O tânără mamă din Serbia și-a pus capăt zilelor la 2 luni după ce a născut. Cazul a fost mediatizat în întreaga lume

Suzana Babic, în vârstă de 28 de ani, s-a împușcat în cap chiar de ziua sa de naștere. Tragedia din orașul Subotica, din Serbia, a fost intens mediatizată în întreagă lume dată fiind gravidatea depresiei postnatale care a făcut-o să-și pună capăt zilelor, raportează presa locală.

separator
Soțul era în oraș, îi cumpără tortul de ziua ei în momentul în care femeia a făcut nenorocirea. Trupul Suzanei a fost descoperit în locuința din Subotica de către prietenii invitați pentru petrecerea surpriză organizată cu ocazia zilei ei de naștere.

Aceștia, în stare de șoc, au chemat ambulanța, însă echipajul medical care a ajuns la față locului nu a mai putut face nimic pentru proaspăta mama. Potrivit unui apropiat al familiei, make-up artista trăia o frumoasă poveste de dragoste alături de soțul sau și era foarte încântată că familia se va mari cu încă un membru.

Era fericită în sarcina și abia aștepta să-și strângă copilul la piept. Lucrurile aveau să se schimbe radical la doar 2 luni de la venirea pe lume a bebelușului. „Nimeni nu a prevăzut lucrul asta, cel puțin niciunul dintre apropiații ei. Inimile și sufletele noastre sunt distruse”, a declarat un cunoscut al Suzanei pentru presă locală.

Suzana Babic și soțul sau erau iubiți încă din timpul liceului, iar recent tânăra își obținuse licența în economie. Potrivit presei locale, citată de Daily Mail, tânăra mămică urma ședințe de terapie întrucât simțea că nu este în regulă din punct de vedere afectiv. Femeia a fost condusă pe ultimul drum și îngropată în cimitirul rusesc ortodox din Subotica. O investigație a fost demarată în acest caz pentru a se stabili cu exactitate circumstanțele în care a avut loc sinuciderea.După naștere, multe mame vor simți o anumită tristețe, starea de “baby blues”, ceea ce reprezintă o labilitate emoțională normală după naștere. Se manifestă în primele zile, cu plâns aparent fără motiv și schimbări bruște de dispoziție, însă această stare dispare relativ rapid, în maximum 3 săptămâni.

Totusi, uneori, pote apărea o tulburare cu durată mai lungă, cunoscuta ca depresia postpartum. Spre deoasebire de baby blues, simptomele în depresia postpartum sunt mai intense și durează mai mult, putând să interfere cu abilitatea mamei de a ae ocupa de copil sau de a face alte activitati zilnice, lipsa poftei de mâncare, insomnie, iritabilitate sau furie, oboseală, sentimente de vinovăție, rușine sau lipsa de valoare, modificări de dispoziție, dificultate de a te atașa de copil, gânduri că îți vei răni copilul.

Netratată, depresia postpartum poate dura un an sau mai mult. În caz de apariție a semnelor, mămicile sunt sfătuite să apeleze la ajutorul specialiștilor.

sursa

Părinții pot înscrie online copii în clasa întâi, începând cu 3 martie

Din data de 3 martie 2025, părinții pot depune online actele pentru înscrierea copiilor în clasa I pe platforma www.escoala.chisinau.md.

În clasa I se înscriu obligatoriu, fără probe de concurs, toți copiii din districtul școlar corespunzător, care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului de studii, inclusiv copiii cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, cetățenilor Uniunii Europene, străinii, precum și copiii din familii refugiate.

Procedura de înscriere se va desfășura în două etape.

Etapă de înscriere în clasa I (3 martie – 30 aprilie 2025):

Aceasta presupune depunerea/ completarea/validarea cererilor a actelor de înscriere în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani până la 01 septembrie 2025. Este obligatoriu ca viza de reședință a copilului să corespundă cu districtul școlar. Cererea de înscriere a copiilor în clasa I se va depune pe platforma www.escoala.chisinau.md și va fi completată cu următoarele documente:

– Buletinul de identitate al părintelui/reprezentantului legal al copilului;

– Certificatul de naștere al copilului;

– Certificatul de ședere temporară pentru copii cu statut de refugiat.

În acest an, în clasele cu profil arte și sport, înscrierea în clasa I poate avea loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului. Astfel, în perioada 02-08 mai 2025 se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil.

Etapă de înscriere în clasa I (19 – 30 mai 2025):

În cadrul acesteia va avea loc depunerea/completarea/validarea actelor de înscriere:

-a copiilor din districtul școlar, care vor împlini vîrsta de 7 ani pînă la începutul anului școlar și n-au reușit să fie înscriși în prima etapă;

-a copiilor care vor împlini vîrsta de 7 ani în perioada 01 septembrie

– 31 decembrie 2025 din districtul școlar;

-a copiilor din alte districte școlare pe locurile rămase libere.

Totodată, în perioada 02-06 iunie 2025, se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil pentru locurile rămase libere. Situațiile de excepție a copiilor care pe parcursul celor două etape nu au fost înscriși în clasa I, vor fi examinate de comisiile de școlarizare, în urma solicitării individuale a părinților, în perioada 20-30 august 2025, în limita locurilor rămase libere. Înscrierea copiilor în clasa I este gratuită!

Credeai că dacă ai un stil de viață sănătos, faci sport și te simți tânără, atunci și ovarele tale rămân tinere?

Multe femei cred că, dacă încă nu sunt la menopauză, oricând vor putea apela la o procedură de fertilizare in vitro și ea va fi cu succes. Realitatea este însă puțin alta.

Diana Al Faraj, medic reproductolog: „Studiile arată că vârsta noastră biologică a scăzut cu aproximativ 10 ani. Adică, femeile care au acum 40 de ani, din punct de vedere metabolic și fiziologic se aseamănă cu  femeile de 30 de ani din trecut. Asta se datorează progreselor din medicină, dar și condițiilor de viață actuale.

În cazul fertilității, lucrurile stau altfel. Femeile se nasc cu un număr fix de ovocite, care permanent se consumă și nu se mai regenerează. Calitatea lor scade odată cu vârsta, la fel și șansele de reușită a procedurilor de fertilizare. Vedem acest lucru din ratele de succes a fertilizării in vitro:

  • până la 35 de ani rata de succes FIV este de 50-60%;
  • la 40 de ani scade sub 20%;
  • după 42 de ani șansele sunt de sub 5% cu ovocite proprii.

Așadar, chiar dacă ai grijă de sănătatea ta, nu poți opri acest proces natural de îmbătrânire a ovarelor. Totuși, importanța adoptării unui stil de viață sănătos nu poate fi anulată pentru că influențează pozitiv asupra multor alte aspecte ale fertilității. Aici se include: echilibrul hormonal și sănătatea uterină.

Dacă ai peste 35 de ani și îți dorești un copil, nu amâna decizia bazându-te pe diverse mituri! Programează o consultație gratuită la  +(373) 22 40 00 40,  disponibil 24/7 și află mai multe despre fertilitatea ta!

Acum știi! 
La conceperea prin fertilizare in vitro timpul este foarte prețios.

Suc de dovleac pentru pierderea în greutate și curățarea organismului

În lupta cu kilogramele în plus, cele mai bune mijloace sunt cele care vă permit să obțineți rezultate cu un sacrificiu minim. Vă sugerăm să luați în calcul sucul de dovleac, este un aliment ideal pentru pierderea în greutate.

Valoarea nutritivă a unei astfel de băuturi este incontestabilă.

Dovleacul are un conținut mare de beta-caroten, se știe că acesta este un antioxidant și vitamina de creștere. În organism, beta-carotenul este ușor transformat în vitamina A sub influența enzimelor.

Dacă adăugați o lingură de ulei de măsline în sucul de dovleac, veți obține un adevărat „cocktail de tinerețe”. Acest lucru se datorează faptului că uleiul vegetal este o sursă excelentă de vitamina E.

În plus, dovleacul conține potasiu, vitaminele B, PP și C, mineralele: fier, calciu, magneziu, cupru. O compoziție atât de impresionantă ajută la menținerea imunității, la eliminarea excesului de lichide din organism, la normalizarea metabolismului și la combaterea anemiei.

Pulpa sucului de dovleac este un depozit de pectină – un tip special de fibre solubile, un enterosorbent care curăță sângele de substanțe toxice, iar vasele de sânge – de plăcile de colesterol.

În același timp, sucul de dovleac nu are un efect iritant asupra tractului gastrointestinal, ca multe alte sucuri din legume. Prin urmare, îl puteți bea chiar dacă suferiți de gastrită și pancreatită.

Proprietățile nutriționale ridicate, compoziția chimică bogată și conținutul scăzut de calorii au făcut din sucul de dovleac o armă eficientă în lupta cu excesul de greutate.

Suc de dovleac pentru pierderea în greutate

Este recomandabil să folosiți în paralel și alte fructe și legume. Se potrivește cun morcovi, mere sau sfecla roșie. Sucurile sănătoase de varză, țelină și spanac în forma lor pură au un gust pe care nu totți îl preferă. Prin urmare, pentru a crește beneficiile și gustul, acestea pot fi adăugate în sucul de dovleac. Rezultatul este un adevărat meniu de detoxifiere cu conținut scăzut de calorii.

Cui este dăunător?

Practic nu are contraindicații. Este potrivit chiar și pentru mamele care alăptează, pentru care pierderea în greutate după naștere devine adesea o problemă, iar meniul permis este foarte limitat. Dovleacul nu este un potențial alergen și nu provoacă probleme cu burtica la bebeluși. Astfel, sucul poate fi consumat în timpul alăptării ca un aliment sănătos.

Cod galben de ploi puternice, în Moldova! Vezi până când e valabilă avertizarea
Articolul anterior
Istoria tristă a satului din nordul Moldovei, care a rămas cu un singur locuitor, a apărut pe paginile publicației The New York Times
Articolul următor
Close menu