Cum asociezi corect şi sănătos alimentele la masa de Sărbători!

Deja a devenit o tradiţie ca de Sărbători să ne adunăm împreună cu cei dragi în sânul familiei. Dar, starea generală de bine este influenţată fără îndoială şi de alimentarea corectă a organismului în aceste zile, şi mai ales de combinarea corectă şi inteligentă a diferitelor bucate la  masa de sărbătoare.

separator

masa_festiva_pasti

Dacă vei evita excesele culinare şi vei face combinaţii alimentare sănătoase, nu îţi vei îngreuna metabolismul şi digestia în perioada sărbătorilor, nu vei suferi de balonare, regurgitaţii din stomac, gaze în exces, greutate la stomac, dereglări de tranzit intestinal, moleşeală, acumularea de kilograme nedorite.

Iată ce combinaţii de alimente este bine să eviţi în meniul tău:

1. Friptura de porc, de miel, de pasăre şi cartofi piure

Fiecare tip de aliment are timpul său de digestie, aşa că nu este indicat să combini carne, ouă şi brânzeturi cu pâine sau cartofi. Alimentele ce conţin proteine stau cel mai mult în stomac pentru a fi digerate. În schimb, le poţi consuma separat. De exemplu, consumă întâi cartoful, pastele, apoi carnea sau ouăle. Carnea şi ouăle, dar şi pastele, fasolea, pot fi combinate cu legume sărace în amidon, cum ar fi salata verde, ţelina, varza, castraveţii, broccoli, vinetele, ardeii, roşiile, dovleceii.

Secretul care te ajută să nu te îngraşi de Sărbători

2. Paste cu carne şi smântână

Această asociere face parte din categoria „aşa nu”! Combinaţia dintre carbohidraţi (paste) şi grăsimi (carne, smântână) nu este recomandată. Este potrivit să consumi aceste alimente, însă la momente diferite. Potrivit regulilor de nutriţie, carbohidraţii se consumă individual şi necombinaţi, la o masă.

3. Evită combinaţia de sarmale şi smântănă

Sunt alimente din grupuri diferite şi se asimilează deficitar atunci când sunt asociate. Orezul se asociază bine cu legumele, şi nu cu carnea. Aşadar, sarmalele preparate cu multă carne, grăsime îţi pot cădea greu la stomac. Cartoful cu sos gras, smântănâ este de asemenea o combinaţie nutriţională greşită.

Te îngraşi, dacă sari peste micul dejun!

4. Maioneza în salate de legume, cu carne ori cu bucate prăjite

Acest amestec de ingrediente îngrunează digestia şi încarcă organismul cu multe calorii, crescând predispoziţia către îngrăşare. Nici alimentele grase nu ar trebui consumate cu orice fel de preparat. Asocierea a două sau mai multe alimente grele nu îţi va crea deloc o senzaţie placută după terminarea mesei şi pe termen lung îţi poate afecta şi sănătatea. Aşadar, nu adăuga niciodată maioneza în salata de ton, peşte, cartofi prăjiţi sau carne.

5. Carnea de miel

Deoarece este considerat un aliment greu, carnea de miel se consumă ocazional, o singura dată, şi nu câteva zile la rând. În acest caz ea poate fi asezonată cu  legume verzi, lămâie, măsline şi condimente, pentru a-i îmbunătăţi digestia.

6. Fructele

Se consumă proaspete, nu în compot, la mese separate. Fructul se consumă la cel puţin o oră după ce ai luat masa. Nu se amestecă la aceeaşi gustare fructe dulci şi fructe ce conţin acizi, cum ar fi struguri, banane, pere, fructe uscate cu citrice şi kiwi. Ele vor fermenta prea  mult în stomac şi vor provoca gaze în exces.

7. Desertul

Majoritatea dulciurilor conţin multe calorii. Este bine să eviţi deserturile ce conţin multă cremă, zahăr şi grăsimi, dacă eşti la un regim de slăbire. În loc de două felii de cozonac, poţi consuma doar una sau mai puţin. În plus, desertul mâncat la finalul mesei poate să cadă greu la stomac, să fermenteze şi să încetineze digestia alimentelor pe care le-ai consumat înainte. Trebuie să treacă o bună perioadă de la sfârşitul mesei, în jur de 1-2 ore, în funcţie de ce bucate ai consumat, înainte să poţi mânca desertul.

Când mănânci desertul ca să nu te îngraşi. Ce spun cercetătorii

8. Vinul

Vinul se consumă în cantitate mică înainte de masă sau în pauzele mesei şi niciodată împreună cu desertul, întrucât alcoolul creşte nivelul insulinei şi face ca tot zahărul din desertul pe care îl serveşti să fie transformat în depozite de grăsime. La desert e mai bine să bei o ceaşcă de ceai. Vinul nu se consumă combinat nici cu brânzeturile. Acesta împiedică digerarea potrivită a produselor lactate şi a alimentelor ce conţin grăsimi. Mare atenție la amestecul de băuturi alcoolice și grăsimi, întrucât crește riscul de pancreatită acută!

9. Cum se consumă băuturile

Nu este recomandat să combini lichidele, precum apa, sucul sau ceaiul, cu alimentele solide, consumate în timpul mesei. Orice fluid diluează în stomac enzimele şi acidul de care organismul are nevoie pentru a digera proteinele, carbohidraţii şi grăsimile din hrană. Regula este să se bea apa cu 10-15 minute înainte de masă ori cu 30-60 de minute după mâncare. În acest mod, nu va fi afectată digestia alimentelor.

Nu uita în zilele sărbătoare şi vacanţă să faci cel puţin 30 de minute de mers zilnic sau exerciţii uşoare acasă. Acestea ajută la îmbunătăţirea digestiei, tranzitului intestinal şi elimină retenţia de apă din organism.

Singurele alimente care îngraşă dacă le mănânci după vârsta de 30 de ani

Trecerea timpului este o problemă pentru toate femeile. Ştim că organismul nostru se modifică şi nu mai procesează tot ceea ce am vrea să mâncăm. Nu ne mai permite să avem acelaşi stil de viaţă ca acum 10 ani.

Din moment ce treci de vârsta de 30 de ani, începem să vedem lucrurile din altă perspectivă şi priorităţile ni se schimbă.

Singura soluţie este să-i dăm corpului ce are nevoie pentru a funcţiona în ritmul lui şi pentru a ne simţi în formă.

Batoane proteice

Deşi pe ambalaj scrie că aceste batoane îţi furnizează o cantitate mare de proteine şi îţi dau energie, în realitate, acest lucru nu se întâmplă. Este posibil să le fi consumat când erai mai tânără şi nu aveai timp să mănânci, dar, cu timpul, este important pentru organismul tău să-i dai mâncare adevărată.

O alternativă mai bună ar fi consumul de fructe, legume şi cereale integrale. În plus, aceste batoane conţin şi multe ingrediente nocive ca, de exemplu, glicerină, fructoză, sorbitol, dextroză care îţi pot da peste cap buna funcţionare a corpului tău.

Pâine albă şi covrigei

Nimic din ceea ce este preparat cu făină rafinată nu ar trebui să intre în meniul tău. Pâinea albă şi covrigeii conţin foarte mult zahăr şi glucoză, fapt care duce la stoparea producerii de colagen şi la apariţia ridurilor. O variantă mai potrivită este să consumi covrigei şi pâine din faină integrală pentru a-ţi ţine sub control atât kilogramele, cât şi nivelul de zahăr din sânge.

Carne procesată

Produsele din carne procesată, cum ar fi bacon, şuncă, salam şi cârnaţii pot fi cauze ale deteriorării pielii. Specialiştii spun că aceste produse întrerup producerea colagenului şi a elastinei, fapt care duce la pierderea elasticităţii pielii. O alternativă pentru tine, dacă îţi plac aceste alimente, este să consumi carne cât mai naturală, scrie realitatea.net.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Vaccinarea împotriva hepatitei B ar putea fi responsabilă de creşterea cazurilor de scleroză multiplă în Franţa!
Articolul anterior
Cum scapi rapid de crăpăturile ce apar în colţurile gurii
Articolul următor