Este foarte important pentru o femeie să aleagă în meniu alimente sănătoase, sigure pentru consum, cu atât mai mult atunci când aceasta devine însărcinată şi poartă în burtică un bebeluş. Una dintre delicatesele consumate frecvent în restaurantele din întreaga lume este brânza cu mucegai.
Însă ceea ce nu ştiu multe gravide este faptul că ar trebui să evite consumul acestui aliment pe perioada sarcinii. Specialiştii declară că femeile însărcinate şi copiii nu ar trebui să consume brânza cu mucegai.
Donează 10 lei pentru micuții bolnavi de cancer de la Institutul Oncologic.
Unul din motove este faptul că acest sortiment de brânză conţine multă tiramină, o substanţă rezultată în urma procesului de fermentaţie, ce poate declanşa alergii şi risc înalt ca bebeluşul să dezvolte astm, iritaţii oculare, lăcrimare excesivă, sinusită, candidoză şi mai multe tipuri de probleme respiratorii.
Alimentele prăjite în meniul femeii – pericol pentru sarcină şi fat!
Un studiu a scos la iveală că aproape jumătate dintre copiii cu rinită alergică au fost depistaţi pozitiv la testele cutanate de alergie, la mai multe feluri de mucegai. Aceste afecţiuni sunt însă o categorie de boli tratabile, care nu pun viaţa în pericol.
Pe de altă parte, brânza cu mucegai comportă o probabilitate mai mare să conţină Listeria, o bacterie care la persoanele sănătoase, inclusiv la gravide, rar dezvoltă boala, însă care poate fi fatală pentru făt sau nou-născut.
Dacă la gravide listerioza poate evolua asimptomatic, prin semne uşoare de răceală ori semne de toxiinfecţie alimentară, la făt – bacteria ajunge pe cale transplacentară şi poate determina avort spontan, moarte intrauterină, naştere prematură, greutate mică la naştere, probleme respiratorii, meningită, retard mental, paralizie, orbire la nou-născut etc.
Ce alimente să incluzi în alimentaţie înainte de a concepe un copil
Bacteria care cauzează listerioza este neutralizată în timpul preparării termice a alimentelor. Prin urmare, pentru a minimiza riscul contractării infecţiei, gravidele ar trebui să evite în meniu produsele lactate nepasteurizate, precum laptele, smântâna, brânza feta, Brie, Camembert, Roquefort, Gorgonzola, brânza cu mucegai, questo blanco sau questo fresco, dar şi produsele din carne crudă, salatele pre-ambalate, fructele de mare crude.