7 motive pentru care trebuie să consumi vitamina C

Vitamina C este antioxidantul care protejează organismul de agenții patogeni, întărind sistemul imunitar.  Neutralizează radicalii liberi și facilitează absorbția fierului la nivelul tubului digestiv. 

separator

Galina Tomaş,
Medic Magistru în
Sănătatea Publică

Participă la metabolismul glucozei, al colagenului și al acidului folic. Ajută la regenerarea celulelor, precum și la vindecarea lor în cazul leziunilor. Află de ce vitamina C este considerată și vitamina vieții de la expertul nostru.

Beneficiile vitaminei C (acid ascorbic)

Am auzit cu toții povestea veche a conchistadorilor care mureau din cauza scorbutului, boală cauzată de lipsa aportului de vitamina C în organism. Deși descoperirea acestei vitamine s-a făcut cu mult timp în urmă, spre surprinderea noastră, mai avem cazuri (nu puține) și astăzi de pacienți care suferă de această boală. În special, familiile care se hrănesc cu produse ieftine, procesate termic, semipreparate, care au o alimentație săracă în fructe și legume.

Desigur afecțiunile cauzate de carența de vitamina C sunt multiple, dar să vedem importanța ei pentru sănătatea noastră:

  • Cel mai important rol pe care îl are acidul ascorbic este participarea la producerea de colagen în țesutul conjunctiv. Componentă importantă a ligamentelor, tendoanelor, vaselor de sânge și oaselor, asigurând o structură stabilă și flexibilă a țesuturilor. Organele care conțin un procentaj ridicat de colagen sunt: pielea, membranele mucoase, dinții și oasele. De aceea este absolut necesar aportul zilnic de vitamina C pentru a avea dinți puternici și gingii sănătoase. În plus, transportă mai rapid calciu către celule.
  • Întărește imunitatea – este cel mai important nutrient pentru sistemul nostru de apărare împotriva bacteriilor, virușilor, microbilor. Luptă cu radicalii liberi care, dacă nu sunt anihilați se multiplică exploziv și își îndeplinesc activitatea lor distructivă.
  • Te ajută să-ți menții silueta. Probabil nu este o noutate că poți slăbi sănătos consumând zilnic lămâie sau greipfruit. Nutriționiștii introduce citricele în multe diete de slăbit, deși unii medici nu recunosc această calitate a vitaminei C.
  • Menține sănătatea văzului și ajută la vindecarea de cataractă, scade  tensiunea intraoculară în cazul bolnavilor de glaucom.

Știai că lichidul lacrimal conține mai mult cu 40% vitamina C decât sângele!

  • Încetinește procesul de îmbătrânire (destrugând radicalii liberi) și conferă elasticitate pielii (prin producerea de colagen), astfel tenul tău va fi neted și catifelat.
  • Reduce riscul de infarct miocardic, previne asteroscleroza, menținând pereții interior ai vaselor sanguine netezi și elastici.
  • Participă în procesul de sintetizare a serotoninei (substanță care contribuie la relaxarea organismului nostru), alungă oboseala, redă tonusul psihic, sporește capacitatea de concentrare și memorare – într-un cuvând este ”drogul” fericirii.

Deficitul de vitamina C în organism

Scorbutul este principal boală cauzată de carența de vitamina C, caracterizată prin căderea dinților, anemie, fragilitatea vaselor sanguine, dacă nu este tratată prin aportul de vitamina C pacientul poate ajunge la deces. Alte simptome ce țin de lipsa acidului ascorbic în organism sunt: scăderea în greutate, depresie, oboseală, slăbiciune, piele uscată.

Alimentele care conțin vitamina C

Necesarul zilnic de acid ascorbic pentru un copil este de la 35 mg pana la 65 mg și la adulți de la 60 mg până la 100 mg, iar cei care fumează necesarul este de până la 120 mg de acid ascorbic pe zi.

Produsele care conțin vitamina C sunt: măcieșul, coacăză, kiwi, broccoli, varza de Bruxelles, căpșuna, portocala, lămâia, conopida, grapefruit, zmeura, ficatul de vită, codul.

Dușmanii vitaminei C

Fiind o vitamină hidrosolubilă, în momentul fierberii se dizolvă în apă.  Evită pe cât posibil fierberea sau coacerea alimentelor. Consumă în stare crudă fructele, iar în cazul legumelor – pregătește-le la abur în timp scurt. Sucurile trebuie consumate imediat după stoarcere, deoarece este ușor oxidabilă. Iar lămâia trebuie adăugată în ceai, atunci când acesta este călduț.

Surplusul de vitamina C

Este una din vitamine care nu este toxică în cazul supradozei, deoarece organismul elimină surplusul de acid ascorbic prin urină, timp de 24 de ore. Poate apărea diareea care odată cu excluderea surplusului de vitamina C simptomul se remediază.

Notă: Cea mai indicată sursă de vitamina C în sezonul rece este ceaiul de măcieș sau din fructele de cătină, îți întărește sistemul imunitar și luptă cu gripa, răceala și virozele. Nu căuta vitamina C în farmacii… numai dacă medical ți-a indicat consumul acestor vitamine sintetice!

Text: Snejana Țugui

Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură. Concluziile unui studiu care a durat 30 de ani

Consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu riscul de deces prematur, dar fiecare aliment are un impact diferit asupra sănătății, potrivit unui studiu care s-a desfășurat pe o perioadă de 30 de ani, scrie CNN.

Alimentele ultraprocesate sunt cele care conțin ingrediente ce „nu sunt niciodată sau foarte rar folosite în bucătărie sau tipuri de aditivi ale căror funcție este să facă produsul final gustos sau mai atrăgător”, potrivit Organizație Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Aceste ingrediente, care se găsesc în produse precum băuturile răcoritoare, chipsuri, supe ambalate, nuggets de pui și înghețate, pot include conservanți împotriva mucegaiului sau a bacteriilor, coloranți artificiali, emulgatori care opresc separarea și zahăr, sare și grăsimi adăugate sau modificate pentru a face mâncarea mai gustoasă.

Carnea procesată și alimentele și băuturile cu zahăr nu prezintă aceleași riscuri precum cerealele integrale ultraprocesate, spre exemplu.

Studiul a analizat date obținute de la peste 100.000 de specialiști din domeniul sănătății din SUA care nu au avut cancer, boli cardiovasculare sau diabet.

În perioada 1986-2018, participanții au oferit informații despre sănătatea și stilul lor de viață din doi în doi ani. La fiecare patru ani, ei au completat un chestionar detaliat despre alimentație.

Grupul care a consumat cea mai redusă cantitate de alimente ultraprocesate a mâncat în jur de 3 mese pe zi, în medie, în timp ce grupul aflat la polul opus a servit cam șapte mese pe zi, potrivit studiului publicat miercuri în revista The BMJ.

Riscul de deces a fost cu 4% mai mare pentru cei care au mâncat cel mai mult, inclusiv un risc cu 9% mai mare de moarte din cauza bolilor neurodegenerative.

„Cerealele, pâinea din cereale integrale, de exemplu, sunt considerate alimente ultraprocesate, dar conțin diferite substanțe nutritive benefice, precum fibre, vitamine și minerale”, a explicat Dr. Mingyang Song, cercetătorul de la Harvard care a condus acest studiu.

„Pe de altă parte, cred că oamenii ar trebui să încerce să evite sau să limiteze consumul anumitor alimente ultraprocesate, precum carnea procesată, răcoritoarele îndulcite cu zahăr și băuturile îndulcite artificial.”

Cercetătorii au descoperit și că cel mai important factor care contribuie la reducerea riscului de deces este calitatea alimentației generale a unei persoane.

„Dacă oamenii mențin o dietă general sănătoasă, nu cred că trebuie să se sperie sau să se alarmeze. Modelul alimentar general rămâne factorul predominant care determină consecințele asupra sănătății.”

O dietă sănătoasă este variată, cu cât mai multe fructe și legume de diferite culori și cereale integrale, potrivit Dr. Peter Wilde, cercetător al Quadram Institute Bioscience din Marea Britanie.

„Dacă te îngrijorează aditivii alimentari, atunci alege alimente care un un nivel scăzut de aditivi. Ai grijă, totuși, la conținutul nutrițional al alimentelor ultraprocesate pe care alegi să le consumi.”

„Lucrurile nu sunt alb-negru. Un anumit aliment nu este nici bun, nici rău, ci conține elemente de ambele feluri, iar echilibru dintre cele două poate să depindă de cantitatea pe care o mănânci”, a mai spus Wilde.

sursa: digi24.ro

Ceaiul care te ajută după mesele copioase de Paşte. Este foarte eficient

Există un ceai care te poate ajuta după mesele copiase de Paște. Acesta are o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar puține persoane știu de el. Dacă ai probleme cu digestia sau te simți obosit, nutriționiștii îți recomandă să bei acest ceai.

Această băutură este o combinație între ceaiul verde și cel negru în ceea ce privește oxidarea frunzelor. El este originar din China si este un tip de ceai semifermentat. Ca şi ceaiul verde sau ceaiul negru, se obţine din planta Camellia sinensis, dar metoda de procesare este diferită.

Ceaiul verde este produs din frunze ceai proaspete, neoxidate (oxidarea reprezintă o serie de reacţii chimice care au loc ca urmare a expunerii la aer a frunzelor de ceai şi care influenţează gustul, culoare şi, într-o oarecare măsură, conţinutul nutriţional al ceaiului). Ceaiul negru, pe de altă parte, este produs din frunze complet oxidate.

Acest ceai semifermentat ajută la arderea grăsimilor și stimulează metabolismul. Antioxidanții și cofeina din el pot contribui la acest efect, dar ajută şi la gestionarea greutății. El te poate scăpa de bolile de inimă.

Consumul moderat din această băutură poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Ceaiul te poate ajuta la stimularea secreției de enzime digestive și la reducerea disconfortului gastric.

Te ajută să te relaxezi și să dormi mai bine

Datorită conținutului său bogat de antioxidanți, ceaiul Oolong, căci așa se numește, sprijină sistemul imunitar. El protejează organismul împotriva bolilor și infecțiilor. Ceaiul Oolongul conține L-teanină, un aminoacid care poate promova relaxarea și reducerea stresului, fără a produce somnolență.

Compuşii antioxidanţi și fitonutrienții din Oolong au proprietăți antiinflamatorii, care ajută la reducerea inflamației și a durerilor asociate cu diverse afecțiuni. Este indicat să bei Oolong zilnic pentru a vedea rezultate, potrivit Dcnews.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Fii sexy în noaptea dintre ani!
Articolul anterior
Natalia Gordienco a organizat un spectacol care a costat mai mult de 50 de mii de euro!
Articolul următor