Nu-i da bebeluşului lapte de vacă!

Întroducerea devreme a laptelui de vacă, mai nou şi de capră, în alimentaţia sugarului este o mare problemă în țara noastră.

separator
Diferenţa de compoziţie între laptele matern şi cel de vacă este mare, iar efectele alimentaţiei artificiale nu sunt tocmai benefice.

“Sângele alb” vs produsul procesat



Ludmila Ciocârlă

Conf. univ. dr. în medicină
Departamentul pediatrie USMF „N. Testemiţeanu”

Laptele matern este un produs vital, pur şi natural. El conţine aproape toate celulele pe care le are şi sângele uman, de aceea se mai numeşte “sânge alb”. Celulele din componența laptelui matern pot distruge bacteriile, fungii şi paraziţii intestinali dar și regla reacţiile imune, plus la asta sunt un medicament şi un produs alimentar excelent.

Laptele de vacă este un produs mort. Acesta este supus unor procedee de prelucrare în urma căruia celulele vii şi anticorpii sunt distruşi.

Proteinele din lapte matern vs cele din lapte de vacă

În primul rând, proteina laptelui matern diferă nu numai cantitativ, ci şi calitativ de cea a laptelui de vacă. Ea este aproape în totalitate digerată de către sugar şi nu provoacă alergii, spre deosebire de proteina laptelui de vaci, care poate duce chiar şi la microhemoragii intestinale.

Glucidele din laptele matern vs  cele din laptele de vacă

Glucidele laptelui matern în mare parte sunt reprezentate de lactoză care se asimilează ușor în intestinul subțire. Lactoza are următoarele beneficii asupra oranismului nou- născutului: efect probiotic, înmoaie scaunul, creşte conţinutul de apă al scaunului, creşte absorbţia de calciu și natriu, deţine un rol  important  în asigurarea protecţiei de viruși, bacterii şi toxinele acestora, contribuind totodată la menţinerea echilibrului micro-biocenozei intestinale. Laptele de vacă conţine zaharoză care creşte riscul de apariţie a cariilor şi a obezităţii la copil.

Grăsimile din laptele de mamă vs cele din laptele de vacă

Grăsimile sunt importante pentru buna dezvoltare a copilului, în special, a ţesutului nervos şi a retinei. Spre deosebire de laptele matern în laptele de vaci predomină acizii graşi saturaţi (practic este lipsit de acizii graşi nesaturaţi) care nu aduc beneficii nutriţionale, în plus, produc tulburări în metabolismul lipoproteinelor şi afectează creşterea sugarului.

Mineralele din laptele de mamă vs cele din laptele de vacă

Cantitatea mare de natriu, calciu şi fosfor din laptele de vacă determină o suprasolicitare a sistemul reno-urinar a sugarului, care este încă insuficient de matur. Alte substanţe minerale, chiar dacă sunt în cantităţi acceptabile în laptele de vacă nu au o biodisponibilitate suficient de bună, precum aceleaşi elemente din laptele matern. În laptele de vacă se găseşte mai puţin fier ceea ce duce la apariţia anemiei la copil. E demonstrat că efectele adverse ale carenţei de fier la sugar pot fi prezente şi la 10 ani de la corectarea deficitului.

De asemenea, calciu se găsește într-o cantitate mai mare în laptele de vacă, dar se absoarbe mult mai puţin, decât din laptele matern. Astfel, insuficienţa de calciu duce la rahitism.
Sodiu este un alt mineral vital pentru dezvoltarea organismului uman, numai că el este prezent într-0 cantitate prea mare în laptele de vacă. Astfel, deshidratează sau solicită excesiv funcţia renală. Ulterior, în perioada maturităţii, poate sta la baza apariţiei hipertensiunii arteriale.

Vitaminele din laptele de mamă vs laptele de vacă

De regulă vitaminele din laptele matern corespund necesităţilor copilului, dar depind şi de regimul alimentar al mamei. Oricum conţinutul de vitamine din laptele matern este întotdeauna suficient, spre deosebire de laptele de vacă, care, după prelucrarea termică, este practic lipsit  şi de puţinul ce-l conţinea.

Pe lângă toate diferenţele enumerate mai sus prezenţa neurohormonilor specifici umani în laptele matern favorizează dezvoltarea intelectuală. Copiii alimentaţi natural au posibilitatea de a dezvolta un coeficient IQ mai înalt decât cei alimentaţi artificial.

Atenţie!

Laptele de vacă nu se recomandă să fie consumat înainte de a împlini copilul 2 ani, iar cel de capră înainte de 3 ani. (Este adevărat că laptele de capră este bun, dar pentru cine? Pentru bolnavii maturi de tuberculoză, nu pentru copii!)

Consumul laptelui de vacă sau capră înainte de vârsta indicată, poate duce la apariţia: afecţiunilor imunitare, alergii respiratorii (bronşite obstructive, astm bronşic) diabet zaharat, probleme digestive, pancreatită etc.
Cred că acestea sunt motive suficiente ca să renunţi la ideea alimentării copilaşului tău cu lapte de vacă, pentru că nimic nu este mai bun decât laptele matern!

Text: Snejana Ţugui

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

Patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău, în Noaptea de Înviere

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău, în Noaptea Învierii, s-au născut patru bebeluși. Părinții au fost binecuvântați cu cel mai așteptat și prețios cadou chiar în zi de Paște.

,,Primul născut în Noaptea Învierii este un băiețel care a venit pe lume la ora 00:20, acesta având greutatea la naștere de 4050 g. Toate nașterile au avut loc pe cale naturală și au decurs fără complicații. Bebelușii sunt perfect sănătoși, iar starea de sănătate a mamelor este stabilă”, se arată în comunicatul instituției medicale.

Și medicii s-au aflat la datorie în această noapte deosebită pentru creștini. Au muncit cu dăruire și în zi de sărbătoare, pentru ca mamele să își vadă visul împlinit.

sursa foto: Facebook

Fiul Cristinei Scarlevschi a fost condus pe ultimul drum. Tânăra mamă a publicat câteva imagini de la funeralii

Dansatoarea Cristina Scarlevschi și soțul ei și-au condus astăzi fiul pe ultimul drum. Micuțul Alex, în vârstă de un an și 4 luni, a pierdut lupta cu o boală gravă și rară.

Cristina a publicat câteva imagini de la înmormântare pe pagina sa de Instagram. Răpuși de durere, cei doi părinți au vegheat lângă sicriul bebelușului.

Cristina Scarlevschi a luptat pentru viața fiului ei, dar, din păcate, micuțul s-a stins în urmă cu trei zile. Tinerii părinți au rugat pe toți cei care vor fi alături de Alex să evite hainele negre și florile din plastic.

Rușii se tem de Selena Gomez!
Articolul anterior
Partydul care dă petrecere non stop!
Articolul următor