Cum ne protejăm de alergiile de primăvară?

Polen, fungi, alergenii casnici… Deși la prima vedere sunt substanțe inofensive, organismul nostru poate reacționa diferit la alergenii enumerați mai sus. Primăvara poate fi numit sezonul nasului înfundat, care curge neîncetat, al ochilor roșii și al strănuturilor repetate. De vină ar fi polenul care ”bântuie” în aer în mod excesiv și provoacă alergii. Cum să ne protejăm de alergiile de primăvară și ce teste trebuie să facem pentru a afla dacă suntem sau nu alergici la un anumit antigen, aflăm de la medicul alergolog, Stela Eftodiev.

separator
Stela Eftodiev, medic alergolog , specialist în diagnosticul de laborator Invitro Diagnostics
  • Ce înseamnă, de fapt, alergiile?

Alergia este definită ca o reacție exagerată a sistemului imunitar la pătrunderea substanțelor alergene (antigene). În ultimii ani crește morbiditatea maladiilor alergice sezoniere datorita poluării mediului ambiant.

  • Ce tipuri de alergii se întâlnesc primăvara?

Calendarul polenic din Moldova cuprinde perioadele: aprilie – mai, atunci când are loc înflorirea arborilor și arbuștilor (plop, arin, arțar, mesteacăn, frasin, stejar, nuc, pin), iunie – august – polenul cerealelor sau gramineelor (secara, ovăz, orz) și august – octombrie – polenul ierburilor (ambrozie, pelin). Sporii mucegaiurilor atmosferice (Cladosporium herbarum,Alternaria) deasemeni sunt in perioada sezoniera.

  • Cum se manifestă alergiile de sezon și pe cine afectează cel mai mult?

Afectează preponderent persoanele cu predispunere la alergii, adulții care în anamneză au intoleranța la unele produse alimentare. Apariția simptomelor clinice coincide cu perioada de polenizare. Cel mai frecvent este rinoconjunctivita alergica, care se manifesta prin strănut frecvent ,rinoree,obstrucție nazala, prurit nazal,ocular,lacrimații; uneori accese de astm bronhic; alergodermatoze.

  • Ce fel de teste trebuie să facem pentru a exclude sau a cunoaște exact de ce tip de alergie suferim?

Testele paraclinice sunt foarte importante pentru stabilirea diagnosticului și prevenirea formelor severe a alergiilor sezoniere. Testele se pot efectua ‚’’ In Vivo’’ ( teste de provocare pe bolnav) și ’’ In Vitro’’. Testele ‘’In Vitro’’ apreciază Imunoglobulina totală și alergenul specific către anumite substanțe alergene. In prezent sunt de baza, ținând cont de inofensivitatea pentru pacientul atopic, posibilitatea efectuarii testului pe perioada administrarii preparatelor antihistaminice.

  • Care este tratamentul pentru alergiile de primăvară?

Există metode specifice și nespecifice de tratament. Metoda specifică sau hiposensibilizarea specifică cu alergenii polenici se efectuează în secția specializata . Aplicarea metodelor nespecifice constă în controlul expunerii la alergeni și dieta hipoalergică de eliminare. Concentrația maxima de polen este dimineața,este binevenit sa evitam plimbările în aer liber in orele matinale și aerisirii încăperii în această parte a zilei. Utilizarea umidificatoarelor și purificatoarele de aer ,care capteaza polenul din incaperi , utilizarea măștilor, ochelarilor de protecție pentru a scădea pătrunderea concentrației excesive de polen.

O altă modalitate de tratament este farmacoterapia sau administrarea medicamentelor, în dependență de manifestările clinice, precum: antihistaminicile, vasoconstrictoare( decongestionante), corticosteroizi intranazal.

  • La ce riscuri ne putem supune dacă nu cunoaștem că avem alergie la un anumit produs/substanță?

Este important consultul la medic specialist alergolog , pentru concretizarea diagnosticului cu scopul evitării formelor severe ale alergiilor, care afectează calitatea vieții.

Invitro Diagnostics.  Analize de laborator de precizie înaltă, consultații medicale, ginecologie, ecografie. Info Line: 078903999

Pentru informații accesați site-ul www.invitro.md  sau pagina de facebook .

Sursa

Intervenție chirurgicală, realizată în premieră în Republica Moldova! Despre ce este vorba

O intervenție chirurgicală a fost realizată în premieră în Republica Moldova. Este vorba despre esofagoplastie prin abord miniminvaziv, operația fiind efectuată la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Potrivit reprezentanților instituției medicale, echipa operatorie a fost compusă din colegi de peste hotare, asistați de chirurgii SCR. Intervenția a durat peste 7 ore, iar pacientul a fost un bărbat de 56 de ani, scrie newtv.md.

„Acest tip de intervenții le efectuăm și noi de mult timp, însă prin metode clasice. În cazul dat, colegul nostru din România, a efectuată această intervenție prin metoda laparoscopică, toracoscopică. A fost o primă intervenție efectuată în acest mod la noi în țară”, a menționat Alexandru Toma, șeful secției Chirurgia Toracică.

Plastia de esofag este o intervenție chirurgicală care are scopul de a reconstrui esofagul prin înlocuirea unei părți a acestuia cu țesut din alte regiuni ale corpului.

Pacientul a fost deja externat și se simte bine.

Intervenția a avut loc în cadrul Conferinței științifico-practice cu participare internațională: Complicațiile bolii de reflux gastroesofagian, ce s-a desfășurat în perioada 20-21 septembrie în cadrul instituției.

Verifică VEDEREA GRATUIT în perioada 10 – 13 Octombrie în incinta CC MallDova

Datorită succesului campaniei expres-testarea vederii din primăvara, anul curent, unde aproximativ 5 000 de persoane au beneficiat de testare, am decis să prelungim această inițiativă și în luna Octombrie, celebrând astfel ZIUA MONDIALĂ A VEDERII.

Astfel, Optica Familiei (Farmacia Familiei) organizează, în perioada 10-13 octombrie, în incinta Shopping Malldova, Campania de Screening GRATUIT a Vederii.

Timp de patru zile, de la orele 12:00-20:00, specialiști optometriști și medici oftalmologi de înaltă calificare, vor face un screening oftalmologic, GRATUIT, cu ajutorul echipamentelor moderne.

Această campanie are ca scop depistarea la timp a deficiențelor de vedere și prevenirea dezvoltării lor ulterioare atât la copii cu vârsta de la 3 ani, cât și la adulți. Mai mult, pe lângă screening-ul propriu-zis, în cadrul campaniei, oamenii vor fi informați cum să-și protejeze vederea, dar și despre importanța examinărilor oculare regulat, de către un medic oftalmolog.

Fii cu un pas înaintea tulburărilor de vedere, vino la un Screening Oftalmologic GRATUIT! Ține-ți minte că diagnosticul timpuriu şi tratamentul corect sunt esenţiale pentru sănătatea ochilor.

#usideschise: Olesea Sveclă acasă la Șoldănești – și-a revăzut profesorii, am stat la discuții cu părinții și i-am văzut casa!

Olesea Sveclă – colega noastră de la unic, regizoare, actriță și mai nou Actriță Emerită ne-a invitat la ea acasă, în Șoldănești. Deși ar părea că vine des pe acasă, ne-a recunoscut că nu a fost de ani buni la școală sau în locurile turistice frumoase din localitatea sa. Am stat la discuții cu părinții ei, ne-au povesti cum a fost aceasta în copilăre, am flat de ce a decis să se facă actriță și cum și-a pus amprenta asupra ei locul de baștină. În acest episod #usideschise prin Moldova vă invităm să descoperiți locurile frumoase din Șoldănești!!

Un aperitiv de sărbătoare de la Dianna Rotaru
Articolul anterior
Alergolog: Ce teste trebuie să faci pentru a fi sigură că piciul tău nu are alergie?
Articolul următor