Sfatul specialistului: Include în meniul zilnic cât mai multe alimente verzi

Nutriționiștii susțin că toate legumele cu frunze verzi sunt încărcate cu fibre, vitamine, minerale și antioxidanți, iar unele, cum este varza kale, conțin compuși anticancerigeni care ajută ficatul să descompună substanțele chimice cauzatoare de cancer la care ești expus zilnic.

separator

Așa că, alimentația corectă în combinație cu un complex natural de slăbit este arma secretă care te poate scapă de kilogramele în plus.  Printre legumele frunzoase verzi care oferă beneficii excepționale pentru sănătate și nutriție se numără varza kale, spanacul, varza fără căpățână, varza cu căpățână, mangoldul, varza chinezească (bak choy) și frunzele de muștar.

Însă acestea nu sunt alimente pe care majoritatea oamenilor le mănâncă zilnic. Din fericire, există metode simple de a adăuga mai multe legume frunzoase verzi în alimentație ca să te poți bucura de numeroasele lor beneficii pentru sănătate.

Opțiune la fel de sănătoasă – verdețurile congelate

Unii cumpără varză kale sau varză fără căpățână în stare proaspătă și le lasă să putrezească înainte să apuce să le gătească și să le mănânce. Prepararea verdețurilor proaspete necesită un pic de muncă în plus, motiv pentru care verdețurile congelate sunt o alternativă bună. Le poți prepara rapid pe plită sau la microunde și nu vei reduce valoarea nutritivă. Legumele sunt congelate la vârful perioadei lor de prospețime și adesea își păstrează mai multe vitamine decât cele proaspete, care își pierd o parte din valoarea nutritivă înainte de a ajunge în farfuria ta. De asemenea, verdețurile congelate sunt mai ieftine și pot fi depozitate timp de mai multe luni în congelator. Adaugă legume frunzoase verzi în smoothie

Fenomenul smoothie-urilor verzi este înfloritor, căci oamenii adaugă varză kale și spanac în smoothie-uri pentru a le crește valoarea nutritivă. Varza kale sau spanacul nu par cele mai gustoase ingrediente pentru smoothie, însă când le combini cu fructe de pădure sau alte fructe, gustul verdețurilor abia se observă. Începerea zilei cu un smoothie verde îți oferă un start în forță în ceea ce privește cota zilnică de legume.

Fă cipsuri din varză kale

Când vrei ceva crocant și un pic sărat, fă cipsuri din varză kale în loc să desfaci o pungă cu cipsuri de cartofi cu multe calorii. Unge ușor frunzele de kale cu ulei de măsline și presară-le cu sare. Pune-le pe o tavă de copt în așa fel încât să nu se atingă între ele. Coace la 204 grade Celsius timp de 8 – 10 minute. Apoi savurează o gustare crocantă care chiar îți face bine.

Fii „oportunist’ cu verdețurile

Caută ocazii de a adăuga legume frunzoase verzi la alimentele pe care le mănânci deja. Fă rost de o pungă de verdețuri congelate și amestecă-le în următoarea ta omletă. Adaugă-le data viitoare la pizza, sandvici sau rulou. Fă supă în oala pentru gătire lentă și adaugă verdețuri pentru un plus de putere antioxidantă. Unii chiar le pasează și le încorporează în aluatul de negrese sau tort pentru a se simți mai puțin vinovați că mănâncă o tratație dulce!

Mănâncă în fiecare zi o salată

Fă-ți un obicei din a începe prânzul, cina sau ambele cu o salată ca să poți „integra’ cât mai multe verdețuri sănătoase. Nu te mulțumi cu salata iceberg. Umple-ți bolul de salată cu o varietate de legume frunzoase verzi precum spanacul, varza și rucola. Nu uita de năsturel. Acesta dă un gust piperat care contrastează bine cu căpșunele și alte fructe pentru salată. Nu folosi un sos fără grăsimi. Acesta va îngreuna asimilarea de către organism a carotenoidelor liposolubile din verdețuri.

 

Ai grijă de sănătatea ta, deoarece este unică!

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lâng rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Antreprenorul care a făcut cadou angajaţilor săi 400 de apartamente şi peste 1.000 de maşini
Articolul anterior
Cum poți prepara o maioneză de casă din lapte, fără ouă
Articolul următor