Îţi place să consumi mai mult acru sau dulce? Iată ce îţi comunică organismul

 Ce se întâmplă în corpul tău atunci când faci o combinaţie de dulce-acru, dulce-sărat sau oricare altă asociere a diferitelor feluri de senzaţii gustative? Ştiai că fiecare dintre gusturile alimentelor poate să stimuleze funcţia unui anumit organ şi să coordoneze cu depunerile de grăsime din organism?

separator

gust

Expertul rus Mihail Tombak, absolvent al Facultăţii de Biologie din cadrul Universităţii de Stat din Rusia şi fost conducător al Centrului de Ştiinţe Medicale din Moscova, cel care a scris o serie de cărţi având ca subiect îngrijirea sănătăţii şi tratamentele naturiste şi care a studiat cu asiduitate terapiile alternative tibetane, chinezeşti şi alte metode orientale, adesea experimentând pe propriul său corp şi devenind astfel una dintre autorităţile mondiale de seamă în domeniile sănătăţii şi longevităţii, a dezvăluit cum stau lucrurile cu referire la cele şase feluri de gust.

Atunci când mâncăm, ne gândim mai mult la plăcerea gustului şi mai puţin la felul în care acesta ne afectează organismul. In natură, există doar şase gusturi ale alimentelor, care ne pot oferi informaţii curioase despre energia continuţă în hrană. Prin felul în care combinăm gusturile, putem aduce organismului sănătate şi energie sau boală şi depuneri de grăsime. Iată care sunt cele şase gusturi şi cum influenţează acestea activitatea corpului:

Dulce

Gustul dulciu energizează organismul, dar stimulează creşterea în greutate. Persoanele al căror regim alimentar include multe produse dulci devin greoaie şi leneşe, pentru că stimulează producerea de mucus şi a grăsimii, reduce capacitatea organismului de a genera căldura. Gustul dulce caracterizează zahărul, mierea, laptele, frişca, produsele din grâu, fructele, legumele, leguminoasele, nucile, seminţele. Fructele citrice au un gust dulce-acru.

Acru

Are proprietăţi răcoritoare, ajută la reţinerea fluidelor în corp, stimulează apetitul, reglează procesul digestiv, îmbunătăţeşte capacitatea intelectuală. Excesul dereglează compoziţia sângelui, provoacă ulceraţii, iritaţii ale pielii şi arsuri la stomac. Prea mult acru în mâncare ne face să fim hiperactivi şi irascibili. Chefirul şi diversele brânzeturi sunt acre.

Sărat

Acest gust are calităţi purificatoare, înlătură depunerile şi mucusul în exces, stimulează apetitul, îmbunătăţeşte digestia, ajută la reţinerea fluidelor în organism. Gustul sărat produce “focul digestiv” în organism, stimulând acţiunea enzimelor. Odată ajunsa în sânge, sarea împreună cu sucurile gastrice din organism, dizolvă celulele bolnave, fără a le afecta pe cele sănătoase.

Pâna la vârsta de un an, organismul nostru conţine doar 1% celule batrane, la vârsta de zece ani – 7 % şi la vârsta de 50 de ani – 40% celule bătrâne. Pentru a îmbunătăţi acest procent, trebuie să mâncăm alimente sărate din surse naturale şi nu alimente preparate în care s-a adăugat sare. Grecii antici obişnuiau să suga cristale de sare după mese şi să scuipe saliva sărata.

Amar

Îmbunătăţeşte apetitul şi digestia, curăţă şi încălzeşte organismul, stimulează înlăturarea fluidelor, ajută la slăbit şi diluează sângele. Excesul de alimente cu gust amar duce la pierderea energiei, stimulează anxietatea şi frica. Seminţele prăjite, coaja de lămâie, castraveţii, dar şi alte legume, au gust amar.

Astringent

Are proprietăţi de uscare, ajută la vindecarea rănilor, îmbunătăţeşte aspectul pielii. Legumele cu frunze verzi, perele, varza, cartofii sunt produse alimentare cu gust astringent.

Iute

Normalizează funcţionarea tractului digestiv şi îmbunătăţeşte apetitul. Alimente ca usturoiul, ardeiul iute, ceapa, ridichea, napii şi condimentele au gust iute.

Persoanele sănătoase trebuie să mănânce alimente care includ toate cele şase gusturi, fără a face abuz de nici unul.

Fiecare tip de gust stimulează funcţia unui anumit organ. De exemplu, dulce – pancreasul; acru – ficatul; sărat- rinichii; amar – inima; astringent – intestinul gros; iute – plămânii.

Daca ştim cum să combinăm inteligent gusturile alimentelor la fiecare masă, putem influenţa procesele care au loc în organism.

Dacă ne este frig mereu, este bine să consumăm alimente cu gust amar şi acru. Aceasta combinaţie face ca organismul să se încălzească şi stimulează pierderea în greutate. Combinaţia de acru şi sărat produce încălzire, dar stimulează şi creşterea în greutate.

Combinaţia dulce-sărat sau combinaţia dulce-acru stimulează creşterea în greutate, se depune grăsime şi creşte masa musculară. Mesele ce combină gusturile amar şi astringent ne fac mai energici, ne cresc mobilitatea, îmbunătăţesc condiţia fizică şi sunt recomandate persoanelor cu circulaţie proastă a sângelui sau tensiune arterială scăzută.

Varietatea produselor alimentare face aproape imposibilă clasificarea în funcţie de gust, deşi putem înţelege la nivel intuitiv toate categoriile. Foarte important să reţinem este însă faptul că trebuie să ne asigurăm aceste gusturi din surse exclusiv naturale.

Sursa: Mikhail Tombak ,,Cum sa traim 150 de ani”

sursa

Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură. Concluziile unui studiu care a durat 30 de ani

Consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu riscul de deces prematur, dar fiecare aliment are un impact diferit asupra sănătății, potrivit unui studiu care s-a desfășurat pe o perioadă de 30 de ani, scrie CNN.

Alimentele ultraprocesate sunt cele care conțin ingrediente ce „nu sunt niciodată sau foarte rar folosite în bucătărie sau tipuri de aditivi ale căror funcție este să facă produsul final gustos sau mai atrăgător”, potrivit Organizație Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Aceste ingrediente, care se găsesc în produse precum băuturile răcoritoare, chipsuri, supe ambalate, nuggets de pui și înghețate, pot include conservanți împotriva mucegaiului sau a bacteriilor, coloranți artificiali, emulgatori care opresc separarea și zahăr, sare și grăsimi adăugate sau modificate pentru a face mâncarea mai gustoasă.

Carnea procesată și alimentele și băuturile cu zahăr nu prezintă aceleași riscuri precum cerealele integrale ultraprocesate, spre exemplu.

Studiul a analizat date obținute de la peste 100.000 de specialiști din domeniul sănătății din SUA care nu au avut cancer, boli cardiovasculare sau diabet.

În perioada 1986-2018, participanții au oferit informații despre sănătatea și stilul lor de viață din doi în doi ani. La fiecare patru ani, ei au completat un chestionar detaliat despre alimentație.

Grupul care a consumat cea mai redusă cantitate de alimente ultraprocesate a mâncat în jur de 3 mese pe zi, în medie, în timp ce grupul aflat la polul opus a servit cam șapte mese pe zi, potrivit studiului publicat miercuri în revista The BMJ.

Riscul de deces a fost cu 4% mai mare pentru cei care au mâncat cel mai mult, inclusiv un risc cu 9% mai mare de moarte din cauza bolilor neurodegenerative.

„Cerealele, pâinea din cereale integrale, de exemplu, sunt considerate alimente ultraprocesate, dar conțin diferite substanțe nutritive benefice, precum fibre, vitamine și minerale”, a explicat Dr. Mingyang Song, cercetătorul de la Harvard care a condus acest studiu.

„Pe de altă parte, cred că oamenii ar trebui să încerce să evite sau să limiteze consumul anumitor alimente ultraprocesate, precum carnea procesată, răcoritoarele îndulcite cu zahăr și băuturile îndulcite artificial.”

Cercetătorii au descoperit și că cel mai important factor care contribuie la reducerea riscului de deces este calitatea alimentației generale a unei persoane.

„Dacă oamenii mențin o dietă general sănătoasă, nu cred că trebuie să se sperie sau să se alarmeze. Modelul alimentar general rămâne factorul predominant care determină consecințele asupra sănătății.”

O dietă sănătoasă este variată, cu cât mai multe fructe și legume de diferite culori și cereale integrale, potrivit Dr. Peter Wilde, cercetător al Quadram Institute Bioscience din Marea Britanie.

„Dacă te îngrijorează aditivii alimentari, atunci alege alimente care un un nivel scăzut de aditivi. Ai grijă, totuși, la conținutul nutrițional al alimentelor ultraprocesate pe care alegi să le consumi.”

„Lucrurile nu sunt alb-negru. Un anumit aliment nu este nici bun, nici rău, ci conține elemente de ambele feluri, iar echilibru dintre cele două poate să depindă de cantitatea pe care o mănânci”, a mai spus Wilde.

sursa: digi24.ro

Ceaiul care te ajută după mesele copioase de Paşte. Este foarte eficient

Există un ceai care te poate ajuta după mesele copiase de Paște. Acesta are o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar puține persoane știu de el. Dacă ai probleme cu digestia sau te simți obosit, nutriționiștii îți recomandă să bei acest ceai.

Această băutură este o combinație între ceaiul verde și cel negru în ceea ce privește oxidarea frunzelor. El este originar din China si este un tip de ceai semifermentat. Ca şi ceaiul verde sau ceaiul negru, se obţine din planta Camellia sinensis, dar metoda de procesare este diferită.

Ceaiul verde este produs din frunze ceai proaspete, neoxidate (oxidarea reprezintă o serie de reacţii chimice care au loc ca urmare a expunerii la aer a frunzelor de ceai şi care influenţează gustul, culoare şi, într-o oarecare măsură, conţinutul nutriţional al ceaiului). Ceaiul negru, pe de altă parte, este produs din frunze complet oxidate.

Acest ceai semifermentat ajută la arderea grăsimilor și stimulează metabolismul. Antioxidanții și cofeina din el pot contribui la acest efect, dar ajută şi la gestionarea greutății. El te poate scăpa de bolile de inimă.

Consumul moderat din această băutură poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Ceaiul te poate ajuta la stimularea secreției de enzime digestive și la reducerea disconfortului gastric.

Te ajută să te relaxezi și să dormi mai bine

Datorită conținutului său bogat de antioxidanți, ceaiul Oolong, căci așa se numește, sprijină sistemul imunitar. El protejează organismul împotriva bolilor și infecțiilor. Ceaiul Oolongul conține L-teanină, un aminoacid care poate promova relaxarea și reducerea stresului, fără a produce somnolență.

Compuşii antioxidanţi și fitonutrienții din Oolong au proprietăți antiinflamatorii, care ajută la reducerea inflamației și a durerilor asociate cu diverse afecțiuni. Este indicat să bei Oolong zilnic pentru a vedea rezultate, potrivit Dcnews.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Un avocat din Glodeni, reținut în timp ce primea mită de 4.000 de euro de la un client
Articolul anterior
Shakira și Jennifer Lopez au făcut show în finala Super Bowl, liga de fotbal american. Video!
Articolul următor