Interviu despre chirurgia de 1 zi cu directorul general Medpark, Olga Șchiopu: “În spate este o industrie întreagă care lucrează pentru ca acest fapt să fie realizat”

Chirurgia de 1 zi este un trend mondial în chirurgie și se practică deja aproape în toate clinicile din Europa și din Occident. Recent, Spitalul Internațional Medpark a lansat chirurgia de o zi și în Republica Moldova. Mai multe despre acest domeniu chirurgical inovativ și avantajele pentru pacient în interviul cu directorul general Medpark, Olga Șchiopu.

separator

DSC_7751 (1)

  • unicamd unica.md Haideți să o luăm de la început, ce înseamnă această chirurgie de o zi, pentru că undeva sună ireal, doar o zi?

  • Olga Șchiopu Chirurgia de o zi este un concept popular la nivel mondial și, ca de fiecare dată când vorbim despre cost-eficiență, a fost lansat în SUA, unde se aplică deja de câteva decenii. Și acum, în varianta clasică, chirurgia ambulatorie înseamnă că pacientul a venit dimineața pentru o intervenție chirurgicală și după-amiază sau seara pleacă acasă. Dar aici nu vorbim doar de intervenții mici, cum suntem noi obișnuiți, așa cum sunt adenoizii sau amigdale. Vorbim de interventii chirurgicale mult mai mari și mult mai complexe. De exemplu, cu ușurință se poate interna și externa într-o zi un pacient care a venit pentru o proteză de genunchi.
  • unicamd unica.md Incredibil! Acum dacă stau să mă gândesc, nu e nevoie să stai mai multe zile în spital ca să fii observat, ca medicii să țină cont de situația fizică sau e un mit?

  • Olga Șchiopu Există un complex de măsuri care stau în spatele acestui concept și aici vreau să pun în evidență cum s-a pregătit Medpark de lansarea chirurgiei de 1 zi. Este vorba de metode speciale de anestezie – aici nu poate fi folosită anestezia generală în forma ei clasică, adică pacientul nu adoarme. Se folosesc multe alte metode alternative, mult mai complicate din punct de vedere tehnic.

    Pacientul este conștient și pe parcursul operației și imediat după. Este vorba de instrumentar special în timpul intervenției chirurgicale, care minimizează inciziile, practic nu există hemoragie. Se folosesc suturi și pansamente speciale care permit externarea imediată a pacientului. Deci, în spate este o industrie întreagă care lucrează ca acest fapt să fie realizat. Pacientul nu știe ce se întâmplă de fapt, el a venit și s-a dus. Adică nu cunoaște tot procesul tehnologic.

  • unicamd unica.md Să înțeleg că ulterior și cicatricele sunt mai mici în comparație cu alte operații?

  • Olga Șchiopu Vindecarea este mult mai rapidă, cicatricele sunt mai mici și mai există și confortul pacientului, care un foarte scurt timp este în afara activităților sale cotidiene și în afara habitatului său obișnuit, adică a domiciliului.
    Și, pe de altă parte, oricât de performantă, modernă, curată și aseptică nu ar fi o instituție medicală, oricum ea rămâne un mediu periculos pentru pacient, în care există riscul de infecție, riscul de iatrogenie și multe altele. Deci, pacientul trebuie să cunoască că, cu cât mai repede se merge acasă, cu atât este mai bine pentru el. În spital nu e de stat.
  • unicamd unica.md De ce vă întreb, pentru că foarte mulți dintre noi consideră că acasă sunt singur, dacă o să am tensiune, dacă o să leșin, dacă o să am un anumit efect după operație și atunci foarte mulți, psihologic, vor să stea în spital sub supravegherea medicului. Să înțeleg că e vorba doar de un mit și e undeva la nivel psihologic? Nu e neapărat să stăm în spital atâtea zile?

  • Olga Șchiopu Noi trebuie să ne pregătim pentru o intervenție chirurgicală foarte conștient, așa cum planificăm o achiziție mare, o construcție. Facem mai multe consultații până la intervenție, cunoaștem în detaliu ce se va întâmpla pe parcurs, cunoaștem toate posibilele abateri de la normalitate, cunoaștem cum să evităm riscurile, cum să ținem sub control situația. Deci, este un proces de școlarizare și de pregătire până la operație. Pacientul trebuie să fie foarte pregătit când merge la intervenția chirurgicală și să fie cooperant. Evident că nu este aplicabil pentru absolut toți pacienții. Avem nevoie de un pacient relativ sănătos din punct de vedere somatic, compliant, conștient și capabil să urmărească toate instrucțiunile. Deci, în fond, pentru cei care sunt în vârsta activă și muncesc mult este o soluție ideală. Pentru că pacientul participă foarte mult participă în acest proces, foarte mult depinde de el.
  • unicamd unica.md Depinde și vârsta pacientului? Este o vârstă pentru intervențiile de 1 zi?

  • Olga Șchiopu Nu este nicio vârstă. Vorbim despre cât de activ este pacientul, cât de mobil, păstrat din punct de vedere somatic și capabil să urmeze instrucțiunile.
  • unicamd unica.md Chirurgia de 1 zi pentru noi chiar este ceva nou, ceva inovativ, ceva ce nu a mai fost și atunci presupun că și cheltuielile sunt altele sau cum stăm la acest capitol?

  • Olga Șchiopu Având în vedere că într-o instituție medicală partea cea mai importantă de costuri o reprezintă salariile personalului medical, atunci când perioada de spitalizare a pacientului se reduce semnificativ, respectiv și numărul de personal implicat în tratamentul acestor pacienți la fel se reduce, se reduce timpul alocat și costurile, cât nu ar fi de paradoxal, scad.

    Asta e noutate bună, să știți. Fiindcă foarte multă lume are frică să încerce ceva nou crezând că va fi ceva foarte scump. Există percepția aceasta undeva și este bine ca lumea să știe că nu este chiar așa.

  • unicamd unica.md Dacă este să vorbim despre acele domenii și acele boli care pot fi operate, am putea să enumerăm câteva?

  • Olga Șchiopu La momentul de față ar fi mai simplu să enumerăm ce nu se încadrează în acest concept din acele 11 specialități chirurgicale pe care noi le avem de mulți ani deja la Medpark, din momentul în care ne-am lansat. Doar chirurgia pe creier deschis, evident că nu este acolo, chirurgia abdominală deschisă nu este, dar în fiecare specialitate se regăsesc majoritatea patologiilor care pot fi operate după acest concept.
    Încă o dată subliniez, există un proces de pregătire până la, există un proces de selecție a pacienților, există o participare activă a pacientului și atunci noi, instituția medicală împreună cu pacientul de cealaltă parte putem reuși să facem lucrurile foarte rapid, comod, eficient și cu stres minim legat de spitalizare.
  • unicamd unica.md Deja aveți pacienți care au fost operați timp de o zi și au plecat acasă? A fost pus în practică acest concept?

  • Olga Șchiopu Din momentul în care ne-am lansat avem durate foarte scurte de spitalizare, dar acum timp de un an întreg am pregătit procesul tehnologic din spate ca să putem veni cu un produs, să spunem așa, industrializat. Deci, în spate lucrează o mașină întreagă care permite ca mulți pacienți în multe specialități să fie trecuți repede prin acest ciclu chirurgical.
  • unicamd unica.md În cazul în care cineva este interesat sau într-adevăr are o problemă medicală și vrea să se trateze, dar nu are mult timp sau poate pleacă în afara țării, căci avem foarte mulți pacienți care vin să se trateze acasă că-i mai scump în străinătate, cum pot apela la dvs? Cum pot obține mai multe informații?

  • Olga Șchiopu Este foarte simplu. Există un număr de telefon care, sper, la momentul de față deja este cunoscut de mulți, 40 00 40 și acolo veți primi răspunsul la întrebări și programările de care aveți nevoie. Mai este și o mică ofertă în spate. Acei pacienți care vor trece prin acest ciclu chirurgical, vor fi recompensați pentru prima consultație.
  • unicamd unica.md Cum ați reușit totuși să implementați în Republica Moldova această inovație medicală, pentru că bănuiesc că nu este foarte simplu?

  • Olga Șchiopu Vă spun prin ce este diferit Medpark față de celelalte instituții medicale. Mai lucrează instituții medicale cu ciclu scurt de spitalizare, dar noi suntem primii care înglobăm toate specialitățile chirurgicale. Deci, industrializăm procesul. Cum am reușit? Prin pregătirea și calificarea specialiștilor în primul rând. Fiindcă, pentru lansarea acestui proiect, echipa anesteziologică evident a trecut prin multiple traininguri, am modificat protocoalele de anestezie, am luat alte preparate medicale cu care să lucrăm, am schimbat materialul de sutură, am aplicat tehnici minimal invazive, am trecut chirurgii prin traininguri și prin specializări în străinătate.
  • unicamd unica.md Chirurgii trebuie să aibă niște aptitudini mai speciale, să știe altceva?

  • Olga Șchiopu Nu este foarte diferit, dar trebuie mai mult să știe să lucreze cu aceste instrumentarii microchirurgicale sau minim invazive și, evident, este necesară o pregătire managerială a șefilor de departament, care trebuie să știe cum să gestioneze corect și rapid acest proces. Evident dacă fiecare își știe bine lucrul și se lucrează în echipă nu poate fi decât bine. Ne vor aprecia pacienții, dar noi credem că ne-am pregătit bine.
  • unicamd unica.md O noutate într-adevăr bună – chirurgia de o zi. Eu vă urez succes și cât mai mulți pacienți fericiți și sănătoși. Vă mulțumim!

#DEZminte: Mituri despre Menopauză: “Începe întotdeauna la 50 de ani?”

În această ediție DEZminte, dezbatem 10 dintre cele mai răspândite mituri despre menopauză și le clarificăm împreună cu un invitat special,  Angela Stratulat, medic ginecolog. Vom discuta despre schimbările care au loc în corpul femeii, despre impactul menopauzei asupra sănătății și despre cum pot femeile să gestioneze mai ușor această etapă. Vom explora împreună adevărul din spatele miturilor și vom răspunde la întrebările publicului.

#StilIconic – Victoria Roșca în rolul Coco Chanel:”!”

Victoria Roșca, cunoscută sub numele de Zâmbărele, traversează o perioadă unică și plină de inspirație, atât în plan personal, cât și profesional. Acum, în așteptarea celui mai frumos rol al vieții – cel de mamă pentru a doua oară –, Victoria își continuă călătoria creativă și debutează în rolul iconicei Coco Chanel. Alegerea acestui personaj nu este întâmplătoare, ci simbolizează puterea transformării, curajul de a inova și eleganța atemporală, trăsături care rezonează perfect cu personalitatea și spiritul Victoriei.

Coco Chanel a revoluționat lumea modei, redefinind feminitatea și demonstrând că stilul este o expresie a libertății și a identității.

La fel, Victoria Roșca, cu umorul, energia și autenticitatea sa, a reușit să cucerească inimile publicului, devenind un simbol al creativității și al optimismului.

Transformarea sa în Coco Chanel este o celebrare a feminității în toate formele ei – fie că vorbim despre forța interioară, despre frumusețea subtilă sau despre capacitatea de a inspira.

*Partenerul general și locul de unde am găsit minunatele ținute:

Centrul Comercial UNIC

#mamasita: Slacfenco Anastasia alias mamadepisici – “Sarcina a fost groaznică!”

Sunt deja 3 luni din moment ce în casa invitatei noastre, Slacfenco Anastasia, a apărut un nou suflețel, “bombonica”, cum este dezmierdată de oamenii dragi. Și în acest episod de #mamasita, ultimul din acest an, aceasta ne povestește cum a fost sarcina și nașterea, dar și provocările prin care a trecut. Iar noi ne revenim în 2025 cu noi episoade superbe!

Scutece ieftine pe Facebook. Sute de mămici au fost păcălite
Articolul anterior
Fiul președintelui Ion Iliescu, Bujor Sion de 62 ani surprins la brațul soției de 27 ani
Articolul următor