6 reţete uşor de gătit pentru Paştele Blajinilor

Paştele Blajinilor are la bază pomenirea celor decedați. Şi, după cum e obiceiul, credincioşii depun ofrande pe morminte, împart pomeni, şi întind mese în cimitir.  Iată câteva idei de bucate gustoase, care nu se vor altera rapid.

separator

Plăcinte poale-n brâu

Această plăcintă în foi este foarte ușor de preparat. Din start vreau să spun că gustul acestui aluat se deosebește radical de cel în foi, cumpărat din magazine. Aluatul este foarte gustos, fraged, nu se simte gustul de aluat în foi.

Ingrediente pentru aluat: 700 g făină,  4 ouă, 100 g unt, 4 linguri de ulei, 100 ml lapte, 4 linguri de zahăr, sare, un pachețel de drojdie uscată, un ou pt uns pe deasupra.

Ingrediente pentru umplutură: 300 g brânză de vaci proaspătă, 1 ou, o lingură de griș, 5 linguri de zahăr, un pachețel de zahăr vanilat, 2 mâini de stafide.

poale in brau poale in brau1

Mod de preparare

Mai întâi prepari maiaua: ia o lingură de lapte cald și amestecă-l cu drojdia, cu puțin zahăr și o linguriță de făină. Apoi pune restul de lapte la fiert cu o lingură de ulei. Când a dat în clocot, ia laptele de pe foc deoparte și adaugă o mână de făină amestecând continuu cu o lingură de lemn ca să se omogenizeze aluatul. Lasă-l la răcit.

Restul de făină pune-o într-un bol mai mare, fă o gaură în mijloc și pune acolo maiaua, ouăle, sarea, untul și aluatul opărit. Amestecă bine și frământă până când obţii un aluat potrivit de tare, bun de întins. Continuă frământatul, adăugând cele 3 linguri de ulei rămase, cca 15 minute, apoi lasă aluatul la dospit până când și-a dublat volumul.

După care împărți aluatul în mici turtițe, pe care le aplatizezi cu mâna în formă aproximativ pătrată. Umple fiecare plăcintă cu un amestec format din brânza de vaci, ou, zahăr, stafide, zahăr vanilat și griș. Dacă brânza nu este îndeajuns de grasă, se poate adăuga puțin unt sau smântână în umplutură.

După care se adună colțurile plăcintei, câte două, ca în pozele de mai jos.

Plăcintele se pun în tăvi unse cu ulei sau cu unt solid. Se mai lasă cca 15 minute la crescut, eventual până când cuptorul este bine încălzit, apoi se ung cu ou bătut și se coc la foc potrivit până când se rumenesc frumos.  Când se mai răcoresc un pic, se desprind cu lama unui cuțit de fundul tăvii și se pudrează.

Umplutura se poate face din varză, ciuperci, brânză cu mărar etc.

Sursa

Plăcinte în foi

Ingrediente: aluat în foi, brânză de vaci 800 gr, 2 ouă, sare, 1 ou pentru uns plăcintele.

Mod de preparare: Din 4 bucăți de aluat în foi, obții 8 plăcinte de lungimea tăvii.

Într-un vas se amestecă brânza de vaci (scursă bine) ouăle și puțină sare. Sau dacă dorești poți face orice umplutură.

placinta

Aluatul se scoate din frigider cu vreo 15-20  minute înainte de a fi întins, pentru ca să se încălzească puțin, ca să întinzi mai ușor aluatul.

Se încălzește cuptorul până la temperatura de 200-220 C.

Se întinde fiecare bucată de aluat de o lungime mai mare decât  lungimea tăvii cu 10 cm și în lățime de 25-30 cm. Se împarte aluatul de-a lungul în 2 părți egale și se repartizează umplutura de brânză.

Un secret,  la care vreau să-ți atrag atenția. Aluatul trebuie de întins  ușurel și repede, fără să-l apeși tare.

Se rulează prima jumătate a aluatului cu umplutură și se așează pe tava unsă cu puțin ulei. Se rulează a doua jumătate a aluatului cu umplutură și la fel se pune cu atenție în tavă.

Aranjate în tavă se taie cu cuțitul ascuțit perpendicular peste ele, dar nu până la capăt, ca să le putem rupe mai bine după coacerea lor.

Se bate separat un ou și se unge cu o pensulă pe toată suprafața plăcintelor.

Se pune tava în cuptorul încins bine.

Se coc la foc inițial – 7-10 minute, ca să prindă  o pojghiță, apoi se scade focul până la 160-170C  și se mai coc încă 10 minute, după aceea, din nou se adaugă temperatura  mare de 200 C și se mai coc încă 5-8 minute, până  se rumenesc mai bine.

Se scot din cuptor, se lasă puțin în tavă să se răcească – cam 10 minute și se servesc  la masă.

Dacă vei aranja în tavă numai 6 sau 7 plăcinte, adică vei lăsa puțină distanță între ele, se vor rumeni mai bine și vor fi mai crocante.

Sursa

Prăjitură negresă

Ingrediente: 6 ouă, 6  linguri cu zahăr, 6 linguri cu  făină, 2 linguri cu cacao, 6 linguri cu  apă, 1 praf de copt dizolvat în zeamă de la 1 lămâie, 3 gălbenușuri de ou, 2 pahare zahăr tos, 3-4 linguri de lapte, 3 linguri cu cacao, 1 lingură cu ness, 100 g de unt, 3 albușuri, 2 pahare cu  zahăr tos, 1 baton ciocolată.

negrese

Mod de preparare:

Blat: Se bat albușurile spumă cu 6 linguri de zahăr și 6 linguri de apă.  Se adaugă 6 gălbenușuri, 6 linguri de făină, cacao și praful de copt.  Se toarnă în tava unsă și tapetată cu făină și se coace blatul la foc potrivit.  Se încearcă după 1/2 oră cu un pai dacă s-a copt blatul.

Crema: Se dizolvă la foc mic zahărul împreună cu laptele, cacaoa și nessul, până se îngroașă ca o smântână, se adaugă ouăle. Se ia de pe foc se răcește și se adaugă untul.  Se omogenizează.

Glazura: Se bat albușurile spumă cu 2 pahare de zahăr tos până la întărirea compoziției, ca la bezea. Crema se pune pe blat, deasupra se pune glazura albă.

Sursa

Sărățele cu brânză și chimen

Ingrediente: 300 g brânză telemea, 2 lingurițe chimen, făină cât este necesar, un pachet margarină, un iaurt mic, 2 ouă, 3 gălbenușuri pentru uns, un plic drojdie uscată.

Mod de preparare: Dizolvă drojdia în două-trei linguri de apă călduță. Margarina ținută la temperatura camerei o rupi bucățele și o adaugi în vasul în care faci aluatul pentru sărățele. Pune și cele două ouă.

saratele

Adaugă brânza dată prin răzătoare sau fărâmițată cu mâna, iaurtul și cele două lingurițe de chimen.

Amestecă compoziția și apoi adaugă făina. Frământă până când aluatul nu se mai lipește de mâini. Aluatul de sărățele trebuie să fie tare. Lasă aluatul la crescut între o jumătate de oră și o oră. Aluatul de sărățele nu trebuie lăsat la căldură, așa cum se procedează de obicei, ci îl lași să crească fără niciun fel de ajutor.

Presară făina pe blatul de lucru și întinde aluatul cu ajutorul unui sucitor până când obții o foaie de grosimea mai subțire de un deget. Foaia se unge cu gălbenușurile bătute și se presară cu brânză rasă sau cașcaval.
Taie foaia în fâșii de dimensiunea dorită. În tavă pune hârtia de copt. Se țin sărățelele la cuptor un sfert de oră, atât cât să se rumenească puțin.

Sursa

Rulada cu ciuperci și cașcaval

Ingrediente pentru blat: 200 g unt, 350 g lapte, 4 ouă, 200 g făină, 1 praf de sare.

Ingrediente pentru umplutură: 1 lingură ulei de măsline, 400 g ciuperci din conservă, 250 g cașcaval, sare, piper, 1 legătură mărar.

Pentru topping: 100 g cașcaval ras.

rulada-cu-ciuperci-si-cascaval1 rulada-cu-ciuperci-si-cascaval2 rulada-cu-ciuperci-si-cascaval3

Mod de preparare: Topește untul într-o tigaie mai mare. Într-un vas pune untul topit și încorporează făina. Adaugă gălbenușurile unul câte unul și amestecă până se omogenizează compoziția. Toarnă apoi laptele călduț și amestecă ușor. La final adaugă albușurile bătute spumă tare cu un praf de sare. Toarnă aluatul într-o tavă, în care ai pus hârtie de copt. Coace rulada 35- 45 de minute în cuptorul încălzit la 180°C.

rulada-cu-ciuperci-si-cascaval4 rulada-cu-ciuperci-si-cascaval5 rulada-cu-ciuperci-si-cascaval6

Cât timp aceasta se coace, călește ciupercile în ulei de măsline timp de 2-3 minute. Adaugă mărarul tocat mărunt și așează cu sare și piper.

Când blatul este copt, îl scoți răsturnându-l peste un prosop umezit. Dezlipește ușor hârtia de copt și acoperă-l cu prosop umed. Lasă câteva minute să se răcească, apoi pune ciupercile peste blat. Le acoperi cu un strat de cașcaval ras.

Rulează ușor cu ajutorul prosopului, presară cașcavalul ras pentru topping și învelește rulada într-o folie alimentară, sau folie de staniol. O dai la rece pentru câteva ore, apoi o poți tăia felii.

Sursa

Rulada tricolor

Ingrediente aluat galben: 2 ouă, 2 linguri de ulei, 1 lingură de smântână, 2 linguri de făină, 1 linguriță mică praf de copt, 3-4 linguri brânză rasă.

rulada tricolor1

Ingrediente aluat verde: 2 ouă, 2 linguri de ulei, 1 lingură de smântână, 2 linguri de făină, 1 linguriță praf de copt, 2 linguri de spanac, sare.

rulada tricolor2

Ingrediente aluat portocaliu:  2 ouă, 2 linguri de ulei, 1 lingură de smântână, 2 linguri făină, 1 linguriță praf de copt, 2 linguri de pastă de ardei, sare.

rulada tricolor3

Ingrediente pentru umplutură: 200 g cremă de brânză, 3 linguri smântână, condimente.

Mod de preparare: Ai nevoie de trei boluri în care vei face în același timp cele trei compoziții de aluat.

Pentru aluatul verde, se separă ouăle, iar cele 2 gălbenușuri se freacă cu 2 linguri de ulei, 1 lingură de smântână, 2 linguri de făină, 1 linguriță praf de copt, sare și 2 linguri de spanac tocat mărunt (congelat). Separat albușurile se bat tare și se încorporează în primul amestec.

rulada tricolor4 rulada tricolor5 rulada tricolor6

Pentru aluatul portocaliu se repetă același procedeu ca mai sus, doar că se înlocuiește spanacul cu 2 linguri pastă de ardei. Merge și pasta de roșii, dar culoarea nu va fi așa vie.

rulada tricolor7

Pentru aluatul alb, la fel se repetă procedeul, dar folosești 2 linguri de brânză sărată fărâmițată. Brânza fiind sărată nu se mai adaugă sare.

rulada tricolor8Când toate sunt gata, în tava mare de la aragaz se pune o hârtie de copt și se întind compozițiile alternându-le după imaginație, ca în imagine.

Se dă la cuptor 15-20 de minute, apoi se scoate se răstoarnă peste un prosop umed și se rulează.

Se lasă să se răcească, iar între timp crema de brânză o freci cu smântână și o condimentezi. Apoi o întinzi pe rulada și o rulezi din nou.

Se dă la rece. Se taie înainte de servire.

Sursa

Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură. Concluziile unui studiu care a durat 30 de ani

Consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu riscul de deces prematur, dar fiecare aliment are un impact diferit asupra sănătății, potrivit unui studiu care s-a desfășurat pe o perioadă de 30 de ani, scrie CNN.

Alimentele ultraprocesate sunt cele care conțin ingrediente ce „nu sunt niciodată sau foarte rar folosite în bucătărie sau tipuri de aditivi ale căror funcție este să facă produsul final gustos sau mai atrăgător”, potrivit Organizație Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Aceste ingrediente, care se găsesc în produse precum băuturile răcoritoare, chipsuri, supe ambalate, nuggets de pui și înghețate, pot include conservanți împotriva mucegaiului sau a bacteriilor, coloranți artificiali, emulgatori care opresc separarea și zahăr, sare și grăsimi adăugate sau modificate pentru a face mâncarea mai gustoasă.

Carnea procesată și alimentele și băuturile cu zahăr nu prezintă aceleași riscuri precum cerealele integrale ultraprocesate, spre exemplu.

Studiul a analizat date obținute de la peste 100.000 de specialiști din domeniul sănătății din SUA care nu au avut cancer, boli cardiovasculare sau diabet.

În perioada 1986-2018, participanții au oferit informații despre sănătatea și stilul lor de viață din doi în doi ani. La fiecare patru ani, ei au completat un chestionar detaliat despre alimentație.

Grupul care a consumat cea mai redusă cantitate de alimente ultraprocesate a mâncat în jur de 3 mese pe zi, în medie, în timp ce grupul aflat la polul opus a servit cam șapte mese pe zi, potrivit studiului publicat miercuri în revista The BMJ.

Riscul de deces a fost cu 4% mai mare pentru cei care au mâncat cel mai mult, inclusiv un risc cu 9% mai mare de moarte din cauza bolilor neurodegenerative.

„Cerealele, pâinea din cereale integrale, de exemplu, sunt considerate alimente ultraprocesate, dar conțin diferite substanțe nutritive benefice, precum fibre, vitamine și minerale”, a explicat Dr. Mingyang Song, cercetătorul de la Harvard care a condus acest studiu.

„Pe de altă parte, cred că oamenii ar trebui să încerce să evite sau să limiteze consumul anumitor alimente ultraprocesate, precum carnea procesată, răcoritoarele îndulcite cu zahăr și băuturile îndulcite artificial.”

Cercetătorii au descoperit și că cel mai important factor care contribuie la reducerea riscului de deces este calitatea alimentației generale a unei persoane.

„Dacă oamenii mențin o dietă general sănătoasă, nu cred că trebuie să se sperie sau să se alarmeze. Modelul alimentar general rămâne factorul predominant care determină consecințele asupra sănătății.”

O dietă sănătoasă este variată, cu cât mai multe fructe și legume de diferite culori și cereale integrale, potrivit Dr. Peter Wilde, cercetător al Quadram Institute Bioscience din Marea Britanie.

„Dacă te îngrijorează aditivii alimentari, atunci alege alimente care un un nivel scăzut de aditivi. Ai grijă, totuși, la conținutul nutrițional al alimentelor ultraprocesate pe care alegi să le consumi.”

„Lucrurile nu sunt alb-negru. Un anumit aliment nu este nici bun, nici rău, ci conține elemente de ambele feluri, iar echilibru dintre cele două poate să depindă de cantitatea pe care o mănânci”, a mai spus Wilde.

sursa: digi24.ro

Ceaiul care te ajută după mesele copioase de Paşte. Este foarte eficient

Există un ceai care te poate ajuta după mesele copiase de Paște. Acesta are o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar puține persoane știu de el. Dacă ai probleme cu digestia sau te simți obosit, nutriționiștii îți recomandă să bei acest ceai.

Această băutură este o combinație între ceaiul verde și cel negru în ceea ce privește oxidarea frunzelor. El este originar din China si este un tip de ceai semifermentat. Ca şi ceaiul verde sau ceaiul negru, se obţine din planta Camellia sinensis, dar metoda de procesare este diferită.

Ceaiul verde este produs din frunze ceai proaspete, neoxidate (oxidarea reprezintă o serie de reacţii chimice care au loc ca urmare a expunerii la aer a frunzelor de ceai şi care influenţează gustul, culoare şi, într-o oarecare măsură, conţinutul nutriţional al ceaiului). Ceaiul negru, pe de altă parte, este produs din frunze complet oxidate.

Acest ceai semifermentat ajută la arderea grăsimilor și stimulează metabolismul. Antioxidanții și cofeina din el pot contribui la acest efect, dar ajută şi la gestionarea greutății. El te poate scăpa de bolile de inimă.

Consumul moderat din această băutură poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Ceaiul te poate ajuta la stimularea secreției de enzime digestive și la reducerea disconfortului gastric.

Te ajută să te relaxezi și să dormi mai bine

Datorită conținutului său bogat de antioxidanți, ceaiul Oolong, căci așa se numește, sprijină sistemul imunitar. El protejează organismul împotriva bolilor și infecțiilor. Ceaiul Oolongul conține L-teanină, un aminoacid care poate promova relaxarea și reducerea stresului, fără a produce somnolență.

Compuşii antioxidanţi și fitonutrienții din Oolong au proprietăți antiinflamatorii, care ajută la reducerea inflamației și a durerilor asociate cu diverse afecțiuni. Este indicat să bei Oolong zilnic pentru a vedea rezultate, potrivit Dcnews.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

A băut prea mult ceai şi a făcut pietre la rinichi!
Articolul anterior
Legătura dintre grupele de sânge şi apariţia unor boli
Articolul următor