Cu ce fel de pește poate fi începută diversificarea alimentației copilului?

Cât este de important peștele în procesul diversificării? La ce vârstă, în ce cantitate și ce fel de pește poate consuma copilul Dvs.? Vom răspunde în continuare la aceste întrebări.

separator

alimentatie-diversificare-bebelusi

De ce este peștele benefic pentru sănătate?

Peștele este un aliment sănătos și calitativ, care conține o cantitate mare de proteine, este bogat în acizi grași, iod, calciu, magneziu, potasiu și alți nutrienți. Peștele trebuie introdus neapărat în meniul copilului, însă dată fiind alergenitatea acestuia – nu mai devreme de 8 luni. Dați copilului pește în prima jumătate a zilei, la masa de prânz, în locul piureului din carne, de 1-2 ori pe săptămână.


Întrucât peștele este unul dintre cei mai puternici alergeni, estimați cu grijă toleranța acestuia, iar în cazul schimbărilor la nivelul tractului gastrointestinal sau a pielii, excludeți-l imediat din meniul copilului. În cazul în care copilul suferă de alergie alimentară, este mai bine să nu introduceți peștele în meniul acestuia până la vârsta de un an.

Important!

Introducerea peștelui în meniul copilului se face mai lent, în comparație cu alte alimente din cadrul diversificării. Acest lucru este legat de alergenitatea înaltă a acestui aliment.

alimentatie-bebelus-diverisifcare

De cât pește are nevoie copilul?

Să admitem că micuțul Dvs. a atins vârsta de 8 luni. Adăugând un produs nou în alimentația copilului, asigurați-vă că acesta este absolut sănătos. Este preferabil ca în acel moment să nu aveți planificate vaccinări. Așadar, în prima zi, la masa de prânz îi puteți da 5 g de piure de pește, după care să îi dați piure de legume, pentru a forma volumul necesar unei mese normale, întrucât cantitatea de pește va fi prea mică. La următoarea masă îi puteți da copilului piure din carne, pe care i l-ați dat și anterior. În decurs de 3-4 zile urmăriți modul în care copilul tolerează peștele, și doar apoi creșteți cantitatea piureului de pește până la 10-15 g. Peste 3-4 zile, în cazul în care alimentul este bine tolerat, puteți mări cantitatea de pește până la 20-30 g. Ulterior, pe parcursul întregii celei de-a opta luni nu vă recomandăm să măriți cantitatea piureului de pește peste 30 g. Atunci când copilul va avea 9 luni, măriți cantitatea cu 10 g, pentru a avea în total 40 g de piure de pește, și hrăniți copilul cu acesta de 1-2 ori pe săptămână. La vârsta de 10-11 luni puteți crește cantitatea de pește până la 50 g, și doar la vârsta de un an – până la 60 g.

Cu ce să începeți?

Ce fel de pește trebuie să dați pentru început copilului? Depinde cât de gras este acesta. Primele feluri de pește introduse în meniul diversificat al copilului trebuie să aibă un conținut minim de grăsimi. De exemplu, cambula, codul, merlanul și merluciul au foarte puține grăsimi (până la 4%). Păstrăvul, somonul Keta, somonul roz au un conținut mediu de grăsimi (4-9%), iar somonul de Atlantic, heringul și macroul – un conținut înalt de grăsimi (10% și mai mult). Anume în această consecutivitate poate fi diversificată alimentația copilului cu pește. Cu toate acestea, până la un an este recomandat să dați copilului pește cu un conținut redus de grăsimi.

Important!

Peștele este un aliment prețios, datorită valorii nutritive a acestuia, însă necesită o monitorizare a modului în care este tolerat la începutul diversificării.

Patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău, în Noaptea de Înviere

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău, în Noaptea Învierii, s-au născut patru bebeluși. Părinții au fost binecuvântați cu cel mai așteptat și prețios cadou chiar în zi de Paște.

,,Primul născut în Noaptea Învierii este un băiețel care a venit pe lume la ora 00:20, acesta având greutatea la naștere de 4050 g. Toate nașterile au avut loc pe cale naturală și au decurs fără complicații. Bebelușii sunt perfect sănătoși, iar starea de sănătate a mamelor este stabilă”, se arată în comunicatul instituției medicale.

Și medicii s-au aflat la datorie în această noapte deosebită pentru creștini. Au muncit cu dăruire și în zi de sărbătoare, pentru ca mamele să își vadă visul împlinit.

sursa foto: Facebook

Fiul Cristinei Scarlevschi a fost condus pe ultimul drum. Tânăra mamă a publicat câteva imagini de la funeralii

Dansatoarea Cristina Scarlevschi și soțul ei și-au condus astăzi fiul pe ultimul drum. Micuțul Alex, în vârstă de un an și 4 luni, a pierdut lupta cu o boală gravă și rară.

Cristina a publicat câteva imagini de la înmormântare pe pagina sa de Instagram. Răpuși de durere, cei doi părinți au vegheat lângă sicriul bebelușului.

Cristina Scarlevschi a luptat pentru viața fiului ei, dar, din păcate, micuțul s-a stins în urmă cu trei zile. Tinerii părinți au rugat pe toți cei care vor fi alături de Alex să evite hainele negre și florile din plastic.

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Partenerii noștri
Author Nestle
Adresa: str. Tighina 49/4, et.3
Facebook: https://www.facebook.com/Nestle/?fref=ts
Cum a fost reținut un moldovean care încerca să treaca frontiera cu un pașaport fals!
Articolul anterior
Imagini șocante! Copiii, victimele atacului cu gaz sarin din Siria
Articolul următor