Ce reguli să respecţi atunci când îi faci masaj bebeluşului

Dacă doreşti să îţi răsfeți micuţul cu un masaj și nu știi cum să o faci, află toate detaliile la acest capitol de la un medic reabilitolog-pediatru.

separator

cute-baby-receiving-massage

“În ceea ce privește nou-născuții, masajul este o modalitate de atingere, o legatură simplă între mamă și copil. Mămicile trebuie să țină cont de faptul că, în această perioadă a vieții copilului, trebuie folosite mai mult manevre de netezire și nu masare propriu-zisă. Mai mult, masajul trebuie început nu înainte de a vă consulta cu medicul kinetoterapeut, reabilitolog sau pediatru”, menționează Larisa Miculeț, medic reabilitolog-pediatru de la Centrul Mamei și Copilului.

“Nu se masează regiunea de sub genunchi, triunghiul medial al femurului și partea anterioară a regiunii cotului, din motiv că, în această regiune se află vasele și nervii superficiali. Manevrele trebuie efectuate zilnic, aproximativ la aceeași oră, astfel încât să prezinte un “ritual” pentru copilaș”.

Pentru a începe o sesiune de masaj, trebuie să ții cont de următoarele condiții:

1.Mâinile trebuie să fie calde și curate, iar unghiile tăiate. Și numaidecât scoate bijuteriile de pe mâini, acestea pot răni micuțul.

2.Menține temperatura în cameră la 24 – 25 de grade.

3.După masaj aerisește încăperea, dar nu lăsa termometrul să indice mai puțin de 22 grade.

4.Se recomandă efectuarea masajului la  40-60 de minute după alimentarea copilului sau înaintea mesei.

5.Copilul în primul an de viață „respiră cu pielea”. De aceea, nu este de dorit să  folosești în timpul masajului diverse loțiuni pentru corp. Acestea pot provoca  reacții adverse.

6.În timpul masajului trebuie de mențiut starea pozitivă a copilului. Odată început, masajul nu se întrerupe pentru alte activități.

7.Masajul se efectuează cu mișcări lente de la periferie spre centru. La masarea/atingerea abdomenului trebuie să fii atentă la regiunea ficatului. Nu se masează regiunea organelor genitale.

8.După masaj copilul trebuie îmbrăcat în hăinuțe uscate și calde, după care culcat să se odihnească.

“Nu exagerați în ceea ce privește durata masajului. Pentru început, e bine să începeți cu 5 min. de masare/atingere ușoară, după care, la următoarele ședințe măriți durata timpului până la 7 – 10 minute, în dependență de vârsta copilului. Masajul efectuat de specialist durează în jur de 30 minute și se recomandă efectuat o dată la trei luni”.

Cu toate acestea, masajul presupune și prezența unor restricții, cum ar fi:  stare febrilă, diverse maladii ale pielii, maladii acute, convulsii, hemoragii, maladii purulente, hipotrofia de gradul 3, rahitism de gradul 3, anemie avansată.

Informația din acest articol nu poate substitui consultaţia medicului.

sursa: eumama.md

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

Patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău, în Noaptea de Înviere

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău, în Noaptea Învierii, s-au născut patru bebeluși. Părinții au fost binecuvântați cu cel mai așteptat și prețios cadou chiar în zi de Paște.

,,Primul născut în Noaptea Învierii este un băiețel care a venit pe lume la ora 00:20, acesta având greutatea la naștere de 4050 g. Toate nașterile au avut loc pe cale naturală și au decurs fără complicații. Bebelușii sunt perfect sănătoși, iar starea de sănătate a mamelor este stabilă”, se arată în comunicatul instituției medicale.

Și medicii s-au aflat la datorie în această noapte deosebită pentru creștini. Au muncit cu dăruire și în zi de sărbătoare, pentru ca mamele să își vadă visul împlinit.

sursa foto: Facebook

Cum să eviţi constipaţia în timpul sarcinii
Articolul anterior
Sfatul psihologului: E sau nu e bine să asiste soţul la naştere?
Articolul următor