El consideră că, pe lângă implementarea unor strategii coerente, este necesară construirea de noi spitale, îmbunătățirea pregătirii personalului medical și, mai ales, promovarea educației sanitare.

Medicul a precizat că un aspect fundamental este educația. Pentru a preveni problemele majore de sănătate, este esențial să învățăm că este necesar să ne prezentăm regulat la medic. În unele țări, cei care nu se prezintă riscă să nu beneficieze de decontarea unor tratamente. De asemenea, ar fi benefic să învățăm despre efectele nocive ale fumatului, despre faptul căm nu este recomandat decât în cantități moderate – totuși, etanolul în sine este un agent toxic, și despre importanța activității fizice, precum și despre menținerea unui indice de masă corporală sănătos.

În loc să adoptăm o alimentație echilibrată, bazată pe consumul de fructe și legume, este tentant să îi oferim copilului un pumn de ciocolată să o ia cu el la școală și să scăpăm de grija mesei sale. În loc să ne dedicăm timpul copilului pentru activități în aer liber sau pentru practicarea unui sport, nu este mai simplu să ne lăsăm copilul în fața televizorului sau să petrecem timp inactiv pe canapea?

Acestea sunt aspecte care țin, în cele din urmă, de bun simț. Da, viața modernă s-a schimbat radical într-un timp foarte scurt, iar din perspectivă antropologică, suntem aproape de momentul în care pentru a ne hrăni, oamenii alergau kilometri întregi în fiecare zi și consumau cantități reduse de alimente. Această schimbare s-a produs cu rapiditate.

Guvernul a aprobat acțiunile necesare pentru reducerea mortalității prin cancer și susținerea pacienților diagnosticați cu această boală cruntă

Executivul a aprobat, la inițiativa Ministerului Sănătății, Planul de acțiuni pentru perioada 2024-2025 privind implementarea Programului național de control al cancerului pentru anii 2016-2025.

Planul stabilește acțiuni concrete în vederea depistării precoce și controlul cancerului, precum și accesul la servicii calitative de diagnostic, tratament și îngrijire continuă a pacienților cu maladii oncologice.

În ultimele decenii se constată o creștere a indicilor morbidității şi mortalității prin cancer în lume, inclusiv în Republica Moldova. Anual sunt înregistrate circa 10.000 cazuri de tumori maligne la nivel național, acestea ocupând locul doi printre principalele cauze de deces dintre bolile netransmisibile.

Maladiile oncologice au rate de vindecare ridicate atunci când sunt depistate precoce și tratate conform celor mai bune practici internaționale.

Astfel, documentul de politici urmărește reducerea mortalității prin cancer cu 7% la nivel național până în anul 2025, prin modernizarea și fortificarea serviciilor de diagnosticare a pacienților cu maladii oncologice, actualizarea și extinderea listei naționale de medicamente oncologice esențiale, dezvoltarea serviciilor paliative şi a celor de reabilitare pentru pacienții oncologici.

#unicLifeHacks: Top 5 tipuri de tricouri pe care trebuie să le ai în garderobă

🤗

Tricoul, un element vestimentar nelipsit, de altfel, din garderoba oricui, însă căruia cu siguranță nu îi oferim suficientă importanță. Tricoul îți poate fi cel mai bun aliat. Sau, din contră, cel mai mare dușman.
O primă greșeală pe care o facem cei mai mulți dintre noi când vine vorba de achiziționarea unui tricou este legată de alegerea dimensiunii corecte. De exemplu, un tricou S de la brandul X îți este numai bun, în timp ce tot S, dar de la alt brand îți este larg. Ca să fii sigur că nu dai greș cu un articol atât de simplu, ne-am gândit să-ți prezintăm câteva sfaturi legate de cum și mai ales ce fel de modele trebuie neapărat să ai în garderobă.


*Partenerul emisiunii –UNIC  – https://www.instagram.com/unic.md/ 
*Prezentator – Luciana Gurduz – https://www.instagram.com/lucianagurduz/

Un aperitiv de sărbătoare de la Dianna Rotaru
Articolul anterior
Alergolog: Ce teste trebuie să faci pentru a fi sigură că piciul tău nu are alergie?
Articolul următor