8 lucruri pe care nu le ştiai despre Mihai Constantinescu

Generații întregi au crescut cu melodiile luiMihai Constantinescu, i-au fredonat refrenurile, iar acum deplâng trecerea sa în nefiinţă. Iată câteva lucruri pe care poate nu le știai despre marele artist!

separator

A cântat într-un cor de copii
Cu toate că nu a avut urmaşi, Mihai Constantinescu a iubit întotdeauna copiii. Când a fost mic a făcut parte din corul de copii al Radiodifuziunii, apoi a cântat multe melodii pentru aceştia și majoritatea au devenit șlagăre. Cea mai cunoscută dintre ele a fost ”O lume minunată”. Mai târziu, peste ani, avea să ajute mai mulți tineri să pășească în lumea muzicii.

A avut aceeași profesoară cu Angela Similea și Dida Drăgan
Mai puțin se știe și că interpretul a urmat cursurilea Școlii Populare de Artă cu aceeași profesoară cu care au studiat Angela Similea și Dida Drăgan. Mihai Constantinescu a studiat canto la clasa Florica Orăscu, iar Marius Țeicu era corepetitor. Însă Mihai Constantinescu și Marius Țeicu au cântat împreună mai întâi în trupa Dixi ’67. Mihai era solist vocal, iar Marius era pianist. Tot Marius i-a recomandat lui Mihai să învețe să cânte la chitară.

A absolvit Facultatea de Sport
Ca și colegul lui, regretatul Dan Spătaru, și Mihai Constantinescu a fost o fire sportivă încă din tinerețe. Și de aceea, el s-a înscris la o facultate de gen. Mihai Constantinescu a absolvit Institutul de Educație Fizică și Sport din București în anul 1973 și ar fi putut fi un reputat profesor de sport. Însă, viața avea alte planuri pentru solistul nostru, care avea să cucerească inimile tuturor cu melodiile lui.

O perioadă a cochetat cu o renumită trupă de rock de peste Prut
După Mondial, Mihai Constantinescu a mai cântat cu Modern Group, trupa lui Petre Magdin, alături de care a stat o perioadă pe scenă. Însă, Mihai s-a simțit mai aproape de muzica ușoară decât de rock și avea să plece din trupă.

A prezentat o emisiune pentru copii cu Anca Țurcașiu
În anii ’90, Mihai Constanetinescu și Anca Ţurcaşiu au prezentat la TVR emisiunea concurs ”Ba da, ba nu”. Cei doi îşi împărţeau publicul în cocoșii roşii şi cocoşii albastri, pentru ca puștii să se întreacă în cele mai distractive jocuri .Emisiunea s-a bucurat de mare notorietate în acea perioadă și a făcut furori mai ales în rândul copiilor.

Iubea animalele
Mihai Constantinescu a iubit deopotrivă și copiii și animalele. A avut întotdeauna în casă pisici și câini. Din dragoste pentru patrupede, artistul a compus și o melodie pentru acestea și s-a arătat întotdeauna vehement la adresa celor care chinuiau animalele. În anul 1999 a editat în format single ”Iubiţi şi câinii vagabonzi”.

A lansat tinere talente
Interpretul a lansat mulți copii și adolescenți, printre care şi pe Adela Popescu. “Părinţii mei, pe care i-am cărat pe la toate festivalurile din ţară şi pe la toate emisiunile din judeţ, au fost primii care m-au ajutat. Însă persoana care mi-a arătat ce înseamnă un negativ a fost Mariana Ionescu, realizatoarea emisiunii “Lumea lui Jurubiţă” de la Vâlcea 1. Alături de ea eram într-o tabără la Năvodari, acolo unde într-o seară Mihai Constantinescu şi Anastasia Lazariuc concertau. Mihai şi-a dorit să cânte o piesă cu cineva din sală şi am avut norocul să mă aleagă pe mine. I-a plăcut foarte mult vocea mea şi s-a oferit să îmi compună mai multe melodii. Am colaborat foarte frumos şi îndelungat şi m-a sprijinit necondiţionat”, a povestit Adela, exclusiv pentru Click!. Adela a cântat pentru o perioadă într-o trupă alături de Elena Gheorghe, o altă vedetă ajutată în primii ani de carieră de Mihai Constantinescu.

A lansat 21 de albume
Mihai Constantinescu a lansat nu mai puțin de 21 de albume: 1974 – «Iubiţi-ne că sîntem flori / De unde vii? / Peniţa / Sora mea cea mică» (EP – Electrecord), 1979 – «Olimpia Panciu – Mihai Constantinescu» (EP – Electrecord), 1972 – «Marius, Olimpia, Mihai», împreună cu Marius Ţeicu şi Olimpia Panciu (Album – Electrecord), 1972 – «Un zîmbet şi o floare» (Album – Electrecord), 1978 – «O floare» (Album – Electrecord), 1980 – «Mihai Constantinescu» (Album – Electrecord), 1982 – «Speranţă şi vis» (Album – Electrecord), 1983 – «Hei, copilărie» (Album – Electrecord), 1985 – «Mihai Constantinescu» (Album – Electrecord), 1986 – «Te caut mereu» (Album – Electrecord), 1987 – «Sus în deal» (Album – Electrecord), 1987 – «Sînt un om obişnuit» (Album – Electrecord), 1989 – «Cîntă iubire» (Album – Electrecord), 1991 – «La est şi vest de Prut», împreună cu Anastasia Lazariuc (Album – Electrecord), 1993 – «Adio tristeţe», împreună cu Anastasia Lazariuc (Album – Electrecord), 1994 – «Maria» (Album – Electrecord), 1994 – «Cine ştie» (Album – Electrecord), 1996 – «Anotimpurile» (Album), 1999 – «O lume minunată» (Album), 2000 – «Samba, samba» (Album), 2010 – «Parte din viaţa mea» 4 CD Box (Compilaţie).

sursa: www.clik.ro

Georgia a adoptat legea „agenților străini” inspirată din Rusia. Protestele violente din țară continuă

Georgia a adoptat marţi  un proiect controversat de lege privind „influenţa străină”, în pofida unor manifestaţii de amploare împotriva acestui text care, potrivit criticilor, deturnează această ţară de la Uniunea Europeană şi o orientează către Moscova, relatează AFP. Protestele s-au ținut lanț în ultimele zile, 50.000 de persoane participând la acestea, scrie digi24.ro

Conform noii legi, orice ONG sau organizaţie media ce primeşte din străinătate cel puţin 20% din finanţarea sa va fi obligată să se înregistreze ca „organizaţie ce urmăreşte interesele unei puteri străine”, potrivit Agerpres.  Miercurea trecută, deputaţii georgieni au votat în a doua lectură, cu 83 de voturi pentru şi 23 voturi contra, textul în cauză pe care partidul aflat la putere, Visul Georgian, dorea să îl vadă adoptat definitiv până la jumătatea acestei luni. Preşedinta ţării Salome Zurabişvili, care este în conflict cu partidul aflat la putere, ar urma să se opună prin veto. În Georgia, numeroase proiecte de promovare a democraţiei funcţionează cu bani din partea Uniunii Europene sau a SUA. Partidul Visul Georgian susţine că scopul legii este o mai mare transparenţă, în timp ce criticii se aşteaptă ca legea să fie folosită pentru a opri fluxul acestor fonduri şi pentru a persecuta forţele pro-occidentale. 

Un grup de orci a scufundat un iaht în Strâmtoarea Gibraltar

Un iaht care naviga prin strâmtoarea Gibraltar a fost atacat de un grup de orci. Ambarcațiunea s-a scufundat în largul coastelor. Cei aflați la bord au declanșat alarma și au fost salvați de un alt vas aflat în apropiere, scrie evz.ro.

Un grup de orci au scufundat un iaht care naviga în apropierea Strâmtorii Gibraltar, la aproximativ 26 de kilometri distanţă de Capul Spartel din Maroc. În ajutorul membrilor care se aflau la bordul navei a fost trimis un elicopter.

Potrivit mai multor surse media spaniole, printre care cotidianul El Pais, care citează Serviciul spaniol de salvare maritimă, cei care se aflau la bordul iahtului lung de 15 metri au auzit inițial o serie de lovituri înfundate în dimineața zilei de duminică, asupra carenei ambarcațiunii.

Orcile au deteriorat cârma ambarcațiunii. Odată ce apa a început să intre la bordul iahtului, marinarii au apelat serviciile de urgență.

Ministerul Transporturilor din Madrid a anunțat că în sprijinul marinarilor au intervenit un elicopter trimis din Spania și un petrolier aflat în apropiere. La o oră după apelul către serviciile de urgență, echipajul a fost transferat în siguranță la bordul petrolierului. Cu toate acestea, iahtul nu a mai putut fi salvat și s-a scufundat la scurt timp după aceea.

Deși au fost denumite de obicei „atacuri”, oamenii de știință preferă să folosească termenul „interacțiuni” pentru a descrie acest comportament al balenelor care a fost observat doar în acea zonă maritimă.

S-ar putea ca animalele să fi avut un comprtament jucăuș, însă există posibilitatea ca acesta să fie și o reacție la o experiență negativă anterioară cu o altă ambarcațiune.

În ultimii patru ani au avut loc șapte incidente de acest tip

Acesta este al șaptelea incident de acest gen înregistrat după 2020. Conform ipotezelor oferite de experiții care studiază comportamentul acestor animale inteligente, orciile s-au lovit pur și simplu de iaht.

Aceiași cercetători susțin că orcile implicate în acest incident fac parte dintr-un grup de 37 de exemplare care trăiesc în apele situate între nordul Peninsulei Iberice și Strâmtoarea Gibraltar, conform informațiilor oferite de sursa citată. Cu toate astea, motivul pentru care orcile au reacționat astfel de-a lungul ultimilor ani nu este cunoscut.

A încercat să mituiască polițiștii, după ce a fost prins fără permis și beat criță la volanul unui BMW

A propus mită polițiștilor, după ce a fost depistat fără permis și în stare de ebrietate avansată la volanul unui BMW.

În cadrul activităților de patrulare desfășurate în raionul Orhei, pe o stradă din Dișcova, polițiștii au somat oprirea unui BMW condus haotic.

Persoana de la volan a ignorat cerințele polițiștilor și a accelerat, refuzând să oprească.
După repetate avertismente, acesta a oprit pe un drum secundar.

La volanul mașinii se afla un tânăr de 25 de ani, locuitor al raionului Orhei, care nu deține permis de conducere.

În timpul discuției, polițiștii au sesizat un miros puternic de alcool, fiindu-i solicitată tânărului testarea alcoolscopică.
Pentru a nu fi documentat, acesta a încercat să ofere polițiștilor mită, cu toate că a fost avertizat cu privire la consecințele penale.

Testarea alcoolscopică a stabilit o concentrație de 1.13 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

Elevii moldoveni au câștigat medalia de aur și bronz la prestigiosul concurs „Mathematical Danube Competition” din România
Articolul anterior
Au început virozele: peste 2.000 de cazuri noi în doar o săptămână, în Capitală
Articolul următor